Liveaboard Mermaid I • Biodiversity Super Special

Deze liveaboard reis van Maumere naar Raja Ampat is een 12 tot 16 dagen durende duikexpeditie die de spectaculaire biodiversiteit van Indonesië’s onderwaterwereld verkent. Deze route, die twee keer per jaar wordt aangeboden, biedt duikers de kans om de rijke koraalriffen, kleurrijke vissoorten, en unieke zeeleven van de Koraaldriehoek te ervaren, ideaal voor duikers die de ultieme duikvakantie zoeken.
Reistijd
April, Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
19 dagen vanaf €6465,- p.p

Biodiversity Super Special - Duikvakantie Indonesië

Van alle liveaboard routes die er zijn is de Biodiversity Super Special route, gevaren door Mermaid Liveaboards, misschien wel de meest bijzondere duikreis die je kan maken. Deze route neemt je dwars door Indonesië mee, 16 dagen lang. Je maakt tijdens deze reis maar liefst 49 duiken

Tijdens deze reis zie echt heel veel. Groot spul, klein spul en alles wat er tussen valt. Een greep uit het assortiment: Dwergzeepaardjes, Rhinopias, Zeekoeien, Manta’s, Hamerhaaien, Wobbegongs, Epaulettehaaien, Sepia’s, Koraalduivels, tropische vissen en gigantisch veel en kleurrijk koraal

Deze reis wordt ook nog eens heel comfortabel uitgevoerd, namelijk op de liveaboards van de Mermaid waar je van alle gemakken voorzien bent. Mooie cabines, heerlijk eten én top service. 

Beste reistijd voor de Biodiversity Super Special route 

Deze route, van 16 dagen, wordt 2x per jaar gevaren. De eerste keer is in het voorjaar, dan vaar je van Raja Ampat naar Maumere. Ga je in het najaar? Dan vaar je van Maumere juist naar Raja Ampat. 

Biodiversity routes in 2024:

28 April 2024 Biodiversity Super Special: Raja Ampat – Banda Sea – Alor – Maumere (16 dagen). Prijs vanaf €6465,- p.p. 

30 September 2024 Biodiversity Special Ring of Fire: Maumere – Alor – Banda Sea – Ambon (12 dagen). Prijs vanaf €5265,- p.p. 

12 Oktober 2024 Biodiversity Special Ring of Fire: Ambon – Banda Sea – Alor- Maumere (12 dagen). Prijs vanaf €5265,- p.p. 

26 Oktober 2024 Biodiversity Super Special: Maumere – Alor – Banda Sea – Raja Ampat (16 dagen). Prijs vanaf €6465,- p.p. 

11 November 2024 Biodiversity Special: Raja Ampat – Banda Sea – Forgotten Islands – Ambon (14 dagen). Prijs vanaf €5865,- p.p. 

Prijzen zijn inclusief de €225,- Marine Park Fee & exclusief vluchten. Zie onderaan de pagina wat precies inbegrepen is in deze reis. 

Let op, de reis die we hieronder verder beschrijven betreft de Super Special versie van 16 dagen. De 12 & 14 daagse trips doen slechts een gedeelte van de route. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Indonesië

Voor deze route is ons advies een 3mm wetsuit.

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 | De reis naar Maumere (of Sorong)

De start van je reis is of Maumere of Sorong. In deze dag beschrijving gaan we er van uit dat je in Maumere start (najaar). Maar mocht je de trip voor het voorjaar boeken dan kan je deze dag beschrijving precies andersom lezen. 

Met Maumere op Flores als bestemming, is de meest voorkomende route via binnenlandse vluchten vanaf Bali of Jakarta. Door de tijdzoneverschillen en vluchtschema’s ben je inderdaad vaak twee dagen onderweg. Als vluchten niet perfect aansluiten, kan een overnachting in een stad als Jakarta of Bali noodzakelijk zijn. Dit betekent dat je reisplanning flexibel en inclusief eventuele rustdagen voor en na de vlucht moet zijn, om zo de beste ervaring van je duikavontuur te garanderen.

Dag 3 & 4 | Aan boord van de Mermaid + Cape Bacatan & Lewaling Bay

Vandaag ga je aan boord van de liveaboard. Je wordt rond het middaguur opgehaald op de luchthaven of in je hotel. Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd en de duikuitrusting klaar is gezet, zet het schip koers naar Kawula Island, op 90 zeemijl afstand, waar je overnacht terwijl je vaart.

Dag 4 staat in het teken van duiken bij Cape Bacatan en Lewaling Bay op Kawula Island. Je maakt drie duiken langs muren en richels bedekt met zee waaiers en zachte koralen, waarbij je kans hebt om pygmeezeepaardjes en andere kleine zeedieren te zien. Cape Bacatan is bekend om de waarnemingen van witpunthaaien, zwartrifhaaien en soms grijze rifhaaien, evenals adelaarsroggen en Napoleonvissen te midden van scholen vis. ’s Avonds wordt er een prachtige nachtduik gemaakt in het muckduikgebied voor een traditioneel vissersdorpje. Na deze avontuurlijke dag vaar je ’s nachts door naar Alor, een reis van 70 zeemijl.

Dag 5 | Duiken rondom Alor

Op deze ochtend word je wakker in Alor. Alor is een favoriete duikbestemming voor duikers die jaar na jaar naar Indonesië terugkeren vanwege de grote verscheidenheid aan duiklocaties die het biedt. Alor biedt een unieke mix van koude en warme wateren, sterke stromingen en beschermde gebieden, waardoor het een duiklocatie is die werkelijk alles heeft.

Wist je dat dwergblauwe vinvissen Alor bezoeken tussen mei en juli én tussen september en november? Dat betekent dat als je deze trip in het najaar doet, dat er een kans is om deze walvissen te spotten! Potvissen kun je zelfs het hele jaar door zien, maar tussen september en november is de kans op een ontmoeting nog eens extra groot! 

De muck-duiklocaties in Alor zijn bijzonder rijk aan macro-leven, waar duikers kleine en fascinerende wezens kunnen vinden zoals naaktslakken, kleine octopussen, en pygmeezeepaardjes. De sterke stromingen trekken scholen pelagische vissen, manta’s, en soms zelfs haaien aan. 

Na een dag duiken in Alor, zet de cruise ’s nachts koers naar Wetar, op 95 zeemijl afstand. 

Dag 6 | Duiken rondom Wetar: Reong & Cape Nunukae

In Wetar duik je bij het kleine eiland Pulau Reong en bij Kaap Nunukae.

Pulau Reong, gelegen aan de noordwestkust van Wetar en gescheiden door een smal kanaal van slechts 700 meter breed, biedt duiklocaties met muren bedekt met zachte koralen in een breed scala aan kleuren. Deze muren wemelen van de trekkervissen (triggerfish) in elke denkbare soort, wat zorgt voor een levendig en kleurrijk tafereel onder water.

Kaap Nunukae, ongeveer 6 zeemijlen ten zuidwesten van Pulau Reong, kenmerkt zich door een grote rug met hellingen aan beide zijden. Het ondiepe gedeelte van de rug is bedekt met een hard koraalrif, terwijl de hellingen in de diepere gebieden bezaaid zijn met zachte koralen. Aan het einde van de rug kunnen sterke stromingen voorkomen, waar grote scholen vis samenklitten. 

Na het duiken bij Wetar zet de cruise ’s nachts koers naar de Damar-eilanden, op 150 zeemijl afstand. 

Dag 7 | Duiken rondom de Damar Islands

Vandaag duik je rond verschillende kleine eilanden – Neus Leur, Terbang Seletan en Terbang Utara. Het eiland Damar en deze drie omliggende kleine eilanden bieden spectaculaire duikmogelijkheden. Net als veel duiklocaties in de Banda Zee, vind je hier kristalhelder water en prachtige muren bedekt met massieve sponzen en schitterende zachte koralen.

De onderwaterlandschappen rond deze eilanden zijn adembenemend. Duikers kunnen zich vergapen aan de uitgestrekte koraalformaties en een rijke biodiversiteit. Deze muren en riffen zijn niet alleen een thuis voor de enorme sponzen en een variëteit aan zachte koralen, maar ook voor een kleurrijke verscheidenheid aan zeeleven. Van klein macro-leven tot grotere pelagische vissen, de diversiteit is indrukwekkend.

Na deze onvergetelijke duiken zet je de reis voort naar Nila Island, op 90 zeemijl afstand.

Dag 8 | Duiken bij Nila Island

Rondom Nila Eiland liggen twee atollen, Dusborgh en Nil Desperandum. Het is bij deze twee atollen dat je een goede kans hebt om hamerhaaien te zien. Deze elegante roofdieren, bekend om hun opvallende hoofdvorm, zijn echt fantastisch om een keertje onderwater te ontmoeten. Vaak verschijnen ze in grote scholen tegelijk. 

Maar zelfs zonder de hamerhaaien zijn de riffen bij Nila Island fantastisch, met gezonde muren en grote scholen vissen. Deze gezonde, levendige koraalmuren zijn een thuisbasis voor een verscheidenheid aan leven, van kleurrijke koraalvissen tot indrukwekkende scholen pelagische vissen.

Als alle duiken er op zitten, varen we door naar Serua Island, op slechts 20 zeemijl afstand. 

Dag 9 | Serua Island

Serua Eiland is waarschijnlijk een van de meest iconische plekken in de Banda Zee om scholen hamerhaaien te zien. Naast de hamerhaaien biedt Serua ook de kans om midden in enorme scholen van big eye trevallies en pinjalo snappers te duiken, waardoor een indrukwekkend schouwspel ontstaat als deze vissen in perfecte harmonie door het water zwemmen.

In de avond vaar je door naar Manuk, dat op 55 nautical miles van Serua Island ligt. 

Dag 10 | Manuk, de slangenvulkaan

Manuk, beter bekend als de Slangenvulkaan, is een unieke duiklocatie die ondanks zijn ietwat intimiderende bijnaam een fascinerende onderwaterwereld biedt. De vulkanische voedingsstoffen trekken een divers scala aan zeeleven aan.

Het hoogtepunt van deze duikstek zijn uiteraard de zeeslangen! 

De site biedt duiken op een zwart zand rif, rijk aan vis en bezaaid met prachtige harde en zachte koralen. Het zwarte zand creëert een opvallend contrast met de kleurrijke koralen en het levendige zeeleven, waardoor een unieke esthetische ervaring ontstaat. 

Aan het einde van de dag zet de cruise voort naar de Banda-eilanden, op 60 zeemijl afstand. 

Dag 11 & 12 | Duiken rondom de Banda Eilanden

De Banda-eilanden bieden gedurende de volgende twee dagen spectaculaire duiken met muren, doorgangen, sponzen en zee waaiers – o.a. uitstekend geschikt voor groothoekfotografie.

De duiklocaties bij de Banda-eilanden dalen duizenden meters diep af en bieden spectaculaire muren en adembenemende riftoppen, met een zichtbaarheid die vaak in het bereik van 40-50 meter ligt.

De zonsondergangduik vindt plaats bij de pier voor een oud koloniaal hotel. Met zwart zand en vulkanische rotsen en een ongewoon grote hoeveelheid grote en niet-schuwe mandarijnvisjes – ook geweldig voor het spotten van kleine zeediertjes.

Op de tweede dag, naast geweldig duiken, staat er ook een excursie op het land op het programma op het eiland Banda Neira. Je bezoekt het lokale museum, het Nederlandse fort, een nootmuskaatplantage en de lokale markt. Je zult zelfs ontbijten op de nootmuskaatplantage! Na deze culturele en historische verkenning vaar je ’s nachts door naar Koon Eiland, op 80 zeemijl afstand.

Dag 13 | Duiken bij Pulau Koon

Pulau Koon, een klein eiland ten zuidoosten van Ceram, halverwege Raja Ampat en de Banda-eilanden, biedt duiken naast muren vol zachte koralen en op zandige hellingen met harde koraalbommies. Het meest opvallende aan dit eiland is echter de grote hoeveelheid scholende vissen en pelagische soorten, waaronder barracuda’s, big eye trevallies, rode snappers, pompano’s  en donkere reuzen tandbaarzen.

Aan het einde van de dag zet de cruise koers naar Misool, een reis van 100 zeemijl. 

Dag 14 & 15 | Duiken rondom Misool - Raja Ampat

De komende twee dagen breng je door rond het eiland Misool in Raja Ampat, waar letterlijk honderden duiklocaties te vinden zijn. Misool is een paradijs voor groothoekfotografen, met enkele van de mooiste zachte koraalriffen ter wereld. Daarnaast zijn er meerdere pinakels omgeven door enorme scholen vissen, barracuda’s, horsmakrelen en snappers.

Je zult ook deelnemen aan enkele excursies met de tenders door verbazingwekkende lagunes, met fantastische landschappen en wilde dieren. Deze tochten bieden een unieke kans om de ongerepte natuurlijke schoonheid van Misool te ervaren, zowel onder als boven water.

Na twee fantastisch dagen duiken rondom Misool vaart de cruise ’s nachts door naar de Dampierstraat, 90 zeemijl verderop. 

Dag 16 & 17 | Duiken bij de Dampier Strait - Raja Ampat

De Dampierstraat biedt weer veel diversiteit, van gigantische manta’s tot mangroven, prachtige riffen, vele pinakels en zeebergen bedekt met scholende vissen, groepen sweetlips, scholen barracuda’s, bultkop papegaaivissen, fuseliers en tal van wobbegong haaien. Het is ook een uitstekende locatie voor kleine zeedieren en macro-onderwerpen, met meerdere soorten pygmeezeepaardjes en een grote verscheidenheid aan naaktslakken.

Daarnaast zijn er meerdere steigers waar je een fantastische nachtduik kunt maken, waarbij je de Raja epaulethaai, hengelaarsvissen en krokodilvissen kunt zien. 

De tweede dag in de Dampier straight maak je nog 2 duiken waarna je vervolgens in ca 5 a 6 uur naar Sorong vaart. 

Dag 18 & 19 | Einde van deze mooie reis

De reis zit er op, na het ontbijt verlaat je de boot. Je wordt naar de luchthaven of een hotel in Sorong gebracht. 

Je hebt nu eigenlijk twee keuzes, je vliegt terug naar huis – wat best begrijpelijk zou zijn na 49 duiken verspreid over 16 dagen…. maar…. je bent nu dus wel in Raja Ampat. Je zou kunnen overwegen om nog een paar dagen ‘uit te rusten’ van de mooie reis in één van de prachtige resorts die Raja Ampat rijk is, uiteraard in een waterbungalow. 

Heb je de route andersom gedaan? Overweeg dan zeker een verlenging in Komodo, beroemd vanwege de manta’s. Goed bereikbaar vanaf Maumere (zelfde eiland). Vraag ons naar alle mogelijkheden. 

De liveaboard

Het schip en de cabines

Liveaboard Mermaid I

De luxueuze liveaboard Mermaid I, een 28 meter lange tweemotorige stalen motorjacht, is ontworpen met het comfort van duikers in gedachten. Dankzij haar professionaliteit, betrouwbaarheid, geweldige bemanning, ervaren duikgidsen, en de aandacht voor detail bij het jaarlijkse onderhoud, heeft Mermaid I een gerenommeerde status verworven als een van de meest toonaangevende liveaboard schepen ter wereld. Met jarenlange ervaring in het voldoen aan de verwachtingen en behoeften van duikers, streeft Mermaid Liveaboards ernaar om gasten mee te nemen naar de beste duiklocaties in Indonesië, waaronder Raja Ampat, Ambon, Banda Zee, Alor, Lembeh en meer.

Haar ruime duikdek en brede achterste duikplatform met twee uitgangsladders en zoetwaterdouches voldoen aan de dromen van elke duiker. De 6 camera spoelbakken zorgen ervoor dat kostbare apparatuur goed wordt verzorgd. Aziatische en westerse maaltijden worden geserveerd in het “Sawasdee Restaurant”, en ontspanning na het eten is mogelijk in de salon met multimedia-entertainmentcentrum of in de uitgebreide leesbibliotheek. Mermaid I beschikt ook over twee buitendekken, een schaduwrijk met comfortabele zitplaatsen en een zonnedek met ligbedden, ideaal voor ontspanning of een massage. NITROX is beschikbaar bij elke cruise.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar Indonesië is beschikbaar vanaf €6465,- per persoon o.b.v. van twee personen in één lower deck cabine. Boek je deze reis alleen? Dan is het goed om te weten dat het niet gegarandeerd is dat je de cabine deelt met iemand van hetzelfde geslacht. De Mermaid doet haar best dit zoveel mogelijk te faciliteren, maar biedt geen garanties. Privégebruik van een gedeelde tweepersoonscabine of een tweepersoonsbedcabine is beschikbaar tegen een toeslag van +90% op de prijs.

Er zijn ook 3 single cabines op de boot, deze zijn redelijk snel uitverkocht – maar reis je alleen, informeer hier dan direct naar. Deze cabine kost €8265,- inclusief/exclusief alle kosten zoals hiernaast vermeld. 

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar Indonesië? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €6465,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken op de Biodiversity Super Special route

Bootduiken waarbij muck duiken, koraal duiken en driftduiken allemaal aan bod komen.

Je duikt vanaf de tenders die vaak binnen enkele minuten vanaf het schip al de duikstek bereiken

Je kan over de hele route verspreid maar liefst 49 duiken maken. Dit is zo verdeeld:

Dag 4: 4 duiken
Dag 5: 4 duiken
Dag 6: 3 duiken
Dag 7: 3 duiken
Dag 8: 4 duiken
Dag 9: 4 duiken
Dag 10: 4 duiken
Dag 11 & 12: 7 duiken
Dag 13: 3 duiken
Dag 14 & 15: 7 duiken
Dag 16: 4 duiken
Dag 17: 2 duiken

Ja zeker, tijdens deze route maak je een paar keer een nachtduik. O.a. direct op dag 4 een muck duik in het donker en op dag 11 de sunrise / nachtduik met mandarijnvissen. 

Ja, onderstaande cursussen kun je volgen:

PADI Enriched Air Nitrox: Includes course materials and two dives on nitrox €175,- p.p. 

PADI Advanced Open Water: Includes course materials €250,- p.p.

Speciality Courses

2 dives: Peak Performance Buoyancy, Drift Diver, Night Diver, Underwater Naturalist. €200,- p.p. 

4 dives: Deep Diver €325 p.p.

 

Duikuitrusting

Ja, en deze zijn gratis maar beperkt beschikbaar. Wil je een 15L? Geef dat dan direct bij boeken aan. 

Ja dit kan en dit kost €230,- p.p. voor de gehele 16 daagse trip. 

Prijzen zijn per persoon per duikdag.
Een duikcomputer is verplicht. 

Full Set* (Full Set – items marked*) €40
BCD* item €15
Regulator – with octopus and gauges* set €15
Wetsuit — shorty* item €10
Wetsuit – long* item €10
Mask/Snorkel* set €10
Full Foot Fins* item €10
Open Heel Fins plus Boots set €15
Compass item €5
Underwater Camera – per day excl.strobe €40
Dive Computer Item €10
Dive Torch item Gratis
Weights/weight belt item Gratis
Surface Marker Buoy item Gratis
15 Litre tank – subject to availability item Gratis

Liveaboard

Ja.  De Mermaid heeft Starlink aan boord. Je krijgt complimentary 3GB en kan meer data bij kopen. 

5 GB Euro 50
10 GB Euro 80
15 GB Euro 120
20 GB Euro 150

All prices are subject to VAT (+ 11%)

Boek je deze reis alleen? Dan is het goed om te weten dat het niet gegarandeerd is dat je de cabine deelt met iemand van hetzelfde geslacht. De Mermaid doet haar best dit zoveel mogelijk te faciliteren, maar biedt geen garanties. Privégebruik van een gedeelde tweepersoonscabine of een tweepersoonsbedcabine is beschikbaar tegen een toeslag van +90% op de prijs.

Er zijn ook 3 singles cabine op de boot, deze zijn redelijk snel uitverkocht – maar reis je alleen, informeer hier dan direct naar. Deze cabine kost €8265,-, inclusief/exclusief alle kosten zoals vermeld bij het kosten overzicht. 

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR