Expeditie Antartica 2016: Op ‘jacht’ naar leopard seals en het leven op een onderzoeksstation

Gepubliceerd op 29 maart 2016 in Verhalen

Expeditie Antartica 2016: Op ‘jacht’ naar leopard seals en het leven op een onderzoeksstation

We gaan ‘op jacht’ naar de leopard seals. Niet letterlijk natuurlijk! De logica om de duikstek uit te zoeken is waterdicht. Er moet een pinguïn kolonie (deze keer kinband en Adelie pinguïns) in de buurt zijn en een gewonde crab-eater seal verhoogt de kans in Port Charcot. Dat is in elk geval de theorie. Eenmaal onder water blijkt de praktijk toch anders dan de theorie. Geen leopard seal. Het zicht is vandaag goed maar het water is weer “frisjes” met een temperatuur van -1 graden celcius (lees: ijskoude vingers die ècht pijn doen)

Dag 8 : Op jacht naar leopard seals

De kans is klein dat er plekken zijn die kouder dan dit zijn. Antarctica geldt dan ook als een plek van records, de laagste temperatuur, het hoogste continent, het droogste continent. Kenmerkend voor expeditie Antartica 2016. Voor de meeste duikers geldt het in elk geval voor de koudste duik. Onder water schuren de ijsbergen over de bodem. Bestaande uit rotsblokken met wat kleine wier gebieden. Een schooltje kleine visjes schiet, in en uit het wier. Grote pissebedden lopen over de bodem. Althans, iets wat daarop lijkt.

IMG_0121

S ‘middags proberen we opnieuw om de leopard seals te vinden, maar dit keer in Pietermannbaai. Hetzelfde resultaat…Helaas weer geen succes en wederom een frisse watertemperatuur van -1 graden. Een interessante duik, en we snuffelen een beetje rond. Ineens schieten een stel pinguïns voor onze neus voorbij. Een split second, je hebt niet eens de kans om met je ogen te knipperen. Iets verder vinden we nog een “37-armige-zeester”, een mooie vondst want van deze dieren blijken niet zo veel geregistreerde waarnemingen te zijn. Gelukkig mogen we weer aan land en even rondkijken bij de pinguïns. In het kleine baaitje is het een komen en gaan van onze kleine meneertjes. Wederom blijken de kleine rakkers niet op de hoogte te zijn van de 5 meter regel.

IMG_0125

Terug naar blogoverzicht

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen