Duiken in Oman

De laatste jaren zijn de mogelijkheden om te duiken in Oman erg gegroeid. Eerst kon je alleen terecht in basic hotels maar nu kun je kiezen uit allerlei soorten verblijf. Zoals boetiek hotels, barastihutten, grote resorts met veel faciliteiten en er zijn een liveaboards in het noorden en zuiden van Oman! Uiteraard kun je je duikreis ook verlengen met een (korte) rondreis om meer van het land te ontdekken. Een bezoek aan de hoofdstad Muscat is meer dan de moeite waard. Ook een 2- of 3-daagse tocht door de woestijn met een bezoek aan een wadi en de oude hoofdstad Nizwa is echt een belevenis. Een kanttekening is wel dat het leven in Oman niet goedkoop is zoals in Egypte, maar gewone Westerse maatstaven.

Als je een bestemming zonder massatoerisme wilt en als duiker het rijk voor je alleen wilt hebben, ga dan absoluut duiken in Oman!

Naar Oman tijdens de Ramadan geeft wat beperkingen. Wellicht is het een idee om buiten deze periode te reizen. Kijk hier wanneer de Ramadan is.

Duiken in Oman

Ruwweg zijn er in Oman drie duikregio’s met elk hun eigen karakter. Het beste duikseizoen voor duiken in Oman is september – juni. Het is dan niet te warm. Zicht is van december tot maart tot ongeveer 10-20 meter. De rest van het jaar wel tot 40-50 meter.

Doordat Oman op een kruispunt van een aantal zeeën ligt en bovendien in de route van de moesson kan het water soms groen zijn door de grote hoeveelheid plankton. Niet best voor het zicht maar daar krijg je voor terug dat er erg veel vis zwemt. Duiken in Oman kenmerkt zich dan ook door de grote hoeveelheid vis die je zult zien. De luipaardhaai is een haai die je tijdens de duiken in Oman kan tegenkomen!

Duiken Oman | Musandam

Het plaatsje Khasab ligt in Musandam in het uiterste noorden van Oman. Een vreemde plek eigenlijk want het ligt niet aan de rest van Oman vast maar ten noorden van Dubai en Fujairah. De vlucht gaat rechtstreeks naar Dubai en dan nog een transfer van ca. 2,5 uur. Het warme groene water vanuit de Arabische Golf naar het westen en de Golf van Oman naar het oosten zorgt voor een enorm divers marineleven. Diepe drop-offs, veel plankton en grote jagers die daarop af komen. Dolfijnen, manta’s, zebrahaaien, walvishaaien, soms zelfs een hamerhaai. Duiken doe je hier tussen grillig gevormde rotsen en kliffen, de fjorden van Oman. Een uitstekend thuis voor talrijke vissoorten. Grote jagende murenes, zwermende scholen vis en keizersvissen wisselen elkaar hier af. Meer dan 25 duikstekken waar je praktisch alleen op duikt.

Duiken in Musandam is daarnaast nog eens bijzonder voordelig!

En als je tijd heb, is het een absolute aanrader om een hike door het Hajar gebergte te maken. En niet vergeten een liveaboard met een traditionele dhow. Tussen de fjorden is dat echt een prachtige belevenis.

Duiken Oman | Muscat

Bij de hoofdstad Muscat kun je misschien wel de beste duiken maken van Oman. De Daymaniat eilanden zijn een beschermd natuurpark en dat merk je aan het onderwaterleven! Een zeer gezonde visstand, grote koraaltuinen en diepe dropoff’s. Het zijn 9 eilanden op 18 km van de Batinah kust. Riffen met harde en zachte koralen die starten op 5 meter tot 30 meter met kleurrijke rifvissen, groupers, manta’s, schildpadden en roggen. Van juni tot oktober kan je hier walvishaaien spotten. Vanuit Millenium Hotel duik je bij alle eilanden. Als je bij het Sifawy verblijft, kan je een dagtrip met 3 duiken maken naar de meest oostelijke eilanden.

Onder Muscat is het in de vele baaien en bij Al Fahal eiland ook prachtig duiken. Het eiland Al Fahal ligt op 4 km van het vaste land en is door de kalksteen en mergel een uitstekende omgeving voor tweekleppige schelpdieren, koraal en algen. Je vindt hier dus diverse vis- en harde en zachte koraalsoorten. Er is ook een swim-through, een wrak op 30 meter en steile riffen tot op 40 meter met scholen barracuda’s. Haaien worden meestal bij de zandbanken gezien en gigantische adelaarsroggen in de verte. Orca’s en walvishaaien worden soms ook gespot. Ras Abu Dawood is ook zo’n mooi eiland met steile wanden aan de oostkant en ondiepe riffen aan de westkant. Rifhaaien, schildpadden en pijlstaartroggen. Een wrakduik naar een vrachtschip op 16 meter is ook een aanrader. Aan deze kant van Muscat ligt ook het Al Munassir wrak.

Duiken Oman | Salalah

Als je echt nieuwe duikstekken wilt ontdekken, dan is het uiterste zuiden de place-to-be. In het zuiden vaart een liveaboard die je de beste duikstekken rondom de Hallaniyat eilanden laat zien. Dit is voor echte avonturiers en pioniers omdat je met de liveaboard ook op zoek gaat naar nieuwe pareltjes onder water. Zicht varieert van 10 tot 30 meter omdat het aan de oceaankant ligt maar trekt daardoor wel weer roggen, manta’s, bultruggen en dolfijnen. Inmiddels zijn er ook duikscholen in Mirbat, 80 km ten oosten van Salalah. Baaien met kelpwouden en prachtige koralen en een overvloed aan vissen en nudibranchs. De duiken zijn veelal vanaf de kant tot ongeveer 18 meter diepte.

Ook Oman ervaren?

Wellicht ook interessant

Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Het liveaboard concept is een unieke manier om te duiken en biedt duikers de mogelijkheid om hun duikervaring naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot een dagtrip naar een duiklocatie, verblijven duikers aan...

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Manta’s Mola mola Muck

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië is zeer divers en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan onderwaterleven, zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, haaien, mantaroggen en nog veel meer.

Lees meer
Turks & Caicos Liveaboard

Duiken op de Turks & Caicos eilanden

Duiken in Turks & Caicos biedt indrukwekkende drop off’s, weelderige koraaltuinen, een verscheidenheid aan zeedieren in beschermde gebieden met uitstekend zicht.

Lees meer
Bahama’s Hamerhaaien Tijgerhaaien

De haaien van de Bahama’s

Duiken met hamerhaaien en tijgerhaaien kan bij uitstek op Bimini in de Bahama’s.

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s Haaien

Duiken in de Malediven

Duiken in de Malediven is een unieke en onvergetelijke ervaring waarbij je zelfs manta’s en walvishaaien kan tegenkomen!

Lees meer
St. Eustatius Bootduiken Schildpadden

Duiken op St. Eustatius

De duiken rondom St. Eustatius worden gedaan in een beschermd marine park waar het onderwater leven er gezond bij ligt. Waar anders in de wereld vind je acht verschillende eco systemen en hoe vaak ben...

Lees meer
Mexico Grotduiken Unieke Encounters

Duiken in Mexico

Mexico is een enorm divers duikland. Haaien bij Socorro, Zeeleeuwen bij La Paz, Krokodillen bij Xcaclack, Cenotes bij Tulum en heerlijk carribisch duiken op Cozumel en Playa del Carmen.

Lees meer
Honduras Dolfijnen Resort All-Inclusive

Duiken in Honduras

Duiken in Honduras doe je in de Caribische zee op het tweede grootste rif ter wereld! Het zicht is goed, het is lekker warm, en er is van alles te zien!

Lees meer
Costa Rica Hamerhaaien Tijgerhaaien Manta’s

Duiken in Costa-Rica

Costa Rica biedt fantastisch duiken in Guanacaste, waar duikers o.a. stierhaaien en reuzenmanta’s kunnen ontmoeten. Cocos Island is wereldberoemd om zijn duiken met hamerhaaien, tijgerhaaien én walvishaaien.

Lees meer
Kantduiken Schildpadden Drive & Dive

Duiken op Bonaire

Bonaire biedt unieke kantduikmogelijkheden, het “drive and dive” concept maakt het gemakkelijk om met eigen vervoer te duiken. Het Caribische duiken is spectaculair met kleurrijke riffen, diverse zeedieren en uitstekende duikfaciliteiten.

Lees meer