Actieve Noordpool vakantie & Solstice

Wandelen op sneeuwschoenen, kajakken én natuurlijk duiken

Reis samenstellen

Actieve Noordpool vakantie & Solstice

Spitsbergen

Vanaf: € 3450,-

Boot
  • Zonnestilstand (Solstice) op 21 juni
  • Duiken rondom ijsbergen
  • Gratis fotografie workshop
  • Kayakken & wandelen op sneeuwschoenen

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen

Duik onder het ijs op de Noordpool! In 2021 organiseert EWDR weer een groepsreis naar de Noordpool onder leiding van Arjan Gunnink. En jij kan er bij zijn!

Noord Spitsbergen – Zomer Zonnestilstand

Vanuit Longyearbyen in Spitsbergen vertrekken we op het schip de m/v Ortelius. In 8 dagen maken we een prachtige reis door deze Arctische regio. Tijdens de gehele reis is er gelegenheid om te duiken, wandelen (op sneeuwschoenen) en kajakken! Ook is er een gratis fotografie workshop.

Dag 1: Grootste stad op het grootste eiland.
De reis begint in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbard archipelago. Geniet van een wandeling door deze oude mijn-stad. In dit gebied zijn meer dan honderd plantensoorten gespot. S’avonds vaart ons schip uit richting de Isfnjorden. Onderweg kan je best wel eens je eerste Minke Whale spotten!

Dag 2: Kongsfjorden en Blomstrandhalvoya.
We beginnen rustig aan op de eerste dag. We bezoeken Kongsfjorden en Blomstrandhalvoya. S’middags stoppen we bij Ålesund één van de meest noordelijke settlements op de wereld! Ooit was Ålesund een mijnstadje, met s’werelds meest Noordelijke spoorweg. Je kan hier nog steeds het spoor zien liggen. Vandaag de dag is Ålesund een research centrum en broedcentrum voor Brandganzen, Rietganzen en Noordse sterns.

Voor de liefhebber van Arctische geschiedenis is een bezoek mogelijk aan de verankeringsmast gebruikt door poolreizigers Amundsen en Nobile in hun luchtschepen, Norge (1926) en Italia (1928).

‘S Avonds gaan we naar het noorden langs de westkust en overnachten we in de beschutte omgeving van Krossfjorden.

Dag 3: Verkenning van het noordwesten
Naast onze activiteiten gaan we vervolgens richting Amsterdamoya, waar je de kans krijgt om langs de overblijfselen van een 17e-eeuws walvisstation te wandelen. Ook kunt u genieten van het prachtige panorama van Smeerenburgsleta. In de namiddag varen we naar de eilanden rond Fair Haven.

Ytre Norskoya is de thuisbasis van een kleine kolonie papegaaiduikers, Brünnichs zeekoeten en andere dieren in het wild. Het nabijgelegen Fuglesangen biedt misschien ook de kans om kleine alken over het land te zien vliegen terwijl ze terugkeren naar hun nest tussen de rotsen, en overal op het eiland zijn er mogelijkheden voor geweldige kajakken.

Dag 4: Ruige Raudfjorden
Bij Raudfjorden, aan de noordkust van Spitsbergen, kun je genieten van een uitgestrekte fjord vol gletsjers – en misschien zelfs bezocht door ring- en baardrobben. De kliffen en kustlijn van deze fjord ondersteunen ook bloeiende zeevogelkolonies, rijke vegetatie en de mogelijkheid van ijsberen. Hier zullen we de juiste balans vinden tussen veilige activiteiten en wildlilfe kijken.

Dag 5: De prachtige bezienswaardigheden van Liefdefjorden
Afhankelijk van het weer kun je de Liefdefjorden binnenvaren en cruisen in het zicht van de 5 kilometer lange kant van de Monaco-gletsjer. Het water voor deze gletsjer is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen, en de basis van het ijs is een populair jachtgebied voor ijsberen.

Als ijscondities het zeilen hier vroeg in het seizoen verhinderen, kunnen we een alternatieve route langs de westkust van Spitsbergen gebruiken. In de buurt van Texas Bar en Hornbaekpollen zijn er ook een aantal geweldige wandelingen. (Alleen op deze reis (OTL04-21), kunnen we in plaats daarvan Worsley Neset bezoeken, waar we kunnen genieten van activiteiten in de schoonheid van Woodfjorden).

Dag 6: Noord-Spitsbergen 
Dit is onze reservedag voor activiteiten rondom Noord-Spitsbergen. Als het weer en de natuur het toelaten, kiezen we de juiste locatie voor nog een dag vol prachtige buitenavonturen.

Dag 7: Forlandsundet of St. Johns Fjord
Forlandsundet, tussen het hoofdeiland Spitsbergen en het smalle Prins Karls Forland, is een plek van grote schoonheid en fascinerende natuur. Walrussen trekken hier soms naar buiten, en zeevogels zijn te vinden rond Fuglehuken.

Mogelijk ziet u ook walruspopulaties rond Sarstangen en Poolepynten. Als alternatief kunnen we de St. Johns Fjord binnenvaren of zuidwaarts naar de monding van Isfjorden, waar we landen bij Alkhornet. Zeevogels nestelen op deze kliffen, poolvossen zoeken beneden naar gevallen eieren en kuikens, en rendieren grazen de schaarse vegetatie. Later die avond komen we aan in Longyearbyen.

Dag 8: Weer terug
Zelfs de grootste reizen komen uiteindelijk tot een einde. Vandaag ga je van boord in Longyearbyen en neem je herinneringen mee naar huis die je zullen vergezellen waar je volgende avontuur ook ligt.

 

Arctische duiken (Spitsbergen)

In de noord Atlantische wateren bieden we duiken vanaf de zodiac en wrakduiken aan. In de poolgebieden wordt ook bij ijs gedoken, waarbij we duiken in de buurt van of onder ijsschotsen maken, tot ongeveer 9 meter diepte. Ook worden er duiken vanaf het land gemaakt, tot ongeveer 9 tot 18 meter diepte. De vaak uitzonderlijke ijsformaties, in de vorm van ijsbergen en zeeijs, hebben een groot effect op het licht onderwater.

Solstice – Zonnestilstand / zonnewende
De middernachtzon is een natuurverschijnsel dat optreedt tijdens de zomermaanden, wanneer de zon bij mooi weer 24 uur zichtbaar is. Deze komende zonnewende vindt plaats op maandag 21 juni 2021 om 05:32 uur in Longyearbyen, Spitsbergen.

De term ‘zonnewende’ (Latijn: solstitium) betekent ‘de zon stoppen’. Dit is het punt aan de horizon waarop de zon lijkt op te komen en onder te gaan voordat hij stopt en daarna van richting verandert. Op de dag van de zonnewende komt de zon niet precies in het oosten maar iets ten noorden van oosten op. Het zakt dan iets naar het noorden van het westen, wat betekent dat het voor een langere tijd zichtbaar is in de lucht. Pas eind augustus gaat de zon onder, en dan nog maar voor een paar minuten.

Ervaar met ons de zomerzonnewende tijdens deze avontuurlijke Arctische reis, wanneer de middernachtzon zijn hoogste positie bereikt boven de ruige, schilderachtige wildernis van Svalbard (Spitsbergen).

Achtergrondinformatie over deze reis: 
Deze reis is gericht op activiteiten op het land en dichtbij de kust met minimale verstoring van de lokale fauna. Als de tijd en de omstandigheden het toelaten, zal het expeditieteam waar mogelijk ook zoeken naar mogelijkheden voor dieren in het wild. Tijdens onze aangewezen Basecamp-cruises navigeert het schip naar zorgvuldig gekozen gebieden rond Noord-Spitsbergen, waarbij het op minder locaties verblijft dan tijdens onze reguliere reizen, zodat het kan dienen als een comfortabele hub voor meerdere buitenactiviteiten.

Wandelaars (H) kunnen stevige wandelingen maken in het achterland, fotografen (P) kunnen de dramatische omgeving op foto’s vastleggen en kajakkers (K) kunnen waterwegen verkennen waar het schip niet altijd doorheen kan varen. Passagiers die niet aan deze activiteiten willen deelnemen, kunnen genieten van Zodiac-excursies en gemakkelijk tot matige kustlijnwandelingen die zich richten op dieren in het wild. En de duikers, die gaan natuurlijk onder leiding van onze eigen EWDR gids , Arjan Gunnink, duiken!

Let op! Het is belangrijk je voor vertrek op te geven voor de activiteiten! 

Prijzen:

7 Nachten op de M/V Ortelius – Solstice expeditie

Quadruple Porthole  €3450,- p.p. (4 personen per cabine)
Twin Porthole  €4800,- p.p (2 personen per cabine)
Twin Window €5200,- p.p. (2 personen per cabine)
Superior €6250,- p.p. (2 personen per cabine)

Inclusief:  
Prijzen zijn inclusief activiteiten zoals wandelen op sneeuw schoenen, fotografie cursus en kayakken. Let op! Het is verplicht om voor vertrek aan te geven aan welke activiteiten je wil deelnemen.

Verder inbegrepen:
* Alle maaltijden & snacks, koffie thee
* Alle land activiteiten tijdens de reis per zodiac
* Gratis gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
* Transfers van en naar de luchthaven, hotels en schip.
* Belastingen en portgelden

Exclusief:
Uit te breiden met een duikpakket: €470,- per persoon. Opgave voor vertrek verplicht!
* Vlucht
* Paspoort/Visa kosten
* Aankomst/Vertrek belasting
* Maaltijden aan land
* Verzekeringen
* Persoonlijke uitgaven zoals wasservice, bar en telefoonkosten
* Fooien

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen