Black Pearl • Bumphead Parrotfish Spawning

Duikvakantie naar Palau: ontdek de unieke bumphead parrotfish route en ervaar het spectaculaire spawning fenomeen. Duiken in Palau biedt kleurrijke koraaltuinen, mysterieuze grotten, historische wrakken en unieke plekken zoals Jellyfish Lake en Blue Corner.
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken, Wrakduiken
Prijs vanaf
14 dagen vanaf €5099,- p.p

Duiken in Palau tijdens de 'New Moon'

Deze bijzondere duikvakantie naar Palau is een ervaring die je maar op bepaalde momenten per jaar kunt meemaken, namelijk tijdens de nieuwe maan. Elke maand komen duizenden bumphead (humphead) parrotfish samen op bepaalde plekken rond Palau om te paaien en zich voort te planten.

Duiken in Palau

De parrotfish-aggregatie is een van de onderwaterhoogtepunten van Palau en waarschijnlijk van de hele regio. Tijdens de nieuwe maanfasen verzamelen duizenden bumphead parrotfish zich om te paaien, wat wordt beschouwd als de grootste bumphead parrotfish-aggregatie ter wereld. Naast deze unieke samenkomst kun je tijdens deze liveaboard ook genieten van kleurrijke koraaltuinen, mysterieuze grotten, historische wrakken uit de Tweede Wereldoorlog en andere unieke duikspots zoals Jellyfish Lake, Blue Corner en diverse steile wandduiken en riffen.

Liveaboard Black Pearl

Je verblijft aan boord van de luxe Black Pearl, voorzien van een jacuzzi en mooie cabines voor een comfortabel verblijf. De boot vertrekt vanaf Koror en komt hier ook weer terug, zodat je in alle comfort van deze unieke belevenis kunt genieten.

Voor deze route zijn er uiteraard geselecteerde data wanneer er een nieuwe maan is! Deze route is alleen geschikt voor duikers met minimaal 50 gelogde duiken en nitrox certificering. 

Beste reistijd voor een duikvakantie naar Palau

De beste tijd om voor deze duikvakantie naar Palau te gaan is tijdens de nieuwe maan, wanneer je de unieke bumphead parrotfish spawning kunt meemaken.

Palau onderscheidt zich door het ontbreken van een moesson- of tyfoonseizoen, waardoor je er het hele jaar door kunt duiken. Meestal is het weer prachtig met enkele regenbuien. Het zicht onderwater is vaak uitstekend en afhankelijk van de getijden. Dagelijks zijn er vier getijdencycli, met meestal één hoog- en één laagtij overdag. Palau is het hele jaar door rijk aan zeeleven. Van december tot februari zie je meer manta’s, terwijl februari tot mei parende haaien aantrekt. Augustus en september zijn ideaal voor scholen jonge haaien. Voor wrakduiken zijn juni en juli perfect vanwege de betere zichtbaarheid in de lagune. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor duiken in Palau

Het is het hele jaar erg aangenaam duiken in Palau. Een wetsuit van 3mm volstaat dan ook. 

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 t/m 3 | De reis naar Koror, Palau

Dag 1 en 2: je vertrekt vanuit Europa naar Koror, met een vlucht naar Taipei, Taiwan. Afhankelijk van je vertrekpunt kan dit een directe vlucht zijn of met een tussenstop, waardoor je reistijd tussen 13 en 16 uur ligt. Na aankomst overnacht je nabij het vliegveld in Taipei.

Dag 3: in de ochtend vlieg je in ongeveer 4,5 uur van naar Koror. Bij aankomst ontmoet je je chauffeur, herkenbaar aan een bordje met “M/Y Black Pearl”. In ongeveer 30 minuten arriveer je bij de Black Pearl Liveaboard. Boarden kan vanaf 15.00 uur, dus bij vroege aankomst wacht je even op de luchthaven. Na een welkomstdrankje en briefing, kan je je cabine in. Rond 18.00 uur volgt een veiligheidsbriefing, maar er wordt de eerste dag niet gedoken.

Dag 4 & 5 | Duiken bij Ulong Channel, Siaes Corner, Siaes Tunnel, Shark City

In de ochtend verlaat de Black Pearl de haven van Koror en vaart zij richting het zuiden. Er staan een aantal mooie duikstekken op de planning de komende dagen. 

Sand Bar / Sandy Paradise: aan de westzijde van het barrièrerif van Palau ligt Sandy Bar, een aflopende koraaltuin op ongeveer 5 meter diepte, die afdaalt naar een zandbodem op 25 meter. Het rif is bedekt met harde koralen zoals hertshoorn en hersenkoraal en huisvest diverse rifvissen, garden eels, roggen en adelaarsroggen. De milde stroming maakt het geschikt voor alle duikers.

De duikstek Sand Bar is ook dé duikstek waar het Bumphead Parrotfish Spawning spektakel plaats vindt. Dit is altijd 3 dagen vóór nieuwe maan. Tijdens dit evenement kleurt het water door de duizenden bultkoppapegaaivissen, die tegelijkertijd hun eitjes en sperma vrijlaten, wat een adembenemend natuurfenomeen creëert. 

Ulong Channel: bekend als een van de beste driftduiken ter wereld, biedt Ulong Channel een adrenalineverhogende ervaring. Het smalle kanaal is beroemd om zijn haaien en seizoensgebonden paaiactiviteit. Bij binnenkomende getijden geniet je van koraaltuinen, scholen vissen en schildpadden

Siaes Corner: deze populaire plek is een verzamelplaats voor Grijze Rifhaaien, horsmakrelen en barracuda’s tijdens hoogtij. Je ziet ook Karetschildpadden en Groene Zeeschildpadden die koralen eten, wat uitstekende fotomomenten biedt. De schildpadden zijn zo gefocust op hun maaltijd dat ze de duikers nauwelijks opmerken.

Siaes Tunnel: een unieke locatie met een onderwatergrot die drie openingen heeft vanuit de rifwand. Ideaal voor macrofotografie, begint de grootste ingang op 28 meter diepte en de grot daalt af tot dieper dan 45 meter, met een verticale klif tot 65 meter.

Shark City: deze vinger-vormige duikstek heeft hellingen, verticale muren en ravijnen die afdalen naar een zandbodem. De sterke stromingen en oceaandeiningen maken het uitdagend, maar het warme water (26-27°C) biedt een thuis aan grijze rifhaaien, hamerhaaien, barracuda’s en snappers.

Klik op de kaart om te vergroten

Dag 6 | Duiken bij German Channel

German Channel is een door mensen gemaakt ondiep kanaal dat de lagune met het buitenrif verbindt. Het kanaal werd in de vroege jaren 1900 door de Duitsers gemaakt om gefosfateerde mineralen van het eiland Angaur naar de haven van Koror te vervoeren. Deze smalle doorgang scheidt de eilanden Ngemelis en Ngercheu en vormt een verbinding tussen de binnenlagune en de open zee. Tegenwoordig bezoeken veel manta’s het kanaal en voeden zich met het plankton dat door de sterke stromingen wordt aangevoerd. De schoonmaakstation bevindt zich op 18 meter diepte en de prachtige koraaltuin ligt tussen 7 en 13 meter diepte. Naast manta’s kun je ook Adelaarsroggen, Garden Eels, Snappers, Barracuda’s, Trevallies, Rifhaaien en vele soorten schoolvissen tegenkomen.

Dag 7 & 8 | Blue Corner, Blue Holes, New Drop Off, Big Drop Off

Verken de komende dagen enkele van Palau’s meest spectaculaire duiklocaties en geniet van adembenemende onderwaterlandschappen en diverse zeedieren:

Blue Corner:  dit is zonder twijfel de meest bekende duikstek in Palau. Deze beroemde locatie biedt sterke stromingen die haaien, roggen en andere pelagische soorten aantrekken. Je duikt op een plateau dat ineens honderden meters de afgrond in verdwijnt. 

Blue Holes: een prachtige grotduiklocatie met zonlicht dat door plafondopeningen schijnt, ideaal voor fotografie. Verken kolonies kei- en koolkoraal en spot o.a. bijzondere nudibranches en schorpioenvissen.

Big Drop Off: een wereldberoemde wandduik met een bijna 300 meter diepe drop. Bewonder de kleurrijke koralen en zee waaiers en spot schildpadden en verschillende vissoorten.

New Drop Off: vergelijkbaar met Blue Corner, trekt deze locatie Grijze Rifhaaien en scholen Snappers, barracuda’s en Napoleonvissen aan.

Dag 9 & 10 | Duiken bij Peleliu

De komende twee dagen verken je de fascinerende duikstekken rondom Peleliu, een klein eiland in het zuiden van Palau:

Peleliu Muur: aan de westzijde van Peleliu vind je deze spectaculaire muurduik. De muur begint op 20 meter diepte en daalt af tot meer dan 200 meter, met scholen vissen en grote pelagische soorten.

Orange Beach: aan de oostkant staat deze site bekend om Tweede Wereldoorlog-artefacten zoals tanks en vliegtuigen. De zandbodem en het rif herbergen adelaarsroggen, schildpadden en rifhaaien.

Peleliu Express: gelegen aan de zuidpunt, beroemd om sterke stromingen. Drift langs de muur en zie haaien, roggen en scholen vissen.

Peleliu Cut: aan de noordzijde leidt een inkeping in het rif naar een lagune, met scholen vissen en rifhaaien.

West Wall: ook aan de westkant, beroemd om zijn prachtige muurduik en divers zeeleven zoals haaien, schildpadden en scholen vissen.

Dag 11 & 12 | Wrakken, Drop-Offs en Chandelier Cave

Ook tijdens je laatste twee duikdagen tijdens deze duikvakantie ga je duiken op een aantal fantastische duikstekken. Deze locaties bevatten ongerepte koraaltuinen, steile afgronden, blauwe gaten en historische scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog rond de haven van Malakal.

Iro: de Iro, een Japanse marine olietanker uit de Tweede Wereldoorlog, ligt op een diepte van 30 tot 40 meter. Het 143 meter lange wrak biedt een rijke zeeleven, met snappers, horsmakrelen en barracuda’s.

Jake’s Watervliegtuig: dit wrak van een watervliegtuig ligt in de lagune van Palau op een diepte van 15 meter. Ideaal voor wrak- en rifduiken, met kleurrijke rifvissen.

Chuyo Maru Wreck: de Chuyo Maru, een Japans vrachtschip, biedt een populaire duiksite met vele koraalduivels. 

Chandelier Cave: deze grot op 8 meter diepte biedt onderwater tunnels en prachtige kristallijne formaties, geschikt voor avontuurlijke duikers.

Je bezoekt ook Jellyfish Lake waar je kan snorkelen met de unieke Gouden Kwallen. De laatste nacht breng je door in Malakal Harbor, met vrije tijd voor paddleboarding, kajakken of snorkelen.

UPDATE over Jellyfish Lake (mei 2024): Vanwege de uitzonderlijke weersomstandigheden is de populatie van de Gouden Kwallen sinds oktober 2021 ernstig afgenomen. Ondanks dit, wordt de excursie naar Jellyfish Lake nog wel uitgevoerd, aangezien er nog veel Maan Kwallen te zien zijn.

Dag 13 t/m 15 | Terug naar huis

Word wakker met een ontbijt aan boord tussen 06:30 en 07:00 uur. Verlaat het liveaboard rond 08:00 uur en ga naar de internationale luchthaven van Koror voor je vlucht naar Taipei. In Taipei overnacht je en vlieg je de volgende dag naar huis.

Je kunt de reis verlengen met een verblijf in een (duik)resort op Palau of een strandvakantie op de Filipijnen. Er zijn directe vluchten tussen Koror en Manilla.

Video afspelen

De liveaboard

Het schip en de cabines

M/Y Black Pearl

De M/Y Black Pearl Explorer is een luxueus 46 meter lang schip, perfect voor duikers die comfort zoeken. Het schip biedt het plaats aan 24 gasten in diverse hutten, inclusief twee Master Seaview-hutten. Elke hut heeft airconditioning, led-tv, draadloze oplaadpods, universele stopcontacten en een privébadkamer met milieuvriendelijke voorzieningen. Het schip heeft uitstekende duikfaciliteiten, zoals een duikdek op waterlijnniveau, een indoor gearstation en een speciaal camerastation. Twee glasvezeltenders maken duikexpedities soepel. Veiligheid is prioriteit met uitgebreide veiligheidsuitrustingen. Ontspanning kan op het hoofddek met een buitenlounge, bar, bubbelbad, en op het bovendek met een entertainmentsalon en 360° uitzichten van Palau.

Alle hutten hebben een eigen badkamer, airconditioning, een kluisje, leeslampjes, internationale stekkers en kluisje, leeslampjes, internationale stekkers en USB-oplaadpoorten. 

2 x Master Seaview Cabins (18m2) – Cabin 301 & 302 
Deze cabines zijn op het bovenste dek, hebben grote ramen en zijn voorzien van een twee-persoons queen bed. 

4 x Seaview Cabins (16m2) – Cabin 201 t/m 204
Deze cabines zijn op het middendek, hebben grote ramen en met twee aparte bedden of een queensize bed en grote ramen. 

6 x Deluxe Cabins (14m2) – Cabins 101 t/m 106 
Deze cabines zitten op het benedendek en hebben patrijsporten en alleen twee aparte bedden. 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar Palau is beschikbaar vanaf €5099,- per persoon. De duikreis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar Palau? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €5099,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over duiken op de Black Pearl

algemene duikinformatie

Duiken vanaf de liveaboard en kleine duikboten die meevaren met de grote boot. Combinatie van wrakduiken, koraalduiken, stromingsduiken en grotduiken (niet diep).

3 tot 4, behalve op aankomst en dag voor vertrek. 

Ja, maar je kan hier niet leren duiken. 

Duikuitrusting

De tanks zijn DIN, maar kunnen ook met adapter naar INT

Ja, voor de 10 nachten reis kost dit 150 USD P.P.

Ja, voor de 10 nachten kost dit 450 USD P.P.

Liveaboard

Nee, wel sateliet internet en je kunt een simkaart kopen voor $11,-

Ja. Tenzij je de tweede plek ook afneemt tegen 80% van de prijs.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR