10 activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

In de schitterende wateren rondom Bonaire lonkt de verleiding van duiken, maar wist je dat er nog zoveel meer te doen is op Bonaire? Deze blog is gewijd aan de vakantiegangers die ook nieuwsgierig zijn naar wat het eiland te bieden heeft buiten de onderwaterwereld. Ontdek met ons de top 10 activiteiten op Bonaire.

Activiteit mangrove bonaire kajakken

1. Kajakken & snorkelen in het mangrove gebied van Lac Bay

Het mangrovebos van Lac Bay is een van de best bewaarde mangrovebossen in het Caribisch gebied. In dit gebied vind je drie verschillende soorten mangrovebomen in kristalhelder water. Terwijl je kajakt, begrijp je waarom we dit gebied ‘de kraamkamer’ noemen. Tijdens de een of twee uur durende kajaktochten wordt je meegenomen om o.a. te snorkelen door een mangrovekanaal. Dit biedt een interessant perspectief dat bezoekers aan Bonaire zelden ervaren. Tussen de mangroves en het barrièrerif ontdek je grote gebieden bedekt met zeegras, cruciaal voor de leefomgeving van koninginnenkroonslakken en andere zeedieren zoals babyroggen, kreeften en zeepaardjes. Zeegras speelt ook een belangrijke rol bij het filteren van water in Lac Bay, waardoor het helder blijft. Je boekt deze excursie via het Mangrove Info Center.

2. Ontdek de grotten van Bonaire

Bonaire heeft meer dan 200 grotten, sommige met zoet water, essentieel voor lokale wilde geiten. Vier zijn toegankelijk voor mensen, waarvan één met een ladder. De grotten onthullen prachtige formaties zoals stalagmieten en druipzuiltjes, ze herbergen ook diverse dieren zoals vleermuizen. Natuurbeschermers en speleologen hebben nog een grote taak om deze ondergrondse wereld te verkennen en beschermen. Je mag de grotten niet in zonder gids, naast dat dit verboden is, is het ook gewoon gevaarlijk. Maar goed nieuws! Er zijn speciale grottentours waar je bij aan kan sluiten om zo de grotten te ontdekken. Goed om te weten, om de grotten te verkennen, moet je afdalen via een ladder, trap of zelfs met touwen over de rotsen, vooral in de grot waar je kunt zwemmen en snorkelen.

3. Op bezoek bij de ezels van Donkey Sanctuary Bonaire

In het Donkey Sanctuary Bonaire wonen maar liefst 800 ezels. De Donkey Sanctuary voorziet ze van voedsel, water en medische zorg, en bevordert bewustwording over ezels onder eilandbewoners, scholen en toeristen. Vrijwilligers helpen in noodsituaties met wilde ezels en zieke dieren worden verzorgd in de opvang, met hulp van een dierenarts indien nodig. Bezoekers zijn welkom om het park te verkennen, met de mogelijkheid om grasbrokken te kopen en de nieuwsgierige ezels te voeren. Rondrijden mag met de auto, golfkar, scooter of op de fiets. Rondwandelen is natuurlijk ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van de Donkey Sanctuary.

4. Kitesurfen & wingfoilen op Bonaire bij Atlantis (Kite-Beach)

In het zuiden van Bonaire, bij de zoutpannen, vind je de “duikstek” Atlantis, tegenwoordig beter bekend als Kite-Beach. Dit is dé plek waar je kan leren kitesurfen en wingfoilen. Je kan 2/3 uur durende prive of semi prive lessen boeken waarin je alles leert over deze gave sport. Als je al kan kite-surfen kan je hier materiaal huren om gewoon lekker je eigen ding te doen. Er is ook nog een tussenoptie die ‘launch & pick-up’ heet, dan houdt een instructeur je in de gaten en haalt ie je eventueel op als je net even iets te ver richting Curacao verdwijnt…. best handig. Bekijk de website van Bonaire Kiteschool voor meer informatie.

5. Windsurfen op Bonaire bij Sorobon/Jibe-City

Naast kite-surfen, kun je op Bonaire ook windsurfen! Dit is niet op dezelfde plek maar nog iets zuid-oostenlijker op het eiland, namelijk bij Sorobon. Dit is sowieso een erg relaxte plek om een dagje te chillen bij een beach club, maar dat nu even ter zijde. Het water bij Sorobon is zo’n meter hoog, ideaal voor windsurfen want als je van je plank valt stap je eigenlijk zo weer op. Je kunt bij Jibe-City windsurflessen nemen of gewoon materiaal huren als je al kan surfen.

6. Bezoek Washington Slagbaai National Park

Helemaal in het noorden van Bonaire vind je het Washington Slagbaai National Park. Je kunt dit park per auto ontdekken, er is een lange route (ca. 3 uur) en een korte route (ca. 1,5 uur). Onderweg stop je op verschillende plekken waar iets bijzonders te zien is, zoals wilde kliffen met omhoog spuitend water, een oude vuurtoren etc. 

Het Washington Slagbaai National Park is een beschermd gebied van 4.286 hectare in het noordwesten van Bonaire. Opgericht in 1969, is het het eerste natuurreservaat van de Nederlandse Antillen. Het biedt een veilig toevluchtsoord voor inheemse en bedreigde soorten zoals papegaaien, flamingo’s, parkieten, leguanen en zeeschildpadden die hun eieren leggen op de stranden. Het park heeft ook een rijke historische erfenis, ooit bewoond door Zuid-Amerikaanse inheemsen en met twee van de grootste plantages tijdens de koloniale periode. Het bezoekerscentrum bij de ingang biedt veel informatie, je krijgt een map mee en er is ook een museum. 

Je kunt ook fantastisch wandelen hier. Het park biedt drie wandelpaden, elk voorzien van oriëntatieborden. De Lagadishi “Lizard” wandelroute is gemakkelijk en duurt 2 uur. De Kasikunda klimroute is matig en duurt 45 minuten. De Subi Brandaris-route is moeilijk en duurt 1,5 uur. De Brandaris rijst op tot een hoogte van 241 meter, waardoor de top van de berg het hoogste punt Bonaire markeert.

7. Bezoek Klein-Bonaire om te zwemmen & snorkelen

Natuurlijk kun je op heel veel plekken op Bonaire snorkelen en zwemmen, bijna elke duikstek waar duikers het water in gaan heeft potentie. Een echt leuk uitstapje voor snorkelen is Klein Bonaire. Dit is het schiereilandje dat je ziet vanaf de westkust. Op Klein Bonaire kun je heerlijk zwemmen, relaxen en snorkelen. Voor de rest is er niets. Geen bewoning, geen horeca etc. Wel zijn er 3 saliñas die flamingo’s aantrekken en een diversiteit aan flora en fauna. De hoofdreden dat mensen Klein Bonaire bezoeken is toch wel om een dagje zon, zee, strand. Klein Bonaire ligt op zo’n 800 meter varen (20 minuten). Leuk om te weten, 1x per jaar wordt er zelfs een zwemtocht van Bonaire naar ‘Klein’ georganiseerd. Gelukkig kan je iets makkelijker op Klein komen, namelijk met de water taxi die dagelijks meerdere malen vertrekt. Op de website van Caribe Watersports vind je alle informatie over de veerboot.

8. Zeilen aan de westkust van Bonaire & Food Cruises

Op Bonaire worden verschillende zeil en boottochten aangeboden door bedrijfjes die bijvoorbeeld een catamaran hebben of een hele mooie schooner. Het concept is redelijk hetzelfde; zeilen in de rustige wateren aan de westkust, een hapje, drankje, brunch, BBQ of diner én vaak de mogelijkheid om te snorkelen/zwemmen. Het is een hele ontspannen activiteit waar je individueel bij aan kan sluiten of zelfs de hele boot kan afhuren als groep. Op de site van viator vind je een mooi overzicht van de mogelijkheden.

9. Landsailing op Bonaire

Landsailing, ook bekend als blokarten, is een sport waarbij deelnemers in driewielige zeilwagens over het land racen, aangedreven door de wind. Op Bonaire biedt Bonaire Landsailing Adventures deze avontuurlijke activiteit aan, waar enthousiastelingen de spanning van windsurfen op wielen kunnen ervaren, met de constante passaatwinden van het eiland als hun krachtige metgezel. Dit is een super leuke groepsactiviteit om te doen op bijvoorbeeld de laatste dag van de vakantie, maar doe wel een beetje voorzichtig 😉

10. Verschillende excursies

Op de website van Viator vind je nog veel meer excursies die aangeboden worden op Bonaire, vaak door kleinschalige bedrijfjes. Kijk even goed hoe de reviews zijn, maar over het algemeen worden dit soort excursies heel positief ervaren en is er een behoorlijke diversiteit om uit te kiezen. Een fotoshoot, yoga op het strand of op de SUP, een nacht tour, een bezoek aan Rincon, mountainbiken. Er is echt heel veel op Bonaire te doen dat helemaal niks met duiken te maken heeft.

Ook op vakantie naar Bonaire?

Wellicht ook interessant

Malediven Walvishaaien Manta’s Liveaboard

Liveaboard Malediven

Deze gids over liveaboard duikvakanties naar de Malediven legt uit wat een liveaboard is, een typisch dagschema, en beschrijft de vaarroutes

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Alles over de duik medische keuring & duikarts

Heb jij een medische duikkeuring nodig? Of wil je er meer over weten? Dit artikel verteld je alles over de duik medische keuring door een duikarts.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Malediven

De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

Terug naar overzicht De 10 Mooiste Duiken op de Malediven De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je...

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer
Malediven Liveaboard Resort

De beste tijd om te duiken op de Malediven

Wanneer kun je het beste duiken op de Malediven? Bekijk hier per maand wat je kunt verwachten en wanneer de beste tijd is voor een bezoek.

Lees meer
Turks & Caicos Liveaboard

Duiken op de Turks & Caicos eilanden

Duiken in Turks & Caicos biedt indrukwekkende drop off’s, weelderige koraaltuinen, een verscheidenheid aan zeedieren in beschermde gebieden met uitstekend zicht.

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Duikreis Malediven

Ga op duikreis naar de Malediven! Van luxe resorts tot budget liveaboards, geniet van fantastisch duiken met mantaroggen en walvishaaien.

Lees meer
Bahama’s Hamerhaaien Tijgerhaaien

De haaien van de Bahama’s

Duiken met hamerhaaien en tijgerhaaien kan bij uitstek op Bimini in de Bahama’s.

Lees meer