Duiken Faial

Faial | het blauwe eiland

Reis samenstellen Bekijk alle accommodaties

Faial is één van de centraal gelegen eilanden van de Azoren. Faial wordt ook wel het blauwe eiland genoemd, en dat heeft weinig met duiken te maken. De reden zijn de blauwe Hydrangeas die bloemen in de zomermaanden. Daarnaast vind je ook veel blauwe elementen terug in de huizen op het eiland. Onderwater is het ook erg blauw. Bereid je voor op blauwe haaien, mako haaien, manta roggen en mobula’s!

Natuur en Cultuur op Faial

The man that had the idea to border the road with these plants should have a statue on the island. In no other place, do they prosper better: they need a covering of light, humidity and heat…they are in their place. Their blue, is the blue that adorns the Azores on lipid days…this is a blue that is even more blue, the bunches of flowers of a colour more intense and more fresh. They are in every direction: rising along the roads and the fields forming hedges; they serve to divide the parcels and to cover the peaceful animals.

Aldus de dichter Raul Brandão in 1926 in zijn boek As Ilhas Desconhecidas.

Wie Faial bezoekt zal snel realiseren dat het blauwe thema van het eiland overal in terug komt. Naast de prachtige blauwe bloemen is er nog veel moois qua natuur op het eiland te zien. Allereerst is er de machtige krater Caldeira met een doorsnede van maar liefst 2km en een diepte van 400 meter.

Het meest interessante op Faial is voor vele toch wel de hoofdstad Horta. Deze charmante stad, met beroemde haven en rijke architectuur is het centrale punt van het eiland. In Horta kan je goed zien dat de Azoren gevormd zijn door invloeden van buitenaf. Men kwam als eerste aan land in Horta, in de 15e eeuw opzoek naar tin en zilver mijnen, Deze konden ze niet vinden, maar wat ze wel vonden was vruchtbaar land. Men ging graan en planten verbouwen om stoffen mee te kleuren. Deze exportproducten brachten Horta veel rijkdom. In de 16e en 17e eeuw werd Faial dan ook meerdere keren leeg geroofd. Vanaf de 18e eeuw kwamen ook de Amerikaanse walvisjagers op Horta. Vanaf de 19e eeuw was Horta een zeer belangrijke haven, o.a. vanwege de tactische ligging voor Atlantische overtochten.

De Azoren zijn o.a. bekend vanwege hun smakelijke eten. Vooral op Horta vind je gezellige restaurantjes. Tip voor de kaasliefhebbers; bezoek de Morro Cheese Factory en ervaar hoe lekker verse kaas van de Azoren is!

Duiken op Faial

Op Faial / Horta duiken we met Noberto Diver, een duikcentrum van topkwaliteit. Het aanbod van Noberto is divers. Zo kan je lokale duiken maken, waarvan de meeste rondom “Monte da Guia” zijn. Deze sites bereik je op slehts 5 minuten varen vanaf het duikcentrum. Onderwater kom je grote groupers, triggerfish, papagaai vissen, octopussen en murene’s tegen. Ook zijn er tussen de rotsen kleurijke zeenaaktslakken verstopt. De water temperatuur is tussen april en oktober ca 20-24C. Een 5mm of 7mm is het beste.  Nacht en grotduiken behoren tot de mogelijkheden.

Mobula’s bij Princess Alice (juli tot september)

De absolute toplocatie om te duiken bij de Azoren is Princess Alice Island. Princess Alice Island is een onderzeese berg in het midden van de Atlantische Oceaan. Goed bereikbaar vanaf Faia. Princess Alice wordt ook bezocht door manta’s, duivelsroggen, jacks, enorme tonijnen en barracuda’s. Absoluut spectaculair voor wie van grote vis houdt!

Blauwe haaien (juli tot septemer)

Vanuit Faial kun je ook met Blauwe haaien duiken! De duiken zijn niet die, ca 10 meter max en vooral aan de oppervlakte zie je de mooiste blauwe haaien. Het gaat hier om baited dives, wat inhoud dat de haaien met lokaas gelokt worden. Als je een beetje geluk hebt komen daar ook nog eens een keer Makohaaien op af!

Walvissen en dolfijnen (april tot oktober)

Met meer dan 27 verschillende soorten walvissen en dolfijnen is er vanaf de boot ook een hele hoop moois in het water rondom de Azoren te zien. Ga een dagje mee opzoek naar wavissen en dolfijnen en leer alles over deze magische dieren. Er zijn zowel halve als volledige dagtrips mogelijk. Ook is er de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen op een speciale dolfijnen swim tour.

Accommodaties op Faial

Bekijk hier onder ons huidige aanbod van hotels op Faial. Voor alle accommodaties geldt dat we duiken met het duikcentrum Noberto Diver. Voor liefhebbers van liveaboards hebben we ook verschillende opties. De boten doen meerdere eilanden in de Azoren aan.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Klik hier om uw accommodatie te kiezen