De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je afvraagt waar duiken op de Malediven het beste is, zijn hier de top 10 mooiste duiklocaties op de Malediven, ideaal voor zowel beginners als ervaren duikers. 

Waar duiken bij het Noord Ari Atoll, Malediven?

Het Noord Ari Atoll kun je o.a. goed duiken vanaf een liveaboard die de centrale route vaart. 

1. Maaya Thila

Maaya Thila wordt vaak beschouwd als een van de beste duiklocaties op de Malediven. Deze plek is beroemd om zijn rijke zeeleven, waaronder witpunt rifhaaien, reuzenmakrelen en barracuda’s. Het is ook een geweldige plek voor nachtduiken, waarbij jagende haaien en andere dieren zoals octopussen te zien zijn. Deze site biedt een mix van overhangen, grotten en een spectaculair koraalrif.

Mooiste duiken Malediven Fish Head 2. Fish Head

Fish Head is een andere iconische duiklocatie in de Malediven, gelegen in het Noord-Ari-atol. Deze onderwaterberg of ’thila’ is een beschermd zeegebied met een overvloed aan soorten zoals grijze rifhaaien, fuseliers en snappers. De duik begint met een spectaculaire afdaling door muren van vissen en biedt de kans om talrijke overhangen en koralen te verkennen. 

Waar duiken bij het Zuid Ari Atoll, Malediven?

Ook het Zuid Ari Atoll is goed bereikbaar vanaf een liveaboard die de centrale route vaart. Maar, ook vanuit verschillende resorts zoals het Shamar Guesthouse en het luxere Villamendhoo is dit atoll goed bereikbaar! 

Mooiste duiken Malediven Kudhimaa Wreck3. Kudhimaa Wreck

Het Kudhimaa wrak, gelegen in het Zuid-Ari-atol nabij Sun Island Resort, is een gezonken vrachtschip dat dient als kunstmatig rif. Het wrak ligt op 30 meter diepte en is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren duikers. Het is begroeid met koralen en trekt een divers zeeleven aan, waaronder batfish, fusiliers, pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien. De goed bewaard gebleven structuur biedt interessante mogelijkheden voor onderwaterfotografie. Met goede zichtbaarheid en milde stromingen is het Kudhimaa wrak een populaire en fascinerende duiklocatie.

Mooiste duiken Malediven Whale Shark Point4. Whale Shark Point

Whale Shark Point, gelegen in het Zuid-Ari-atol van de Malediven, is een topbestemming voor het spotten van walvishaaien, vooral van mei tot december. De reuzen, die tot 12 meter lang kunnen worden, zwemmen vaak dicht bij de oppervlakte, waardoor zowel snorkelaars als duikers hen goed kunnen observeren. Naast walvishaaien biedt de locatie een rijk zeeleven, waaronder manta’s en kleurrijke rifvissen, met uitstekende zichtbaarheid en milde stromingen. Whale Shark Point is gemakkelijk toegankelijk via boottochten en valt onder beschermde mariene gebieden, waardoor verantwoorde duik- en snorkelpraktijken essentieel zijn om de omgeving te behouden.

Waar duiken bij het Male Atol, Malediven?

Het Male Atol is het atol waarop je aankomt als je op Malé landt. Heb je een liveaboard geboekt die de centrale route vaart? Dan is de kans aanwezig dat je hier gaat duiken. 

Mooiste duiken Malediven Khadooma Thila5. Kandooma Thila, Zuid-Malé-atol

Kandooma Thila staat bekend om zijn sterke stromingen en pelagische actie, waardoor het een van de spannendste duiklocaties op de Malediven is. Hier vind je grote scholen adelaarsroggen, witpunt rifhaaien en af en toe tijgerhaaien. Het is een ideale plek voor ervaren duikers die houden van een uitdaging en de diversiteit van het zeeleven willen ervaren.

Mooiste duiken Malediven Banana Reef6. Banana Reef, Noord-Malé-atol

Banana Reef is een van de oudste erkende duiklocaties op de Malediven en staat bekend om zijn prachtige koraalformaties, kliffen, grotten en een rijke variëteit aan vissen. Deze locatie is perfect voor zowel beginners als ervaren duikers die willen genieten van de onderwaterpracht van de Malediven.

Waar duiken bij het Vaavu Atol, Malediven?

7. Fotteyo Kandu, Vaavu-atol

Fotteyo Kandu biedt een van de mooiste duiken op de Malediven. Deze locatie heeft sterke stromingen en een rijke biodiversiteit, waaronder mantaroggen, walvishaaien en levendige koraalformaties. Het is een uitdagende duikplek die geschikt is voor ervaren duikers. 

Rianne met een verpleegsterhaaien bij Alimatha Jetty8. Alimatha Jetty, Vaavu-atol

Alimatha Jetty is een uitstekende duiklocatie, vooral beroemd om nachtduiken. Hier kun je verpleegsterhaaien, pijlstaartroggen en makrelen van dichtbij zien. Deze locatie is populair vanwege de gemakkelijke toegankelijkheid en de overvloedige hoeveelheid zeeleven, waardoor het een must-visit is voor elke duiker op de Malediven.

Waar duiken in het Noorde & Zuiden van de Malediven?

School manta roggen bij Hanifaru Bay9. Hanifaru Bay, Baa-atol

Hanifaru Bay bevindt zich in het Baa-atol, een UNESCO Biosfeerreservaat in de Malediven. Hanifaru Bay is beroemd om de seizoensgebonden bijeenkomsten van mantaroggen en walvishaaien. Van juni tot november trekken grote aantallen mantaroggen naar deze baai om zich te voeden met plankton, wat een spectaculair schouwspel oplevert. Soms kunnen er meer dan honderd mantaroggen tegelijkertijd worden gezien. Walvishaaien, de grootste vissen ter wereld, komen ook vaak naar deze baai om te eten. Naast mantaroggen en walvishaaien herbergt Hanifaru Bay een breed scala aan andere zeedieren. Duikers en snorkelaars kunnen kleurrijke koraalriffen, tropische vissen, schildpadden en verschillende soorten haaien zien. 

Tijgerhaai in Fuvahmulah10. Tiger Zoo, Fuvahmulah Atoll

Fuvahmulah is een van de weinige plekken ter wereld waar duikers vrijwel gegarandeerd tijgerhaaien kunnen zien. Deze fantastische beeste kunnen tot 5 meter lang worden en staan bekend om hun gestreepte patroon. Duiken met tijgerhaaien hier is veilig, maar vereist wel ervaring en het volgen van strikte veiligheidsinstructies.

Je kunt duiken bij Fuvahmulah via een liveaboard die de zuidelijke route vaart óf vanaf een resort

Alle foto’s in dit artikel, behalve bij duikstek 8, komen van de Carpe Diem Fleet. Zij hebben maar liefst 3 liveaboards die door de Malediven varen. De Carpe Novo, de Carpe Vita én de Carpe Diem. Ze varen meestal de centrale routes, maar in het juiste seizoen gaan ze ook naar het Noorden of Zuiden

De foto bij duikstek 8 Alimatha Jetty is gemaakt door Roel v.d. Mast. Op deze foto is Rianne Poessé, mede-eigenaar van EWDR, druk bezig met het filmen van een verpleegsterhaai. 

Wil je nog veel meer te weten komen over duiken op de Malediven? Bekijk dan ook zeker even onze complete Malediven Duikgids

Ook deze duikreis ervaren?

Video afspelen

Wellicht ook interessant

Malediven Walvishaaien Manta’s Liveaboard

Liveaboard Malediven

Deze gids over liveaboard duikvakanties naar de Malediven legt uit wat een liveaboard is, een typisch dagschema, en beschrijft de vaarroutes

Lees meer
Walvissen Walvishaaien

Top 5 • Juli: Beste duikbestemmingen

Ontdek de 5 beste duikstekken voor juli! Van walvishaaien in Mexico tot de Sardine Run in Zuid-Afrika. Plan jouw volgende duikavontuur.

Lees meer
Manta’s Muck Macro

Top 5 • Augustus: Beste duikbestemmingen

Ontdek de top duikplekken voor augustus! Perfecte duikomstandigheden en uniek zeeleven wachten op je in Komodo en de Galapagos.

Lees meer
Manta’s Walvissen

Top 5 • September: Beste duikbestemmingen

Wil je de zomer nog niet loslaten? Bekijk de beste duikbestemmingen voor september, van het nabijgelegen Egypte tot het exotische Palau.

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Alles over de duik medische keuring & duikarts

Heb jij een medische duikkeuring nodig? Of wil je er meer over weten? Dit artikel verteld je alles over de duik medische keuring door een duikarts.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer
Malediven Liveaboard Resort

De beste tijd om te duiken op de Malediven

Wanneer kun je het beste duiken op de Malediven? Bekijk hier per maand wat je kunt verwachten en wanneer de beste tijd is voor een bezoek.

Lees meer