Eilandhoppen op de Galapagos: Duiken & Excursies

Ervaar een super duikvakantie op de Galapagos! Je verblijft op 3 verschillende eilanden (geen liveaboard) en maakt dagelijks verschillende bootduiken bij maar liefst 4 eilanden. Avontuur, natuur en comfort gecombineerd!
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
17 dagen vanaf €3250,- p.p

Rondreis met duiken op de Galapagos Eilanden

Ga duiken op de Galapagos eilanden en verrijk je duikreis met verschillende landexcursies. Tijdens deze 17-daagse vakantie heb je een uitgebreid duik- en landprogramma, om zo zoveel mogelijk van de Galapagos Eilanden te beleven. Perfect voor duikers die niet alleen maar (of helemaal niet) op een liveaboard willen zitten. 

Duiken bij 4 verschillende eilanden

Tijdens deze reis maak je in totaal 16 duiken. Je gaat duiken bij Santa Cruz, Santa Fe, Floreana en San Cristobal. Op de duikdagen tijdens deze reis maak je steeds twee bootduiken. Tijdens deze duiken zie je zeeleeuwen, hamerhaaien, walvishaaien, red-lipped batfish en misschien wel zeeleguanen!  

Comfortabel, budget of luxe?

Je verblijft op drie verschillende eilanden: Santa Cruz, Isabela en San Cristobal, waar je keuze hebt uit verschillende accommodatie klassen, zodat je het budget kunt houden of wat extra luxe aan je verblijf kan toevoegen. Eilandhoppen op de Galapagos was nog nooit zo comfortabel! Onder het kopje accommodatie, verder in deze reisbeschrijving vind je meer informatie over de verschillende accommodatie klassen.

Beste reistijd voor een duikvakantie naar  de Galapagos Eilanden

Van januari tot mei is het “warme” seizoen op de Galapagos, gekenmerkt door kalme oceanen en gunstige duikomstandigheden, ideaal voor beginners en duiken met manta’s. Watertemperaturen liggen tussen 24-28°C, met dagelijkse luchttemperaturen van 25-28°C en wisselend weer. In deze periode is de waterproductiviteit laag, waardoor grote dieren zoals walvishaaien en hamerhaaien minder vaak voorkomen.

Van juni tot november is het “koude” seizoen, beïnvloed door de Humboldt-stroming, met koudere wateren (19-23°C) en meer mariene megafauna, zoals walvishaaien en hamerhaaien. Dagelijkse luchttemperaturen variëren van 21-24°C, met vaak grijze luchten en mist. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor duiken op de Galapagos

We raden een 7mm wetsuit aan

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 | Vlucht naar Quito

Vandaag vlieg je vanuit Europa naar Quito. Afhankelijk vanaf waar je start is het met een directe vlucht of met een korte overstap en ben je zo een 11-15 uur onderweg. Na aankomst op Quito staat een luchthaventransfer op je te wachten om je naar één van de hotels nabij de luchthaven te brengen om bij te komen van het eerste gedeelte van je reis. 

Maaltijden: Geen maaltijden inbegrepen.

Dag 2 | Aankomst Galapagos Eilanden & Excursies

De dag begint met een vroege vlucht naar de Galapagos Eilanden. Na aankomst op Baltra Airport word je naar je hotel gebracht door een taxi chauffeur met stops onderweg die je meteen laten proeven van de unieke natuurwonderen van deze archipel. Deze excursies zijn niet begeleid dus je zult samen met een taxichauffeur gaan (communicatie is mogelijk beperkt is tot het Spaans).

De eerste stop zijn de spectaculaire tweelingkraters van Las Gemelos, omgeven door weelderig Scalesia-bos. Vervolgens ga je op zoek naar reuzenschildpadden in El Chato Tortoise Reserve, waar je oog in oog komt met deze oeroude wezens. De dag wordt afgesloten met een fascinerende verkenning van lavatunnels, gevormd door de kracht van de natuur.

In de namiddag check je in bij je hotel en geniet je van vrije tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving. Voor de duikliefhebbers is er de mogelijkheid om duikuitrusting af te geven en te bespreken wat er de volgende dag op het programma staat. In de avond geniet je van een heerlijk diner in Puerto Ayora, terwijl je de indrukken van deze onvergetelijke dag op de Galapagos verwerkt.

Maaltijden: Geen maaltijden inbegrepen. 

Dag 3 | Duiken bij Floreana en bezoek aan Tortuga Bay

Dag twee op de Galapagos staat in het teken van duiken en natuur. Start met twee duiken bij Punta Cormorant & Islote Enderby, met de eerste als checkduik. De duikplekken bij Floreana betoveren met rotsuitlopers, kleine grotten en zandbodems waar veel zeedieren schuilen. Het zien van de enorme scholen zwartgestreepte salemavissen is adembenemend. De opvallende roodlipvleermuisvis, met zijn beenachtige vinnen en felrode lippen, zorgt voor verbazing. Onder de bezoekers bevinden zich rifhaaien, groene zeeschildpadden, diverse roggen en hamerhaaien

Geniet daarna van Tortuga Bay: zwem, wandel of snorkel met zeeleeuwen. De boottocht vanuit Puerto Ayora duurt 1,5 tot 2 uur. Floreana is perfect voor beginners en ervaren duikers. 

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen

Dag 4 | Duiken bij Santa Fe & excursie Las Grietas

Je dag begint met twee duiken bij La Cueva & Punta de Miedo. Bij La Cueva, een grot op 14 meter diepte, bewonder je kleurrijke vissen en speelse zeeleeuwen. Langs de kust bij Punta de Miedo ervaar je meer stroming, waardoor je wellicht Galapagoshaaien en hamerhaaien kunt spotten. Na de duiken geniet je van vrije tijd om Las Grietas te ontdekken, een prachtige baai met smalle ingangen. Wandel langs de kustlijn, neem een verfrissende duik in het heldere water of ga snorkelen met tropische vissen.

De boottocht vanuit Puerto Ayora naar Santa Fe duurt 45 minuten. De ondiepe en kalme wateren rond Santa Fe maken het een ideale duiklocatie voor duikers van alle niveaus. 

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen

Dag 5 | Duiken bij North Seymour & Charles Darwin Center

Je maakt vandaag weer 2 duiken, dit keer bij North Seymour Canal & Mosquera South. Daarna ga je in je “vrije tijd” het het Charles Darwin Center te bezoeken. 

Vanuit Puerto Ayora vertrek je per auto naar de duiklocaties Mosquera en Seymour, waar je ondergedompeld wordt in een zeeleven dat rijk is aan diversiteit. Bij Mosquera, gelegen tussen North Seymour en Baltra, verken je zandige platforms en steile rotsafgronden waar adelaarsroggen, hamerhaaien, en mantaroggen zweven in de blauwe diepten. Ook zul je daar duizenden Galapagos-garden eels zien, uitkijkend vanuit hun zandtunnels.  

Bij Seymour kun je zwemmen naast rifhaaien en grote scholen barracuda’s en snappers. De stroming kan soms sterk zijn, maar de sites zijn toegankelijk voor alle niveaus van duikers, waardoor zowel beginners als ervaren duikers kunnen genieten van driftduiken en het rijke zeeleven dat deze unieke locaties te bieden hebben. 

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen

Dag 6 t/m 8 | Duiken rondom Santa Cruz

De komende 3 dagen verken je drie verschillende locaties. Op dag 6 duik je bij Gordon Rocks, een uitgedoofde vulkanische krater met sterke stromingen die ideaal zijn voor het observeren van scholen hamerhaaien. Naast de hamerhaaien kun je ook wit- en zwartpuntrifhaaien, groene zeeschildpadden, zeeleeuwen, en verschillende soorten roggen spotten. 

Op dag 7 duik je bij Beagle en Daphne Minor. Daphne Minor biedt een unieke muurduik met weinig stroming, perfect voor het spotten van mantaroggen en andere zeedieren zoals jonge Galapagoshaaien en witpuntrifhaaien. De duikstekken zijn geschikt voor alle niveaus en de dag eindigt met vrije tijd.

Op dag 8 duik je bij North Seymour Point en Mosquera North. North Seymour Point biedt een gave driftduik langs rotsachtige wanden en kleine grotten waar witpuntrifhaaien zich verschuilen. In het diepe water kun je scholen hamerhaaien en mobula’s zien. 

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen

Dag 9 | Transfer naar Isabela eiland & Las Tintoreras Tour

Vroeg in de ochtend stap je aan boord van de veerboot vanuit Puerto Ayora op Santa Cruz om 7.30 uur om naar Isabela te gaan.  De overtocht duurt ongeveer 2 uur op een snelle speedboot (wees voorbereid, tussen juli en november kan het behoorlijk hobbelig worden). 

Bij aankomst op het dynamische Isabela staat een vertegenwoordiger klaar om je te begroeten. Na een snelle briefing over je activiteiten en ophaaltijden voor de tours, brengt deze je naar je hotel om in te checken. Je hebt na aankomst nog wat vrije tijd en in de middag start de Las Tintoreras-snorkeltour. 

De tour begint bij Las Tintoreras, een klein vulkanisch eiland waar je door het haaienkanaal vaart en witpuntrifhaaien ziet rusten in het ondiepe water. Je kunt hier in de monding van het kanaal snorkelen om ze van dichtbij te bekijken.  

Deze tour kan worden gemaakt met een kajak (weinig impact op het milieu) of een kleine motorboot (dit dienen we bij het boeken door te geven en is dus jouw keuze).  

De tweede stop is een wit zandstrand bedekt met luierende zeeleeuwen en leguanen, een geweldige gelegenheid voor foto’s. Terug op de boot vaar je langs het mangrovebos, een favoriete hangplek voor blauwvoetgenten, gemaskerde genten, pelikanen en fregatvogels, en vervolgens naar een beschermde baai waar een kolonie Galápagos-pinguïns leeft waar je kunt snorkelen met schildpadden, witpuntrifhaaien, roggen en veel soorten rifvissen. Als je snel bent met je vinnen, kun je misschien ook een glimp opvangen van de pinguïns onder water. 

Maaltijden: Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 | Verken Isabela Eiland en de Sierra Negra Vulkaan

Vandaag heb je een avontuurlijke dag die ongeveer 6-7 uur zal duren. De reis start met een begeleide bustocht die je naar de voet van de indrukwekkende Vulkaan Sierra Negra brengt. Eenmaal daar, trek je wandelschoenen aan en begin je aan een 2-3 uur durende wandeling die je naar de op een na grootste krater ter wereld voert. Deze gigantische krater, een spectaculair gezicht, is vooral opmerkelijk vanwege de laatste uitbarsting in juni 2018, toen het vulkanische as en rook hoog de lucht in stuurde. 

Na de krater te hebben bewonderd, volg je een pad van 8 kilometer dat langs de oostzijde van de vulkaan slingert. Dit leidt je langs actieve fumarolen en de kleinere maar fascinerende Volcan Chico. Een meegeleverde boxlunch zal onderweg goed van pas komen, maar vergeet niet extra drinkwater, een hoed, zonnebrandcrème en stevige wandelschoenen mee te nemen. Ook is het verstandig om een lichte regenjas of poncho in te pakken, voor het geval het weer omslaat. Deze dag belooft een onvergetelijke ervaring te worden, vol natuurlijke wonderen en adembenemende uitzichten!  

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen.

Dag 11 | Van Isabela naar San Cristobal via Santa Cruz

Begin je dag vroeg, met een transfer vanuit je hotel naar de boot om 5:20 uur. Terwijl de zon opkomt, zet je koers naar Santa Cruz met een snelle veerboot. De boottocht duurt weer ca. 2 uur. 

Na aankomst in Santa Cruz heb je wat tijd voor jezelf. Je geeft je bagage alvast af en krijgt informatie over goede ontbijt opties. De middagveerboot naar San Cristobal vertrekt om 14:00 uur, dus zorg dat je rond 13:10 uur bij het kantoor bent om alles soepel te laten verlopen. De ferry biedt je nogmaals een kans om te genieten van de open zee, wellicht wederom met een beetje extra avontuur als de golven besluiten mee te spelen.

Bij aankomst op San Cristobal word je verwelkomd door een vertegenwoordiger van je hotel, die je comfortabel naar je incheck zal begeleiden. Tussen 16:00 en 18:00 uur check je in bij het duikcentrum, waar je je uitrusting controleert en alle nodige informatie ontvangt voor je komende avonturen.

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen.

Dag 12 | Duiken bij Kicker Rock

Een duikdag bij Kicker Rock op San Cristobal is een onvergetelijke ervaring, die je meeneemt naar een van de meest iconische onderwaterlocaties van de Galapagos. Kicker Rock, ook bekend als León Dormido, is een spectaculaire rotsformatie die abrupt uit de oceaan oprijst en de thuisbasis is van een indrukwekkende onderwaterwereld.

De dag begint vroeg wanneer je wordt opgepikt bij je hotel en naar de haven wordt gebracht waar je aan boord gaat van de duikboot. Na een korte vaartocht bereik je de gigantische rotsen, waar twee torens gescheiden door een smalle kloof het hoofdtoneel vormen voor je duiken.

De duik zelf biedt een ongelofelijke biodiversiteit. Je zwemt in kristalheldere wateren langs steile rotswanden die bedekt zijn met zeeleven. Onder de hoogtepunten zijn de scholen hamerhaaien die vaak in de stromingen rond de rots zwemmen, evenals Galapagos haaien, zeeleeuwen die nieuwsgierig dichtbij komen, en een verscheidenheid aan kleurrijke rifvissen. Schildpadden glijden sierlijk door het water, en je kunt zelfs manta’s en adelaarsroggen tegenkomen.

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen.

Dag 13 | Duiken op San Cristobal bij Punta Pitt

Voor een avontuurlijke dag op Punta Pitt, begint je uitje eveneens vroeg bij het duikcenter. Na het ontmoeten om 7.20 uur, vertrek je om 7.30 uur voor een combinatie van duiken, wandelen en snorkelen. De reis naar het eiland duurt tussen de 1,5 en 2 uur met een snelle boot, die tijdens de koudere maanden soms een hobbelige tocht kan zijn. In de ochtend maak je dan twee duiken. 

Bij aankomst op het eiland begin je met een korte wandeling naar het reservaat van de reuzenschildpadden, waar je deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving kunt observeren. Daarna ga je naar Punta Pitt, een prachtig strand met wit zand dat het startpunt is voor een trail door het droge vulkanische landschap. Dit pad leidt naar een uitkijkpunt en de broedplaatsen van zowel blauw- als roodvoetige Jan-van-genten. De terugtocht, die ongeveer 2 uur duurt is zeker geen eenvoudige wandeling en bevat verschillende uitkijkpunten die een prachtig uitzicht bieden. Je keert rond 17.00 uur terug naar Puerto Baquerizo Moreno.  

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen.

Dag 14 | Vrije dag op San Cristobal

Op je vrije dag op San Cristobal kun je kiezen uit diverse activiteiten die je dichter bij de unieke natuur en cultuur van het eiland brengen. Bezoek La Loberia, bekend om zijn zeeleeuwen en goede snorkelmogelijkheden. Het Interpretatiecentrum biedt inzicht in de biologie en geschiedenis van de Galapagos, en vanaf hier start een pad naar het Tijeretas-uitkijkpunt. Voor strandliefhebbers zijn Playa Mann en Punta Carola ideaal; Playa Mann is perfect om te zonnebaden en Punta Carola biedt goede surf- en snorkelomstandigheden. Puerto Chino is een prachtig strand bereikbaar per taxi, en de hooglanden bieden avonturen zoals een bezoek aan El Junco en het schildpaddenbroedcentrum Galapaguera de Cerro Colorado. Vergeet niet snacks, water, zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen voor je avonturen.

Maaltijden: ontbijt & Lunch inbegrepen.

Dag 15 t/m 17 | Terug naar huis

Op je laatste dag wordt je terugreis naar Guayaquil of Quito ingepland. Je wordt drie uur voor het vertrek van je vlucht opgehaald bij je hotel. Deze ruime timing zorgt ervoor dat je voldoende tijd hebt om in te checken en door de veiligheidsprocedures op de luchthaven te gaan zonder stress. Bij aankomst check je in een hotel voor een overnachting.

Maaltijden: alléén nog ontbijt op dag 15 en dag 16 inbegrepen. 

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Keuze uit verschillende accommodatie klassen

Deze reis wordt standaard uitgevoerd met 2* klasse accommodaties. De reis is echter beschikbaar met verschillende accommodatie klassen. 

Onderstaand een overzicht van de te boeken klassen: 

2* klasse -Privékamers, privébadkamers, warm water, tv en WiFi, sommige hebben kookfaciliteiten. (Voorbeeld hotels : Hostal Crossman, Coral Blanco, Hostal Leon dormido) 

3* klasse -Privékamers, privébadkamers, warm water, airconditioning, tv, WiFi, ontbijt, sommige hebben een zwembad. (Voorbeeld hotels: Hotel Coloma, Lava House, Coral Blanco, Tongo Reef, Galapagos Eco friendly lodge) 

4* Klasse -Privékamers, warm water, WiFi, telefoon, tv, airconditioning, ontbijt, sommige hebben een zwembad of jacuzzi . (Voorbeeld hotels : Superior Level – La Isla, Galapagos Suites, Hotel Fiesta, Casa Marita – garden view, Hotel Opuntia – garden view, Galapagos Sunset – garden view) 

4* en 5* Klasse -Privékamers van topklasse, warm water, WiFi, telefoon, tv, airconditioning, ontbijt, sommige hebben een zwembad, uitzicht op de oceaan, balkons – gelieve uw voorkeur aan te geven. (Voorbeeld hotels :  hotel Ikala, Angermeyer Waterfront Inn, Hotel Opuntia – Ocean view, Galapagos Sunset Inn – ocean view, Casa Marita – ocean view) 

De hotels zijn niet zelf te kiezen. Deze worden aangewezen op basis van beschikbaarheid bij aanvraag/boeken. Een voorkeur mag uiteraard wel altijd worden doorgegeven.  

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar de Galapagos Eilanden is beschikbaar vanaf €3250,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer in de 2* accommodatie klasse. De duikreis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze duikvakantie naar de Galapagos Eilanden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €3250,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos Eilanden algemene informatie

Dagelijks kun je tijdens deze reis 2 duiken per duikdag maken. Zou je voor een liveaboard kiezen dan kan dat aantal oplopen tot maar liefst 4 duiken per dag. Dan lever je uiteraard wel in op de landexcursies. 

Niet tijdens deze specifieke reis, maar zou je langer op Santa Cruz blijven dan is dat mogelijk. 

Duikuitrusting

INT, maar er zijn DIN adapters. Mocht je zelf een adapter hebben, neem deze dan mee. 

Ja, maar deze dien je wel vooraf te reserveren. 

Ja, dit kost $10,- voor een 12L tank en $15,- voor een 15L tank, per tank – indien beschikbaar. 

Duikuitrusting is inbegrepen in deze reis, op uitzondering van de duikcomputer. Deze kost $10,- per duikdag. 

Activiteiten, Excursies en Wellness

Ja zeker, er zijn verschillende snorkel excursies op o.a. dag 3, 9 en 14. 

Dat is afhankelijk van de accommodaties waar je verblijft. Je reis heeft al een redelijk vol programma, dus voor extra activiteiten is er weinig ruimte. 

Accommodatie / Resort

Nee, pas vanaf accommodatie klasse 3* hebben de meeste accommodaties airco.

Ja, de meeste accommodaties hebben WiFi

Dit geldt voor sommige accommodaties

Dit geldt voor sommige accommodaties

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR