VOL! • Buddyreis • Banda Zee & Raja Ampat

Unieke liveaboard kans! Één keer per jaar heb je de kans om per liveaboard de Banda Zee (vanaf Ambon) te combineren met Raja Ampat (eindpunt Sorong). Ga je mee met onze groepsreis?
Reistijd
Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
13 dagen vanaf €5075,- p.p

Combineer de Banda Zee & Raja Ampat !

Liveaboard datum: 31 oktober t/m 12 november 2024
Plekken over: 3  (1 male share & 1 double bed cabin)

Ben je klaar voor een duikvakantie avontuur als geen ander? EWDR organiseert samen met Emperor een onvergetelijke buddyreis, waarbij je de magische Banda Zee combineert met de betoverende Raja Ampat-archipel. Deze kans komt maar één keer per jaar voorbij, en wij hebben de laatste beschikbare plekken weten te bemachtigen op de Raja Laut, een prachtig zeilschip

Duiken in Raja Ampat en de Banda Islands

Tijdens deze liveaboard duikvakantie verken je de adembenemende Banda Islands en de zuidelijke en centrale delen van Raja Ampat. In de Banda Islands duik je op toplocaties zoals Pohon Miring, Batu Kapal, Batu Kapal Pinnacle, Banda Neira Jetty en Lava Flow. Naast duiken, biedt deze reis ook landexcursies naar Banda Neira, waar je de nootmuskaatplantages, historische forten en een klein maritiem museum kunt bezoeken. Een hoogtepunt is de zonsondergangduik om de mandarijnvissen in de Banda Zee te bewonderen. In de centrale en zuidelijke secties van Raja Ampat wachten betoverende duikstekken zoals Gam, Penemu, Arborek, Cape Kri Area, Daram, Wayilbatan, Fiabacet en Pelee op je. Bereid je voor op ontmoetingen met hamerhaaien, manta’s en een overvloed aan kleurrijke zeedieren, evenals mysterieuze critters die je onderwater zult tegenkomen. De Coral Triangle, waar Raja Ampat zich bevindt, staat bekend als de meest biodiverse plek op aarde. Beter wordt het niet. 

Verblijf op de Emperor Raja Laut 

Je zult verblijven op de Emperor Raja Laut, een jacht geïnspireerd op de stijl van een schoener en gebouwd van tropisch hardhout. Het biedt accommodatie voor 12 gasten in 6 comfortabele hutten, waarvan 3 met tweepersoonsbedden en 3 met twee aparte bedden. Elke hut is voorzien van een eigen badkamer, individueel regelbare airconditioning en een ventilator. Stap aan boord van de Raja Laut en ervaar een koninklijk gevoel terwijl je de Indonesische wateren verkent.

Beste reistijd voor deze reis naar de Banda Zee & Raja Ampat

Deze reis vindt slechts 1x per jaar plaats op het moment dat de Raja Laut het Komodo seizoen (via Maumere en Ambon) verlaat en voor de winter naar Raja Ampat vaart. 

In 2025 kun je deze route doen van 10 oktober t/m 22 oktober 2025. Reserveer tijdig!  

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor duiken in Raja Ampat

Ons advies is een 3mm wetsuit, shorty of skin. 

Advanced brevet vereist

Voor deze reis is een Advanced Open Water of een gelijkwaardige certificering  vereist, evenals minimaal 50 gelogde duiken. 

Buddy: Rianne Poessé

Rianne, mede-eigenaar van EWDR, staat ook geboekt op deze boot. Rianne, ook wel bekend als de Dutch Mermaid, is een PADI Divemaster en met al zo’n 1000 duiken in de pocket – een redelijk ervaren duiker. Ze duikt het liefste met haar camera en videolampen, zodat ze zoveel mogelijk van de onderwaterwereld vast kan leggen. De afgelopen twee jaar won Rianne op het ONK de eerste prijs in de categorie Reels. Mocht je meer willen leren over het maken van reels en video’s – dan is dit je kans! 

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

29 & 30 okt - De reis naar Ambon

Op 31 oktober gaat het avontuur van start wanneer de Raja Laut vanuit Ambon vertrekt voor onze duikvakantie. Om ervoor te zorgen dat je er helemaal klaar voor bent, is het essentieel dat iedereen op 30 oktober in Ambon aankomt, want een beetje vertraging kan zo maar voorkomen en we willen dat niemand de boot mist!

Goed nieuws voor wie eerder wil aankomen en alvast wat duikjes wil maken in Ambon: Rianne is al in Indonesië vanwege een andere groepsreis naar Nabucco en Nunukan. Als je een paar dagen eerder wilt arriveren, laat het ons dan weten. Je kunt zelfs overwegen om aan te sluiten bij de eerste groepsreis en zo een heerlijk lange duikvakantie in Indonesië te beleven. 

De reistijd vanuit Europa naar Ambon bedraagt doorgaans ongeveer 2 dagen, waarbij je op 29 oktober vanuit Europa vertrekt en op 30 oktober aankomt in Ambon. Meestal gaat de vlucht via Jakarta. Als je vluchten niet helemaal aansluiten, kan het zijn dat je een extra overnachting in Jakarta hebt. Hoe dan ook, het is van groot belang dat je op 30 oktober in Ambon bent, zodat je op 31 oktober ’s ochtends klaarstaat om aan boord van de boot te gaan voor een onvergetelijke duikreis.

31 okt - Aan boord van de Raja Laut

Op 31 oktober is het zover! Om 11 uur ’s ochtends gaan we aan boord van de Raja Laut en begint onze duikreis. Zodra je aan boord bent, staat er een belangrijke veiligheidsbriefing op het programma, waarbij we je alle nodige informatie geven om onze reis zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen. Je maakt kennis met het vriendelijke personeel aan boord en we nemen de tijd om alle duikdocumenten in te vullen en te controleren. Daarna wijzen we je jouw hut toe en krijg je een gedetailleerde oriëntatie over de boot.

Onze eerste duik op deze reis is een ‘check dive’. Dit is een ontspannen duik waarmee je de mogelijkheid hebt om je uitrusting te controleren en jezelf weer vertrouwd te maken met de onderwaterwereld na je reis naar Ambon. Na deze duik vertrekken we in zuidelijke richting naar de betoverende Banda Islands, waar we de komende dagen zullen duiken en de schoonheid van de onderwaterwereld zullen ontdekken. 

*Het onderstaande vaarschema is een voorbeeld van hoe de reis kan verlopen, afhankelijk van het weer en overige omstandigheden kun je ergens een dag langer of korter duiker. Dit beslist de kapitein.

Klik op de foto om de map te vergroten

1 t/m 3 nov - Duiken in de Banda Zee

De komende drie dagen staan in het teken van duiken rondom de Banda Islands, gelegen in het hart van Indonesië. Deze eilanden zijn gezegend met enkele van de beste duiklocaties van heel Indonesië, en wij gaan ze ontdekken!

Een hoogtepunt van deze dagen zal de zonsondergang duik in Banda Neira zijn. Hier gaan we een half uurtje voor sunset onder water om mandarijnvissen te observeren.

Andere duikstekken die we gaan bezoeken zijn o.a. Pohon Miring, hier kun je een rotsformatie verkennen met een diepe scheur in het rif, waar zuidelijke en noordelijke stromingen samenkomen, waardoor je bump-head papegaaivissen en met sponzen bedekte muren kunt bewonderen. Batu Kapal, oftewel ‘Schiprots’, heeft een zacht koraalplateau bovenop het rif dat afloopt naar een zanderige bodem op 20 meter diepte, met scholen makrelen, trevallies, snappers, fuseliers, barracuda en sweetlips voor een aangename driftduik. Batu Kapal Pinnacle biedt een rotsachtig plateau op 5 meter diepte met prachtige koralen en zeewaaiers, en soms sterke stromingen met grotere pelagische vissen. Banda Neira Jetty is een schuilplaats voor jonge vissen en Lava Flow onthult een fenomenale herstel van het harde koraalrif bovenop een lavaplatform, met grote scholen vissen zoals snappers, fuseliers en vlindervissen. Als we echt mazzel hebben komen we in de Banda Zee ook hamerhaaien tegen! 

4 t/m 7 nov - Duiken rondom Zuid Raja Ampat

De reis vervolgt terwijl de boot via de oostkust van Seram naar de betoverende duiklocaties in Raja Ampat. 

Daram verwelkomt duikers met bijzondere duikstekken zoals Andiamo, waar je kunt genieten van gezond zacht en hard koraal, scholen vis zoals fuseliers, ansjovis, barracuda en jacks. Candy Store biedt prachtige wanden in Zuid-Raja Ampat met clusters van vis en prachtige zeewaaiers en zachte koralen. Two Tree onthult een rijk plateau met scholen barracuda, trevally en prachtig zacht koraal.

In Fiabacet kun je duiken bij Boo Windows, een site met tunnels en doorgangen, waar je grijze rifhaaien, Napoleon-wrassen en zelfs ghost pipefish kunt tegenkomen. Tank Rock biedt een uitgebreid rif met prachtig visleven en zachte en harde koralen. Bij Nudi Rock ontdek je een onderwaterlandschap met zachte koralen, zeewaaiers, en overvloedig visleven, waaronder ansjovis, snappers, murenen en Napoleon-wrassen. Magic Mountain (Shadow Reef) dient als schoonmaakstation voor verschillende vissen, met scholen trevallies, Napoleon-wrassen, haaien, Spaanse makrelen en soms oceanische manta’s.

Wayilbatan biedt Barracuda Rock met zijn prachtige plateau en macroleven, Dunia Kecil met zachte koralen en zeewaaiers, en Four Kings met zijn overvloed aan visleven. Wedding Cake in de lagune van Wayil heeft overhangende delen wat een hele bijzondere onderwatersfeer creert. 

 

8 t/m 11 nov - Duiken in het Centrale gedeelte van Raja Ampat

De laatste 4 duik dagen staan in het teken van duiken in het centrale gebied van Raja Ampat. Je kunt je voorbereiden op meestal drie duiken per dag, en de duiken zullen je zeker bevallen. In het Cape Kri-gebied ontdek je duikstekken zoals “Blue Magic,” waar je een indrukwekkende verscheidenheid aan vis zult tegenkomen, waaronder tonijn, makreel, barracuda en fuseliers. 

Terwijl je verder duikt richting Gam, zul je genieten van het de duiken op Citrus Ridge, een adembenemende duikstek met levendige koraalriffen en een overvloed aan mariene fauna. Dalam, ook wel Deep Rock genoemd, biedt een ondergedompelde plateau met zacht en hard koraal, terwijl Mayhem, een lange onderwaterpilaar, de diversiteit van ontmoetingen uitbreidt, van grote scholen fuseliers, snappers en jacks tot wobbegonghaaien en pygmeezeepaardjes.

Tenslotte, in Arborek, wacht Arborek Jetty met kleurrijke koraalbommies waar wobbegonghaaien ontspannen en gigantische reuzenmosselen te bewonderen zijn. Lolasi, een koraalrots, biedt een spannende driftduikervaring, en Manta Sandy is een icoon van Raja Ampat, een manta-reinigingsstation waar je het schouwspel van dansende manta’s kunt aanschouwen en misschien zelfs kleine critters zoals pygmeezeepaardjes kunt ontdekken. 

De laatste dag stoppen we in de Dampier Strait, hier maken we nog twee duiken. De Dampier Strait stroomt tussen het vasteland van West-Papoea en het eiland Batanta en het grote eiland Waigeo in het noorden. Deze zeestraat herbergt een buitengewoon rijke zeebodem dankzij de grote hoeveelheid water die erdoorheen stroomt. Verwacht dus nog wat actie de laatste duikdag. 

12 nov - Einde van de liveaboard, verlenging of terug naar huis?

Vandaag komt de mooie liveaboard reis tot een einde. Zo rond het middaguur verlaat je de Raja Laut in de haven van Sorong. Je staat nu voor de keuze om te beginnen aan je terugreis naar huis, of misschien toch nog ergens anders in Indonesië nog even te duiken? 

Vlieg bijvoorbeeld met een rechtstreekse vlucht naar Manado en ga duiken bij Lembeh en/of Bunaken of relax nog even in de regio van Raja Ampat en verblijf in één van mooie Raja Ampat Resorts. Bekijk ons complete overzicht duikvakanties Indonesië voor nog meer inspiratie. 

De liveaboard Emperor Raja Laut

De boot & de cabines

Aan boord van de Emperor Raja Laut wacht je een vorstelijke duikvakantie in het betoverende Indonesië. Deze schitterende ‘schooner-stijl’ geïnspireerde yacht, gebouwd van prachtig tropisch hardhout, biedt een exclusief verblijf voor maximaal 12 gasten. De accommodatie omvat 6 comfortabele hutten, bestaande uit 3 met tweepersoonsbedden en 3 met twee eenpersoonsbedden. Elke hut is voorzien van een eigen ensuite badkamer, individueel regelbare airconditioning en een plafondventilator om een aangename sfeer te garanderen.

Op de Emperor Raja Laut vind je ruime teakhouten dekken die ideaal zijn om tijd door te brengen tijdens het varen. Ook staat een grote eettafel, geschikt voor 12 personen – midden op het dek. Twee grote RIB’s (rubberboten) staan tot je beschikking om je snel en efficiënt naar de perfecte duiklocaties te brengen. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie is beschikbaar vanaf €5075,- per persoon o.b.v. van twee personen in één double cabine. Let op! In de double cabins is één tweepersoonsbed. Deze zal je dus moeten delen. De double cabins zijn daarom ideaal voor stellen of goede vrienden. Op dit moment is er ook nog één los eenpersoonsbed beschikbaar voor een man in een twin cabin. Zelfde prijs p.p. 

De duikreis is naar wens uit te breiden, bijvoorbeeld met een paar dagen bij Spice Island Divers in Ambon of aansluitend in Raja Ampat een paar dagen. 

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar de Banda Zee en Raja Ampat? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €5075,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Alle duikers zijn verplicht om voor elke duik een duikcomputer en een SMB (oppervlakteboei) te gebruiken, evenals een lamp voor nachtduiken.

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis naar Raja Ampat bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duikvakantie Raja Ampat algemene informatie

Je duikt vanaf de Ribs die bij de liveaboard horen. Af en toe kunnen hier ook wel pittige stromingsduiken bij zitten. 

De Emperor Raja Laut vaart zelf zo dicht mogelijk naar de duikstekken toe, het laatste stukje doe je per rib/zodiac. Dit gaat vaak om enkele minuten. 

Je maakt dagelijks zo’n 2 tot 3 duiken, inclusief nachtduiken. Op de laatste duikdag (dag voor ontscheping) maak je twee duiken max. 

Ja, PADI Nitrox Diver (€170,-)

Duikuitrusting

Er zijn DIN-tanks en INT-adapters beschikbaar aan boord. Ze raden duikers met M26-regulators ten zeerste aan om adapters mee te brengen die geschikt zijn voor DIN-tanks.

Ja, kosten €7,- per dag – reserveer dit direct tijdens de boeking. 

Ja, dit is gratis. Je dient wel gecertificeerd te zijn. 

Deze prijzen gelden alleen als je dit vooraf, tijdens het boeken van de reis, mee boekt. Ter plaatse is ook mogelijk maar dan betaal je iets meer en in Indonesische Roepies. Er is dan ook geen garantie dat alles nog beschikbaar is. Vooraf is dus echt wijzer. 

Equipment Per Day EUR (€)

Mask* € 3 
Fins* € 5 
Wet Suit (3mm)* € 6 
Regulator* € 11 
BCD* € 7 
SMB (Surface Marker Buoy)*
Dive Computer* € 7 
Torch € 6 
FULL EQUIPMENT incl. Dive Computer € 30 

All equipment and tanks must be pre-ordered.
Please ensure when ordering equipment to include required equipment size along with height, weight and shoe size. All items
marked with * are included in the Full Equipment Package. All divers are required to use a dive computer and SMB for every dive
and a torch each for night dives.

Liveaboard

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

De boten hebben internet, maar het bereik is vaak alleen goed vlakbij de haven van vertrek/aankomst. Ga er dus niet van uit dat je veel online kan zijn. 

Ja, tenzij je mogelijk een éénpersoonstoeslag betaald. Het is belangrijk om bij de Raja Laut er even bewust van te zijn dat er maar 3 Twin cabines zijn (2 losse bedden) en ook 3 Doubles (één groot bed). Voor apart lakens kan gezorgd worden en je hoeft de cabine nooit te delen met iemand van het andere geslacht. Maar als je een double cabin selecteerd, lig je dus mogelijk wel in één bed. 

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR