Zwemmen met Walvissen (Bultruggen) in Tonga

Snorkelvakantie Tonga: Tijdens deze snorkelvakantie ga jij zwemmen met walvissen in Tonga! Dit is een unieke kans om heel dichtbij deze fantastische dieren te zijn.
Reistijd
Juli, Augustus, September, Oktober
Kenmerken
Prijs vanaf
11 dagen vanaf €6875,- p.p

Snorkelen met walvissen in de Stille Oceaan

Heb jij altijd al met walvissen willen zwemmen & snorkelen? Dan is dit je kans. Tussen juli en oktober nemen bezoek je Tonga, een prachtig eiland in de Stille Oceaan, waar vriendelijke bultruggen elk jaar langskomen. Tonga staat bekend als dé ultieme plek om te zwemmen met walvissen en deze mooie pakketreis is perfect voor de beste ontmoetingen met deze zachtaardige reuzen.

Zwemmen met walvissen

Terwijl de bultruggen in grote aantallen aankomen om te broeden en te bevallen in Tonga, zal je getuige zijn van één van de grootste natuurlijke gebeurtenissen. De kristalheldere wateren van Vava’u zijn de perfecte plek voor moeders om hun kalveren te leren hoe ze walvissen moeten zijn. De nieuwsgierige kalveren verkennen hun omgeving en zoeken interactie met de nieuwe wereld waarin ze zijn beland. 

Deze snorkelvakantie biedt je de beste kans om te communiceren met levendige kalveren en zorgzame moeders die hun dagen doorbrengen in het heldere water rond de eilanden.  Je zult speelse mannetjes, zorgzame vrouwtjes en energieke kalveren tegenkomen en misschien zelfs het geluk hebben om deel te nemen aan grote groepen mannetjes die op jacht zijn, of de spookachtige schoonheid ervaren van een zingend mannetje.

Beschrijven hoe het voelt om met bultruggen te zwemmen, is haast onmogelijk. Woorden schieten te kort en we moeten er voor waken dat we niet herhaaldelijk het woord “betoverend of magisch” gebruiken. Maar, kort door de bocht beschrijft dit wel precies hoe het is. 

Kleine groepen & gezamenlijke accommodatie

Elke reis wordt in groepsverband uitgevoerd, met een deskundige reisleider en maximaal 6 snorkelaars, inclusief jijzelf. Jullie zullen samen verblijven in comfortabele accommodaties in het prachtige Neiafu Harbour. In de haven zijn verschillende ruime huizen met meerdere slaapkamers. Het is een gezellige en comfortabele setting! De groepsleiders variëren van beroemde fotografen tot biologen en elk seizoen brengt verschillende trip leiders met zich mee.

Beste reistijd voor een snorkelvakantie naar Tonga

De beste tijd om naar Tonga te gaan om met de walvissen te zwemmen is absoluut van juli t/m oktober. Dit is het seizoen dat de walvissen langs Tonga migereren, in grote getallen. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor snorkelen met Walvissen in Tonga

Over het algemeen is een shorty of 3mm ruim voldoende aangezien je veel aan de oppervlakte bent. Gewone zwemkleding kan ook, maar dan loop je o.a. het risico te verbranden bij veel zon of het na een tijdje toch koud te krijgen.

Wat ga je op deze snorkelvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 | Aankomst in Tonga

Bij aankomst op de luchthaven van Tonga staat een chauffeur klaar om je hartelijk te verwelkomen. Hij zal je begeleiden naar je accommodatie, waar je kunt inchecken vanaf 13:00 uur. Neem de tijd om te ontspannen en je te installeren.

In de avond, voordat het avontuur begint, verzamelen je ervaren gidsen zich met jou en je medereizigers voor een gezellig diner. Tijdens dit informele samenzijn krijg je een gedetailleerde briefing over de komende dagen. De trip leaders zullen je vertellen wat je kunt verwachten tijdens je verblijf in Tonga, de hoogtepunten van de tour, en eventuele belangrijke informatie om je vakantie zo soepel en plezierig mogelijk te maken. Het is ook een perfecte gelegenheid om vragen te stellen en je alvast in de stemming te brengen voor de onvergetelijke dagen die er aan zitten te komen.

Ps. Reis je vanuit Europa naar Tonga? Dan ben je ca. 2 dagen onderweg, uiteraard zullen we bij EWDR de beste vluchten voor je uitzoeken. Deze kun je ook bij ons boeken. 

 

Dag 2 t/m 10 | Walvissen, Walvissen, Walvissen.....

Gedurende de komende 9 dagen hebben we een volle planning voor je samengesteld, met in totaal 7 dagen waarop je het water op gaat om de walvissen te ontmoeten en te snorkelen.

Walvisdagen

Om 7 uur ’s ochtends word je opgehaald bij je accommodatie of resort voor een dag vol walvis spotten, zwemmen en snorkelen. Je wordt begeleid door een ervaren kapitein en gidsen, die de walvissen opsporen. Zodra ze walvissen vinden die benaderbaar en interactief lijken, spring je in het water. De lunchtijd kan variëren, afhankelijk van de walvissen, maar ze proberen gedurende de dag op meerdere snorkelplekken te stoppen. Tussen 14:30 en 15:00 uur keer je terug naar je accommodatie, waar je kunt genieten van een warme douche voordat je ’s avonds uit eten gaat in Neiafu of bij je resort.

Rustdagen donderdag & zondag

Op de donderdag heb je een vrije dag om naar eigen inzicht in te vullen. Je kunt de eilanden verkennen, snorkelen, duiken, quad rijden of gewoon ontspannen op het strand. Er zijn tal van activiteiten om je te vermaken.

De zondag is echt een rustdag in Tonga, en de meeste plaatsen zijn gesloten, behalve de cafés. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om de eilanden te verkennen, te snorkelen bij je accommodatie of gewoon te ontspannen op een strand. Het is een dag om in je eigen tempo te genieten van de prachtige omgeving.

Dag 11 | Einde van de snorkelreis

De mooie reis met de walvissen zit er op. Vanuit je accommodatie op Tonga wordt je naar de luchthaven gebracht. 

Voor de duikers is dit hét moment om door te reizen naar Fiji en daar nog een mooie duikvakantie er achteraan te plakken. Want even serieus, je bent nu toch al aan de andere kant van de wereld 😉 Als de vakantiedagen het toelaten raden we dit echt aan! 

 

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Villa / Lodge in Neiafu Harbour

Tijdens deze snorkelvakantie verblijf je één van de huizen die gehuurd worden in de Neiafu Harbour. Het huis deel je met andere snorkelaars die ook meegaan op de dagelijkse snorkelexcursies. De organisator waar wij mee samenwerken doet dit al jaren zo en het voegt echt een element van gezelligheid toe aan de ervaring! 

Hierbij enkele foto’s van de huizen waar je in verblijft. Het verblijf is op basis van half pension met ook lunch inclusief op de walvisdagen. Per snorkeltrip kan de accommodatie wijzigen, vraag ons gerust om meer informatie. Ook als je alleen komt zijn er mogelijkheden. 

Scott Portelli

Meer informatie over de man achter deze reizen

Swimming with Gentle Giants

Video afspelen

EWDR werkt samen met wildlife fotograaf Scott Portelli om deze reizen aan te bieden. Scott Portelli is een internationaal bekroonde fotograaf met expertise in wildlife-, natuur-, lucht- en onderwaterfotografie. Hij heeft duizenden uren doorgebracht in afgelegen gebieden over de hele wereld om de natuur, wilde dieren en onderwateromgeving vast te leggen. Scott heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de Wildlife Photographer of the Year in 2022 en 2016. Hij is ook uitgeroepen tot Australian Geographic Nature Photographer of the Year in 2021 en won eerder al in de categorie dierengedrag in 2017 en 2019. Naast fotografie heeft hij succesvolle documentaires geproduceerd en is hij een gelicentieerde RPAS/UAV/UOeC-piloot die werkt aan luchtfotografieprojecten in extreme omstandigheden. Scott deelt zijn kennis via workshops en lezingen, met een focus op onderwater- en wildlife-fotografie. Scott is onze partner in Tonga en verantwoordelijk voor het samenstellen van deze bijzondere reizen.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze snorkelvakantie naar Tonga is beschikbaar vanaf €6875,- per persoon. De reis is naar wens uit te breiden, bijvoorbeeld met een verlenging in Fiji. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze snorkelvakantie naar Tonga? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €6875,- p.p.
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze snorkelvakantie

We raden aan om je eigen masker, snorkel en vinnen mee te nemen, omdat het altijd comfortabeler en minder problematisch is om spullen te hebben die je kent. Hier nog een lijst van basisitems die je moet meenemen:

 • Zonnebrandcrème 30+ (bij voorkeur vriendelijk voor het rif)
 • Zonnebril
 • Wetsuit (voornamelijk voor drijfvermogen, aangezien de watertemperatuur ongeveer 25°C is)
 • Masker, vinnen, snorkel
 • Camera
 • Zwemkleding
 • Zonnehoed
 • Strandhanddoek (voornamelijk voor de boot)
 • Sprayjack/windjack
 • Zomerkleding: korte broeken, T-shirts, sandalen
 • Insectenspray
 • Basis medische benodigdheden

Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in de reis. Je kunt ook basisproducten kopen bij de lokale supermarkt (brood, fruit, muesli). De lunch wordt op de boot verzorgd. Voor het diner gaan we meestal naar restaurants of cafés. Er zijn verschillende leuke cafés en restaurants met een goede keuze aan gerechten, dus je zult geen honger lijden.

De interacties kunnen 1 minuut of 1 uur duren, afhankelijk van hoe comfortabel de walvissen zich voelen, maar verwacht dat je op een gegeven moment tijdens je trip dichtbij en persoonlijk contact zult hebben met hen.

Ongeveer 7 uur per dag. De tijd die we in het water doorbrengen, hangt af van de walvissen, het weer en de locatie. Tijdens de lunch zullen we proberen om op verschillende snorkelplekken te stoppen. Let op: Volgens de wet is 7 uur de maximale tijd die is toegestaan voor het walvisspotten op zee.

We zien vaak dolfijnen, grienden en heel af en toe ook walvishaaien, potvissen en manta roggen. Je weet nooit wat je tegen kunt komen.

We proberen elke dag te snorkelen op de ongerepte koraalriffen, in prachtige grotten en het blauwe saffierkleurige water dat de eilanden omringt.

Nee. We snorkelen alleen met de walvissen, omdat er specifieke regels zijn die duiken met hen verbieden. De walvissen blijven vaak dicht bij ondiep water of aan het wateroppervlak, dus er is geen noodzaak om te duiken.

De dagen zijn flexibel, zodat we kunnen genieten van en rekening kunnen houden met het wilde gedrag van de bultruggen. Als ruwe leidraad:

 • 07:00/07:30 uur: Pick up
 • Zoeken naar walvissen en zwemmen met ze tot de lunch. 
 • De lunch wordt op de boot geserveerd, de exacte tijd hangt af van de activiteit van de walvissen.
 • 14:30 uur: gewoonlijk beginnen we rond deze tijd met het afronden van de tijd met de walvissen en gaan we snorkelen bij een prachtig rif.
 • 14:30 – 15:30 uur: We keren terug naar de accommodatie om te ontspannen en een warme douche te nemen voordat we uit eten gaan.

Op al onze tours hebben we een fotografiegids, een mariene bioloog, een Tongaanse schipper en een Tongaanse gids aan boord bij ons. Al onze bemanning en gidsen zijn gelicenseerd, wat zowel belangrijk is voor uw veiligheid als voor de walvissen. Bovendien zijn we trots op hoe ervaren, vriendelijk en deskundig onze lokale bemanning is.

Ja, onze mariene bioloog zal tijdens uw verblijf in Tonga enkele presentaties geven over het zeeleven, het milieu en de conservatie.

Ja, onze professionele fotograaf en gidsen zullen enkele talks houden over fotografie en de walvissen.

Natuurlijk! Je bent van harte welkom om je fotografie-apparatuur mee het water in te nemen (we kunnen camera’s aanbevelen als je van plan bent er een te kopen voordat je arriveert). Onze ervaren gidsen staan ook klaar om te helpen met fotografietips tijdens de trip. Voor meer ervaren fotografen kunnen ze je helpen bij het vastleggen van de foto’s die je voor ogen hebt.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR