Liveaboard Humboldt Explorer • Focus op: Darwin & Wolf

Liveaboard duikvakantie op de Humboldt Explorer ligt de focus compleet op de duiken bij dé duikstekken van de Galapagos, namelijk Darwin & Wolf.
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
12 dagen vanaf €5878,- p.p

Duiken bij Wolf, Wolf, Darwin én..... Wolf!

Ga mee op een onvergetelijke duikvakantie naar de Galapagos-eilanden aan boord van de Humboldt Explorer. Deze liveaboard biedt je de kans om intensief te duiken bij de beroemde duikstekken Wolf en Darwin, terwijl je geniet van een comfortabel verblijf aan boord en twee boeiende landexcursies.

Duiken bij Wolf & Darwin

Tijdens deze liveaboard ga je maar liefst 4 dagen duiken bij Wolf en Darwin en dat is in één woord fantastisch. Hier kom je oog in oog te staan met indrukwekkende hamerhaaien, gigantische walvishaaien en sierlijke adelaarsroggen. Voor meer variatie is er ook een duik bij Cousins Rock, een bekende macro duikstek waar je vaak kleurrijke zeepaardjes tegenkomt. Deze diversiteit maakt je duikreis compleet en onvergetelijk.

Verblijf op de Humboldt Explorer

De Humboldt Explorer biedt plaats aan 16 gasten en beschikt over acht comfortabele, kamers met airconditioning en privébadkamer, flatscreen-tv en uitzicht op de oceaan. Het schip heeft een gedeeltelijk overdekt zonnedek met een jacuzzi, een gezellige salon met eet- en barfaciliteiten, en een entertainmentruimte. Het ruime duikdek is uitgerust met een grote cameratafel, oplaadstations, individuele opslagruimtes en spoelbakken voor camera’s en uitrusting. De duiken worden uitgevoerd vanaf twee grote pangas, die eenvoudig te bereiken zijn vanaf het duikdek.

Beste reistijd voor duiken op de Galapagos Eilanden

Van januari tot mei is het “warme” seizoen op de Galapagos, gekenmerkt door kalme oceanen en gunstige duikomstandigheden, ideaal voor beginners en duiken met manta’s. Watertemperaturen liggen tussen 24-28°C, met dagelijkse luchttemperaturen van 25-28°C en wisselend weer. In deze periode is de waterproductiviteit laag, waardoor grote dieren zoals walvishaaien minder vaak voorkomen. De hamerhaaien zijn er nog wel vaak in grote getallen.

Van juni tot november is het “koude” seizoen, beïnvloed door de Humboldt-stroming, met koudere wateren (19-23°C) en meer mariene megafauna, zoals walvishaaien en hamerhaaien. Dagelijkse luchttemperaturen variëren van 21-24°C, met vaak grijze luchten en mist. 

➤ Vanwege de soms erg sterke stromingen, mogen alleen ervaren duikers mee op deze liveaboard. Je dient in bezit te zijn van een Advanced Certificering en minimaal 50 (bij voorkeur 100) gelogde duiken te hebben. Een nitrox certificaat wordt sterk aanbevolen, zodat je alle duiken bij Darwin & Wolf kan doen. De afgelopen 6 maanden, voorafgaande aan de liveaboard, dien je tenminste 1 gelogde duik te hebben.

Video afspelen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor duiken Galapagos Eilanden

We raden een 7mm wetsuit + cap & handschoenen aan.

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 | Reis naar Ecuador toe

Vandaag begint je avontuur met een vlucht vanuit Europa naar Quito of Guayaquil. Er zijn verschillende efficiënte routes beschikbaar, vaak met een korte overstap. Bij EWDR denken we graag met je mee over de beste opties, maar je kunt ook zelf je vlucht boeken. De totale reistijd ligt tussen de 11 en 15 uur. Bij aankomst word je opgehaald en naar een comfortabel hotel nabij de luchthaven gebracht, waar je kunt ontspannen en herstellen van de lange reis. Dit is het begin van een onvergetelijke duikvakantie op de Galapagoseilanden. Na een goede nachtrust en ontbijt in het hotel ben je klaar voor het volgende deel van je avontuur.

Nb. De liveaboard start altijd op een maandag, dus meestal zal je op zaterdag/zondag beginnen aan je reis naar Ecuador toe. 

Dag 3 | Aankomst op Baltra

Op zaterdag vlieg je van het vasteland van Ecuador naar de Galapagoseilanden, naar Baltra, en kom je in de late ochtend aan. De duikgidsen ontmoeten je op het vliegveld tussen 11:00 en 12:00 uur en begeleiden je naar de Humboldt Explorer. Na het aan boord gaan, genieten je van een lunch, maak je je duikuitrusting alvast in orde en krijg je een safety briefing. Vandaag ga je nog niet duiken, dus je kunt op je gemak in je cabine settelen en kennis maken met de medereizigers. 

Dag 4 | North Seymour en Vertrek naar Wolf Island

De dag begint vroeg met een uitgebreide uitrustingscontrole om ervoor te zorgen dat al je duikspullen klaar zijn voor gebruik. Vervolgens maak je twee duiken, om 7:00 en 10:00 uur. Tijdens deze duiken kun je indrukwekkende roggen en scholen vissen zien, een fantastische start van je duikreis.

In de middag staat er een landexcursie naar North Seymour Island op het programma. Hier wandel je over paden langs grote kolonies Blauwevoetgenten en Fregatvogels. Ook zijn zeeleeuwen en zeeleguanen hier veelvuldig te zien. Deze excursie biedt een unieke kans om de diverse natuur van de Galapagos van dichtbij te beleven.

Na deze avontuurlijke dag vertrekt de Humboldt Explorer voor een lange overtocht (ca. 14 uur) naar Wolf Island, een van de meest iconische duiklocaties van de Galapagos.

Dag 5 & 6 | Wolf Island

Vandaag en morgen staat in het teken van de spectaculaire duiklocaties van Wolf Island. Je begint de dag met een duik om 10:30 uur, gevolgd door duiken om 14:00 en 16:30 uur. Deze plekken staan bekend om hun overvloed aan zeeleven. Je hebt een grote kans om hamerhaaien, adelaarsroggen, zeeleeuwen, Galapagoshaaien en zijdehaaien te zien. Mogelijk ook een walvishaai, maar in het juiste seizoen is die kans groter bij Darwin. Voor de echte avonturiers is er ook een mogelijke nachtduik gepland, waar je de nachtelijke activiteiten van deze indrukwekkende zeewezens kunt observeren. Wolf Island biedt enkele van de meest memorabele duiken van de Galapagos. 

Op dag 6 maak je in de ochtend nog eens 2 duiken rond 06:30 en 09:30. Daarna vaar je door naar Darwin.

Dag 6 & 7 | Darwin Island

Rond de middag van dag 6 kom je aan bij Darwin. Hier maak je in de middag nog 2 mooie duiken. De dag er op staan nog eens 4 duiken gepland. De dag begint weer vroeg met een duik om 6:30 uur, gevolgd door duiken om 10:30, 14:00 en 16:30 uur. De bekendste duiklocatie hier is ” Darwin’s Towers ” (voorheen “vDarwin’s Arch “), waar je vaak grote scholen hamerhaaien ziet, vergelijkbaar met Wolf. Echter, Darwin is ook beroemd om de frequente waarnemingen van walvishaaien, vooral tijdens hun migratieseizoen. Andere veelvoorkomende soorten zijn adelaarsroggen, Galapagoshaaien en zijdehaaien.

De diversiteit en de zichtbaarheid van het zeeleven zijn hier uitzonderlijk hoog. Bovendien is de onderwaterstructuur bij Darwin erg indrukwekkend, wat een extra dimensie geeft aan de duikervaring. Darwin Island zal zeker een hoogtepunt van je duikreis zijn, met zijn unieke combinatie van rijke biodiversiteit en prachtige onderwaterlandschappen.

Dag 8 | Terug naar Wolf Island

Vandaag keer je terug naar de avontuurlijke duiklocaties van Wolf Island met duiken om 6:30, 09:00 en 11:00. Hier kun je opnieuw grote scholen hamerhaaien, walvishaaien (in het seizoen), adelaarsroggen, Galapagoshaaien en zijdehaaien zien. Ook de speelse zeeleeuwen maken deze duiken extra bijzonder, vaak zwemmend en dartelend om je heen. De sterke stromingen en het rijke zeeleven maken elke duik spannend. 

Na deze duiken begint de 20-uur durende overtocht naar Cousins Rock.

Dag 9 | Duiken bij Cousins Rock en Santa Cruz Highlands Excursie

De dag begint met duiken bij Cousins Rock om 6:30 en 9:30 uur. Deze locatie is ideaal voor macroduiken, met uitstekende kansen om zeepaardjes, zeeleeuwen en adelaarsroggen te zien. Tijdens de lunch vaart de Humboldt Explorer naar Santa Cruz, een overtocht van ongeveer drie uur.

Bij aankomst reis je per bus naar de Santa Cruz Highlands, waar je de gigantische landschildpadden in hun natuurlijke habitat kunt bewonderen. Vervolgens ga je naar het stadje Puerto Ayora, waar je op eigen gelegenheid dineert. Om 20:30 uur keer je terug naar de Humboldt Explorer voor een welverdiende rust.

Dag 10 t/m 12 | Terug naar huis

Helaas, het zit er al weer op. De bemanning van de Humboldt Explorer brengt je op dag 10 naar de luchthaven van Baltra. Vanaf hier vlieg je terug naar Quito of Guayaquil. Afhankelijk van je vluchtschema vlieg je mogelijk dezelfde dag nog door naar huis en arriveer je op dag 11. Als de aansluitende vlucht niet meteen vertrekt, overnacht je in Quito of Guayaquil en vlieg je de volgende dag, waardoor je op dag 12 thuiskomt.

Wil je je avontuur verlengen? Overweeg dan een verblijf in de Amazone, zoals beschreven in deze reis, voor een extra bijzondere ervaring. 

De liveaboard

Het schip en de cabines

M/V Humboldt Explorer

De Humboldt Explorer, volledig gerenoveerd in maart 2023, biedt een luxe en comfortabele verblijf op de Galapagos-eilanden. Deze liveaboard heeft plaats voor 16 passagiers in acht air-conditioned kamers verdeeld over het hoofd- en benedendek. Elke kamer beschikt over een privébadkamer, een flatscreen-tv en een prachtig uitzicht op de oceaan. Alle kamers, behalve kamers 3 en 4 (benedendek voorin), kunnen worden omgezet naar een queensize bed of twee eenpersoonsbedden. Alle cabines zijn voorzien van airconditioning, zodat je kunt genieten van een comfortabele temperatuur, ongeacht het weer buiten. 

Het jacht heeft een gedeeltelijk overdekt zonnedek met een jacuzzi en voldoende zitplaatsen, een salon met eetgedeelte, een bar en een entertainmentruimte. Het ruime duikdek is uitgerust met een badkamer, een grote cameratafel met oplaadstations, individuele opslagruimtes en spoelbakken voor zowel camera’s als duikuitrusting. 

Veiligheidsuitrusting aan boord omvat reddingsvlotten, reddingsboeien met stroboscooplichten, reddingsvesten, een noodpositielocator, fakkels, zuurstof en EHBO-apparatuur. Voor de luchtvoorziening zijn er twee elektrische Bauer-compressoren met nitroxmembraan, die 32% nitrox produceren.

Klik om te vergroten

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar de Galapagos Eilanden is beschikbaar vanaf €5878,- per persoon o.b.v. van twee personen in één lower of main deck Stateroom. De duikreis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar de Galapagos? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €5878,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over duiken op de Humboldt Explorer

Algemene duikinformatie

Bootduiken. Er is regelmatig stroming, dan maak je ook driftduiken of stromingsduiken met een rifhaak.

Bij Explorer Ventures kan je tot 4 duiken per dag maken.

Als de weersomstandigheden het toelaten maak je op dag 5 een nachtduik.

Ja, aan boord zijn verschillende cursussen te volgen.

Duikuitrusting

De meeste tanks zijn INT, er zijn ook een aantal DIN tanks. Je kunt eventueel een adapter voor de week huren voor $25,-

Ja, deze kosten $130,- per week

Een volledige duikuitrusting, inclusief computer kost $350,- per week. 

Activiteiten, Excursies en Wellness

Jazeker, o.a. met zeeleeuwen! Maar de reis is wel erg op duikers gericht, je zal niet op elke duikstek kunnen snorkelen, o.a. vanwege de stroming.

Op Dag 4 ga je naar North Seymour en op Dag 10 naar Santa Cruz. Zie de dagbeschrijving voor meer informatie.

Liveaboard

Tijdens je verblijf op de Humboldt Explorer heb je de mogelijkheid om mobiele telefoongesprekken te voeren en toegang te krijgen tot het internet, mits je in de buurt bent van sommige eilanden en je telefoon hiervoor geschikt is. Hiervoor zijn mobiele telefoonkaarten verkrijgbaar op de luchthaven. De verbinding is gebaseerd op een 3G-netwerk en de betrouwbaarheid van de toegang tot het netwerk hangt af van de locatie van het schip. Dit betekent dat je in bepaalde gebieden mogelijk een goede verbinding hebt, terwijl deze in andere gebieden minder stabiel kan zijn. 

Ja, normaliter deel je de cabine. De cabine kan ook als single geboekt worden, hiervoor geldt een toeslag van 80%. 

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR