Sulawesi Deluxe • Bangka & Bunaken • Boutique Resorts

Duikvakantie naar Sulawesi in Indonesië. Verblijf in luxe, direct aan het strand in twee verschillende boutique resorts op Bangka & Bunaken. Je gaat gevarieerd duiken en maakt verschillende landexcursies waarbij je de natuur intrekt.
Reistijd
April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken, Kantduiken
Prijs vanaf
14 dagen vanaf €2845,- p.p

Ontdek de mooiste duikstekken op Bangka & Bunaken

Geniet van een heerlijke duikvakantie in Indonesië die twee weken lang de perfecte balans biedt tussen comfort, avontuur en ontspanning. Deze duikreis omvat een verblijf in twee luxe boetiek resorts, namelijk het Coral Eye en het Siladen & Spa Resort. Hier kan je als duiker niet alleen genieten van fantastische duiken, maar ook van uitzonderlijk comfort, kwalitatief goed eten, spa-behandelingen en uiteraard de zorgeloze luxe die je verdient 😊 .Bovendien zijn er tijdens de reis ook boeiende landexcursies gepland om ook boven water de natuur en cultuur te verkennen.

Duik in de diversiteit van Sulawesi

Je begint je duikvakantie bij Bangka Island, waar de unieke vulkanische zwarte zandbodem de achtergrond vormt voor de levendige en diverse dieren en koralen die je hier kan vinden. Je vind hier een verscheidenheid aan van zowel hard als zacht koraal. Liefhebbers van macroduiken kunnen zich ook voorbereiden op kleinere zeedieren zoals dwergzeepaardjes, spookfluitvissen, en hengelaarsvissen.

Vervolgens ga je op deze duikreis naar het Bunaken National Park, een waar paradijs dat bekend staat om zijn adembenemende drop-offs en de overvloed aan zeeschildpadden. Met meer dan 90 verschillende soorten koraal en meer dan 390 soorten vis is Bunaken National Park een van de meest bio-diverse duikervaringen ter wereld, waarbij je zelfs de kans krijgt om naast grote scholen tropische vissen en af en toe een haai te spotten.

Luxe verblijf aan het strand

Je thuisbasis tijdens deze duikreis begint op Bangka bij het Coral Eye resort, De locatie is niet alleen prachtig, het combineert de grandeur van een luxe resort met de persoonlijke touch en intimiteit van een boetiekhotel .Na je verblijf op Bangka transfer je naar Bunaken waar je verblijft in het Siladen Resort & Spa. Dit resort is een droomlocatie met bungalows direct op het strand. Het personeel kent je naam en creëert een persoonlijke sfeer, perfect voor strandlunches en -diners. Geniet van heerlijke cocktails en de uitstekende keuken van het restaurant, met de optie om op het strand te dineren.

Beste reistijd voor een duikvakantie naar Sulawesi:

De beste tijd om te duiken in Sulawesi is tussen april en (begin) november. Deze periode wordt beschouwd als het “droge seizoen” met de minste hoeveelheid regen en de rustigste zeeën. Het zicht is in deze periode ook op zijn best, waardoor duikers het levendige koraal en het gevarieerde zeeleven waar het gebied bekend om staat ten volle kunnen waarderen.

Video afspelen
Klik op de afbeelding om de kaart te vergroten

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Bunaken & Bangka

Een wetsuit van 3 mm wordt aanbevolen. De watertemperatuur in Bunaken en Bangka varieert van ongeveer 28-29°C gedurende het hele jaar.

Wat ga je op deze duikvakantie beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 | De reis naar Bangka Island via Manado, Sulawesi

Vandaag begint de reis naar Manado in Sulawesi. Vanuit Europa ga je ofwel via Singapore of via Jakarta naar Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. De reis duurt ongeveer zo’n 20 tot 25 uur, afhankelijk van de route en de luchtvaartmaatschappij. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder Garuda Indonesia & Singapore Airlines, bieden goede vluchten aan naar Manado. Indien gewenst regelen we bij de eerste stop ( bijvoorbeeld Singapore) een hotel zodat je de volgende dag uitgerust verder kan reizen.

Op dag 2 kom je aan in Manado en wordt je op de luchthaven opgehaald door het Coral Eye Resort en naar Bangka Island gebracht. In ongeveer een uur rijd je naar de kust en pak je nog een half uur de boot. Nadat je ben ingecheckt in het resort, staat de rest van de dag in het teken van uitrusten na de lange reis. 

Dag 3 t/m 5 | Duiken rondom Bangka Island

De komende 3 dagen staan compleet in het teken van duiken rondom Bangka Eiland. Je hebt een duikpakket van 8 duiken, bestaande uit 6 bootduiken en 2 kantduiken (waarvan 1 nachtduik). 

In de archipel van Bangka kun je je duikvaardigheden diversifiëren over meer dan 30 uitmuntende duiklocaties, variërend van vulkanische zandvlaktes en adembenemende pinakels tot levendige kustriffen en geheimzinnige mangrovegebieden. Elk van deze habitats is binnen 5 tot 40 minuten varen vanaf het resort bereikbaar. Direct voor de deur van Coral Eye ligt bovendien een prachtig rif, ideaal voor onder andere een fascinerende ( begeleide) nachtduik.

De vulkanische zandvlaktes, met hun karakteristieke zwarte zandbodems bezaaid met koraal, zijn een paradijs voor liefhebbers van unieke zeedieren, vergelijkbaar met de Lembeh Straits. De pinakels, rijkelijk bedekt met zachte koralen, vormen spectaculaire duiksites, hoewel ze bekend staan om hun soms sterke stromingen. Het kustrif kenmerkt zich door robuust hard koraal op zandbodems en een hoge biodiversiteit, ideaal voor liefhebbers van kleurrijke koraaltuinen.

De mangrovegebieden, beïnvloed door getijden- en rivierstromingen, herbergen een rijke verscheidenheid aan leven zoals sponzen en kleine vissen. Deze zones zijn cruciaal voor het marine ecosysteem en het aangrenzende zeegras biedt essentiële voeding voor doejongs.

Klik op de duikkaart om deze te vergroten

Dag 6 | Landexcursie naar Tangkoko National Reserve

Vandaag heb je een exursie naar het Het Tangkoko National Reserve in Noord-Sulawesi. Een biodivers rijk gebied met oude vulkanen en tropisch regenwoud. Het park is beroemd om zijn kleine primaten, de Tarsius, en de sociale, endemische zwarte makaak. Daarnaast biedt het reservaat onderdak aan de bedreigde Maleo-vogel, bekend om zijn grote eieren, en de nachtelijke Kuskus, een buideldier.

Dit 8.870 hectare grote reservaat biedt niet alleen kansen voor natuurbehoud maar stimuleert ook eco-toerisme. Je geniet van een educatieve wandeling met ervaren gidsen, die je inzicht geven in de noodzaak van natuurbehoud. Tangkoko is dan ook een essentiële plek voor wetenschappelijke studies en natuurliefhebbers.

Dag 7 | Transfer naar Siladen & Spa Resort

Het verblijf op Bangka bij het Coral Eye resort zit er op. Op je gemakje, na het ontbijt, check je uit. Per boot wordt je vervolgens naar Pulau Siladen gebracht. Onderweg maak je nog eens twee duiken. 

Eenmaal aangekomen op Pulau Siladen, een klein tropisch eiland met een zandstrand van maar liefst 600 meter, check je bij het Siladen Resort & Spa en is de rest van de dag ter vrije besteding. 

Goed om te weten: er zijn verschillende activiteiten die je bij hier kan boeken, zoals een kookles, yoga sessie of spa behandeling om je vakantie ter verrijken. 

Dag 8 t/m 10 | Duiken in Bunaken National Park

De komende drie dagen staan weer compleet in het teken van duiken. Alle duiken in het Bunaken Marine Park worden vanaf een boot uitgevoerd vanwege de onvoorspelbare en vaak sterke stromingen die kustduiken hier onveilig maken. 

Je hebt in totaal 6 duiken in je duikpakket zitten. Goed voor dagelijks twee tankduiken in de ochtend. Eventueel kun je nog één tankduik in de middag bij boeken.  Schemer- en nachtduiken zijn op aanvraag beschikbaar. 

Bunaken staat bekend om zijn verticale wanden, uitgebreide biodiversiteit en met name zijn macro-leven. Duikers kunnen pygmeezeepaardjes, sierlijke spookpijpvissen, harige hurk-kreeften en blauwgeringde octopussen onder andere wezens spotten. Hoewel grotere pelagische soorten zoals napoleonvissen, tonijn en reuzentandbaarzen af en toe bezoeken, zijn de wateren van het park ook het thuis van witpuntrifhaaien en zwartpuntrifhaaien en vaak verschijnen er ook witgevlekte adelaarsroggen.

Een van de hoogtepunten van het Bunaken Marine Park is zijn gezonde schildpaddenpopulatie, vooral rond het eiland Bunaken, waar het niet ongewoon is om tijdens een duik talrijke schildpadden te zien, waaronder groene, karetschildpadden, onechte karetschildpadden, warana’s en lederschildpadden.

Het zicht in het park is over het algemeen uitstekend, gemiddeld ongeveer 30 meter op de muren en kan op een heldere dag gemakkelijk meer dan 40 meter bedragen. Ze houden getijdenuitstapjes en het weer nauwlettend in de gaten, aangezien deze de zichtbaarheid aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Op het vasteland van Noord-Sulawesi bestaat de zeebodem voornamelijk uit modder of wit zand. Dit gebied is ideaal voor muck-duiken bij zwarte zandsites, waar duikers uniek zeeleven kunnen spotten dat zich heeft aangepast aan zware omstandigheden. Er zijn ook prachtige koraalriffen bij witte zandsites en een toegankelijk wrak dat met sponzen is bedekt.

Klik op de duikkaart om deze te vergroten

Dag 11 | Landexcursie: Minahasa Highlands Tour

Vanuit Siladen Resort neem je vandaag de boot naar het vasteland voor een dagexcursie. De eerste stop is de fantastische traditionele markt waar je, afhankelijk van persoonlijke smaak, verrast zult zijn door de lokale versie van een westerse supermarkt! Vervolgens reis je naar het dorp Woloan om te zien hoe de lokale Minahasa-huizen worden gebouwd.

Je gaat daarna lunchen aan het grootste meer van de regio, het Tondano-meer. Geniet van de traditionele en heerlijke visgerechten, gefrituurd of gegrild. Neem een trui mee, want het kan fris zijn. 

Na de lunch bezoek je op korte afstand het dorp Polutan, een pottenbakkerijindustrie voor het maken van keramiek. Op de terugweg kom je nog langs het meer Linow, dat door zijn zwavelgehalte adembenemende kleurveranderingen toont. Je stopt onderweg ook nog even om te kijken naar handwerk in Tinoor – traditionele hoeden en bamboe handwerk zijn slechts enkele voorbeelden.

Dag 12 | Relaxen, souvenirs shoppen, inpakken

Vandaag is alweer de laatste volle dag van je vakantie. Je hebt de gehele dag ter vrije besteding. Ga lekker relaxen aan het zwembad, lees een boek in een van de hangmatten, pak alvast rustig op je gemak het e.e.a. in, geniet nog van een laatste massage… hoe je de dag indeelt is helemaal aan jou. 

Mocht je graag nog iets ondernemen dan kun je o.a. de 3-uur durende dolphintour overwegen die het resort aanbiedt, of de halve dag tour naar het centrum van Manado waar je bijvoorbeeld nog wat leuke souvenirs kan scoren voor het thuisfront. Voor de echte fanatiekelingen is dit het moment om de White Water Rafting – Wet and Wild Tour of de Mt. Mahawu Volcano Trekking te doen. 

Wil je dit graag? Of meer informatie over deze excursies? We informeren je graag. 

 

Dag 13 & 14 | Terug naar huis

De mooie duikvakantie in Noord-Sulawesi zit er vandaag echt op. Het resort zal je naar de luchthaven van Manado brengen, waar je op het vliegtuig terug naar huis stapt.

Wil je nog helemaal niet naar huis? Overweeg dan om je verblijf te verlengen met nog een andere regio van Indonesië, zoals Bali of Raja Ampat. Beide goed bereikbaar vanaf Manado. 

De accommodaties

Het verblijf en de omgeving

Coral Eye Marine Outpost

Coral Eye is een uniek Boutique Resort op het eiland Bangka in Noord-Sulawesi, Indonesië. Oorspronkelijk opgericht als een buitenpost voor marine onderzoek, is Coral Eye Bangka vandaag de dag een smeltkroes van gepassioneerde reizigers, duikliefhebbers, onderwaterfotografen en marine biologen.

Coral Eye heeft een unieke omgeving gecreëerd die de interactie tussen duikers/ gasten bevordert. Dit doen bijvoorbeeld d.m.v. het centraal te stellen van de eettafel waar iedereen plaats neemt voor de maaltijden.

Je verblijft bij Coral Eye o.b.v. volpension. Het ontbijt omvat versgebakken brood, croissants, zelfgemaakte tropische jams en conserven, eieren bereid naar wens, ontbijtgranen, zelfgebakken muffins, seizoensgebonden fruitplanken, verse sappen, thee en moka koffie. Voor lunch en diner bereiden ze een breed scala aan gerechten met verse, lokaal verkrijgbare ingrediënten die Europese tradities met Indonesische smaken combineren. Al hun vis halen ze direct bij de vissers van Bangka Island, om de versheid, kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen.

On-site vind je ook de spa. Hier kun je verschillende massages boeken. Alle producten voor de behandelingen zijn natuurlijk en zelfgemaakt door de spa-therapeut. Gasten kunnen kiezen uit verschillende geparfumeerde oliën of 100% natuurlijke, lokaal gemaakte kokosolie voor de massages. 

Duiken doe je rechtstreeks vanuit het resort, de duikshop bevind zicht op het terrein van Coral Eye en vanuit daar vertrekken ook de boten. 

Klik op de kaart om hem te vergroten.

Siladen Resort & Spa

Siladen Resort & Spa is een exclusief boutique duikresort gelegen op Pulau Siladen, een weelderig tropisch eiland in het hart van het Bunaken National Marine Park. Opgericht in 2003, staat het resort bekend om het bieden van uitmuntend comfort in afzondering aan internationale gasten in Sulawesi, met een focus op duikliefhebbers en natuurfanaten.

Het resort beschikt over een 600 meter lang wit zandstrand en een aangrenzend rif. Gasten kunnen het hele jaar door adembenemende zonsondergangen genieten, met uitzicht op de vulkaan Manado Tua, wat zorgt voor een rustige tropische paradijservaring.

Je verblijft bij Siladen o.b.v. volpension, en dat is geen straf. Het restaurant, traditioneel gebouwd met lokale materialen, biedt zowel binnen als buiten dineren met uitzicht over het strand en het zwembad. De gourmet fusion gerechten die het restaurant serveert zijn beïnvloed door Europese, mediterrane en aziatische keuken en  BBQ’s op het strand tijdens het droge seizoen en privé stranddiners zijn ook op aanvraag beschikbaar.

Op het strand vind je een boomhuis. Dit is de perfecte plek om lekker te relaxen, ook worden hier yoga lessen en presentaties gehouden. Het boomhuis is gebouwd door de traditionele houtbouwers van Woloan, een dorp bekend om zijn unieke bouwstijl.

Siladen Resort & Spa heeft daarnaast ook een heerlijk zoutwater zwembad, met comfortabele bedden en dichtbij de bar. Uiteraard vind je ook de duikshop on-site en de camera room, ideaal als je met een (grote) camera duikt.

Klik op de kaart om hem te vergroten

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Deze duikvakantie naar Noord-Sulawesi is beschikbaar vanaf €2845,- per persoon o.b.v. van twee personen in een Garden Bungalow. De duikreis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over deze luxe duikvakantie naar Indonesië? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze duikreis, vanaf €2845,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze duikvakantie per e-mail

Wil je de details van deze duikreis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken in Noord-Sulawesi algemene informatie

Coral eye: Kant & Bootduiken. Verwacht o.a. zacht koraal, zeenaaktslakken, pygmy seahorses, hengelaarsvissen. Prachtige nachtduik op het huisrif!

Siladen: Bootduiken. Mooie duiken langs muren met o.a. veel schildpadden en vissen. Mogelijkheden tot black water duiken. 

Voor beide resorts geldt gemiddeld tussen de 10 en 20 minuten varen. 

Je kan maximaal 4 duiken per dag maken. In de ochtend 2, in de middag 1 en dan nog een nachtduik. 

Ja zeker, bij Coral Eye is een fantastisch huisrif waar je heel veel bijzondere critters kan spotten en Siladen biedt Black Water diving aan! 

Bij Coral Eye wel, bij Siladen niet. 

Ja, beide resorts bieden PADI cursussen aan en bij Siladen kun je ook SSI cursussen volgen – inclusief de SSI Freediving course. 

Ja, in beide gevallen on-site

Duikuitrusting

Ja, en gebruik hiervan is gratis maar deze zijn wel beperkt beschikbaar. 

450.000 IDR per dag voor een complete uitrusting inclusief computer. Dit komt neer op ongeveer €27,- per dag. 

Activiteiten, Excursies en Wellness

Deze vakantie is ook uitermate geschikt voor snorkelaars! 

Coral Eye: Gasten kunnen gratis genieten van uitstekend snorkelen vanaf het strand bij Coral Eye op ons huisrif. Als alternatief kunnen gasten van het resort zich ’s ochtends en/of ’s middags bij onze boten aansluiten om op verschillende plekken te snorkelen met een snorkelgids (maximaal 4 gasten per gids). Snorkelen per boot kost 25 euro per sessie (70 minuten). Vinnen en maskers kunnen gehuurd worden bij het Duikcentrum.

Siladen: Alle riffen rond de eilanden van het Bunaken National Marine Park zijn geschikt voor snorkelen, aangezien ze tot een diepte van slechts 3 meter omhoogkomen. Gasten kunnen uitstekend snorkelen vanaf het strand op Siladen, vlakbij de oude steiger, op slechts een paar minuten lopen van de ingang van het resort. Als alternatief kunnen gasten van het resort zich ’s ochtends en/of ’s middags bij onze boten voegen om te snorkelen in het Bunaken Marine Park met een snorkelgids (maximaal 4 gasten per gids). Snorkelen per boot kost 25 euro per sessie. Vinnen en maskers kunnen gehuurd worden bij het Duikcentrum.

Coral Eye: Spa, snorkelen, kajaks

Siladen: Wekelijkse yoga les, snorkelen, spa, kajaks, sups. 

 

Coral Eye: Vermaak op het strand

Siladen: Zwembad

Oppasservice kan geboden worden voor ouders met kinderen, dit dient wel vooraf vastgelegd te worden. Ter plaatse lukt dat niet meer. 

Ja zeker, beide resorts hebben een spa. 

Coral Eye: Tangkoko National Park Tour, dit park staat bekend om de kleinste primaat ter wereld, de Tarsius, en ook de Zwarte Kuifmakaak, ligt vrij dicht bij Bangka Island. Daarnaast bieden ze ook een Minahasa Island Tour aan voor diegenen die meer willen weten over de cultuur van Noord-Sulawesi. Maar voor deze reis doe je die tour al vanuit Siladen. 

Siladen: Dolfijnentours waarbij je per boot op zoek gaan naar dolfijnen. Na het spotten van de dolfijnen ga je nog snorkelen met schildpadden. Daarnaast hebben ze dus de Minahasa Island Tour voor degenen die meer willen leren over Noord-Sulawesi. 

Accommodatie / Resort

Ja, in de gemeenschappelijke ruimtes. 

Uiteraard. Op beide resorts verblijf je op basis van Volpension. De restaurants serveren een verscheidenheid aan Mediterrane en Indonesische gerechten, en er zijn altijd vis-, vlees- en vegetarische gerechten beschikbaar. Ze houden rekening met speciale diëten en verzoekenjullie vriendelijk om vooraf aan te geven of er speciale diëten of voedselallergieën zijn, zodat ze de best mogelijke opties kunnen aanbieden.

Coral Eye: Nee

Siladen: Ja – zout water

Ja, dit is mogelijk bij beide resorts indien het vooraf aangegeven wordt (tijdens het boeken van de reis, zodat er genoeg tijd is dit te regelen). 

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR