Nog bijna niet ontdekt door toeristen is het kleine eiland Santa Maria in de Azoren. Met slechts 5600 inwoners en een oppervlakte van 97km2 is dit eilandje een zeer interessante optie voor duikers en natuurliefhebbers. Santa Maria wordt ook wel de ‘Algarve van de Azoren’ genoemd. Dit komt o.a. vanwege de mooie wijngaarden van Maia en São Lourenco. Wist je dat je vanuit Santa na 43KM varen de Formigas Islets bereikt? Volgens sommigen één van de beste duikbestemmingen in Europa.

Natuur en Cultuur op Santa Maria

Een eiland met de meeste zonuren per dag van alle 9 eilanden behorende bij de Azoren. Een eiland met witte zandstranden en turquoise water. Afgewisseld met machtige golven en heftige stormen. Dat is Santa Maria, en dat zijn de ingrediënten voor een geweldig mooi landschap waar je uren kan wandelen, fietsen of duiken.

Allereerst is er de berg Pico Alto, met zijn 587m de hoogste berg op Santa Maria. Op deze berg loopt een wandeltrail van ca 6,2km en je komt tot een hoogte van 565m. Dit levert natuurlijk de meest spectaculaire uitzichten op, over o.a. Baía da Cré en Ponta do Pinheiro.

Dan zijn er de mooie wijngaarden én vind je bij de badplaatsen Maia en Anjos zeewaterzwembaden. Zwemmen kan natuurlijk ook in de Atlantische oceaan. Het meest populaire strand is Praia Formosa, en bij São Lourenco vind je ook een mooi zandstrandje.

Liefhebbers van golfsurfen en windsurfen zullen ook zeker aan hun trekken komen op Santa Maria, want surfen is er fantastisch.

Duiken op Santa Maria

Op het eiland Santa Maria duiken we met het duikcentrum Manta Maria. De ideale reisperiode is tussen mei en oktober, dan valt er op de Azoren het meeste te zien!

april en mei: baleinwalvissen, potvissen, dolfijnen
juni – september: potvissen (soms ook kalveren), dolfijnen en af en toe baleinwalvissen
september en oktober: potvissen, dolfijnen, baleinwalvissen

Santa Maria kent als eiland natuurlijk veel duiklocaties. Langs de kust zijn er verschillende grotten en tunnels. Een mooie locatie ligt 43 kilometer noord-oosten van Santa Maria. Het is een rotsachtige eilandengroep (Formigas Islets) die slechts enkele meters boven het water uitsteekt. Het is een prachtige duiklocatie waar veel te zien is, onder andere het wrak ‘de Olympia’.

Duiken op Santa Maria betekend mooi helder zicht tot 40 meter. Vanaf juni tot oktober is het de watertemperatuur tussen de 22 en 26C. Zowel in het westen als oosten kan je mooi duiken. Er zijn zowel geschikte duikstekken voor beginners als gevorderde duikers.

Tip: Combineer een reis naar Santa Maria met het nabij gelegen São Miguel. Om op Santa Maria te komen vlieg je sowieso al via São Miguel, dus combineren is gemakkelijk.

Vluchten naar Santa Maria, Azoren

Vanuit Amsterdam vlieg je met TUI in 4 uurtjes rechtstreeks naar Ponta Delgada, de hoofdstad van São Miguel. Het is ook mogelijk om met TAP Portugal te vliegen, dan maak je een tussenstop in Lissabon. Vanaf São Miguel vlieg je vervolgens door naar Vila do Porto, de hoofdstad van Santa Maria.

Accommodaties op Santa Maria

Bekijk hier onder ons huidige aanbod van hotels op Santa Maria. Voor alle accommodaties geldt dat we duiken met het duikcentrum Manta Maria. Voor liefhebbers van Liveaboards hebben we ook verschillende opties. De boten doen meerdere eilanden in de Azoren aan.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Klik hier om uw accommodatie te kiezen