Duiken Noordpool

IJsberen & ijsbergen

Reis samenstellen

Duiken Noordpool

Noordpool

Vanaf: € 4550

Boot
 • Expedities naar de Noordpool
 • Indrukwekkende landschappen
 • Voor avontuurlijke droogpakduikers
 • spectaculaire ervaring

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Duiken Noordpool

Duikreizen naar de Noordpool zijn een bijzondere ervaring. Samen met andere natuurliefhebbers verblijf je aan boord van een comfortabel cruiseschip. Voor de duikers is er een speciaal duikprogramma samengesteld. Het geeft redelijk ervaren (droogpakduikers) een unieke kans om het poolijs onder water te bewonderen.

Duiken Noordpool: het schip, de M/V Plancius

De M/V Plancius was eerst een onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine onder de naam Hr. Ms Tydeman. Het schip is in 2009 compleet verbouwd en ingericht als passagiersschip. Nu kan de M/V Plancius 114 passagiers in 53 hutten meenemen. Er zijn 4 vierpersoons hutten, 39 tweepersoonshutten en 10 twin superior hutten. Aan boord is er een groot restaurant dat tevens dienst doet als salon. Het hele dek staat ter beschikking voor de passagiers om van het uitzicht te genieten. Voor de tochten naar aan wal zijn er 10 zodiacs beschikbaar. Hoewel de M/V Plancius comfortabel is, is het geen luxe cruiseschip. De reis heeft een expeditioneel karakter en voor die taak is de M/V Plancius uitstekend uitgerust, met onder andere een verstevigde boeg en achtersteven.

Een duikprogramma zou er als volgt uit kunnen zien:

Dag 1: Inschepen en vertrek uit Longyearbyen
Dag 2: Krossfjorden
Dag 3: Ytre Norskøya
Dag 4: Raudfjord systeem
Dag 5: Liefdefjorden | Andøya
Dag 6: Bockfjord
Dag 7: Hinlopen Strait
Dag 8: Phippsøya
Dag 9: Prins Karls Forland
Dag 10: Aankomst en ontscheping in Longyearbyen

Routebeschrijving duiken Noordpool

De cruise zal in het zuiden van Spitsbergen beginnen en verder om het eiland gaan. Onderweg zullen we walrussen, walvissen en ijsberen zien, die druk bezig zijn om een prooi te vangen of lekker liggen te luieren in de zon. Tijdens de reis zul je overweldigd worden door de unieke indrukwekkende natuur. Je kunt hier tegelijkertijd de restanten van de walvisindustrie, het kleurrijke uitgestrekte land en de magnifieke gletsjers bewonderen. Er is een ongekende rijkdom aan arctische planten en dieren (o.a. walrus en ijsbeer). Op de toendra’s scharrelen rendieren en poolvossen rond, terwijl ijsberen meestal in de buurt van het pakijs verblijven. Op beschutte hellingen vormen mossen en bloemen een kleurrijk tapijt. Tezamen met indrukwekkende landschappen, het bijzondere licht, de stilte en onmetelijke ruimte vormen zij de ingrediënten voor een unieke ervaring. Gedurende de korte zomer schijnt de zon 24 uur per dag. Het landschap is dan in volle bloei.

Tijdens de reis zijn er lezingen over o.a. de fauna, flora en de geschiedenis. Aan land zullen ervaren gidsen je naar de mooiste plekken begeleiden. Daar waar het schip niet aan een kade of steiger kan afmeren, wordt het land bezocht per per zodiac. Tijdens de reis verandert het landschap steeds. Van het verrassend wilde westen met hoge spitse bergen naar het koudere oosten met tafelbergen en brede valleien.

Duiken Noordpool /Spitsbergen

De basisuitrusting voor het duiken is aan boord: duikflessen, compressoren en lood. Er is een speciaal duikprogramma samengesteld. Het geeft redelijk ervaren (droogpakduikers) een unieke kans om het poolijs onder water te bewonderen. Het duiken is uiteraard afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Het rotslandschap onder water is bedekt met een dikke kalklaag met zeewier, waar klokvormige kwallen aanhangen, de zogeheten steelkwallen. In de stroming staan veel ‘spookkreeftjes’ die bezig zijn met het vangen van plankton. Tussen het plankton drijven talloze zwarte vleugelslakken en zee-egels. Er leeft hier niet veel vis, wel krabben, garnalen, zeesterren en grote dahlia’s in verschillende kleuren. Je kan ook onder het drijfijs duiken, uiteraard met constant zicht op de rand van het ijs, zodat je bij sterke stroming niet te ver onder het ijs raakt. Ervaren duikleiders begeleiden deze duikexpedities.

Overige activiteiten

Kajakken

Dit is een van de mooiste manieren om de kustlijn van Spitsbergen te verkennen. Je peddelt tussen ijsbergen en pakijs en ziet dieren van dichtbij in hun natuurlijke omgeving, met als enig geluid dat wat de peddels maken. Op deze manier ervaar je de ongerepte wildernis het meest intensief.

Wandelen
Voor degenen die graag wandelen heeft Spitsbergen veel te bieden. Ruige, kale bergen, vaak bedekt met ijs en sneeuw het kilometers lange toendragebied maken dit eiland zeer geschikt voor wandeltochten.

Zodiac tochten
Met de Zodiacs worden langere tochten gemaakt en kan op die manier de kust goed verkend worden. Deskundige gidsen verzorgen de navigatie en verstrekken van gedetailleerde informatie.

Foto Workshop
Iedereen kan meedoen aan de foto-cursussen, voor zowel beginners als gevorderden. De workshop is niet bedoeld om instructies voor specifieke camera’s te geven, maar geeft informatie over de keuze van objecten, de belichting en de kadering.

Reissom 8-daagse duikexpeditie naar Spitsbergen

Kijk voor meer informatie onze volgende Noordpool cruise op:

Spitsbergen duikexpeditie

Datum: 14-21 juni 2017

 • Vlucht vanaf Amsterdam naar Longyearbyen (via Kopenhagen/Oslo)
 • Transfers van en naar de boot
 • 8 dagen / 7 nachten verblijf aan boord
 • Verblijf aan boord op basis van volpension
 • Duikpakket van 10 duiken

Exclusief:

 • Eventueel verblijf in een hotel in Oslo en/of Longyearbyen (indien gewenst en indien nodig)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Verzekeringen

*De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen