Weekje duiken bij Abu Dabbab Dive Resort

In juli 2023 ging Leonie Korbijn, samen met vriendin Rianne (mede-eigenaar EWDR) een weekje vakantie vieren in Egypte. Ze schreef hierover een verslag. 

Leonie Korbijn

Na een chaotische tijd met verhuizen en hard werken, zit ik eindelijk in mijn nieuwe huis en begin aan mijn welverdiende duikvakantie in Egypte. Ik heb dit land nog nooit bezocht, in tegenstelling tot Rianne. We hebben gekozen voor een resort dat samenwerkt met EWDR en hebben zowel kantduiken als bootduiken gepland. Ik kijk enorm uit naar de plek “Elphinstone” waar Oceanic white tips en hammerheads zwemmen. Een speciaal hoogtepunt waar ik naar uitkijk is de zeekoe, die ik nog nooit in het wild heb gezien. Er schijnt er een in de buurt van het huisrif te zijn, dus ik hoop dat we geluk hebben. Door het vroege opstaan en het late naar bed gaan, hebben we beiden een slaaptekort. Ik verwacht dat we tijdens de vlucht vooral zullen slapen.

Dag 1, 8 Juli 2023: Schiphol – Marsa Alam

Na een comfortabele vlucht arriveerden we in Marsa Alam. Hoewel Rianne veel heeft geslapen, werd mijn rust verstoord door een kind achter mij. Bij aankomst op de luchthaven werden we verwelkomd door een privéchauffeur. Na een korte rit bereikten we ons resort. Hoewel Egypte bekend staat om grote resorts, verbleven we in een relatief kleinschalig duikresort: Abu Da

bbab Beach & Dive Resort. De eigenaren van de duikschool begroetten ons enthousiast. Het personeel was buitengewoon vriendelijk en behulpzaam. Het resort, dichtbij het strand, was rustig en aantrekkelijk. Onze kamer was schoon en netjes. Bij het uitpakken ontdekte ik echter dat de clips van mijn duikvinnen ontbraken. Ik herinnerde me niet waarom ik ze had verwijderd en hoopte dat de duikschool vervangende onderdelen had. Na een uitgebreide snack en een rondleiding door het resort, namen we een duik in het water en genoten van een mojito tijdens de zonsondergang. Hoewel ik vroeg besloot te gaan douchen, bleef Rianne nog wat langer buiten. Ik kwam Arris ook nog tegen, een oude kennis uit Bonaire, bij de receptie. Na een gezellige avond en een glas wijn gingen we vroeg naar bed, uitkijkend naar de duik de volgende dag.

Dag 2, 9 Juli 2023: Duiken op het huisrif in Marsa Alam

De drukte van de afgelopen tijd heeft zijn tol geëist, en zowel Rianne als ik hebben behoefte aan rust. Vanochtend bleven we lang in bed en misten zelfs het ontbijt. Om 11 uur haastten we ons naar de duikschool voor een checkduik. De locatie waar we duiken, heeft koraalmuren en veel zeegras, er wonen hier zo’n 84 schildpadden in de baai. Na de instructies begon de uitdaging met mijn vinnen. Ik had vervangende straps nodig, wat lastig bleek. Uiteindelijk kreeg ik nieuwe vinnen van de manager. Tijdens onze check duik voerden we enkele basisoefeningen uit en genoten we van het diverse onderwaterlandschap. We kwamen een enorme schildpad tegen, stingrays en mooie kleurrijke vissen. Na deze duik was het tijd voor lunch. Later deden we nog een duik aan de andere kant van de baai, waar ik veel foto’s en video’s maakte van het onderwaterleven. De dag eindigde met mojito’s op het strand en de wetenschap dat we de volgende dag vroeg op moesten voor een nieuw duikavontuur.

Dag 3, 10 Juli 2023: Duiken bij Elphinstone

Vanochtend vertrokken we vroeg naar Elphinstone, bekend om zijn stromingen en grote vissen. Ondanks de hoge verwachtingen zagen we tijdens de duik geen groot zeeleven, wat het duiken juist zo onvoorspelbaar en spannend maakt. Terug op het resort genoten we van een welverdiend ontbijt. De middagduik leidde ons door grotten met fantastische licht inval, een prachtig gezicht. Opvallend is de diversiteit aan uiterlijkheden onder de Egyptenaren, variërend van Europese tot Afrikaanse trekken. Hun hartelijkheid werd benadrukt door de behulpzame resortmanager. We sloten de dag af met mojito’s op het strand, gevolgd door een vroege nachtrust.

Dag 4, 11 juli 2023: Duiken bij Dolphin House

Op dinsdag bezoeken we dolphinhouse met een grote dag boot vanuit Port Galib. Onderweg pikken we een groep snorkelaars op. Eenmaal aangekomen wordt duidelijk dat we duiken en snorkelen in aparte zones om de dolfijnen niet te storen. Hoewel we aanvankelijk geen dolfijnen zien, beleven we twee geweldige duiken, waarbij de grotten en het koraal bijzonder indrukwekkend zijn. Tijdens het snorkelen krijgen we toch nog de kans om een glimp op te vangen van enkele dolfijnen. Terug in het resort worden we begroet door een creatieve verrassing van de schoonmaker, die onze handdoeken in een kunstzinnige vorm heeft gelegd. Na het geven van een fooi, rusten we uit en gaan vroeg naar bed in afwachting van de volgende vroege ochtend bij Elphinstone.

Dag 5, 12 juli 2023: Weer duiken bij Elphinstone

Vandaag moeten we weer vroeg op, want we gaan het nog een keer bij Elphinstone proberen. Een riant ontbijtpakket van het hotel helpt ons de ochtend door. Onderweg naar de duiklocatie genieten we van een prachtige zonsopkomst tijdens de bootrit. Hoewel de duiken rustig zijn, biedt de wilde zee haar eigen onvoorspelbaarheid, en zien we slechts kort een hamerhaai. Terug bij het resort besluiten we het huisrif te verkennen. Onder begeleiding van de lokale fotograaf, Ibrahim en komen we onder andere een prachtige grote schildpad tegen. De dag eindigt met een relaxte avond aan het strand met pizza en mojito’s. De inspanningen van de dag zorgen voor een vroege nachtrust, voorbereidend op de volgende duikavonturen.

Dag 6, 13 juli 2023: Lekker lokaal duiken bij Marsa Alam

Op donderdag ging Arris terug naar huis. We planden een dag vol bootduiken. De eerste duik met een Nederlands gezin was aangenaam, hoewel de locatie niet bijzonder opvallend was. Voor de tweede duik vergezelde de lokale fotograaf Ibrahim ons voor een onderwaterfotosessie in de grotten van Abu Dabbab. Dit was erg mooi. Hoewel we last hadden van onze maag door het eten, keken we reikhalzend uit naar de namiddagduik, waar we hoopten een zeldzame zeekoe te spotten. Helaas hadden we geen geluk met het spotten van de zeekoe, maar werden wel beloond met een andere prachtige duikstek Sha Ab 5, waar we enkele rifhaaien zagen. Die avond dineerden we in het resort met Ibrahim, die enkele van de gemaakte foto’s deelde. Ibrahim maakt echt hele mooie foto’s. We eindigden de avond met het maken van mooi duikplannen plannen voor de volgende dag.

Dag 7, 14 juli 2023: In a world full of fish, be a mermaid!

Op vrijdag, onze laatste dag, wilden Rianne en ik het rustig aan doen. We besloten het huisrif opnieuw te verkennen, maar deze keer met Ibrahim, die het gebied goed kent. Tijdens de duik merkte ik dat de dieren in Egypte gewend zijn aan menselijke interactie, waardoor ik het gevoel had dat ik dichterbij kon komen dan normaal. Die middag vervulden we een van mijn kinderdromen: het duiken als een zeemeermin. Rianne had een zeemeerstaart bij zich, wat we gebruikten voor een fotosessie onder water. Ibrahim was onze fotograaf en legde het magische moment vast. Hoewel het in eerste instantie spannend leek, was de ervaring onvergetelijk. Die avond trakteerde Ibrahim ons op een aantal van zijn foto’s van de zeemeermin duik, die werkelijk verbluffend waren. We besloten onze laatste avond door te brengen op het strand, genietend van een prachtige zonsondergang.

Terugkijkend op de vakantie, was het echt perfect. Hoewel het resort niet overdreven luxe was, was alles wat we nodig hadden aanwezig: comfortabele bedden, heerlijk eten, en geweldig personeel. Het duikcentrum was eveneens uitstekend met hoogwaardige apparatuur en ondersteunend personeel. Deze plek is zeker een aanrader voor een kort uitstapje!

 

Reisverslag door: Leonie Korbijn, 2023

Ook deze duikreis ervaren?

Wellicht ook interessant

Malediven Walvishaaien Manta’s Liveaboard

Liveaboard Malediven

Deze gids over liveaboard duikvakanties naar de Malediven legt uit wat een liveaboard is, een typisch dagschema, en beschrijft de vaarroutes

Lees meer
Walvissen Walvishaaien

Top 5 • Juli: Beste duikbestemmingen

Ontdek de 5 beste duikstekken voor juli! Van walvishaaien in Mexico tot de Sardine Run in Zuid-Afrika. Plan jouw volgende duikavontuur.

Lees meer
Manta’s Muck Macro

Top 5 • Augustus: Beste duikbestemmingen

Ontdek de top duikplekken voor augustus! Perfecte duikomstandigheden en uniek zeeleven wachten op je in Komodo en de Galapagos.

Lees meer
Manta’s Walvissen

Top 5 • September: Beste duikbestemmingen

Wil je de zomer nog niet loslaten? Bekijk de beste duikbestemmingen voor september, van het nabijgelegen Egypte tot het exotische Palau.

Lees meer
Onbeperkt duiken Resort

Ongelimiteerd duiken kan je bij deze duikresorts

Ontdek de duikresorts die ongelimiteerd (unlimited) duiken aanbieden in 5 landen. Perfect voor duikers die de onderwaterwereld zonder beperkingen willen verkennen.

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Alles over de duik medische keuring & duikarts

Heb jij een medische duikkeuring nodig? Of wil je er meer over weten? Dit artikel verteld je alles over de duik medische keuring door een duikarts.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Malediven

De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

Terug naar overzicht De 10 Mooiste Duiken op de Malediven De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je...

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer