Ongelimiteerd duiken op vakantie

‘Unlimited’ duiken betekent dat duikers tijdens hun verblijf in een duikresort zoveel kunnen (kant)duiken als ze willen, zonder extra kosten. Dit concept biedt duikers de vrijheid om op elk gewenst moment (meestal binnen de gestelde openingstijden van de duikshop) de onderwaterwereld te verkennen. Deze vrijheid is natuurlijk fantastisch. Onderwaterfotograven en hele fanatieke duikers zijn daarom vaak opzoek naar het ‘unlimited diving’ concept. 

Ontdek onze unlimited diving duikvakanties

Bij EWDR bieden we op dit moment in 5 landen duikvakanties aan waar je gebruik kan maken van het Unlimited Diving concept. Dit zijn Indonesië, Maleisië, Bonaire, Honduras en Egypte. Elk land heeft zijn eigen unieke duikmogelijkheden en faciliteiten.

Bonaire

Bonaire is dé bestemming voor ongelimiteerd kantduiken dankzij het unieke Dive & Drive concept. Met meer dan 60 kantduikstekken biedt het eiland gemakkelijke navigatie en toegang tot diverse duiklocaties direct vanaf de kust. Het heerlijk heldere water (vaak 20+ meter zicht), rijke mariene leven en de koraalriffen maken elke duik een avontuur. Met een huurauto (meestal een dikke pick-up) kun je eenvoudig tussen de verschillende stekken reizen, wat Bonaire ideaal maakt voor zowel beginners als ervaren duikers die zelfstandig de onderwaterwereld willen verkennen. Elke reis die wij naar Bonaire aanbieden heeft een unlimited diving pakket. 

Indonesië

Indonesië biedt op verschillende locaties ongelimiteerd duiken. Spice Island Ambon is een perfecte bestemming voor macro liefhebbers, waar je naast dagelijks drie bootduiken ook ongelimiteerd kunt duiken op het huisrif. In Raja Ampat bieden verschillende resorts (Kri Eco, Sorido Bay & Papua Explorers) fantastische huisriffen voor ongelimiteerd duiken. Het luxe Wakatobi Resort in Sulawesi biedt niet alleen onbeperkt duiken aan, maar gaat zelfs zover dat ze een duik om middernacht mogelijk maken voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld een verjaardag. Op Bali wordt een ‘unlimited duikpakket’ aangeboden, maar dit is met gids, waardoor je wat meer moet plannen. Alami Alor, een walhalla voor fotografen, werkt ook met het unlimited diving concept, waardoor je je volledig kunt richten op het vastleggen van de prachtige onderwaterwereld.

Maleisië

Seaventures, een omgebouwd olieplatform op zee, biedt een uniek verblijf aan in Maleisië. Hier kun je je duikdag al om 5:30 uur beginnen met een huisrifduik, mits je de duikploeg een dag van tevoren op de hoogte stelt. De laatste duik moet om 19:30 uur eindigen, aangezien het duikcentrum om 20:00 uur sluit. Deze unieke setting biedt ongelimiteerd duiken in het water rondom het platform, waar een fantastisch ‘huisrif’ te vinden is. 

Nb. Bij Seaventures heb je ook toegang tot enkele van de beste duiklocaties in de regio, waaronder het wereldberoemde Sipadan Island. Sipadan is echter alleen per boot bereikbaar en hiervoor geldt een maximaal aantal duikers per dag quota – dus op die specifieke stek kun je niet ongelimiteerd duiken. 

Egypte

Bij Abu Dabbab kun je genieten van ongelimiteerd duiken met het EWDR duikpakket. Dit pakket biedt dagelijkse toegang tot het huisrif van 06:30 tot 18:30, waardoor je volop de tijd hebt om de onderwaterwereld te verkennen. Aangezien de zon ondergaat tussen 17:00 en 18:00, kun je ook elke dag een onbegeleide nachtduik maken. Bovendien zijn er twee dagen met bootduiken inbegrepen, waarbij je elke dag twee duiken kunt maken op de prachtige omliggende riffen. Marsa Shagra biedt een standaardpakket dat vijf dagen ongelimiteerd duiken op het huisrif omvat, zowel vanaf de kust als met een RIB (opblaasbare boot). Vroege ochtenduiken beginnen vanaf 6 uur en nachtduiken zijn mogelijk tot 20:00 uur.

Honduras

Bij Anthony’s Key Resort in Honduras kun je genieten van ongelimiteerd duiken tijdens de openingsuren van de duikwinkel. De AKR Dive Shop is dagelijks geopend van 07:30 uur tot de laatste boot ’s avonds terugkeert. Dit betekent dat je de hele dag door kunt duiken op de prachtige koraalriffen en rijke mariene ecosystemen van Roatán, zonder begeleiding, en op je eigen tempo de adembenemende onderwaterwereld kunt verkennen.

Voordelen van Ongelimiteerd Duiken

Maximale Duiktijd

Het grootste voordeel van ongelimiteerd duiken is dat je maximale tijd in het water kunt doorbrengen. Dit is ideaal voor onderwaterfotografen, duikers die hun duikvaardigheden willen verbeteren of gewoon zo lang mogelijk willen genieten van een duik.

Kostenbesparing

Hoewel een verblijf in een resort met ongelimiteerd duiken in eerste instantie duurder kan lijken, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn. Individuele duiken kunnen snel oplopen in kosten, vooral als je meerdere keren per dag het water in wilt.

Flexibiliteit

Met ongelimiteerd duiken hoef je je niet te houden aan een strak duikschema. Je kunt duiken wanneer je wilt, afhankelijk van de weersomstandigheden, je energieniveau en je interesses. 

Disclaimer: De meeste resorts die unlimited duiken aanbieden, bieden dit aan tijdens de openingstijden van de duikshop. Niet alleen is dit praktischer als het om tanks, boot drops etc gaat, maar ook vanuit een veiligheidsperspectief is dit belangrijk. 

Nadelen van Ongelimiteerd Duiken

Fysieke Uitputting & Non-deco Tijden

Hoewel het verleidelijk is om zoveel mogelijk te duiken, kan het fysiek uitputtend zijn. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Een ander potentieel nadeel van ongelimiteerd duiken, afhankelijk van de diepte, duur en frequentie van de duiken, is de grote opbouw van CO2 in het lichaam. Naarmate de dag vordert en je meerdere duiken maakt, neemt het risico op overschrijding van de nultijden toe, wat betekent dat je sneller aan je deco (decompressie) tijden zit. Dit vereist zorgvuldige planning en monitoring om de veiligheid te waarborgen en decompressieziekte te voorkomen. 

Geen duikgids

Bij de meeste resorts heb je geen duikgids tijdens je ongelimiteerd kantduiken. Dat betekent dat je samen met je buddy goed zelfstandig moet kunnen duiken, zelf je bodemtijden in de gaten moet houden etc. Een ander nadeel aan geen duikgids is dat je zelf moet navigeren én een duikgids is vaak nét wat beter in het spotten van bijzondere dieren en koraal op het rif. 

Meest gestelde vragen over ongelimiteerd duiken

Wat is ongelimiteerd duiken? Ongelimiteerd duiken verwijst naar duikpakketten waarbij je gedurende een bepaalde periode, meestal een dag of een week, onbeperkt kunt duiken. 

Hoe werkt een ongelimiteerd duikpakket? Een ongelimiteerd duikpakket biedt een vaste prijs voor een bepaalde periode waarin je zo vaak kunt duiken als je wilt. 

Is ongelimiteerd duiken veilig? Ja, zolang je je houdt aan de aanbevolen veiligheidsrichtlijnen en rustperiodes tussen de duiken in acht neemt, is ongelimiteerd duiken veilig. Het is belangrijk om niet te veel duiken achter elkaar te maken zonder adequate rust om decompressieziekte te voorkomen.

Waar kan ik ongelimiteerd duiken? Er zijn verschillende duikresorts die ongelimiteerd duiken aanbieden. Dit zijn vooral duikresorts die een eigen huisrif hebben én natuurlijk hét duikeiland Bonaire. 

Wat kost een ongelimiteerd duikpakket? De kosten variëren afhankelijk van de locatie, de duur van het pakket, en de voorzieningen die worden aangeboden. Over het algemeen zijn deze pakketten kosteneffectief voor duikers die van plan zijn meerdere duiken per dag te maken.

Welke certificeringen heb ik nodig voor ongelimiteerd duiken? De vereiste certificeringen variëren per aanbieder, maar meestal heb je minimaal een Open Water Diver-certificaat nodig. Voor sommige geavanceerdere duiklocaties of -omstandigheden kan een Advanced Open Water-certificaat vereist zijn.

Welke uitrusting is inbegrepen in een ongelimiteerd duikpakket? Dit hangt af van de aanbieder, maar vaak zijn basisuitrustingen zoals tanks en gewichten inbegrepen. Sommige pakketten bieden volledige uitrusting, inclusief wetsuits en ademautomaten, terwijl andere dit tegen een extra vergoeding aanbieden.

Hoeveel duiken kan ik realistisch maken in een dag met een ongelimiteerd duikpakket? Dit hangt af van je persoonlijke duikervaring, conditie, en de aanbevelingen van de duikoperator. Meestal kunnen duikers 3 tot 5 duiken per dag maken, inclusief nachtduiken, terwijl ze voldoende rust en decompressie in acht nemen.

Wellicht ook interessant

Malediven Walvishaaien Manta’s Liveaboard

Liveaboard Malediven

Deze gids over liveaboard duikvakanties naar de Malediven legt uit wat een liveaboard is, een typisch dagschema, en beschrijft de vaarroutes

Lees meer
Walvissen Walvishaaien

Top 5 • Juli: Beste duikbestemmingen

Ontdek de 5 beste duikstekken voor juli! Van walvishaaien in Mexico tot de Sardine Run in Zuid-Afrika. Plan jouw volgende duikavontuur.

Lees meer
Manta’s Muck Macro

Top 5 • Augustus: Beste duikbestemmingen

Ontdek de top duikplekken voor augustus! Perfecte duikomstandigheden en uniek zeeleven wachten op je in Komodo en de Galapagos.

Lees meer
Manta’s Walvissen

Top 5 • September: Beste duikbestemmingen

Wil je de zomer nog niet loslaten? Bekijk de beste duikbestemmingen voor september, van het nabijgelegen Egypte tot het exotische Palau.

Lees meer

eSim op Duikvakantie • Onbezorgd Internetten op je Mobiel

Wil jij graag tijdens jouw duikvakantie blijven internetten? Zonder torenhoge roaming kosten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een eSim.

Lees meer

Alles over de duik medische keuring & duikarts

Heb jij een medische duikkeuring nodig? Of wil je er meer over weten? Dit artikel verteld je alles over de duik medische keuring door een duikarts.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Malediven

De 10 Mooiste Duiken op de Malediven

Terug naar overzicht De 10 Mooiste Duiken op de Malediven De Malediven staan bekend als een van de mooiste plekken ter wereld voor duiken, met een diversiteit aan zeeleven en betoverende onderwaterlandschappen. Als je je...

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Wist je dat Egypte maar liefst 3 liveaboard routes heeft? De eerste focust op wrakken, de tweede op haaien en de derde….

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s

Wat kost duiken op de Malediven?

Duiken op de Malediven is toegankelijk, zelfs met een beperkt budget. We zetten alle kosten voor duiken op de Malediven op een rijtje.

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer