Alles over de duik medische keuring & een bezoek aan de duikarts

Duiken is een prachtige, maar ook veeleisende sport die zowel fysiek als mentaal uitdagend kan zijn. Om die reden kan het noodzakelijk zijn voor sommige duikers om zich (periodiek) te laten keuren door een duikarts, om risico’s op gezondheidsproblemen onder water te minimaliseren.

Het doel van dit artikel is om duikers te informeren over alle aspecten rondom de medische keuring. Wanneer is die verplicht? Hoe gaat een medische keuring in zijn werk? Op deze vragen en meer proberen we een antwoord te geven.

Disclaimer: Vanuit EWDR kunnen we absoluut geen medische vragen beantwoorden, we zijn immers duikreisspecialisten en geen dokters. We kunnen slechts informeren waar je moet zijn om de juiste informatie in te winnen.

Wat is een medische keuring voor duikers?

Een medische keuring voor duikers is een gezondheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd om te bepalen of iemand fysiek en medisch geschikt is om te duiken. Het doel van de keuring is om eventuele gezondheidsrisico’s te identificeren die tijdens het duiken problemen kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, longproblemen of oorproblemen.

De keuring wordt uitgevoerd door artsen die gespecialiseerd zijn in duikgeneeskunde. Deze artsen hebben de kennis en ervaring om te beoordelen of iemand veilig kan duiken en geven advies over eventuele beperkingen of voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen. 

Wanneer is een medische keuring verplicht?

Als je een duikcursus volgt of op vakantie bij een duikshop gaat duiken, moet je een duikmedisch formulier invullen. Dit formulier bevat verschillende vragen over je gezondheid. Als je een van deze vragen met ‘Ja’ beantwoordt, heb je een medische duikkeuring nodig. Maak je geen zorgen; dit betekent niet direct dat je niet meer kan duiken, maar je moet vooraf wel akkoord krijgen van een duikarts. 

Klik hier om het medische formulier en de vragen  te bekijken.

Heb je een medische indicatie, zoals astma, epilepsie, diabetes, dan komt dit waarschijnlijk ook al uit het medisch vragen formulier naar voren en is een duikkeuring noodzakelijk. Kan jij alle vragen met ‘Nee’ beantwoorden, maar twijfel je toch over iets? Zekerheid boven alles! Neem contact op met een duikarts om jouw twijfels te bespreken.

Hoe vind ik een duikarts in mijn regio?

Op de website van het NICDA kun je alle aangesloten duikartsen in Nederland & België bekijken. Er is voor Nederland nog een 2e website, Duikkeuring.nl.

Waarom is een duikkeuring belangrijk?

Duiken brengt gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals decompressieziekte, longoverdruk, barotrauma, en verdrinking. Medische aandoeningen kunnen deze risico’s vergroten. Daarom is een medische keuring soms cruciaal om complicaties te voorkomen en om ervoor te zorgen dat duikers fysiek in staat zijn om veilig te duiken.

Verschillende studies en rapporten tonen aan dat een aanzienlijk percentage van de duikongevallen te wijten is aan onderliggende medische aandoeningen die niet tijdig waren geïdentificeerd. Volgens een rapport van Divers Alert Network (DAN) zijn medische problemen een belangrijke factor in ongeveer 25% van de fatale duikongevallen. Een bekende case is die van een duiker met ongediagnosticeerde hartproblemen die tijdens een duik een hartaanval kreeg, wat fataal afliep. Een andere casus betreft een duiker met onbehandelde epilepsie die tijdens een duik een aanval kreeg, wat leidde tot verdrinking. Deze incidenten benadrukken nog eens het belang van een grondige medische keuring om dergelijke tragedies te voorkomen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Moet ik altijd een keuring doen voordat ik ga duiken?
Nee, dit hangt af of je één van de vragen op het medische formulier met ‘Ja’ beantwoord of dat je een medische indicatie hebt. Er geldt hier één uitzondering op, voor duikprofessionals en duikers die professionele duikopleidingen willen volgen (startende bij Dive Master) is een keuring altijd verplicht. Daarnaast zijn er ook veel duikers die zich sowieso jaarlijks laten keuren, gewoon voor de zekerheid. Ook horen we steeds meer geluiden dat verschillende duikorganisaties hun leden verplichten zich te laten keuren….

Hoe bereid ik me voor op een medische duik keuring?
Bereid je voor op een medische keuring door medische documenten te verzamelen, het medische formulier nauwkeurig in te vullen, een geschikte tijd te plannen, comfortabele kleding te dragen, licht te eten, goed te hydrateren, vragen voor te bereiden, en ontspannen te blijven.

Wat zijn de kosten van een medische duik keuring?
De kosten van een medische keuring voor duikers variëren afhankelijk van de locatie, de arts en de omvang van de keuring. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €75 en €150. Een uitgebreide keuring kan duurder zijn, vooral als er aanvullende tests nodig zijn. Het is raadzaam om vooraf bij de arts of het keuringcentrum te informeren naar de specifieke kosten en wat deze omvatten. Daarnaast is het ook aan te raden om even naar de polis van je zorgverzekering te kijken, het e.e.a. kan namelijk vanuit een aanvullende verzekering gedekt zijn.

Wellicht ook interessant

Malediven Walvishaaien Manta’s Liveaboard

Liveaboard Malediven

Deze gids over liveaboard duikvakanties naar de Malediven legt uit wat een liveaboard is, een typisch dagschema, en beschrijft de vaarroutes

Lees meer
Walvissen Walvishaaien

Top 5 • Juli: Beste duikbestemmingen

Ontdek de 5 beste duikstekken voor juli! Van walvishaaien in Mexico tot de Sardine Run in Zuid-Afrika. Plan jouw volgende duikavontuur.

Lees meer
Manta’s Muck Macro

Top 5 • Augustus: Beste duikbestemmingen

Ontdek de top duikplekken voor augustus! Perfecte duikomstandigheden en uniek zeeleven wachten op je in Komodo en de Galapagos.

Lees meer
Manta’s Walvissen

Top 5 • September: Beste duikbestemmingen

Wil je de zomer nog niet loslaten? Bekijk de beste duikbestemmingen voor september, van het nabijgelegen Egypte tot het exotische Palau.

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Malediven

De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

Terug naar overzicht De 10 Mooiste Duiken op de Malediven De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je...

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer
Malediven Liveaboard Resort

De beste tijd om te duiken op de Malediven

Wanneer kun je het beste duiken op de Malediven? Bekijk hier per maand wat je kunt verwachten en wanneer de beste tijd is voor een bezoek.

Lees meer