De 11 fantastische duikstekken van Apo Island
Gepubliceerd op 22 maart 2019 in Verhalen
De 11 fantastische duikstekken van Apo Island
Apo Island is een van de mooiste duikeilanden in de Filipijnen. Sterker nog, in verschillende lijstjes kom je Apo Island tegen als één van de mooiste duikbestemmingen ter WERELD. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Onderwater tref je echt een fenomenaal onderwaterlandschap tegen. Je waant je in een aquarium. Volgens de laatste tellingen zwemmen er zo’n 650 soorten vis rond en zijn er ca. 400 koraalsoorten te vinden. De grotere dieren zoals schildpadden, haaien en mantaroggen ontbreken trouwens ook niet…. Kortom, de duiken op Apo Island zijn geweldig gevarieerd.
Rondom Apo Island vind je 11 verschillende duiksites. Zeven van de elf duiksites zijn geschikt voor beginners. Daarmee bedoelen wij duikers die een Open Water Certificaat hebben en tot maximaal 18 meter diep mogen duiken. Deze duiksites zijn uiteraard ook interessant voor meer ervaren duikers (Advanced Open Water en hoger). Sterker nog professionele Fotografen willen hier niet meer weg, zo geweldig is het duiken.
Duikstekken geschikt voor beginners (Open Water Duikers)
1. Marine Sanctuary (max 25m diep)
Een aflopend rif met enorm veel verschillend koraal, zowel hardkoraal als zacht koraal. Dit levert echt een enorm indrukwekkende kleuren compilatie op. Heerlijk om van te genieten en fotografen kunnen hier naar hartenlust duikfoto’s maken. Marine Sanctuary is één van de eerste officiële beschermde gebieden in de Filipijnen, wat inhoudt dat er niet gevist mag worden én er mogen maximaal 15 duikers per dag duiken.
2. Rock Point East (max 25m diep)
Prachtig rif in de vorm van een vinger in het zuidoosten van Apo Island. Qua ligging dichtbij de stroming van de open oceaan, waardoor er veel verschillende vissen langs komen en soms ook rifhaaien, mantaroggen en zeeschildpadden. Het koraal is ook erg mooi daar!
3. Rock Point West (max 20m diep)
Een diep aflopende rif dat al op zo’n 5 meter begint en eindigt op 20 meter diepte. In het ondiepe gedeelte vind je vooral mooi zachtkoraal. In dit zachte koraal kan veel verschillend macro leven verwachten zoals frog fishes, zeenaaktslakken (nudibranchs) en flatworms. Een veel geziene gast op Rock Point West bij Apo Island is de Hawksbill Turtle. Als je mazzel hebt komt er ook nog een mantarog of duivelsrog langs cruisen.
4. Katipanan (max 20m diep)
Vernoemd naar de Kauri schelpen die je vaak tussen het koraal vindt, is deze duiksite uitermate geschikt voor beginnende duikers die gewoon een lekker makkelijke duik willen maken. Er is zo goed als geen stroming en je wordt vaak getrakteerd op passerende zeeschildpadden.
5. Largahan (max 20m diep)
Liefhebbers van macro duiken vinden deze site geweldig. Er is een enorm grote variatie aan zeenaaktslakken en frog fishes te vinden. Ook zijn er verschillende schorpioen vissen en morenes verstopt, maar die vind je vast wel. Wat ook erg interessant is op deze duikstek, is de geothermische activiteit. Die zorgt er voor dat er bubbels uit het zwarte zand komen, hierdoor wordt het koraal van elkaar gescheiden.
6. Balruarte (max 20m diep)
Nog een site vol bubbels, net als Largahan, is Balruarte. Geweldig mooie duiksite met een muur vol zacht koraal. Hierin zit natuurlijk veel verschillend marine leven verstopt!
7. Kan-Uran (max 25m diep)
Een vrij rustige duikstek met zowel zacht als hard koraal. Uitermate geschikt om opzoek te gaan naar het macro leven. Ook het grotere marine leven komt langs, zo zie je hier grote tandbaarzen (Groupers) en zeilvin grondels (Sailfin Goby’s).
Duikstekken geschikt voor ervaren duikers (minimaal Advanced Open Water gecertificeerd)
8. Chapel (max 30m diep)
Voor ervaren duikers is dit toch wel de meest populaire plek om te duiken bij Apo Island. Deze duiksite loopt rustig af naar beneden en is begroeid met enorm veel verschilled koraal. Het is dan ook niet verassend hoe gevarieerd het onderwater leven is dat je tegenkomt hier. Anemoonvissen, schildpadden, murenes, zeeslangen, schorpioenvissen, blauwe en gele ribbon eels… je vindt het hier echt allemaal.
9. Coconut Point (max 25m diep)
Een bijnaam van Coconut Point is ‘washing machine’. Misschien ken je de term al. In de duikwereld wordt hij vooral gebruikt om aan te geven dat er verschillende stromingen samen komen wat een behoorlijk geschud en gedoe kan opleveren. Zo ook hier. Wat het ook oplevert zijn prachtig grote scholen trevallies, jacks en het grote spul; haaien, manta roggen en af en toe zelfs een walvishaai! Want je, die houden nou eenmaal van stroming. Absoluut een interessante plek om te duiken dus als je wat gewend bent.
10. Mamsa Point (max 25m diep)
Grote, en dan bedoelen we honderden, baarzen. Soms in een grote cirkel als bescherming tegen de jagende tonijnen. Op de duiksite bijna altijd stroming, soms zelfs zo sterk dat je er niet kan duiken. Daarom is ook deze alleen geschikt voor ervaren duikers.
11. Cogon Point (max 25m diep)
Last but not least, nog een mooie duiksite waar je mooie drift duiken kan maken. Tijdens de stromingsduiken moet je vooral niet verbaasd zijn als je grote scholen vis, rifhaaien, manta roggen en zeeschildpadden tegenkomt. Laat je lekker meevoeren met de stroming en geniet van al het moois dat je passeert.