Royal Evolution Sudan • Duiken in Soedan

Duiken in het ongerepte Sudan is echt fantastisch. Scholen hamerhaaien, het beroemde Umbria wrak en meer….
Reistijd
Februari, Maart, April, Mei
Kenmerken
Bootduiken, Rebreather duiken, Tri-mix duiken
Prijs vanaf
14 dagen vanaf €3599,- p.p

April 2023: Vanwege de onrust in Soedan is deze reis op dit moment niet te boeken. Heel Soedan heeft code Rood. Volg het reisadvies via de site van MinBuZa.

Unieke duikvakantie naar Soedan

Duiken in de ongerepte Soedanese wateren van de Rode Zee is nog nooit zo eenvoudig geweest. Spring aan boord van de luxe Royal Evolution liveaboard vanuit Port Ghalib (Marsa Alam) in het zuiden van Egypte en geniet van een comfortabele, veilige en opmerkelijke reis.
Royal Evolution is de enige liveaboard in de Rode Zee die duiktrips naar Soedan aanbiedt vanuit Egypte. Ideaal want reizen naar Soedan per vliegtuig is behoorlijk lastig. 

De liveaboard duurt in totaal 2 weken en vaart langs de meest fascinerende duikplekken in het zuidelijke deel van de Egyptische Rode Zee tot aan de ongerepte wilde onderwaternatuur van het Soedanese deel. 

In tegenstelling tot veel populaire duikbestemmingen, beschikt Soedan over echt ongerept zeeleven, een gezonde haaienpopulatie, enorme scholen vissen, maagdelijke koraalriffen en levendige onderwaterlandschappen. Duikomstandigheden zijn hier extremer in vergelijking met het Egyptische deel van de Rode Zee, dus Soedan is zeker de bestemming voor meer ervaren duikers. 

Er zijn in totaal 2 Soedan routes die er gevaren worden. Soedan – 2 weeks & Soedan & Deep South. Het verschil tussen deze twee routes is dat bij de Deep South route ook naar de duikstekken North & South Suakin gevaren wordt. Deze twee routes worden afgewisseld, vraag ons naar de data per route. 

Beste reistijd: De beste tijd om te duiken in Soedan is van februari tot juni. De maanden februari tot en met april worden ook wel het hamerhaaienseizoen genoemd.

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor de Rode Zee

In de zomermaanden is een 3mm voldoende, maar in hartje winter is een 7mm verstandiger.  Daartussen in volstaat een 5mm.   

Wat ga je op deze reis beleven?

Route: Sudan - 2 Weeks

Dag 1 - Reis naar Marsa Alam

Vandaag vlieg je naar Marsa Alam. Vliegen naar Marsa Alam kan vanaf Amsterdam, Dusseldorf en Brussel. De vluchtduur van een rechtstreeks vlucht vanaf Amsterdam naar Egypte duurt ca. 5 uur. De exacte duur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de vliegroute, luchtsnelheid en tussenstops. Op de luchthaven wordt je opgehaald door de crew van de Royal Evolution. In de avond vertrekt de boot naar de eerste duikstek van het programma; Fury Shoals.

Dag 2 - Fury Shoals / St. Johns

Vandaag begint het duikavontuur echt. Je start de dag met een check dive bij Fury Shoals of St. Johns in het zuiden van Egypte. Het onderwaterlandschap van Fury Shoal en St. John’s Reef is uniek en gevarieerd, met canyons, drop-offs en torenhoge koraaltoppen. Het verkennen van deze formaties is erg interessant. Duiken bij Fury Shoals of St. John’s Reef biedt ook de gelegenheid om grotere zeedieren te zien, zoals rifhaaien, schildpadden en barracuda’s. Vandaag duik je de hele dag rond dit gebied en in de avond (na een nachtduik) zeil je naar Shalat Reef. 

Dag 3 - Shalalat Reef & Port Sudan

In de ochtend maak je een mooie duik op het kleurijke Shalalat Reef. Het rif heeft een scala aan koraalformaties, waaronder harde en zachte koralen, en is de thuisbasis van een verscheidenheid aan mariene soorten, zoals kleurrijke tropische vissen, murenen, octopussen en naaktslakken. De ondiepe wateren rond het rif zijn perfect voor snorkelaars en beginnende duikers, terwijl de diepere wateren meer gevorderde duikers de mogelijkheid bieden om het fascinerende onderwaterlandschap te verkennen.

Na de ochtend duik vaart de boot door naar Port Sudan. 

Dag 4 - Port Sudan & Umbria Wreck

In de vroege ochtend komen we aan in Port Sudan. Hier wordt de visumregistratie geregeld en de betaling van lokale belastingen. Dit neemt in totaal zo’n 2 a 3 uur in beslag. 

Na het inklaren varen we door naar het wrak van Umbrië voor een of twee of drie duiken en mogelijk een nachtduik na het diner.

Het adembenemende “Umbria” wrak dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 is gezonken, verkeert in perfecte staat en herbergt een grote verscheidenheid aan vracht zoals wijnen, cement, veel wapens en 3 Fiat-voertuigen.

Dag 5 - Sagnaneb Reef

Vandaag duiken we de hele dag op het Sagnaneb Rif. Sanganeb, het grootste atol in de Rode Zee, bevindt zich ongeveer anderhalf uur ten noorden van “Umbria”. Dit rif stijgt van 800 meter diepte naar de oppervlakte.

Het zuidplateau op Sanganeb is een fantastische duik en zachte en harde koralen met scholen Jack, Barracuda, Tuna en Snapper zijn er in overvloed. Grijze rifhaaien varen dichtbij je met af en toe een witpuntrifhaai die voorbij zwemt. Er zijn hier soms Hammerheads, Silky en Oceanic White Tips, evenals af en toe Mantaroggen.

Het noordplateau is ook zeker een uitstekende duik. Dit is een diepe duik met een lager plateau op 45 meter waar veel hamerhaaien voorkomen. Het is normaal om hier grijze rifhaaien, zilverpuntjes en witpuntjes te zien. Waar de boot in de lagune voor anker gaat, is er vaak een enorme groep dolfijnen en het is normaal om tussen hen te snorkelen.

Dag 6 & 7 - Shaab Rumi & Cousteau's Conshelf

De komende twee dagen duiken we op Shaab Rumi en Cousteau’s Conshelf. Zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Port Sudan heeft het rif hier een plateau op 9 meter en een steile afgrond.

Hier hebben Jacques Cousteau en zijn team een onderwaterbasis opgezet om de effecten te bestuderen van een langdurig verblijf onder water van een duiker als hij eenmaal volledig verzadigd is met alle gassen in zijn lichaam. Vandaar dat in 1963 de onderwaterexpeditie ‘Precontinent II’ werd opgezet.

Het ongelooflijke resultaat van deze expeditie was dat de duiker, eenmaal volledig verzadigd, mogelijk voor altijd beneden kon blijven als hij genoeg lucht kreeg om te ademen, maar wat echt ongelooflijk is, is dat dit experiment plaatsvond in 1963. De wetenschappers liepen ver vooruit op de tijd!

De overblijfselen van zijn expeditie bevinden zich nog steeds op deze plek en het is zeker de moeite waard om een duik te nemen om de achtergebleven uitrusting te bekijken.
Ten zuiden van Sha’ab Rumi is een plateau dat ongeveer 23 meter diep is. Hier vind je talloze haaien, barracuda’s, jackvissen, bultkoppapegaaivissen en bijna alles wat je maar kunt bedenken!

Sha’ab Rumi is een ‘must’ voor alle bezoekers!

Dag 8 - Toyota Wrak & Sha'ab Suedi

Vandaag starten we de dag met een vroege ochtend duik bij de Blue Belt (Toyota Wreck). In 1977 kwam de Blue Belt in aanvaring met Sha’ab Suedi Reef in de Rode Zee en zonk voor de kust van Noord-Soedan. Het bracht zijn lading auto’s en vrachtwagens naar de bodem van de zee, waardoor het tegenwoordig bekend staat als het Toyota Wrak.

 

Later op de dag maken we een duik op het noordelijke plateau van Sha’ab Suedi. S’avonds zeilen we door naar het Angarosh-rif.

Dag 9 - Angarosh reef

Vandaag duiken we de hele dag op het Angarosh Reef. 

Angarosh betekent ‘Moeder van de haaien’ en heeft de toepasselijke naam vanwege het aantal haaien dat in dit gebied te vinden is.

Angarosh heeft twee plateaus, het ondiepere plateau dat afdaalt tot 25 meter en een ander plateau dat afdaalt tot 45 meter.

Angarosh is een uitstekende duikstek om haaien te zien en te fotograferen. Ook kun je hier Barracuda’s zien zwemmen, maar de stek is vooral bekend om zijn mantaroggen.

Dag 10 - Abington Reef

Gekenmerkt door een vuurtoren komt dit rif nog maar net boven water. Het rif is rechthoekig met sterke stromingen.

Als je van schildpadden houdt, dan is het Abington-rif de plek waar je deze nieuwsgierige wezens waarschijnlijk zult zien. Ze zijn echt verrukkelijk en lijken het altijd leuk te vinden om op de foto te gaan!

Het rif staat er ook om bekend scholen hamerhaaien te zien.

Dag 11 - Merlo Reef

Ten zuiden van Angarosh ligt het Merlo-rif. Dit rif stijgt op uit de diepte. Het oostplateau begint 23m tot 45m, met een kleine Habilli onder de zeeoppervlak, tijdens de ochtendduik beginnen we hier, op zoek naar de haaien die rond zwemmen bij de Habilli. We vinden hier ook veel koraalvissen en prachtige zachte koralenformaties, op het rif zwemmen  grote  snappers rustig naast duikers.

‘S Middags duiken we langs de zuidwestelijke muur, door de canyons en onder overhangen, het paarseizoen van tandbaarzen begint hier in maart.

Dag 12 - Shaab El Hara & Abu Fanadir

Op Shaab El Hara maken we een mooie ontspannen ochtendduik, vervolgens zeilen we naar Abu Fanadir (noordelijk deel van Soedan) voor de middagduiken. 

 

Aan het einde van de dag gaan we weer richting Egypte en zeilen we naar St. John’s.

Dag 13 - St. Johns Reef

Afhankelijk van de weersomstandigheden en aankomsttijd maken we een of twee duiken op het St. John’s rif. Vervolgens zeilen we naar White Rock voor middag & laatste duik en daarna zeilen we terug naar Port Ghalib.

Een van de grote voordelen van St. John is dat er maar weinig liveaboards zijn die dit gebied bezoeken, aangezien de meeste van hen meestal maar één of anderhalve dag blijven.

Met warm, kristalhelder water en geweldige bezienswaardigheden, waaronder grotten, koraalriffen en prachtige tropische vissen, wacht er een hele onderwaterwereld om ontdekt te worden als we naar St. John gaan.

Eigenlijk heeft St John’s fantastisch duiken. Prachtig koraal plus grote scholen vissen, schildpadden, dolfijnen en haaien. Het is een verzameling kleine riffen in het uiterste zuiden van Egypte met een oppervlakte van ongeveer 290 km2.

Dag 14 - Terug naar huis

Het duikavontuur is tot zijn einde gekomen. Vandaag verlaat je rond 11:00 de boot en vlieg je terug naar huis. Je zal zeer tevreden terugkijken op twee weken vol duiken op plekken waar nog maar weinig duikers zijn geweest. 

Indien de terugvlucht naar huis pas veel later op de dag is, regelen we een daghotel. Zo kun je ook je laatste dag nog lekker relaxen voor je naar huis vliegt. 

De liveaboard

Het verblijf aan boord

Royal Evolution

De Royal Evolution biedt plaats aan 24 gasten in 12 suites en heeft een goed opgeleide bemanning. Het jacht beschikt over een ruime salonbar met een entertainmentcentrum, eethoek voor 24 personen en een bibliotheek. Er is een uitgebreide duikdek met duiklockers, elk met een eigen plek voor persoonlijke uitrusting. Er is ook een camerastation met opslag en onderhoud voor onderwaterfotografie en videoapparatuur.

Er zijn drie verschillende cabines op de boot: 2 luxe suites met groot bed op het main deck, 2 luxe twin suits ook op het main deck en 8 standard suite cabines op het lower deck. Allen met en-suite badkamer. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €3599,- per persoon o.b.v. van twee personen in een standard cabin suite en de route: 2 Weeks Sudan. Deze prijs is exclusief de verplichte fees, hierna opgesomd. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. 

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €3599,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Let op! Het is belangrijk om onderstaande zaken vooraf te boeken. Bij aankomst zijn deze optionele zaken vaak niet meer beschikbaar.

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken algemeen

Bootduiken in de rode zee

Vlakbij aangezien je vanaf de liveaboard duikt, nooit meer dan een paar minuten.

Ja o.a. op dag 4. 

Duikuitrusting

Ja, deze kost €4,- per dag

Ja, dit kost €70,- voor 6 dagen en €140,- voor 13 dagen. 

Complete Regulator set €7/day
B.C.D. €5/day
Wet Suit €7/day
Mask €2/day
Fins €2/day
Full equipment €20/day
Dive Computer €6/day
15 L Tank €4/day
Torches €6/day

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR