Antarctica expeditie 2016

We zijn weer terug van de Zuidpool

Reis samenstellen

Antarctica expeditie 2016

Zuidpool

Vanaf: € 5850

Boot
  • Lees onze belevenissen bij verhalen
  • EWDR groepsreis Expeditie
  • Unieke duikexpeditie bij de Zuidpool
  • Ongeëvenaard landschap, ook onder water

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Antarctica expeditie 2016

In maart 2016 organiseerde EWDR weer een zeer interessante expeditie: naar Antartica. Dit continent is bijna volledig bedekt met een ijskap en is het koudste gebied op aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten is -93 °C (bron: NASA, 2010)! Aan de kust van schiereiland is het ‘s zomers rond het vriespunt en ‘s winters ongeveer -20 °C. Negentig procent van al het ijs op de wereld ligt op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap is 2,2 kilometer en op het dikste punt zelfs 4,8 kilometer. Aan de kust valt gemiddeld zo’n 3 meter sneeuw per jaar. Het mysterieuze Witte Continent met zijn veelkleurige ijskappen, glinsterende gletsjers en torenhoge met sneeuw bedekte bergen biedt een ongeëvenaard landschap en fotografische mogelijkheden. Enorme aantallen pinguïns, walvissen, zeehonden, zeeleeuwen en zeevogels komen samen in de voedselrijke wateren Antarctische kust.

Antarctica expeditie 2016: Aankomst Buenos Aires

Alle intercontinentale vluchten komen aan in Buenos Aires. Het is zeker de moeite waard hier één of twee dagen te verblijven. Dankzij de vele winkels en boetieks, de mooie architectuur, het rijke culturele leven, de vele restaurants en zijn kosmopolitische bevolking staat Buenos Aires ook als het Parijs van het zuiden bekend. Midden in de stad ligt de Avenida 9 de Julio, sinds 1936 de breedste straat ter wereld. De troittoirs liggen 140 meter uit elkaar! Talloze oude gebouwen zijn in de jaren 30 afgebroken om deze avenida te bouwen, behalve de Franse ambassade die op de hoek met de Alvearstraat. Vanuit Buenos Aires is het zo’n 4 uur vliegen naar de plaats waar we inschepen: Ushuaia.

Antarctica expeditie 2016: richting de Zuidpool

Vanuit Ushuaia varen we in 2 dagen naar het Antartisch shiereiland. Een afstand van zo’n 1000 km.

Antarctica expeditie 2016: fauna & duiken

Op de Zuidpool zijn in de zomer de ijsvrije gebieden broedplaatsen voor enorme aantallen vogels en zeehonden. De zuidpooldwergvinvis en de zeeluipaard zijn algemeen verspreid. De kustregio’s zijn bevolkt door zeevogels als albatrossen en pinguïns, die samenleven met zeezoogdieren, zoals zeehonden, vinvissen en zeeleeuwen.

https://www.youtube.com/watch?v=4BiMVn31oyg

Antarctica biedt niet alleen ijs, maar ook een interessant leven in zee zoals kelpmuren, zeeslakken, krabben, kwallen, zeeegels en zeesterren. De duikstekken zullen variëren van ondiepe ijsduiken, vanaf de kant of duiken langs een muur. Tijdens duiken langs de ijsschotsen zal je versteld staan van de intense ijsblauwe kleuren. Een duikervaring om nooit te vergeten!

Antarctica expeditie 2016: de Plancius

De Plancius is gebouwd in 1976 en heeft tot 2004 gevaren voor de Nederlandse marine. Het is daarna gekocht door Oceanwide Expeditions en compleet gerenoveerd. Het schip biedt plaats aan 116 passagiers in 53 hutten. Van eenvoudige vierpersoons hutten tot twin superior hutten (ca. 21 vierkante meter).
Het schip beschikt over een restaurant, een ruime observatie lounge (met bar ) 5 met grote ramen en een volledig panorama uitzicht, grote open dekken (met walk -around op dek 3). Het schip beschikt over tien 40 pk Zodiacs. De Plancius is niet super de luxe, maar comfortabel en prima ingericht voor verkennende educatieve reizen. Het schip is uitgerust met een diesel-elektrische voortstuwing wat geluiden en de trillingen tot een minimum reduceert. Het is versterkt om door het ijs te kunnen varen. De bemanning bestaat uit ruim 40 personen, waaronder expeditieleiders en een arts.

Antarctica expeditie 2016: Enkele mogelijke bestemmingen

Deception Island
Dit is een eiland wat ongeëvenaard is in de wereld. Het is cirkelvormig en in feite de top van een onderzeese vulkaan, een zogenaamde caldera. Deze caldera heeft een diameter van ongeveer 15 kilometer en aan één kant een smalle ingang: Neptune’s Bellows. De vulkaan is nog steeds actief: in de caldera is geothermische activiteit: er zijn zeewatertemperaturen van 70 ° C waargenomen. In Whalers Bay vind je gebleekte baleinen, houten vaten en andere voorwerpen uit de 20e eeuw. Achtergelaten door zeehondenjagers en walvisjagers. Aan de buitenkant van Deception Island ligt Bailey Head. Een natuurlijke amfitheater waar zo’n 50.000 (!) paren kinbandpinguïns leven.

De Poolcirkel
We passeren sowieso de poolcirkel. Deze ligt gemiddeld op 66½° Zuider breedte. Gemiddeld, want op de poolcirkel komt de zon één dag per jaar niet op en gaat de zon één dag per jaar niet onder. Dit verschilt per jaar. Soms ligt deze noordelijker, soms zuidelijker van de poolcirkel. Ieder jaar heeft daarom een eigen poolcirkel.

Orne Islands
Hier vinden we grote kolonies kinbandpinguïns en een prachtig uitzicht over de Gerlach Straat van Cuverville Island, een kleine steil eiland, tussen de bergen van het Peninsula en Danco Island. Dit laatste eiland bevat een grote kolonie Gentoo pinguïns en veel broedparen van de Antarctische grote jager.

Lees de belevenissen bij verhalen

Prijzen per persoon Antarctica expeditie 2016

4-persoonshut: € 5.850-
3-persoonshut: € 6.500
2-persoonshut met patrijspoort: € 7.000
2-persoonshut met raam: € 7.350

Superior: € 8.500

Suite: € 9.600

Duikpakket: € 400 per duiker

Reisduur: 12 dagen / 11 nachten

Meer informatie

Mail Arjan voor extra informatie over deze bijzondere reis onder de ijsberg op arjan@ewdr.com.

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen