Emperor Asmaa • South & St. Johns

Duik in kleurrijke koraaltuinen, langs steile muren en onder overhangs door. Verwacht schildpaddden, haaien, macro, scholen glasvissen, snappers, vlindervissen en barracuda’s te zien.
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken, Rebreather duiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €1195,- p.p

Emperor Asmaa: South & St. Johns Liveaboard

Een liveaboard duikvakantie in de Rode Zee is een geweldige manier om de diverse onderwaterwereld van Egypte te verkennen. De Rode Zee staat bekend om zijn heldere water en prachtige koralen, waardoor het een populaire bestemming is voor duikers over de hele wereld. De Emperor vloot vaart met verschillende schepen op de Rode Zee. Vanuit Marsa Alam vaart de Emperor Asmaa de South & St. Johns route. 

St. John’s/South is een geweldige bestemming voor duikers die op zoek zijn naar mooie overhangende grotten en kleurijke riffen. Deze route beslaat het zuidelijkste puntje van de Rode Zee en staat bekend om zijn diverse onderwaterleven, waaronder kleurrijke vissen, schildpadden, dolfijnen en zeepaardjes. Deze route vinden wij bij EWDR het meest geschikt voor beginnende duikers daar de omstandigheden vaak rustig zijn en duiken redelijk ondiep. 

Beste reistijd: Duiken in de Rode Zee kan het hele jaar door.  Meestal is de zee tussen september en mei iets rustiger en het zicht is dan het beste. 

Niveau van de duiken: Je dient minimaal Open Water gecertificeerd te zijn. Handig, maar niet verplicht, is het ook om je Advanced te hebben aangezien veel duiken onder de 18m zijn. We raden je aan om minimaal 20 gelogde duiken te hebben en je moet comfortabel kunnen duiken in drifts en stromingen.

Rebreather duiken: Emperor ondersteunt op al haar boten rebreather duikers met een rebreather duikpakket: ongelimiteerd sofnolime, cylinders & zuurstof. Ten alle tijde is de maximale duiktijk 60 minuten en wordt er gedoken binnen de recreatieve limieten. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor de Rode Zee

In de zomermaanden is een 3 mm voldoende, maar in hartje winter is een 7 mm verstandiger.  Daartussen in volstaat een 5 mm.   

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 - Reis naar Marsa Alam

Aan het einde van de middag, op de vrijdag start de Emperor Asmaa vanuit Marsa Alam haar South & St. Johns route. Dit betekend dat je of op de dag zelf kan aankomen of indien dat beter uitkomt één dag van te voren. Uiteraard zoeken wij een geschikte vlucht voor je uit. Vliegen naar Marsa Alam kan vanaf Amsterdam, Dusseldorf en Brussel. De vluchtduur van Amsterdam naar Egypte duurt ca. 5 uur. De exacte duur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de vliegroute, luchtsnelheid en tussenstops. Op de luchthaven wordt je opgehaald door de crew van Emperor.

In de avond vertrekt de Emperor Asmaa naar de eerste duikstekken. Onderstaand is een voorbeeld van het vaarschema van de South & St. Johns route. Dit vaarschema kan afwijken door o.a. weersomstandigheden of omdat het bijvoorbeeld erg druk op één duikstek is. Dan gooit de kapitein het schema om zodat je het meeste uit je liveaboard haalt.

Dag 2 - Abu Dabbab & Shaab Sharm

Vandaag begint de eerste duikdag op de prachtige duikstekken van Abu Dabbab. Abu Dabab heeft een verzameling van 7 riffen.  Dit is een perfecte locatie voor onze eerste check duik. In deze regio zie je rifhaaien op de zuidelijke buitenste riffen, ook is er de kans op het spotten van een zeekoe en zul je waarschijnlijk wel een paar schildpadden spotten. Er zijn ook veel zwemdoorgangen en grotten. 

Na Abu Dabbab vaar je verder naar het zuiden en stoppen we nog bij Shaab Sharm. Shaab Sharm is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de kustriffen van Marsa Alam. Het blootgestelde rif ligt 12 km uit de Egyptische kust en is op zijn langst 700 m lang. De steile wanden dalen trapsgewijs af tot een diepte van meer dan 200 m, waardoor het water vrij rond het rif kan stromen, dit leidt tot rijke koraalgroei en af en toe zwemmen er grote vissen langs.

Video afspelen

Dag 3 - Fury Shoals

Vanochtend vroeg ben je aangekomen bij het beroemde Fury Shoals gebied. Een van de meest populaire duikplekken bij Fury Shoals is de Shaab Claudia. De site staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen, vol met een verscheidenheid aan vissen en andere zeedieren. Het hoogtepunt van de site is een prachtige koraaltuin met een grote populatie anemoonvissen, maar ook blauwgevlekte roggen, murenen en maanvissen. Duikers kunnen ook een reeks doorgangen en tunnels verkennen, waar ze scholen barracuda’s en snappers kunnen spotten. 

Je gaat ook duiken bij Abu Galawa Soraya heeft een fantastische koraaltuin en een wrak van een privézeilboot bevolkt met glasvissen.

Je maakt ca 3 a 4 duiken bij Fury Shoals. 

Dag 4 t/m 6 - St. Johns

De komende 3 dagen ga je duiken in het diepe zuiden op de duikstekken van St. Johns. St. Johns Reef is bekend vanwege de diversiteit aan drop-offs, tunnels en dramatische harde kora-formaties. De rifvorming bij St. Johns is niet het enige dat een blijvende indruk op je achter zal laten. 

Duikstekken waar we o.a. op willen duiken zijn: 
Gota Kebir – Dit is een enorm rif, beroemd om zijn tunnels en zuidplateau, waar jacks en barracuda’s te zien zijn en af en toe een manta. De tunnels zijn ideaal voor beginnende grotduikers.
Gota Soraya – Een van de beste muurduiken in de Rode Zee, met uitsteeksels en scheuren in de rifwand vol met glasvissen en vegers en een overvloed aan koralen, grijs rif, zilverpunthaaien en hamerhaaien.
Habili Ali – Deze duik biedt gigantische gorgonen en zwarte koralen, terwijl grijze riffen, zilverpunthaaien en scholen hamerhaaien aan de westkant kunnen worden gevonden.
Habili Gafaar – Een massa zachte koralen vol met scholen snappers, vlindervissen en barracuda’s. In het blauw zijn manta’s, grijze rifhaaien en zilverpunthaaien te zien.

Dag 7 - Elphinstone

Gisterenavond is de boot al begonnen aan de terugreis naar het Noorden. Vandaag stoppen we op een aantal riffen en hopen minimaal één duik te maken op Elphinstone. Het Elphinstone-rif is 300 meter lang met steile wanden die rijkelijk bedekt zijn met kleurrijke roze en rode zachte koralen en elegante rode gorgonen die afdalen tot ongeveer 40 meter. Andere delen van het rif hebben bijna verticale kliffen, uitsteeksels, kleine grotten en drop-offs tot 100 meter. Het is bekend dat Elphinstone sterke stromingen ervaart die veel verschillende soorten aantrekken, zoals barracuda’s, engelenvissen, tandbaarzen, Napoleons, murenen, rifhaaien en grote scholen dogtooth-tonijn en jacks. Incidentele waarnemingen zijn onder meer dolfijnen, schildpadden, oceanische witpunthaaien en hamerhaaien. Na Elphinstone varen we terug naar de haven van Port Ghalib bij Marsa Alam.

Dag 8 - terug naar huis of verlenging van de reis

Rond 10:00, op vrijdag ochtend, verlaat je de boot. Afhankelijk van hoe laat je vlucht naar Nederland is, kunnen we een dag hotel regelen. Het is ook mogelijk om je duikvakantie te verlengen met een verblijf in een (duik)resort of om een mooie culturele rondreis door Egypte te maken. Bezoek bijvoorbeeld de piramides bij Luxor of vaar op een traditionele felucca (zeilschip) de Nijl af. 

Video afspelen

De liveaboard

Het verblijf aan boord

Emperor Asmaa Liveaboard

De Emperor Asmaa Liveaboard is een mooi schip, dat iets kleiner is dan gebruikelijk bij liveaboards. Het heeft twee dekken, een zonnedek en een groot duikdek. De 2-persoonshutten en de salon zijn voorzien van airconditioning. De 10 hutten zijn allemaal en-suite en inclusief 2 handdoeken per persoon. Lengte: 28 meter. Gratis Wifi aan boord.

Het schip is met 10 hutten kleinschalig en daardoor ideaal voor groepen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden om de gehele boot jouw duikvereniging of vriendengroep af te huren. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €1195,- per persoon o.b.v. van twee personen in één cabin. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €1195,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Let op! Het is belangrijk om onderstaande zaken vooraf te boeken. Bij aankomst in Egypte zijn deze optionele zaken vaak niet meer beschikbaar én ook zijn de prijzen hoger ter plaatse. 

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR