Ik ga op duikvakantie en ik neem mee….
Het is soms een hele uitdaging om je koffer in te pakken als je op vakantie gaat. Je wilt niet te veel meenemen, maar ook niet te weinig. Ga je op duikvakantie, dan komt daar nog een extra uitdaging bij, namelijk je duik equipment. Welke bagage neem je mee op duikvakantie? En wat laat je juist thuis? En hoe neem je het mee? We hebben 8 inpaktips voor je op een rijtje gezet, speciaal voor je duikreis!
1. Laat je lood & duikfles thuis!
Voor veel mensen een erg logisch advies, maar het komt echt voor dat mensen hun lood inpakken. Sommige airlines benoemen daarom zelfs in hun bagage regels dat lood niet is toegestaan. Waar je ook heen gaat, je kan er van uit gaan dat de locatie waar je gaat duiken lood voor je heeft. Evenals een fles trouwens, die hoef je ook niet in te pakken.
2. Ademautomaten
Stop je ademautomaten in je handbagage of bescherm ze goed in je koffer. Je ademautomaat weegt gauw al 3-4 kg en daarom nemen veel mensen deze het liefste mee in de handbagage, die vaak niet gewogen wordt. Daarnaast zijn mensen ook heel voorzichtig met hun ademautomaat en vinden ze het een fijner, veiliger idee hem in de handbagage te vervoeren. Mocht je ruimte hebben, kan je dat absoluut doen. Als je je ademautomaat in je koffer vervoert kun je hem het beste goed inpakken, bijvoorbeeld door deze goed in een handdoek o.i.d. te wikkelen. Sommige mensen stoppen de ademautomaten ook in hun duikschoentjes, maar wij zetten daar een beetje onze bedenkingen bij qua hygiene…. 🤔
3. Verdiep je in duikuitrusting voor vakantieduikers
Ga je nieuwe gear kopen? Of koop je voor het eerst duik equipment? En ben je een echte vakantieduiker? Informeer dan vooral naar de travel duiksets. Deze duiksets zijn erg licht en speciaal ontworpen voor reizen. Een reguliere duikset kan al gauw 10-15KG wegen, tel het gewicht van lege koffer á 2 tot 5 KG daarbij op en je houdt niet heel veel over… (niet dat je nog veel meer nodig hebt).
4. Bagage regels betreft duikuitrusting
Verdiep je in de bagageregels en boek eventueel extra kilo’s bij. Uiteraard houden we bij EWDR hier tijdens het boekingsproces natuurlijk al rekening mee. Elke airline is anders qua regels. Bij sommige airlines kan je heel goedkoop of zelfs gratis (o.a. Garuda), duikbagage inchecken. Als het relatief weinig kost om extra kilo’s mee te nemen, en je bent niet van plan continue van accommodatie naar accommodatie te reizen, dan is een beetje extra bagage wel zo makkelijk. Want met duikequipment zit je vaak zo aan de standaard 20-23 kilo ruimbagage die de meeste airlines hanteren.
5. Pak de juiste wetsuit in
Informeer je vooraf goed welke temperatuur het water is, zodat je de juiste wetsuit inpakt! Een 7mm pak inpakken voor een lekkere duikvakantie naar Indonesië slaat namelijk helemaal nergens op. Dat is voor (bijna) iedereen veel te warm en weegt ook behoorlijk wat. Voor tropisch water kun je i.p.v. open-hiel vinnen en boots ook voor zwembadvinnen kiezen, met een gesloten hiel. Dat scheelt behoorlijk, maar je verliest wel comfort en kracht in het water… keuzes… keuzes…. Om het zo makkelijk mogelijk te maken voor onze klanten hebben wij bij al onze reizen een wetsuit advies geplaatst. Hou er rekening mee dat de één het sneller koud heeft dan de ander én als je veel duikt koel je vaak ook sneller af op de laatste duiken. Vooral voor liveaboards iets om rekening mee te houden.
6. Overweeg om (bepaalde) duikuitrusting te huren
Ben je net begonnen met duiken? Of duik je misschien 1x per jaar op vakantie? Soms kan het dan interessant zijn om gewoon je uitrusting zoals BCD, ademautomaat en wetsuit te huren. We raden wel altijd aan om in ieder geval zelf een eigen duikbril aan te schaffen, en ook een computer zal je lang profijt aan hebben. Al het overige kan je overwegen om te huren. Het hangt wel een beetje af waar je heen gaat en hoe lang je gaat duiken – niet overal is het zo voordelig om te huren. In de Optionele kosten & FAQ van onze reizen geven we waar mogelijk de kosten aan voor het huren van duikuitrusting.
7. Reizen met fotografie & filmapparatuur en/of duiklampen
Heb je een onderwatercamera en/of duiklampen? Dan is het belangrijk dat je deze goed beschermd in je handbagage vervoerd. Sowieso zal je de batterijen in je handbagage moeten vervoeren, omdat dat dat bijna altijd Lithium batterijen zijn en die mogen niet in de ruimbagage. Daarnaast is je toestel / lamp ook erg kwetsbaar en daarom is het zeker niet verstandig deze in je ruimbagage te stoppen. Let op: Zorg ook nog even dat de batterijen uit je toestel/lamp/fliters zijn en waar mogelijk de contact punten even afgeplakt.
8. Reis met een hard case koffer
Wellicht niet de lichtste optie, maar wel de meest degelijke optie; een hard case koffer die je spullen extra goed beschermd. Zeker als je ademautomaten e.d. in je ruimbagage meeneemt is dit zeker het overwegen waard. Zelf heb ik, Rianne, een knal gele koffer van Samsonite (lichtgewicht en hardcase). Dit is geen fashion statement – eigenlijk de opposite. Deze felle kleur geel heb ik om twee reden, één ik herken hem meteen op de band en twee, iemand zal niet zo snel mijn koffer van de band pakken!
Wellicht ook interessant
Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte
Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.
Snorkelen met Orka’s in Noorwegen
Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.
Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis
Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….
Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar
Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.
De Kleuren van Bali
Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.
Liveaboard duikvakanties in Egypte
Het liveaboard concept is een unieke manier om te duiken en biedt duikers de mogelijkheid om hun duikervaring naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot een dagtrip naar een duiklocatie, verblijven duikers aan...
Lees meerDuiken rondom Truk
Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.
Rosanne hersteld koraal in Kenia
Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.
Duiken op Saba
Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...
Lees meerDuiken op de Galapagos Eilanden
Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.
Duiken in Indonesië
Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.
Duiken op de Turks & Caicos eilanden
Duiken in Turks & Caicos biedt indrukwekkende drop off’s, weelderige koraaltuinen, een verscheidenheid aan zeedieren in beschermde gebieden met uitstekend zicht.
De haaien van de Bahama’s
Duiken met hamerhaaien en tijgerhaaien kan bij uitstek op Bimini in de Bahama’s.
Duiken in de Malediven
Duiken in de Malediven is een unieke en onvergetelijke ervaring waarbij je zelfs manta’s en walvishaaien kan tegenkomen!
Duiken op St. Eustatius
De duiken rondom St. Eustatius worden gedaan in een beschermd marine park waar het onderwater leven er gezond bij ligt. Waar anders in de wereld vind je acht verschillende eco systemen en hoe vaak ben...
Lees meerDuiken in Mexico
Mexico is een enorm divers duikland. Haaien bij Socorro, Zeeleeuwen bij La Paz, Krokodillen bij Xcaclack, Cenotes bij Tulum en heerlijk carribisch duiken op Cozumel en Playa del Carmen.
Duiken in Honduras
Duiken in Honduras doe je in de Caribische zee op het tweede grootste rif ter wereld! Het zicht is goed, het is lekker warm, en er is van alles te zien!
Duiken in Costa-Rica
Costa Rica biedt fantastisch duiken in Guanacaste, waar duikers o.a. stierhaaien en reuzenmanta’s kunnen ontmoeten. Cocos Island is wereldberoemd om zijn duiken met hamerhaaien, tijgerhaaien én walvishaaien.
Duiken op Bonaire
Bonaire biedt unieke kantduikmogelijkheden, het “drive and dive” concept maakt het gemakkelijk om met eigen vervoer te duiken. Het Caribische duiken is spectaculair met kleurrijke riffen, diverse zeedieren en uitstekende duikfaciliteiten.
Duiken op de Noordpool
Een duikvakantie naar de Noordpool is een surrealistische ervaring waar je kunt duiken tussen ijsschotsen en een unieke onderwaterwereld kunt verkennen die slechts door weinigen is gezien.
Duiken op de Azoren
Duiken op de Azoren is een onvergetelijke ervaring met de mogelijkheid om te duiken met Blauwe haaien, Mako haaien, Walvishaaien en Mobula roggen. Wat je ziet verschilt per eiland.
Duiken in Thailand
Het duiken in Thailand is vooral fantastisch in de Andaman zee Zee, maar ook rondom Phuket is er af en toe de kans om een majestueuze walvishaai of manta te zien.
Duiken in Maleisië
Maleisië biedt duikers een prachtige onderwaterwereld met kristalhelder water, fascinerende koraalmuren en een uitbundige variëteit aan zeebewoners, waaronder nieuwsgierige clownvissen en elegante zeeschildpadden.
Duiken in Oman
Het duiken in Oman biedt een adembenemend zicht op kleurrijke koraalriffen, een overvloed aan zeeleven en af en toe de kans om majestueuze walvishaaien te spotten.