Oog in Oog met Krokodillen in Mexico

Heb jij wel eens de neus van een wilde zoutwaterkrokodil tegen de lens van je camera aan gehad? Op deze reis naar Mexico kan dat zomaar gebeuren….
Reistijd
Juni, Juli, Augustus, September
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €5015,- p.p

Ga op Krokodillen Expeditie in Mexico

Beste reistijd voor deze krokodillen vakantie

Deze reis wordt alleen uitgevoerd tussen 1 juni en 30 september. Hoewel de krokodillen er het hele jaar door zijn, zijn de omstandigheden (paren, nestelen, weer enz.) de rest van het jaar niet ideaal om deze reizen te maken.

Welkom in Xcalak, een charmante badplaats in Mexico die tot op de dag van vandaag grotendeels onaangetast is gebleven door het massatoerisme. Hier begint je avontuurlijke reis naar Banco Chinchorro, het grootste atol op het noordelijk halfrond en een UNESCO-reservaat. Dit prachtige gebied barst van het leven, met caribische riffen en verpleegsterhaaien. Maar wat deze reis echt bijzonder maakt, is de kans om Amerikaanse krokodillen te ontmoeten. 

Ontmoeting met Amerikaanse krokodillen

Terwijl je op je knieën in het water zit, net diep genoeg dat je zelf helemaal onderwater bent maar dat je snorkel nog wel aan de oppervlakte kan komen bevindt zich op ongeveer een meter afstand een krokodil die je aandachtig zit te bestuderen. Dat is waar het om draait tijdens deze bijzondere krokodillenreis!  

Deze 6-daagse expeditie biedt je de kans om de Amerikaanse krokodillen van dichtbij te zien, terwijl ervaren gidsen zorgen voor een veilige en fantastische ervaring. Veiligheid staat voorop, met getrainde krokodillenhandlers en strikte protocollen om ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Jouw 6-daagse krokodillen expeditie

Deze unieke expeditie omvat twee dagen lokaal duiken op de lokale riffen van Xcalak, gevolgd door vier dagen vol avontuur met de krokodillen. Je slaapt in hangmatten in een vissershut op palen, waardoor je een echt authentieke ervaring krijgt en de ambachtelijke vissers aan het werk kunt zien.  

Mis deze kans niet om de natuur en van Mexico op een unieke manier te ervaren.

Privé tour of aansluiten? Deze reis wordt vooral als privé tour aangeboden waarbij je met een eigen groep van 2 tot 6 man de reis maakt samen met de crew. Het is ook mogelijk om op een paar geselecteerde data als individu of stel aan te sluiten bij een losse tour. Een privé groep met 6 man is aanzienlijk voordeliger dan los aansluiten. De prijs in deze reis is gebaseerd op individuele deelname. Vraag ons naar de mogelijkheden als je een eigen groep hebt die hier geïnteresseerd in is.

Let op, het is echt maximaal 6 personen per tour, vanwege de veiligheid maar ook de verblijfscapaciteit bij de krokodillen. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Xclack & Banco Chinchorro

De krokodillen expedities vinden plaats in de zomer, het water is dan ca. 28/29C. Een shorty of wetsuit van 3mm is dan ruim voldoende.

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 | De reis naar Xcalak, Mexico toe

Vandaag vlieg je naar Cancun. Vanuit Europa zijn er verschillende rechtstreekse vluchten (duur ca. 9 uur) of vluchten met een tussenstop (duur 12+ uur). Het is de bedoeling dan je vandaag redelijk op tijd aankomt in Cancun aangezien er nog een taxi rit van ca. 6/7 uur voor de boeg staat. Indien je niet lekker uitkomt met vluchten kan het zijn dat je een dagje eerder vliegt en een hotel neemt om vervolgens uitgerust en bij daglicht naar Xcalak te reizen. De eerste dagen van deze expeditie verblijf je in Xcalak. 

Xcalak, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Mexico in de deelstaat Quintana Roo, is een rustige badplaats met 252 inwoners. Ooit een bloeiende Maya nederzetting, werd het in 1955 door Orkaan Janet verwoest. Vandaag de dag is Xcalak een toevluchtsoord voor toeristen, met onaangetaste schoonheid en charme, ver weg van massatoerisme.

 

Klik om de map te vergroten

Dag 2 | Lokaal duiken

Vandaag ga je na het ontbijt lekker lokaal duiken op het rif van Xcalak. Xcalak biedt tientallen duikplekken op 5-30 minuten varen. Ze hebben diepe en ondiepe muren, enorme tand- en groefformaties, “pozas” (blauwe gaten), doorzwemmende doorgangen en nog veel, veel meer. Je hebt misschien gehoord van “La Poza” (ook bekend als “The Tarpon Hole”, de enige formatie in zijn soort in het hele Meso-Amerikaanse Barrier Reef-systeem); of “La Chimenea.”. Met een beetje geluk spot je vandaag een verpleegster, adelaarsrog of zelfs een manatee! 

De instructeurs en gidsen van het duikcentrum XTC staan erom bekend dat ze de duikstek zorgvuldig kiezen op basis van je vaardigheidsniveau en interesses, variërend van beginnende studenten tot allerlei soorten fotografen, tec-duikers en alles daartussenin.

Maaltijden inclusief: ontbijt & lunch

Dag 3 | Start van de krokodillen expeditie

Vandaag begint het programma waarvoor je helemaal afgereisd bent naar Xcalak, namelijk de krokodillen expeditie! 

We vetrekken s’ochtends vroeg per boot naar Banco Chinchorro. Onderweg maken we een tussenstop voor een duik om koraalduivels (lionfish) te jagen of om te snorkelen op prachtige, gezonde riffen van Banco Chinchorro. De lionfish wordt straks gebruikt om de krokodillen te lokken én om ons zelf te voeden. Goed om te weten, de koraalduivels zijn een ‘evasive species’ in de Caribische zee. Overal in de Caribische Zee gebied wordt het gestimuleerd om op ze te jagen omdat ze veel kapot maken en geen natuurlijke vijanden hebben. Het is dan ook de ideale vis om te gebruiken als aas. 

Rond 11 uur komen we aan bij een vissershutje die op palen zo’n meter boven het water uitsteekt. Er hangen in één kamer zo’n 6 hangmatten…. hier slaap je de komende 2 nachten! Wat er zo allemaal leeft in het water waar de vissershut in staat? Nou raad eens…. 😉 

Na een lekker lunch, waar de helft van de lionfish al in op is gegaan, gebruiken we de restanten om de krokodillen te lokken. Er is een gids in het water die samen met nog een krokdillenhandler op de boot de hele ervaring veilig laat verlopen. Elke 15 minuten mag je met zijn tweeën twee in het water de krokodillen observeren, nadat het kwartier om is zijn weer 2 andere aan de beurt en zo rouleer je de komende uren. Aangezien je met zijn 6’en bent heb je dus 15 minuten krokodillen tijd gevolgd door 30 minuten pauze en weer 15 minuten krokodillen tijd etc. Deze ontmoetingen met krokodillen vinden plaats in zeer ondiep water (1 – 1,5 m/3-5 ft.) rond de vissershut en bieden een ongelooflijke ontmoeting. 

Je eindigt de dag om 17.00 of 18.00 uur waarna het avondeten word bereid voordat je weer vroeg naar bed gaat. Je slaapt in de hangmatten in de vissershut, waardoor je de ambachtelijke vissers aan het werk kunt zien in een van ’s werelds meest afgelegen en ongerepte omgevingen. 

Maaltijden inclusief: ontbijt, lunch en diner

Dag 4 & 5 | Vervolg krokodillen expeditie

Dag 4 en 5 van de reis volgen een vergelijkbare routine als dag 3, met ochtend snorkel- of duiktochten naar prachtige rif- of wraklocaties op het enorme atol, gevolgd door meer tijd in het water met de krokodillen. Je brengt gemiddeld 3-4 uur per dag door met één of zelfs meerdere Crocodylus Acutus. 

Op dag 5 brengen we ook nog een bezoek aan Cayo Centro, het belangrijkste eiland in het atol, waar het CONANP-marien onderzoeksstation gevestigd is en waar ’s werelds dichtste populatie krokodillen en ‘roze’ leguanen te vinden is. Hier kun je het vissersdorp verkennen, de oude vuurtoren bezichtigen en misschien zelfs de krokodillen observeren vanaf een verhoogd dek in de belangrijkste lagune, waar ze nestelen, eten en van de zon genieten. Op de laatste dag pakken we rond 14.00 uur in en vertrekken om 15.00 uur na een welverdiende lunch, waarna we terugkeren naar Xcalak.

Maaltijden zijn inclusief ontbijt, lunch en diner op dag 4, en ontbijt en lunch op dag 5.

Dag 6 | Lokaal duiken

Je bent inmiddels weer terug in Xcalack, waar je vandaag nog 2 mooie lokale duiken gaat maken. Misschien spot je vandaag de lokale manatees wel. Dat zou de kers op de taart zijn!

In de middag, als je nog energie hebt, raden we je aan een begeleide kano trip (of SUP) te boeken (ca. $40,- p.p.). Dan ga je twee uren lang het Xclalak National Marine Park in via een smalle mangrove rivier. Tijdens deze trip kan je echt genieten van de natuur, spot je vogels en misschien zelfs nog een ‘verdwaalde’ krokodil! Op de terugweg stop je bij een beschermd rif waar regelmatig adelaarsroggen en soms manatees gespot worden. Een super leuke excursie dus om je laatste middag in Xcalak goed af te sluiten. 

 

Maaltijden inclusief: ontbijt & lunch

Dag 7 & 8 | Terug naar huis

Na het ontbijt vertrek je vandaag richting de luchthaven van Cancun. Terwijl je zo’n 6 uur naar het noorden rijdt denk je terug aan de bijzondere krokodillen ontmoetingen die je deze week gehad hebt. Dit vergeet je echt nooit meer. Vanwege de tijdzone en vluchtduur land je vervolgens op dag 8 weer in Europa.

Liever nog niet naar huis? Je kunt langer in Xcalak blijven, nog even een paar cenotes in Tulum meepakken (je rijdt er langs), een heerlijk all-inclusive hotel boeken op Cozumel of in Playa del Carmen…. of… naar bijvoorbeeld La Paz vliegen om nog even met zeehonden te duiken. Mexico heeft zo gigantisch veel mogelijkheden en wij bieden het allemaal aan. Vraag ons naar de mogelijkheden om dit avontuur te verlengen, we adviseren je graag. 

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Flying Cloud Hotel

De eerste 2 nachten en de laatste 2 nachten verblijf je in het Flying Cloud Hotel. Het Flying Cloud Hotel is een klein hotel met 5 kamers, gelegen net ten noorden van het stadje Xcalak, de oudste en meest zuidelijke stad aan de Mexicaans-Caribische kust. Het ligt slechts een paar mijl ten noorden van de grens met Belize en een wereld verwijderd van de drukte van de stedelijke omgeving. Het hotel is direct aan het strand gevestigd en de duikshop van XTC zit ook op het terrein. Alles bij de hand dus! 

Verschillende kameropties beschikbaar:

  • Derde verdieping suite: prachtig uitzicht op zee, kingsize bed.
  • Tweede verdieping appartement: ruim, 2 slaapkamers, kingsize bed, 2 stapelbedden, slaapbank, voor maximaal 6 personen. 
  • Begane grond playa kamer: naast de oceaan, kingsize bed, eenpersoonsbed, ruime woonkamer met keuken.
  • Begane grond selva kamer: junglethema, kingsize bed, en-suite badkamer.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze Mexico krokodillen reis is beschikbaar vanaf €5015,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer – behalve in de vissershut, daar deelt iedereen één kamer. De duikreis is naar wens uit te breiden. Voor groepen tussen de 4 en 6 personen zal de prijs voordeliger uitvallen. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze reis? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €5015,- p.p.
Exclusief

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR