Rondreis • Mysterie van Oman & Hallaniyat’s Dieptes

Oman is een duikbestemming waar je echt alles kan verwachten, walvishaaien, orka’s, bultruggen… ze zien ze allemaal regelmatig. Jij ook?
Reistijd
Januari, Februari, Maart, April, September, Oktober, November, December
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
14 dagen vanaf €3200,- p.p

Rondreis Oman: Landprogramma & Duiken

Stap in een avontuurlijke 15-daagse reis die je meeneemt door het diverse landschap van Oman, van het bruisende Muscat tot het zuidelijke Mirbat. Deze rondreis door Oman laat je de contrasten van dit wonderlijke land zien, van majestueuze bergen tot uitgestrekte woestijnen en uitnodigende kustlijnen. Ontdek het sultanaat met een privé 4×4 en een deskundige Engelssprekende gids aan je zijde. Oman, een parel van 309.500 km2, onthult meer dan 1.700 km kustlijn langs de Arabische Golf en de Indische Oceaan, met het Hajjar-gebergte dat door het land snijdt.

Duik in het Hart van de Arabische Zee

Na een week van verkenning en het ontdekken van hoogtepunten van Oman, stap je aan boord van de Oman Explorer voor een duikvakantie bij de Hallaniyat eilanden. Dit afgelegen paradijs in de Arabische Zee is rijk aan onderwaterleven en een droom voor elke duikliefhebber. Tijdens je duikvakantie in Oman zal je versteld staan van de levendige koraalriffen, enorme scholen vissen, sierlijke roggen en schildpadden, en misschien zelfs een glimp opvangen van walvissen, orka’s, of een walvishaai. Ook de wrakken op de zeebodem, zoals het onfortuinlijke WW1 oorlogsschip City of Winchester, voegen een vleugje geschiedenis toe aan deze duikervaring.

Beste reistijd: Van oktober tot april is de zee over het algemeen het kalmst en het weer koeler, met watertemperaturen variërend van 22°C tot 25°C. Deze tijd van het jaar is ook het beste seizoen om walvishaaien en schildpadden te zien.

Wij adviseren om niet tijdens Ramadan naar Oman te reizen vanwege diverse beperkingen. Vermijd daarom 10 mrt t/m 8 apr 2024 en 28 feb t/m 29 mrt 2025.

Houd er rekening mee dat het minimaal vereiste certificeringsniveau om te duiken Open Water is en we raden ten zeerste aan om ten minste de Specialty Deep Diver te hebben. We raden ook aan om minimaal 50 duiken gelogd te hebben. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Oman

Aangezien de watertemperatuur kan variëren tussen 26 graden aan de oppervlakte en 22 graden onder de thermocline, raden we ten minste een wetsuit van 5 mm en een extra kap aan voor het duiken.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 - Vlucht naar Muscat

Vandaag start je avontuurlijke duikreis naar Oman met een vlucht van ongeveer 9 tot 10 uur naar Muscat, inclusief een tussenstop. Gelet op het tijdsverschil en de vluchtduur kom je op dag 2 aan in Muscat.

Dag 2 - Aankomst in Muscat

Vandaag land je in Muscat. Op de luchthaven van Muscat pak je een taxi naar je hotel (Novotel Muscat Airport) waar je kunt inchecken en even op adem kunt komen. Afhankelijk van je aankomsttijd, krijg je wellicht al de kans om een stukje van Muscat te verkennen. Bewonder de sierlijke Sultan Qaboos Grote Moskee, het hart van de Omaanse cultuur. Dwaal door de kleurrijke soeks van de oude stad, waar je alles van traditionele kleding tot kruiden en juwelen kunt vinden. Probeer de lokale keuken en geniet van een prachtige zonsondergang aan de haven voordat je terugkeert naar je hotel voor een welverdiende rust.

Dag 3 - Bahla Fort, Jabrin Kasteel en Birkat Al Mauz

Vandaag word je vroeg opgehaald bij je hotel en start je reis met een bezoek aan het UNESCO-erfgoed Bahla Fort, het grootste kasteel van Oman. In het midden van zijn lemen stadsmuren staat Hisn Tamah. UNESCO werelderfgoed sinds 1987. Bezoek het imposante fort met zijn 15 poorten en 132 wachttorens.  

Na je fotostop bij het fort kun je het oude aardewerk in Bahla bezoeken. Daar kun je zien hoe het typische keramiek op de oude traditionele manier wordt geproduceerd, dat bekend staat om zijn goede kwaliteit in heel Oman en daarbuiten. Er wordt gezegd dat de lokale pottenbakkers werden geboren met magische vingers. De klei die gebruikt wordt, is afkomstig van de Wadi Floor en is soepel genoeg om de mannen er gemakkelijk mee te laten werken op de fiets en mooi aardewerk uit te hakken. 

Voor de volgende stop raden we het Jabrin-kasteel aan, dat werd gebouwd in de 17e eeuw en wordt beschouwd als het mooiste in Oman. Het geeft je de indruk dat alle kunstenaars en architecten van die tijd daar samenkwamen om dit gebouw zijn glorie te geven.

Je vervolgt je tocht naar Birkat Al Mauz, een verlaten leemdorp aan de voet van Jebel Akhdar. Geniet van je wandeling rond de dadelplantages en het waterirrigatiesysteem (aflaj) in het centrum van de nederzetting. Het Aflaj-systeem in deze regio is een van de 4 UNESCO-werelderfgoed-bezienswaardigheden in Oman. 

Dag 4 - Nizwa Souq and Fort, Ibra & Wahiba Sands

Na het ontbijt bezoek je de kleurrijke markt van Nizwa, de historische en religieuze kern van Oman. Hier vind je het fort uit 1668, het meest bezochte monument van het land. De indrukwekkende toren biedt een uitzicht over de stad en de omringende bergen.

Je vervolgt je weg naar Ibra om het oude dorp Al Manzifah te verkennen. De restanten van de oude lemen muur en de architectuur van vervlogen tijden tonen de historische rijkdom van deze plek.

Een kleine omweg brengt je naar Wadi Bani Khalid, waar je door een surrealistisch landschap met uitgestrekte zandvlaktes rijdt. Onderweg zie je kamelen, geiten en ezels die voedsel zoeken in het zand.

Na ongeveer 40 minuten bereik je het Shell-tankstation in Bidiyah. Na even bijgetankt te hebben vertrek je naar Wahiba. Tijdens deze rit kun je genieten van adembenemende duinen die voortdurend van vorm en kleur veranderen. In de Wahiba-woestijn leven nog steeds bedoeïenen, bekend om hun gastvrijheid. Bij aankomst in het kamp klim je naar een duin om te genieten van een adembenemende zonsondergang in stilte.

Dag 5 - Wadi Bani Khalid, Sur & Dhow fabriek

De groenblijvende Wadi Bani Khalid is een van de beroemdste wadi’s van de hele Sharqiyah-regio. De rivier droogt nooit helemaal uit. Het hele jaar door is er een continue waterstroom. Grote met palmbomen omzoomde vijvers met turkoois en saffierkleurig water nodigen uit tot zwemmen. Let op de dresscode voor zwemmen in het openbaar.

Vervolgens is het tijd om naar Sur te gaan. Sur, een stad die ooit tot ver buiten de kusten van de Golf in Afrika, India en Azië bekend stond als een belangrijk knooppunt voor handel over alle oceanen.

Tijdens een rondleiding door Sur moet je de dhowfabriek bezoeken. Tot op de dag van vandaag worden de typisch Omaanse houten schepen op de traditionele manier gebouwd zonder spijkers of lijm. De Fatah Al Khair is te bezoeken in het openluchtmuseum in Sur. Het is rond 1910 ter plekke gebouwd en heeft een trotse lengte van 20 meter.

Dag 6 - Ras Al Ruwais, Al Ashkharah, Bar Al Hikman, Al Khaluf, Al Duqm

Vandaag rijd je in zuidelijke richting langs de kustwegen richting je eerste kampeerplek via het dorpje Al Ashkharah. Al Ashkharah in Wilayat Jalan Bani Ali, gelegen in de regio Ash Sharqiyah, is een van de meest bezochte toeristische attracties door de Omani’s in de zomer, wanneer de moesson die het gouvernement van Dhofar raakt, een zacht briesje vermengt. De maagdelijke kust en het fijne gouden zand worden bezocht door talrijke vogelkolonies. Al Ashkharah dankt zijn naam aan de overvloed aan “Acacias trispinose” (al ashkhar) die er groeien. Van Sur naar Al Ashkharah heb je ongeveer 1 ¾ uur nodig. 

De weg leidt je door een fascinerend woestijnlandschap, gevormd door de voor de hand liggende Wahiba-woestijn. Zandduinen worden afgewisseld met oases en rotsoppervlakken. De gebieden rond Ras Ar Ruways bieden geweldige plekken voor een overnachting in de lucht. De combinatie van zandduinen aan de kust is uniek in Oman. Houd er rekening mee dat het zand in dit gebied extreem zacht is.  

Je rijdt langs de kust tot je Duqm bereikt. Tijdens deze reis naar het zuiden bewonder je het door de woestijn gekenmerkte beeld. Geniet van de afwisseling van reizende duinen, oases en steengebieden. Je passeert Khaluf naar Marata (waar je een kleine weg naar een langoestenkwekerij kunt vinden). Het vissersdorpje Al Khaluf staat bekend om zijn suikerwitte duinen en prachtige stranden. Neem de tijd en geniet van een picknick op een van de unieke stranden voordat je doorgaat naar Duqm. 

Dag 7 - Ras Madrakah, Ash Shuwaimyah, Village of Hasik and Sadah, Mirbat

Vandaag vervolg je de reis langs de kust en je eerste stop is Ras Madrakah, een prachtige baai met een wit zandstrand, omgeven door zwarte bergen gemaakt van vulkanisch gesteente. Steenslagplateaus worden afgewisseld met delen van fantastische stranden. Je rijdt verder langs de kust en stopt bij enkele vissersdorpjes, niet alleen om proviand in te slaan, maar ook om te genieten van de drukte van het dorpsleven. 

Bij de “Pink Lagoon” een lagune met roze gekleurd water kun je al struinend op zoek naar eten flamingo’s en andere zeevogels bewonderen. Je vervolgt je weg langs prachtige zandstranden die worden afgewisseld met de “maanlandschappen” van grindbodems. Je bereikt Wadi Shuwaymiyah, een kloof met bizar gevormde rotsstructuren en sneeuwwitte zandstranden. De unieke plek is perfect om je kamp op te zetten voor de nacht. 

Rijd van Shuwaymiyah naar de nabije Wadi van Shuwaymiyah. De wadi is zeker een geheime tip. Vanwege de ligging wordt de Wadi nauwelijks genoemd in reisgidsen voor toeristen, hoewel het een van de mooiste Wadi’s van Oman is. Je omweg wordt beloond met een dramatisch uitzicht over de indrukwekkende kloof. Onder de zeer felle zon verschijnen steile wanden, overhangende kliffen en bizarre rotsen. De grijsbruine tinten worden hier en daar onderbroken door de donkergroene stippen van lage struiken en kleine palmen. 

Na dit indrukwekkende schouwspel van de natuur ga je terug naar Shuwaymiyah en ga je richting Sadah langs de kustweg 42. Rijd door het land langs de weg 49 van het kleine vissersdorpje Hasik naar Sadah en Mirbat. Geniet van het adembenemende uitzicht op het historische oostelijke deel van de Dhofar-regio totdat je Mirbat haven bereikt waar je op de boot zal stappen en gaat beginnen aan je duikavontuur. 

Dag 8 t/m 13 - Duiken rondom de Hallaniyats eilanden

De komende dagen maak je drie tot vier duiken per dag, behalve op dag 13, dan maak je er twee.  

In de winter is het gebruikelijk om in Oman bij de Hallaniyat Eilanden te duiken. waarschijnlijk het meest diverse duikgebied van het Sultanaat! De Hallaniyat eilanden liggen in de open oceaan, zo’n 40 tot 70 km ten zuiden van Dhofar en slechts één van de eilanden is bewoond. Prachtige baaien tussen ruige kliffen maken de overtochten tussen de eilanden ook boven water tot een belevenis!  

Het zeeleven varieert van majestueuze bultrugwalvissen en sierlijke mantaroggen tot speelse dolfijnenscholen. De rijke koraalriffen en ongewone topografie maken elke duik uniek en spannend.

Een bijzonder hoogtepunt zijn de scheepswrakken die je kunt verkennen. Het meest bekende is “The City of Winchester”, een Brits oorlogsschip uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast is er een oud Chinees jonk, bekend om de enorme scholen vis die het aantrekt.

Hoewel de eilanden nog relatief onbekend zijn voor het toerisme, bieden ze ongelooflijk interessante duiken. De ongerepte Hallaniyat Eilanden zijn de perfecte winterbestemming voor duikers die op zoek zijn naar diversiteit en avontuur.

Dag 14 - Vanuit Salalah naar huis

Vandaag begint je dag vroeg. Voor 09:00 uur check je uit bij de liveaboard. Afhankelijk van je vluchtschema, zul je ofwel direct naar het vliegveld worden gebracht, ofwel de kans krijgen de stad Salalah te ontdekken. Salalah is de stad waar je op het vliegtuig stapt. Een transfer tussen Mirbat en Salalah duurt ongeveer 1 uur. Als je nog tijd hebt, raden we je zeker aan om de stad te bekijken en nog eenmaal te genieten van de Omaanse gastvrijheid. 

Video afspelen

Accommodaties

Het verblijf en de faciliteiten

Accommodaties tijdens de rondreis

Tijdens de rondreis ga je overnachten bij verschillende accommodaties. Bij aankomst in Muscat overnacht je eerst een nachtje in het Novotel Muscat Airport hotel. Een comfortabel hotel. 

De eerste stop tijdens de rondreis is Falaj Daris Nizwa, waar je van dag 3 op 4 verblijft. Het is een unieke plek die het traditionele Arabische leven en cultuur laat zien, verrijkt met indrukwekkende geschiedenis en charmante architectuur.

Vervolgens ga je naar Sama Al Wasil Camp op de vierde en vijfde dag, een plek waar de sereniteit van de woestijn en de sterrenhemel ’s nachts je betoveren. Dag 5 op 6 breng je door bij het Ras Al Jinz Turtle Reserve, waar je getuige kunt zijn van de wonderen van het zeeleven, inclusief het boeiende proces van schildpadden die hun eieren leggen op het strand.

Je verblijf wordt afgesloten met een overnachting in het luxueuze Crowne Plaza Duqm van dag 6 op 7, waar je kunt genieten van eersteklas voorzieningen en een prachtig uitzicht op de Arabische Zee.

Het reisarrangement is inclusief diner op de eerste dag en ontbijt op de laatste dag, evenals ontbijt en diner op alle tussenliggende dagen. Elk culinair avontuur is speciaal ontworpen om je een voorproefje te geven van de diverse en rijke Arabische keuken.

Oman Explorer

De populaire liveaboard Oman Explorer, beheerd door Extra Divers Worldwide, vaart sinds 2011 naar de mooiste duikgebieden van Oman. Het ruime schip, dat in de zomer van 2015 volledig is gerenoveerd, biedt plaats aan 22 duikers in 11 comfortabele hutten. Het internationale team bestaat uit 10 bemanningsleden en 1-2 duikgidsen. Drie tot vier duiken per dag zijn inbegrepen, met uitzondering van de dag van inscheping en ontscheping.

Het verblijf aan boord is op basis van volpension, inclusief koffie, thee, sap en water, met snacks in de namiddag. Bier en wijn zijn tegen betaling beschikbaar. Duiken wordt gefaciliteerd met 12 liter aluminium tanks (DIN/INT), met de optie voor 15L stalen tanks tegen een toeslag en na voorafgaande kennisgeving. Nitrox is tegen betaling beschikbaar. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €3200,- per persoon o.b.v. van twee personen in één cabine / kamer. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €3200,- p.p.
Rondreis
Liveaboard
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Liveaboard

De cabines hebben airconditioning

Onze prijs is gebasseerd op een bezetting van twee personen in een cabine. Het is mogelijk om de cabine voor jezelf te reserveren tegen een meerprijs. 

Duikuitrusting

Ja, maar deze dienen vooraf aangevraagd te worden. Prijs is ca. 15 OMR per week, dit is ca. €37,-

De kosten zijn 22 OMR voor een week, dit is ongeveer €55,- p.p.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR