Whalewatching: oog in oog met de reuzen van de zee

Gepubliceerd op 29 mei 2016 in Verhalen

Whalewatching: oog in oog met de reuzen van de zee

Naast een duikreis in Zuid Afrika, hebben we me EWDR de mogelijkheid gehad om oog in oog met de top van de voedselketen te staan: shark cage diving. Voordat we aan dit avontuur begonnen, hebben we eerst walvissen gespot in Gansbaai…


Themasongs

“It’s gonna be a bumpy ride. Over de bergen en door het woud, gaan wij naar oma toe. Het paard weet de weg, we hebben geen pech…” Althans, het scheelde niet veel. Onze Hyundai i10 kon amper de heuvels aan. Onze oren genoten van allerlei ‘themasongs’, die onze trip naar Kaapstad bestempelden. Hoe goed of fout ze ook waren, wij waren in ieder geval in een goede mood!

‘s Ochtends werd ik, in mijn beleving midden in de nacht, wakker. Alles voor een goed doel: we hadden namelijk een mooie dag whalewatching en shark cage diving voor de boeg! Om deze optimaal te benutten, ging de wekker om 5 uur ‘s ochtends. Alle spullen ingepakt, we konden gaan rijden!

Tijdens onze roadtrip van Kaapstad naar Gansbaai, wisselden we onze cd’s, met African vibes, Jack Parow en Micasa af met onze ‘themasongs’. Met onze Hyundai i10 reden we met een slakkentempo van ongeveer 30 kilometer per uur ons avontuur tegemoet. Onze i10 kon de heuvels niet handelen, maar dat heeft wel voor een vermakelijke heenweg gezorgd!

Chapmans peak

De route via Chapmans peak, een deel van de beroemde garden route, gaf ons het gevoel alsof we in een Hollywoodfilm reden. Overweldigend, en al helemaal voor onze eerste week in Kaapstad, omdat we nog niet zoveel van Zuid-Afrika gezien hadden. Een prachtige kustlijn kenmerkt deze route. Met aan de linkerkant meters hoge rotswanden, en aan de rechterkant de blauwe golven die gebroken werden door de rotsen.

Deze route wordt veel gebruikt als filmlocatie, omdat hij prachtig is. Maar tegelijkertijd ook avontuurlijk. Een week later was deze weg zelfs afgesloten in verband met een overstroming en rotsen die de weg blokkeerden. Gelukkig was dit bij ons niet het geval, en voor de toekomstige bezoekers aan Gansbaai onder ons, er leiden meerdere wegen naar Gansbaai.

IMG_6429

Whalewatching

Aangekomen in Gansbaai gingen we op zoek naar de duikorganisatie. Deze was snel gevonden, aangezien hij direct aan de kust gevestigd is. We kregen een warm welkom. Na instructies te hebben gehad over whalewatching, mochten we de dikke oranje regenjassen aantrekken en aan boord. Daar gingen we, drie uur lang de zee op! Als ik hieraan terugdenk, heb ik nog steeds het gevoel dat ik over de golven zweef.

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageIMG_6763

Aan land liepen we nog heerlijk in onze korte broeken, maar des te verder we de zee op gingen, des te kouder het werd. Dikke jas aan, regenjas er overheen en gaan met die banaan! Voordat we op zee gingen, hebben we nog wat kennis mogen opdoen over de walvissen die woonachtig zijn in de Zuid Atlantische oceaan. Na een tijdje dobberen op het water, was er in de verte een fontein zichtbaar. Walvissen gespot!  Langzaam komen de fonteinen op ons af. Op een gegeven moment werden we geroepen om boven op het dek te komen. Ik bleef beneden zitten, want nog meer beweging in die boot, en ik kon over boord gaan hangen omdat ik misselijk was. We werden geroepen, want aan de achterzijde van onze boot was een immense walvis te zien.

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageDSCN1086

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageDSCN1056

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageIMG_6735

De olifant van het water

Heel relaxed dreef hij voorbij. Anders gezegd ‘ze’ dreef voorbij. Het was namelijk een vrouwtje en ze was op zoek naar een mannetje. Het paarseizoen was geopend. Ze kwam steeds dichterbij… In mijn beleving waren walwissen glad, net zoals dolfijnen. Maar deze had een ruwe huid, begroeid met algen, omringd door kleine vissoorten. Ze bewoog zich sloom en zwaar vooruit.

Als je Zuid-Afrika eerder hebt bezocht, of op safari bent geweest in het Kruger park, heb je het wellicht eens meegemaakt… Olifanten, die zich langzaam en massief met hun grote lichamen vooruit bewegen. Dit gevoel kreeg ik ook bij deze prachtige walvis: de olifant van het water!

Teruggevaren naar de kust, kwamen we hongerig aan land. Het kost tòch veel energie, om jezelf onder controle te houden op de boot. Gelukkig was mijn maag bestand tegen zeeziekte, want de dag voor vertrek was ik begonnen met het innemen van reistabletten. Een echte aanrader voor reisverslaafden met een zwakke maag! Voor de mensen met een hongerige maag, stond er aan land een heerlijke lunch klaar. Even bijkomen van het whalewatching en voorbereiden op een middag vol adrenaline en avontuur!

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageWalvis spotten

Lees hier het avontuurlijke vervolg van dit verhaal : shark cage diving.

Terug naar blogoverzicht

Direct reisadvies? Bel gerust 0546 - 454 040

Laat uw reis op maat samenstellen