VOL! • Buddyreis • Reefs & Wrecks • Emperor Asmaa

Duikvakantie naar: Egypte. Liveaboard route: Reefs & Wrecks
Reistijd
November
Kenmerken
Bootduiken, Wrakduiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €1290,- p.p

Op duikvakantie met Duikvereniging Leeuwarden

Liveaboard datum: 15 t/m 22 november 2024
Plekken over: VOL! 

Wil je graag met een gezellige groep op duikvakantie? Sluit dan aan dit najaar bij Duikvereniging Leeuwarden. De duikvereniging heeft de hele boot bezet, 16 duikers staan al geboekt en er is nog één plek vrij. 

Deze duikvakantie vindt plaats op de Emperor Asmaa, een leuke liveaboard waar de focus op eat-sleep-dive-repeat ligt. De Asmaa vaart tijdens deze duikvakantie de Noordelijke route ‘Reefs & Wrecks’ vanaf Hurghada. 

Reefs & Wrecks is een populaire route die bekend staat om zijn verschillende wrakduiken. Deze route omvat de duikstekken Abu Nuhas en de SS Thistlegorm. Abu Nuhas is een onbewoond eiland dat bekend staat om spectaculaire scheepswrakken zoals de Giannis D. De SS Thistlegorm is een van de meest indrukwekkende scheepswrakken van de Rode Zee. Tussen de wrakduiken door bezoekt u ook de riffen van de Straat van Gubal, de Golf van Suez en de riffen die ten noorden van Hurghada liggen. Een verscheidenheid aan diepe muren en harde koraaltuinen met een overvloed aan rifvissen maken ze zeker een bezoek waard.

Vluchten Dusseldorf – Hurghada €596,- p.p. 

We hebben voor deze laatste plek al vluchten vastgelegd, zodat je gegarandeerd bent van: 1. een goed tarief en 2. dat je al vanaf Dusseldorf met de duikvereniging naar Egypte reist. Samen uit…. samen thuis 😉 

De vluchten, inclusief 20KG ruimbagage:
15 November • 10:50 Dusseldorf – Hurghada 16:45 
22 November • 17:55 Hurghada – Dusseldorf 11:15

De totaalprijs voor deze reis is, inclusief de vluchten zoals hierboven genoemd: €1887,- p.p. 

Dit is alweer de tweede reis van Duikvereniging Leeuwarden waarbij ze hun reis openstellen aan andere duikers om aan te sluiten. Over de vorige reis, naar Zanzibar, schreef Mark een verslag. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor November Reefs & Wrecks Rode Zee

In november is de watertemperatuur rond de 24C. In de meeste gevallen volstaat dan zeker een 5mm. Echte koukleumen kunnen een 7mm overwegen terwijl er nog steeds dappere duikers met hun 3mm aankomen zetten. Maar let op, aangezien je best veel duiken maakt is een 3mm vaak echt te koud omdat je behoorlijk afkoelt!      

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

15 November - Reis naar Hurghada

Aan het einde van de middag, op de vrijdag start de Emperor Asmaa vanuit Hurghada haar route. Op de luchthaven wordt je opgehaald door de crew van Emperor.

In de avond vertrekt de Emperor Asmaa naar de eerste duikstek.  Onderstaand is een voorbeeld van het vaarschema van de route. Dit vaarschema kan afwijken door o.a. weersomstandigheden of omdat het bijvoorbeeld erg druk op één duikstek is. Dan gooit de kapitein het schema om zodat je het meeste uit je liveaboard haalt.

16 November - Shaab El Erg & Abu Nuhas

We beginnen de liveaboard rustig met een check dive op het rif van Shaab El Erg. Het beroemde hoefijzervormige rif van Shaab El Erg is een perfect voorbeeld van de riffen die op deze cruise worden aangeboden met zijn prachtige harde koraaltuin en de kans om dolfijnen te zien.

Het hoogtepunt van Shaab el Erg is de onderwaterzandduin, die zich meer dan een kilometer uitstrekt en wordt omgeven door ongerepte koraalriffen. De unieke vorm van het duin wordt veroorzaakt door sterke stromingen die door het gebied stromen en het is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeeleven, zoals murenen, koraalduivels en schorpioenvissen.

Vervolgens ga je door vandaag en morgen met duiken in het schepenkerkhof Abu Nuhas.

 

Video afspelen

17 & 18 November - Abu Nuhas en riffen

De komende dagen staan vooral in het teken van wrakduiken. Tussen de wrakduiken door bezoek je ook de riffen van de Straat van Gubal, de Golf van Suez en die ten noorden van Hurghada. Een verscheidenheid aan diepe muren en harde koraaltuinen met een overvloed aan rifvissen maken ze zeker een bezoek waard.

Abu Nuhas staat bekend om zijn vier bekende scheepswrakken. Elk wrak biedt unieke duikervaringen en herbergt een overvloed aan zeeleven.

De Giannis D is de beroemdste van de vier wrakken en is een must-visit bestemming voor elke duikliefhebber. Het schip, dat in 1983 zonk, is nu bedekt met kleurrijke zachte en harde koraalformaties en herbergt een verscheidenheid aan zeedieren, zoals koraalduivels, murenen en tandbaarzen.

De Carnatic, die in 1869 zonk, is een ander populair wrak bij Abu Nuhas. De houten romp van het schip is allang vervallen, maar de metalen onderdelen en de lading wijnflessen zijn nog te zien op de oceaanbodem. De site herbergt een verscheidenheid aan zeeleven, zoals barracuda’s, trevally’s en scholen kleurrijke rifvissen.

De Chrisoula K, bekend als het ’tegelwrak’, is een gezonken vrachtschip dat tegels vervoerde van Italië naar Saoedi-Arabië toen het in 1981 zonk. Op de plek leven scholen vleermuisvissen en snappers, maar ook barracuda’s en gigantische tandbaarzen. .

De Kimon M, ook wel bekend als het ‘linzenwrak’, is een gezonken vrachtschip dat een lading linzen vervoerde toen het in 1978 zonk. De locatie herbergt scholen barracuda’s, trevally’s en rifhaaien, en de metalen constructie van het schip is nu bedekt met kleurrijke zachte en harde koraalformaties.

Video afspelen

19 November - Ras Mohammed, Yolanda & Ulysses

We beginnen de dag met een duik op de Ulysses. Op 16 augustus 1887 had de Ulysses het Suez verlaten en was ze de Rode Zee binnengevaren. In de vroege uurtjes raakte ze het eiland Gobal Seghir, in de drukke Straat van Gobal. De schade leek aanvankelijk gering en er werd een ander schip gevraagd om hulp uit Suez te sturen. De Ulysses was gestrand op een koraalrif net ten noorden van Bluff Point. Het duurde echter tot de 20e voordat er hulp arriveerde en tegen die tijd had het rif grote schade aan het schip toegebracht en moest het schip worden verlaten. De Ulysses is 91 meter lang. De achterkant ligt op 27 m en buigt in het ondiepe water.

Vandaag, ruim 100 jaar later, is de Ulysses een prachtige duikstek. Haar dekplanken zijn allang verdwenen, waardoor haar achterste gedeelte als een gigantische ribbenkast opengaat. De boeg (zo ondiep als 6 meter) is gebroken en ligt gehavend in de ondiepe wateren. 

Na deze duik varen we door naar de Kingston die bij Shag Rock ligt, de Carina die dicht bij Sha’ab Ali ligt en de Dunraven bij Beacon Rock.

We eindigen bij Ras Mohamed dat ligt op het zuidelijkste puntje van de Sinaï en is een van de best bewaarde nationale parken in Egypte met water vol met voedingsstoffen, steile wanden die tot een diepte van 1000 meter gaan en een grote hoeveelheid grote vissen aantrekken en zichzelf een reputatie als een van de beste duikgebieden ter wereld. Terwijl je hier bent, heb je misschien de kans om te duiken bij Shark Reef, een steile muur die in het blauw valt, evenals het wrak van de Yolanda.

Video afspelen

20 November - Straat van Tiran

Vannacht zijn we door gevaren naar de straat van Tiran. Hier duiken we de hele dag vandaag. 

Jackson Reef, plaatselijk het ‘Aquarium’ genoemd, is de populairste duik van Tiran, waarbij de ‘Jackson Drift’ de snelste en meest opwindende driftduik van Sharm is langs een prachtige muur die barst van de vruchtbare koraalgroei. Af en toe, in de zomermaanden, is er een school geschulpte hamerhaaien te zien. Thomas Reef geeft je diepe wanden bedekt met zacht koraal, gorgonen en kleurrijke vissen. De westelijke muur is donkerder met uitsteeksels en grotten vol glasvissen en vegers. Een nachtduik bij Gordon Reef belooft verschillende soorten koraal, kleine naaktslakken verborgen in de spleten en de zachte koralen en een kans om witpuntrifhaaien, adelaarsroggen, octopussen en verschillende soorten paling zoals murenen, pepermurenen en goudgerande murenen te zien .

Video afspelen

21 November - SS Thistlegorm

Eindelijk het beroemdste wrak in de Rode Zee, de SS Thistlegorm, bij Shaab Ali inclusief een nachtduik op Thistle. Voor de meeste duikers die bekend zijn met de Rode Zee behoeft dit iconische wrak geen introductie. Het is een must-duik op de to-do-lijst van nogal wat mensen, en of je nu van wrakduiken houdt of niet, de Thistlegorm is gewoon ongelooflijk. Gezonken op dezelfde manier als de ‘Rosalie Moller’ – slechts 48 uur en een paar mijl uit elkaar – De Thistlegorm is echt een van de beste duiken ter wereld. De Thistlegorm vervoerde vracht voor de oorlogsinspanningen in Noord-Egypte en elke duik is een bezoek aan een onderwatermuseum, een plek in de tijd waar de klokken stilstonden. Locomotieven, verschillende munitie en Lee Enfield-geweren, Bedford-vrachtwagens, Triumph-motoren en zelfs vliegtuigvleugels zijn nog steeds te vinden in de spelonkachtige ruimen van The Thistlegorms.

Vanaf hier vaart de boot terug richting Hurghada.

Video afspelen

22 November - Terug naar Hurghada

Rond 10:00, op vrijdag ochtend, verlaat je de boot. Omdat jullie vlucht pas later op de dag is (om 17:55) kijken we eind augustus/begin september naar de mogelijkheden voor een daghotel / beach club. Hiervoor zal nog een klein bedrag gerekend worden t.z.t. maar zo zit je niet de hele dag te wachten op je vlucht. Rond 15:00 wordt je naar de luchthaven gebracht en vlieg je terug naar Dusseldorf. Hier kom je rond 22:15 aan. 

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Emperor Asmaa Liveaboard

De Emperor Asmaa Liveaboard is een mooi schip, dat iets kleiner is dan gebruikelijk bij liveaboards. Het heeft twee dekken, een zonnedek en een groot duikdek. De 2-persoonshutten en de salon zijn voorzien van airconditioning. De 10 hutten zijn allemaal en-suite en inclusief 2 handdoeken per persoon. Lengte: 28 meter. Gratis Wifi aan boord.

Het schip is met 10 hutten kleinschalig en daardoor ideaal voor groepen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden om de gehele boot jouw duikvereniging of vriendengroep af te huren. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar Egypte is beschikbaar vanaf €1887,- per persoon o.b.v. van twee personen in een lower deck cabine.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar Egypte? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €1887,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR