Duiken met tijgerhaaien in het laatste paradijs

Wat heb je nodig voor een heerlijke vakantie? Zon, een tropisch eiland, een wit zandstrand, warme zee en een duik resort op de Malediven natuurlijk! Kies jij er voor om te luieren in een hangmat of ga je voor weelde en luxe?
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
5 dagen vanaf €1369,- p.p

Duiken met tijgerhaaien

Fuvahmulah is echt een uniek eiland op de Malediven. Fuvahmulah ligt op de evenaar tussen twee Zuid-atollen Addu en Huvadhoo. In tegenstelling tot de andere tweeduizend Maldivische eilanden, die koraalriffen zijn, is Fuvahmulah van vulkanische oorsprong, waardoor het eiland meer lijkt op de Indonesische eilanden Bali of Gili. Het is het enige eiland van de Malediven-archipel met zoetwatermeren, weelderige tropische vegetatie – het eiland is bedekt met mangobomen, kokospalmen, papaja en verschillende soorten bloemen.

Maar, de mooiste attractie op Fuvamulah is zonder twijfel… Duiken met Tijgerhaaien.

De tijgerhaai dankt zijn naam aan de karakteristieke verticale balken die de zijkanten van zijn lichaam bedekken. Hoewel deze balken enigszins vervagen naarmate ze de volwassenheid bereiken, zijn ze vooral zeer merkbaar bij jongeren en zijn ze op zijn minst gedurende het hele leven zichtbaar. Met een lengte van wel 5,5 m en 2000 pond (bijna een metrische ton), is de tijgerhaai de vierde grootste haai en de op één na grootste roofhaai – alleen de grote witte haai is groter. Tijgerhaaien leven in ondiepe kustwateren, maar zijn wel 350 meter diep gezien. Vrouwelijke tijgerhaaien hebben tussen de 10 en 82 embryo’s en krijgen gemiddeld 30 tot 35 jongen per nest.

Tijgerhaaien staan erom bekend bijna alles te eten, inclusief andere haaien, vissen, zeevogels, dolfijnen, zeeschildpadden, roggen en schaaldieren. Ze zijn ook gevonden met veel non-foodartikelen in hun maag, waaronder metalen voorwerpen, plastic, jutezakken en ander afval.

Beste reistijd: De kwaliteit van het duiken wordt niet beïnvloed door seizoenswisselingen, zoals op de rest van de Maledivische atollen wel het geval is. Duiken is hier altijd uniek, altijd haaien en het hele jaar door uitdagend. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Ari Atoll, Malediven

Over het algemeen is een 3mm natpak voldoende om te duiken op de Malediven. 

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1

Vandaag reis je vanuit Male naar Fuvahmulah. De vlucht duurt slechts 1,5 uur. Op Fuvahmulah is een landingsbaan, daarom vlieg je in een ‘normaal’ vliegtuig en niet per watervliegtuigje. 

Eenmaal aangekomen op Fuvahmulah wordt je opgehaald op de luchthaven en naar je accommodatie gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. Bij dag 5 in de reisprogramma hebben we een aantal activiteiten beschreven, misschien kan je vandaag hier al eentje van doen. 

Dag 2 t/m 4 - Duiken met tijgerhaaien en voshaaien

De komende 3 dagen maak je elke dag 3 duiken, waarvan altijd één met tijgerhaaien. De andere twee duiken van de dag maak je op de nabij gelegen duikstekken waar ook enorm veel te zien valt. 

De unieke ligging van het eiland maakt Fuvahmulah een van de beste duikbestemmingen ter wereld. Fuvahmulah is een rots in het midden van de oceaan. De rots fungeert als een enorm poetsstation en een paringsplaats voor grote pelagische soorten zoals Black Oceanic Manta Birostrics, Mola Mola, grienden. Fuvahmulah heeft de ultieme reeks aan haaien die het hele jaar door te zien zijn: tijgerhaaien,  voshaaien, hamerhaaien, zilverpunt haaien, walvishaaien, grijze rif haaien, wit punt rif haaien. Grote scholen Barracuda’s; Geelvintonijn, bonito’s, zeilvissen, marlijnen en miljoenen rifvissen omringen dagelijks het lokale rif. De laatste El Nino, die de koraalriffen op de Maldivische eilanden en over de hele wereld zwaar heeft aangetast, had geen invloed op Fuvahmulah. Er zijn meer dan 15 duikplekken rond het eiland, die veel potentieel hebben voor onderwateronderzoek.

De echte onderwaterschat van Fuvahmulah is volgens velen de Thresher Shark (voshaai). Fuvahmulah is het enige eiland op de Malediven waar voshaaien het hele jaar door te zien zijn. Hoe gaaf zou het zijn als je tijdens deze tijgerhaaienreis ook een voshaai spot?!  Het lokale rif heeft veel schoonmaakstations die zich van diep naar ondiep rond het eiland uitstrekken. Het duiken met voshaaien is meestal diep, aangezien voshaaien de diepe reinigingsstations gebruiken. In Fuvahmulah komen ze echter naar het reinigingsstation op 12-15 m, en soms maken ze duikers blij als ze uit het water springen.

Dag 5

Helaas, het zit er al weer op de haaien fiesta. Vanuit het Zero Residence wordt je per transfer naar de luchthaven gebracht. Moe maar voldaan stap je het vliegtuig weer in, richting Malé. 

Afhankelijk van hoe laat je vandaag vliegt kan je nog iets ondernemen op het eiland. Zo kan je leren golf surfen bij Thoondu. Liever nog iets cultureels ondernemen? Bezoek dan bijvoorbeeld de eeuwen oude moskee Kedeyre Miski. Omringd door een groot kerkhof ligt Kedeyre Miski aan de oostkant van het eiland. De oorsprong gaat terug tot het midden van de 16e eeuw. De moskee en de grafstenen gebouwd met koraalstenen zijn een mooi voorbeeld van vroeg Maldivisch vakmanschap. Een natuur hotspot is de Wetlands of Fuvahmulah Nature Park. Tegenwoordig vormen Bandaara Kilhi (meer) en Dhadimagu Kilhi (meer) de kern van deze hotspot met biodiversiteit, wat bijdraagt aan de exclusiviteit van Fuvahmulah. Met een promenade, bootjes en een picknickplaats is het natuurpark Fuvahmulah dat de meren omvat een must-do activiteit op de Malediven, laat staan op dit eiland.

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Zero Degree Residence

Op Fuvahmulah verblijf je in het Zero Degree Residence. Zero Degree Residence ligt in het historische gebied Hoadhadu, op slechts 3 minuten loopafstand van de oceaan en op 10 minuten loopafstand van het witte kiezelzandstrand.

De perfecte plek om te ontspannen en uit te rusten na een dag vol duikavonturen. Je wordt verwelkomd tussen de tropische struiken, palmbomen en exotische tuinen met bloeiende bloemen. Bij binnenkomst in ons sfeervolle gastenverblijf voel je direct een prettige sfeer waardoor je je in je eigen huis waant. Ruime kamers met comfortabele bedden wachten op u om weg te zinken in zijn heerlijke warme, zachte, geruststellende uitstraling.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €1369,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer. De reis is naar wens uit te breiden, bijvoorbeeld een langer verblijf in Fuvahmulah of een liveaboard vooraf of aansluitend. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €1369,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR