Sardine Run • Duik in de chaos van Zuid-Afrika!

De Sardine Run is een uniek spektakel, waarbij je omringd wordt door miljoenen sardines voor de kust van Port St. Johns, Zuid-Afrika. Duiken in deze spectaculaire, dynamische omgeving met dolfijnen, haaien, walvissen, en zeevogels voelt alsof je in een natuurdocumentaire van David Attenborough bent beland. Deze duikvakantie in Zuid-Afrika is inclusief duiken bij van Aliwal Shoal, een van de top-10 duiklocaties wereldwijd.
Reistijd
Juni, Juli
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
9 dagen vanaf €3025,- p.p

Ga op Sardine Run in Zuid-Afrika

Ontdek de magie van de Sardine Run tijdens een unieke reis naar Zuid-Afrika. De Sardine Run, een natuurlijk spektakel dat elk jaar plaatsvindt, is een fenomeen waarbij miljoenen sardines in enorme scholen langs de oostkust van Zuid-Afrika zwemmen. Deze gebeurtenis trekt een overvloed aan zeeleven aan, waaronder dolfijnen, haaien, duikende vogels, walvissen en zeehonden, wat zorgt voor fantastische chaos.

Je duikavontuur begint met twee duiken bij Aliwal Shoal, dit is fijn om je uitrusting te testen en jezelf vertrouwd te maken, voordat je in de drukte beland. Duiken bij Aliwal Shoal is sowieso geen straf, want deze locatie wordt vaak in de top 10 beste duikbestemmingen genoemd. 

Nadat je helemaal uitgerust bent en je duikspullen getest hebt is het tijd om door te reizen naar St. Johns. Vanuit hier ga je vijf dagen de zee op om de Sardine Run van heel dichtbij mee te maken. Tijdens deze dagen op zee, beginnend bij zonsopgang, bevind je je midden in de actie. Of je nu snorkelt of duikt, je zult omringd worden door veel verschillende zeeleven en mogelijk zelfs walvissen van dichtbij zien. 

Beste reisperiode voor de Sardine Run in Zuid-Afrika

De Sardine Run vindt jaarlijks plaats in juni en juli. De rest van het jaar kun je wel duiken met haaien in Zuid-Afrika bij Aliwal Shoal.

Snorkelaars opgelet! Deze reis kun je ook heel goed als niet duiker doen, omdat je tijdens de Sardine Run vooral gaat snorkelen (i.v.m. snel verplaatsende baitballs). Dus duik je niet, maar snorkel je wel? Dan is deze ook voor jou! Vraag ons naar de (gereduceerde) prijs voor snorkelaars. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor duiken in Zuid-Afrika

Tussen november en mei is voor de meeste duikers een 5mm voldoende. De overige maanden is een 7mm zelfs te overwegen. De Sardine Run kan ook in een 5mm gedaan worden, wat meer bewegingsvrijheid geeft, maar een 7mm is warmer.  

Wat ga je op deze duikvakantie in Zuid- Afrika beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 - Aankomst in Durban

Deze duikvakantie begint met een vlucht vanuit Europa naar Durban. De vlucht bevat waarschijnlijk een korte tussenstop op Johannesburg, in het Midden-Oosten of Turkije. De totale reistijd zal tussen ca. 13 & 17 uur liggen. Op dag 2 land je op Durban International Airport. Op de luchthaven van Durban wordt je opgehaald en naar het Blue Ocean Dive Resort in Umkomaas gebracht, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de luchthaven en dicht bij de kust.

Bij aankomst in het resort word je ingecheckt in je kamer. De rest van de dag staat in het teken van ontspanning. Je kunt een strandwandeling maken of relaxen bij het zwembad. In de late namiddag krijg je een uitgebreide briefing over het haaienduiken bij Aliwal Shoal, een voorproefje voor morgen. 

Dag 3 - Duiken bij Aliwal Shoal

Vandaag begint je duikvakantie echt en ga je duiken bij Aliwal Shoal, een van Jacques Cousteau’s top 10 duiklocaties wereldwijd. Deze adembenemende plek is toch vooral beroemd vanwege de vele haaien die er zijn – en terecht. Bij Aliwal Shoal kun je het hele jaar door haaien spotten, van Ragged Tooth Sharks in hun paarseizoen tot indrukwekkende Hamerhaaien, Tijgerhaaien en imposante Bull Sharks.  In juni & juli heb je qua grootspul vooral kans op: bultrug walvissen, ragged tooth sharks (zandtijgerhaaien) en Oceanic Black Tip haaien. De overige haaien zie je vooral juist in de winter. Je moet dus nog een keertje terug om ze allemaal af te strepen….

 

Dag 4 - Transfer naar Port St. Johns

Na een ontspannen ontbijt en het inpakken van je spullen en duikuitrusting, begint je reis naar Port St. Johns, een pittoreske rit van ongeveer vier uur. Bij aankomst check je in bij je accommodatie, Cremorne Estate, aan de oevers van de Umzimvubu-rivier. Deze comfortabele lodge biedt prachtig uitzicht op de rivier en beschikt over en-suite faciliteiten. In het restaurant en de bar kun je genieten van heerlijke maaltijden en drankjes, terwijl je met het duikteam over de  Sardine Run praat. 

Dag 5 t/m 9 - Sardine Run

De komende vijf dagen staan volledig in het teken van de Sardine Run, een onvergetelijke ocean safari. Elke ochtend begint de dag met updates over de bewegingen van de sardines, waarna jullie rond 7 uur ’s ochtends de boten te water laten voor een dag vol actie op zee. Deze dagen zijn chaotisch, fantastisch, bijzonder…. het is eigenlijk niet te beschrijven hoe bijzonder het is om om oog in oog te staan met zo veel verschillend zeeleven, waaronder vogels, dolfijnen, spelvissen, walvissen, haaien en natuurlijk miljoenen sardines.

Afhankelijk van de snelheid van de actie en de comfort van de dieren, ga je meerdere keren per dag het water in, soms snorkelend en andere keren duikend. De periode dat de sardine run plaats vindt, valt ook samen met de migratie van de bultruggen, wat zorgt voor nog meer spectaculaire ontmoetingen.

Na een dag vol avontuur keer je in de late namiddag terug naar de kust. Hier kun je genieten van lokale excursies, ontspannen aan de bar of de omgeving verkennen. ’s Avonds wacht er een heerlijke maaltijd in het restaurant. Je overnacht ook deze dagen in Cremorne Estate.

Dag 10 - Op safari, naar Mozambique of naar huis?

Vandaag is helaas al weer het einde van je onvergetelijke Sardine Run reis in Zuid-Afrika. Na een laatste ontbijt in Cremorne Estate vertrek je om 8 uur naar Durban International Airport. Maar hier sta je voor een keuze: keer je terug naar huis, of verleng je je avontuur?

Bij EWDR kunnen we diverse op maat gemaakte safari’s aanbieden. Misschien kies je ervoor om in Zuid-Afrika te blijven en tijdens een safari op zoek te gaan naar de Big 5. Of misschien voel je meer voor een rustige afsluiting van je duikreis door door te reizen naar Tofo in Mozambique, waar je je nog de mooiste duiken kan gaan maken!

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Blue Ocean Dive Lodge

De eerste twee nachten van deze reis verblijf je in de Blue Ocean Dive Lodge. Het resort is prachtig gelegen met uitzicht op de Indische Oceaan en de Umkomaas Golfbaan, en beschikt over een volledig gelicenseerd restaurant en bar met zeezicht, en natuurlijk een duikcentrum. Het historische gebouw uit 1934 combineert comfort en gemak. 

Met ruimte voor grote groepen tot 24 personen (uitbreidbaar tot 32 met een extra boot) en een duiklodge die tot 54 gasten kan herbergen, zijn ze perfect uitgerust voor elke duiker of duikvereniging.

Cremore Estate

Van dag 4 t/m dag 10 is Cremorne Estate je thuisbasis, een comfortabele accommodatie aan de Wild Coast, genesteld aan de oevers van een rivier. Perfect om dagelijks vanuit te vertrekken voor de Sardine Run. 

Cremore Estate heeft een buitenzwembad, een tuin, een gemeenschappelijke lounge en een terras in Port St Johns. Elke kamer heeft uitzicht op de rivier, en gasten kunnen genieten van een restaurant en een bar. De kamers hebben een patio met uitzicht op het meer en gratis WiFi.

De hotelkamers zijn ook voorzien van een kledingkast, een TV, een eigen badkamer, beddengoed, handdoeken en een balkon met uitzicht op de bergen. De kamers beschikken over een waterkoker, en sommige kamers hebben een kitchenette met koelkast, oven en magnetron. Elke kamer in Cremorne Estate heeft een zithoek.

Gasten kunnen s’ochtends genieten van een volledig Engels/Iers ontbijt. Het resort biedt ook een speeltuin voor kinderen. Je kunt darten in het hotel, en de omgeving is populair voor wandelen en vissen, waardoor je verblijf zowel ontspannend als avontuurlijk zal zijn.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze reis is beschikbaar vanaf €3025,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer. De duikreis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de Sardine Run in Zuid-Afrika? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €3025,- p.p.

* Tijdens de Sardine Run komt het vaak voor dat de baitballs zich snel verplaatsen. Daarom is het soms niet logisch om in volledige duikrusting te water te gaan en wordt er dan voor snorkelen gekozen zodat je niks mist van de actie. 

Exclusief
Optioneel

Verstuur deze Sardine Run duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze reis naar Zuid-Afrika bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over de Sardine Run

Sardine Run algemeen

Tijdens de Sardine Run zal je vooral snorkelen vanaf de boot (zodiac). Dit omdat de baitballs zich razendsnel kunnen verplaatsen. Mocht er een stabiele baitball komen, dan kun je ook duiken. We nemen altijd tanks & duikspullen mee voor het geval deze kans zich aan doet. 

Tijdens de Sardine Run vaar je van baitball naar baitball. Je bent dus de hele dag op zee.

Voor de Sardine Run is dit moeilijk te zeggen – dit is afhankelijk of er stabiele baitballs zijn. 

Duikuitrusting

De tanks zijn DIN tanks, maar er zijn inserts om er INT van te maken.

Ja, op verzoek. 

Je kan alleen bij Aliwal Shoal met Nitrox duiken. Dit is gratis voor gecertificeerde Nitrox duikers.

BCD & Ademautomaat zijn €140,- p.p. voor deze reis en dit kun je uitbreiden met masker, snorkel en vinnen voor in totaal €210,- p.p.

Activiteiten, Excursies en Wellness

Tijdens de sardine run kan je fantastisch snorkelen! Deze reis is dan ook uitermate geschikt voor snorkelaars.

Ja zeker! Wij werken samen met verschillende partners in Zuid-Afrika en kunnen safari reizen op maat aanbieden. Als je er toch bent…. 

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR