Snorkelen met Orka’s in de winter

Snorkelen met orka’s (en walvissen!) in Noorwegen, omgeven door de winterse haringmigratie, biedt een unieke, betoverende ervaring, versterkt door de mogelijkheid om het spectaculaire noorderlicht te aanschouwen.
Reistijd
Januari, Oktober, November, December
Kenmerken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €4350,- p.p

Orka's in Noorwegen

Stel je voor: je wordt wakker in een typisch Noors huis, gelegen op een ongerept, afgelegen eiland boven de poolcirkel. Seglvik, je thuis voor de komende acht dagen, is een plek waar de Sami, inheemse herders van het Noordpoolgebied, hun rendieren naar zomerweiden leiden. Om je heen zijn alleen uitgestrekte landschappen en de uitgestrekte zee. Je begint je dag in het ‘Whale House’ met vers brood, pannenkoeken of wafels voor ontbijt, voordat je je voorbereidt op je snorkelavontuur met de Orka’s.

Onder de leiding van Rodolphe en zijn vrouw Julie ga je samen met zeven andere avontuurlijke zielen de ijzige wateren van de Noorse zee in, waar orka’s en bultruggen de jaarlijkse haringmigratie volgen. Het is een unieke kans om van dichtbij met deze fantastische beesten te zwemmen en snorkelen. 

Na je koude snorkeltocht keer je terug naar het warme comfort van het basiskamp. Er is een jacuzzi, sauna, en zelfs een Sami-tent (Lavu) met een vreugdevuur om je op te warmen terwijl je wacht op het noorderlicht dat door de hemel danst. Bovendien, wie weet? Er is ook een lokale rendierenpopulatie die je kan verzorgen en eten geven als je het leuk vindt. Je avonden worden gevuld met het delen van ervaringen, foto’s en lokale Sami-maaltijden, bereid door de inheems kok Alfred.

Deze unieke, acht dagen durende reis is slechts twee korte periodes per jaar beschikbaar: van 27 oktober tot 8 december 2023, en van 4 januari tot 26 januari 2024.

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Noorwegen

De organisatie verschaft 10 mm dikke wetsuits. Geschikt voor snorkelen in water van ca. 5C.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 (vrijdag) - Aankomst op Seglvik

Vandaag vlieg je naar Noorwegen, naar de luchthaven van Tromsø. Bij aankomst op de luchthaven van Tromsø, op vrijdag, pak je een taxi naar de veerboot. De snelle Liner, richting het “Noorden” naar Skjervoy, vertrekt om 18:20. 

Na minder dan 3 uur varen wissel je in Skjervoy aan dezelfde kade van veerboot. De laatste veerboot vaart vervolgens 40 minuten naar het noorden van Kvanaegen Fjord naar Seglvik. 

Eenmaal aangekomen in Seglvik, zullen de bemanning én honden je verwelkomen en je naar je hut brengen. Tijd om te slapen na zo’n lange reis én morgen begint het avontuur direct. 

Dag 2 t/m 7 (zat t/m don) - Orka's & Walvissen

Al vroeg gaat de wekker de komende dagen want de dag begint om 07:30 met een stevig ontbijt dat gezamenlijk met de andere orka enthusiasten wordt genuttigd in het “whale house” 

Je krijgt, vooraf aan de eerste dag op zee, een gedetailleerde briefing over veiligheid, uitrusting, gedrag op de boten, respect voor de zee en uiteraard de dieren… 

Je krijgt ook al je uitrusting, zoals een thermische overlevingsoverall (Fladen) en voor degenen die graag snorkelen, alle benodigde uitrusting en een natpak. Er zijn een aantal speciale laarzen en vissershandschoenen die je ter plaatse kan kopen als je er geen hebt. Als iedereen klaar is ga je aan boord! 

Zodra je de haven verlaat, wordt iedereen gevraagd om mee te helpen met het spotten van slagen, vinnen of meeuwen die ons een indicatie geven waar de walvissen en orka’s zijn. 

Als we ze zien, zal de kapitein de orka’s en/of walvissen langzaam en zijwaarts naderen, nooit van voren of van achteren. Hij beoordeelt aan de hand van hun gedrag en de weersomstandigheden of het verantwoord is om het water in te gaan.

Nu is het jou moment…………………………. 

Zodra je kapitein roept: “Oké, let’s go!” zal elke aarzeling die je kunt hebben, worden vervangen door adrenaline en glijdt je van de zijkant van de boot het water in. 

Met je hoofd onderwater ga je zoeken naar zwart-witte schaduwen tussen fonkelende haringschubben… Dan zie je het voor je orka’s die voorbij of zelfs onder jedoor gaan. Misschien stoppen ze wel even, nieuwsgierig als ze zijn, om een glimp op te vangen van jou.

Open je hoody en luister naar het fantastische geluid van de orka’s… Je zult dit geluid echt nooit meer vergeten.

Rond 15.00 uur of misschien eerder, afhankelijk van de weersomstandigheden, is het tijd om weer terug te keren. Na een goede warme douche wordt je gevraagd je uitrusting zelf af te spoelen en te laten drogen. 

In het Walvishuis wordt verse cake of wafels geserveerd en kunt u genieten van uw vrije tijd door gebruik te maken van alle spellen die tot uw beschikking staan ​​of sauna, jacuzzi.. 

Op de tweede dag wordt er voor het diner een presentatie gehouden over orka’s en bultruggen, voorbereid door de vrienden van Norwegian Orca Survey.  

Rond 19.30 uur wordt er voor iedereen een diner geserveerd in het “Whale house”. De noorderlichtvoorspelling wordt gecontroleerd en daarna is het tijd om naar bed te gaan. 

Iedere avond is anders dus laat je verrassen! 

Disclaimer : De weersomstandigheden kunnen soms gecompliceerd en ruig zijn, zodat snorkelen niet elke dag kan worden gedaan als de orka’s op doortocht zijn of anders 

Dag 8 (vrijdag) - Einde van het programma

Aan het einde van de middag check je uit en rond 21:15 komt de veerboot weer aan in Tromso. Je kan hier een nacht verblijven tot je volgende vlucht gaat of eventueel doorreizen!  

 

Video afspelen

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €4350,- per persoon o.b.v. van twee personen in één hut. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €4350,- p.p.
Exclusief

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Noorwegen ligt op dezelfde breedtegraad als Groenland, Alaska en Siberië, maar door de Golfstroom is het klimaat een stuk aangenamer.

In de winter liggen de temperaturen aan de noordpoolkust van Noord-Noorwegen gemiddeld iets onder de 0°C, maar het kan ook tot -10°C koud worden. lucht.

Onderkleding van merinowol (tops en lange onderbroeken) en sokken worden ten zeerste aanbevolen. Geschikte winterkleding moet winddicht en waterdicht zijn en stevig genoeg om de elementen te weerstaan en je warm te houden. Vergeet warme winterlaarzen, een wollen muts, handschoenen en een sjaal niet.

Ter plaatse zijn warme en waterdichte handschoenen en laarzen te koop.

We raden meer dan aan om ook een waterdichte tas te hebben voor alle elektronische apparatuur. 

Tijdens de zee-excursies word je voorzien van een warm drijfpak van het merk Fladen. Dit is een pak voor aanboord dat bij een eventuele te water gang drijfvermogen biedt. 

Natpak van 10 mm.
Masker & Snorkel & Vinnen van Cressi
Handschoenen 5 mm 
Laarzen 7mm Cressi
Gewicht + riem (alleen voor professionals)

Beschadigd of zoekgeraakt materiaal wordt in rekening gebracht

Je gaat snorkelen met walvissen en met wetsuits van 10mm. Hoewel de pakken erg drijvend zijn, is het belangrijk om in goede gezondheid te verkeren en je als zwemmer comfortabel in het water te voelen.

LET OP: het water is koud en de zee kan uitdagend (en zwaar) zijn.

Er is geen limiet aan het aantal snorkelsessies.

Vanwege het ruige weer en de open boten worden alleen volwassenen van 18 jaar en ouder toegelaten.

Het blauwe ochtendlicht en een bloedrode zon onder de horizon zorgen voor een uniek spectrum aan licht.

Om 9.00 uur zie je de maan aan de hemel, om 10.00 uur gaat de dageraad in, om 11.00 uur is het helder en om 15.00 uur wordt het weer schemerig om om 16.00 uur volledig donker te worden.

22 december is de donkerste dag van het jaar. Vanaf dan wordt het elke dag een beetje helderder met vijf tot zes uur daglicht in januari.

Er is veel te ontdekken hier op het pooleiland, zo kun je; het noorderlicht bewonderen, vissers ontmoeten, de Sami-cultuur ontdekken, Samische culinaire specialiteiten proeven rond een kampvuur in de traditionele Lavvu (Sami-tent), barbecueën of gewoon een praatje maken of spelen in het walvishuis. 

Voor natuurliefhebbers; je kunt overvliegende adelaars spotten, de otterfamilies die regelmatig naar de kleine lokale haven komen bewonderen of de poolvossen en hermelijnen aanschouwen die regelmatig op bezoeken komen. Er zijn ook rendieren! 

Je verblijft ten noorden van het Fjord, in een typisch Noors gedeeld huis in een privékamer. Je maaltijden eet je samen in het “Whale House”. Deze worden bereid door de beste Samische chef-kok Alfred 😉

De locatie is alleen bereikbaar per boot en er zijn geen winkels, hotels, bars of ook maar iets. Echt alleen de hutten waar jezelf verblijft. 

Er is wel een geweldige telefoon 4G-verbinding trouwens.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR