Liveaboard Malediven • Complete Reisgids

Duiken op de Malediven is absoluut fantastisch, dankzij de rijke biodiversiteit kom je er echt van alles tegen onderwater. Een liveaboard is ideaal om de afgelegen duiklocaties te verkennen en intensief te duiken. Dit artikel behandelt wat een liveaboard is, een typisch dagschema, populaire vaarroutes op de Malediven, voordelen en nadelen, benodigde ervaring, en de veelgestelde vragen over Malediven liveaboards.

Wat is een liveaboard op de Malediven?

Een liveaboard op de Malediven is een speciaal ontworpen schip waar duikers aan boord verblijven gedurende hun duikvakantie. Ze slapen in een cabine op het schip, eten gezamenlijk op het hoofddek, en dit allemaal terwijl de boot verplaats van duikstek naar duikstek. Dit betekent meer tijd in het water en minder tijd reizen. In tegenstelling tot een land-based duikvakantie, waar je elke dag naar duiklocaties reist, biedt een liveaboard Malediven het gemak van directe toegang tot afgelegen en diverse duikplekken. Het is dan ook niet verwonderlijke dat veel duikers kiezen voor een liveaboard naar de Malediven. 

Dagschema aan boord van een liveaboard op de Malediven

Eat-Sleep-Dive-Repeat. Dat is het motto van duikers die er voor een liveaboard kiezen voor hun duikvakantie. Dit motto beschrijft eigenlijk precies wat je doet op een liveaboard.

Je maakt dagelijks tussen de 3 & 4 duiken op een liveaboard. Dat betekent vroeg er uit en op tijd op bed. 

Dagschema liveaboard Malediven White Pearl06:00 Wakker worden
06:30 Dive briefing #1 & Duik 1
08:30 Ontbijt
09:30 Dive briefing #2 & Duik 2
12:00 Lunch
13:30 Dive briefing #3 & Duik 3
16:00 Dive briefing #4 & Duik 4
18:30 Avondeten

Het is ook mogelijk dat je na Duik 3 even rustig aan doet, rond 18:00 het avondeten hebt en dan rond 19:30 nog een nachtduikje maakt. Dat zal zeker niet elke dag zijn, maar de meeste liveaboards proberen wel 1 a 2 nachtduiken in hun vaarschema’s op te nemen. Ook komt het voor dat je gewoon lekker 3 duiken maakt en bijvoorbeeld s’avonds een BBQ op een onbewoond eiland hebt, ook niet vervelend. 

Malediven Liveaboard Routes

Er wordt een variatie van routes gevaren door de liveaboard in de Malediven. Dat gezegd te hebben, je kunt ze eigenlijk onderscheiden tussen Noord, Centraal en Zuid. De Centrale route is de meest populaire route, dit komt niet alleen vanwege alles wat je ziet – maar wat ook meespeelt is dat de liveaboard vanuit Malé vertrekt en daar ook weer terugkomt. Dit is ook waar je naar toe vliegt, waardoor het super makkelijk reizen vaak is. De liveaboard ligt haast voor de voordeur van het vliegveld te wachten. Toch moeten we ook zeker niet het Noorden en Zuiden van de Malediven vergeten, want ook daar kun je fantastisch duiken – ook weer net met andere dieren. Zo vind je tijgerhaaien op de Malediven vooral als je een liveaboard naar het zuiden pakt. 

Liveaboard routes MaledivenCentrale Atollen Route

De centrale route omvat de populaire atollen zoals Ari, Rasdhoo, Vaavu, en Male. De beste reistijd is van oktober tot mei, wanneer het zicht het beste is en de zee kalm. Hoogtepunten zijn de mantaroggen en walvishaaien van South Ari Atoll, de dynamische driftduiken in de kanalen van Vaavu Atoll, en de levendige koraalriffen van North Male Atoll. Deze route is perfect voor duikers die een variëteit aan onderwaterleven willen zien, van grote pelagische vissen tot kleurrijke macro-onderwerpen. 

Zuidelijke Atollen Route

De zuidelijke route verkent de afgelegen en minder bezochte atollen zoals Huvadhoo, Fuvahmulah, en Addu. De beste reistijd is van januari tot maart, wanneer daar zeeën kalm zijn en het zicht optimaal is. Hoogtepunten zijn de pelagische ontmoetingen met tijgerhaaien en hamerhaaien in Fuvahmulah, de ongerepte koraalriffen en grotten van Huvadhoo, en het historische wrak van de British Loyalty in Addu Atoll. Deze route biedt avontuurlijke duiken in minder bezochte wateren. 

Noordelijke Atollen Route

De noordelijke route van liveaboards Malediven beslaat de prachtige Baa, Raa, en Lhaviyani Atollen. De beste reistijd voor deze route is van mei tot november, wanneer manta’s en walvishaaien massaal naar Hanifaru Bay trekken, een UNESCO-biosfeerreservaat. Hoogtepunten zijn de kleurrijke koraaltuinen van Baa Atoll, het wrakduiken bij Felivaru en de spectaculaire stromingsduiken in de kanalen van Raa Atoll. Deze route biedt een mix van grote pelagische ontmoetingen en weelderige riffen, ideaal voor zowel macro- als groothoekfotografie. De afgelegen ligging zorgt voor minder drukte en een exclusievere duikervaring.

Voordelen & nadelen van een liveaboard op de Malediven

Een liveaboard op de Malediven biedt toegang tot afgelegen duiklocaties, waardoor je unieke en ongerepte onderwaterwerelden kunt verkennen. Het zorgt voor een intensieve duikervaring, met meerdere duiken per dag en directe toegang tot de beste duikplekken. Bovendien biedt het een sociale ervaring, waarbij je tijd doorbrengt met andere enthousiaste duikers. Nadelen zijn de beperkte bewegingsvrijheid aan boord, de kans op zeeziekte door voortdurende blootstelling aan de oceaan, en de beperkte keuze in maaltijden en faciliteiten vergeleken met de resorts op het land. Dat gezegd te hebben, het aanbod van verschillende liveaboards is groot, van luxe schepen met grote cabines en kingsize bedden tot simpelere (maar voordeligere) liveaboards waar je in een stapelbed slaapt. 

Vereiste duikervaring voor een liveaboard Malediven

Ervaring is cruciaal voor een liveaboard op de Malediven vanwege de uitdagende duikcondities zoals diepere duiken en sterke stromingen. Duikers met minstens 50 gelogde duiken hebben meestal voldoende vaardigheden en zelfvertrouwen om deze omstandigheden aan te kunnen. Vereisten voor een liveaboard op de Malediven zijn vaak ook een Advanced Open Water certificering. Aanbevolen certificeringen zijn Nitrox, Deep Diver, en Drift Diver. Twijfel je of je voldoende ervaring hebt? Overleg gerust met ons, we adviseren je graag. 

Veelgestelde Vragen over een Liveaboard Malediven

Wat kost een liveaboard op de Malediven? De kosten van een liveaboard op de Malediven variëren sterk afhankelijk van het schip en de duur van de reis, maar gemiddeld liggen de prijzen tussen €1500 en €4000 per persoon voor een week.

Wat moet ik inpakken voor een liveaboard? Pak lichte, ademende kleding, zwemkleding, duikuitrusting (of huur deze ter plaatse), een duikcomputer, zonbescherming, medicijnen tegen zeeziekte, een camera, en persoonlijke hygiëneartikelen.

Hoe lang duurt een liveaboard op de Malediven? De meeste routes duren 8 dagen / 7 nachten. Er zijn ook een aantal boten die veelal 10 dagen / 9 nachten aanbieden of bij bepaalde routes een paar dagen extra aan het schema koppelen. 

Hoe boek ik een liveaboard? Je kunt bij ons je liveaboard boeken, wij kunnen ook direct je vluchten regelen. Daarnaast kunnen we ook de reis verlengen met een paar dagen in een resort op de Malediven. Ideaal als je nog vakantiedagen over hebt en even helemaal tot rust wilt komen na een weekje fanatiek duiken. 

Hoe zit het met veiligheid en medische hulp aan boord? Liveaboards zijn uitgerust met EHBO-kits, zuurstof, en de bemanning is getraind in noodhulp. 

Kan ik zeeziekte voorkomen? Om zeeziekte te voorkomen, kun je medicijnen zoals antihistaminica meenemen, polsbandjes gebruiken, en veel water drinken. Het helpt ook om lichte maaltijden te eten en op het dek frisse lucht te krijgen.

Wat voor accommodatie en voorzieningen kan ik verwachten? Accommodaties variëren van eenvoudige hutten tot luxe suites. Voorzieningen omvatten meestal airconditioning, en-suite badkamers, gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetzaal, een zonnedek, en soms een jacuzzi of spa.

Ook deze duikreis ervaren?

Wellicht ook interessant

Walvissen Walvishaaien

Top 5 • Juli: Beste duikbestemmingen

Ontdek de 5 beste duikstekken voor juli! Van walvishaaien in Mexico tot de Sardine Run in Zuid-Afrika. Plan jouw volgende duikavontuur.

Lees meer
Manta’s Muck Macro

Top 5 • Augustus: Beste duikbestemmingen

Ontdek de top duikplekken voor augustus! Perfecte duikomstandigheden en uniek zeeleven wachten op je in Komodo en de Galapagos.

Lees meer
Manta’s Walvissen

Top 5 • September: Beste duikbestemmingen

Wil je de zomer nog niet loslaten? Bekijk de beste duikbestemmingen voor september, van het nabijgelegen Egypte tot het exotische Palau.

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Alles over de duik medische keuring & duikarts

Heb jij een medische duikkeuring nodig? Of wil je er meer over weten? Dit artikel verteld je alles over de duik medische keuring door een duikarts.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Malediven

De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

Terug naar overzicht De 10 Mooiste Duiken op de Malediven De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je...

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer
Malediven Liveaboard Resort

De beste tijd om te duiken op de Malediven

Wanneer kun je het beste duiken op de Malediven? Bekijk hier per maand wat je kunt verwachten en wanneer de beste tijd is voor een bezoek.

Lees meer