Oman Explorer • Best of Daymaniyat

Oman is een duikbestemming waar je echt alles kan verwachten, walvishaaien, orka’s, bultruggen… ze zien ze allemaal regelmatig. Jij ook?
Reistijd
Januari, Februari, Maart, April, September, Oktober, November, December
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €1450,- p.p

Duiken in Oman bij de Daymaniyat Eilanden

Laat je verleiden door de unieke onderwaterwereld van Oman met een duikvakantie aan boord van de Oman Explorer, waarbij je de route ‘Best of Daymaniyat’ volgt. Oman, misschien een minder bekende duikbestemming, maar niet minder spectaculair, biedt een rijk en gevarieerd onderwaterleven, en de afwezigheid van grote toeristenmassa’s zorgt voor een ongestoorde en authentieke duikervaring. Deze vakantie nodigt je uit om de prachtige Daymaniyat eilanden, Fahal en Bandar Khayran te verkennen.

Aan boord van de Oman Explorer geniet je van comfortabele accommodatie en uitstekende service, terwijl je vaart naar de meest bijzondere duiklocaties van het land. Je gaat duiken op ongerepte koraalriffen, waar de overvloed aan vis verbazingwekkend is, aangezien de wateren gevuld zijn met plankton en grote scholen vissen aantrekken. Grote tandbaarzen, luipaardhaaien, pijlstaartroggen, barracuda’s, schildpadden, sepia’s en zeldzame murenen komen tijdens de duiken voor. In de juiste tijd van het jaar kan zelfs een vriendelijke walvishaai voorbij komen. 

Bultruggen bij de Hallaniyat-eilanden ( December t/m Maart)

In het zuidelijke deel bij de Hallaniyat-eilanden kun je zelfs bultruggen zien! En als je heel veel geluk hebt… orka’s! Ook het macroleven met naaktslakken in verschillende kleuren, zeepaardjes, garnalen en andere beestjes is geweldig. Duikers komen een mengeling tegen van muren en rotsachtige landschappen met kleine muursecties. De riffen zijn bedekt met kleurrijke harde en zachte koralen. Door het plankton en de thermocline varieert het zicht tussen de 5 en 20 meter.

Beste reistijd: Van oktober tot april is de zee over het algemeen het kalmst en het weer koeler, met watertemperaturen variërend van 22°C tot 25°C. Deze tijd van het jaar is ook het beste seizoen om walvishaaien en schildpadden te zien.

Wij adviseren om niet tijdens Ramadan naar Oman te reizen vanwege diverse beperkingen. Vermijd daarom 10 mrt t/m 8 apr 2024 en 28 feb t/m 29 mrt 2025.

Houd er rekening mee dat het minimaal vereiste certificeringsniveau om te duiken Open Water is en we raden ten zeerste aan om ten minste de Specialty Deep Diver te hebben. We raden ook aan om minimaal 50 duiken gelogd te hebben. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Oman

Aangezien de watertemperatuur kan variëren tussen 26 graden aan de oppervlakte en 22 graden onder de thermocline, raden we ten minste een wetsuit van 5 mm en een extra kap aan voor het duiken.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 - Vlucht naar Muscat

Vandaag start je avontuurlijke duikreis naar Oman met een vlucht van ongeveer 9 tot 10 uur naar Muscat, inclusief een tussenstop. Afhankelijk van je aankomsttijd de volgende dag, word je bij aankomst ofwel direct naar de boot gebracht of naar een daghotel als je vroeg aankomt. 

De boot vertrekt uit het havenstadje Sifah, deze stad ligt op ca. 1 uur rijden vanaf Muscat. 

Dag 2 - Aan boord van de Oman Explorer

Vandaag ga je aan boord van de Oman Explorer (boarden vanaf 14.00 uur). Je wordt hartelijk ontvangen door de Cruise Director en het personeel, en krijgt de kans om het schip te verkennen tijdens een bootbriefing. Na deze introductie is er tijd om te acclimatiseren en te ontspannen, je cabine in te richten en je duikuitrusting klaar te maken. Je kunt ook alvast kennismaken met de andere duikers aan boord. Nadat iedereen gesettled is vertrekt de boot s’avonds naar Ras Abu Dhaut. 

Dag 3 t/m 5 - Duiken bij de Daymaniyat Eilanden

Deze week staan er dagelijks 3-4 duiken op het programma, inclusief nachtduiken, met uitzondering van dag 7. De laatste duikdag maak je 2 duiken.

Duiken bij de Daymaniyat-eilanden, een UNESCO-werelderfgoed, is een onvergetelijke ervaring. Je duikt hier de komende dagen bijvoorbeeld bij duikstek ‘Aquarium’ wat hier een hoogtepunt is. Deze duikstek bestaat uit een ovaal plateau dat op ongeveer 7 meter diepte begint en afloopt tot 15 meter, waarna er een steile daling naar ongeveer 30 meter is. Dit gebied barst van het zeeleven; van scholen fuseliers, inktvissen, honingraatmurenen en krabben, tot grote tapijtkoralen waarin allerlei zeedieren zich verstoppen. Het is zowel overdag als ’s nachts een fantastische duikplek.

Bij ‘Three Sisters’, een andere duikplek bij de Daymaniyat-eilanden, vind je grote rotsblokken met zachte boomkoralen en tapijtkoralen. Deze plek is rijk aan zwemroutes en gaten om in te duiken. Je kunt er groene en karetschildpadden, adelaarsroggen en luipaardhaaien spotten.

Dag 6 - Duiken bij Fahal

Vandaag duiken we bij Fahal, een groot eiland op ongeveer 4 km van de kust van Muscat. Het eiland biedt een scala aan harde en zachte koralen in zijn baaien en er is kans om haaien en pijlstaartroggen te spotten op de zandbodem. Fahal staat bekend om zijn prachtige koralen en het levendige onderwaterleven langs de steile wanden. Het is een klein eiland dat uitblinkt in biodiversiteit, met scholen kleurrijke vissen, tonijn, jacks en patrouillerende rifhaaien.

Dag 7 - Duiken bij Bandar Khayran

Vandaag staan twee duiken naar het wrak van Al Munassir bij Bandar Khayran op het programma, een ware parel van deze reis. Dit wrak is een levendige habitat, bevolkt door murenen, kreeften, talrijke naaktslakken en enorme scholen vissen.

In de namiddag keren we terug naar Sifah, waarbij we reflecteren op de unieke ervaringen van de dag.

De exacte route is weersafhankelijk of afhankelijk van de duikervaring van onze gasten. Routewijzigingen als gevolg van voorschriften van de havenautoriteiten zijn voorbehouden. 

Dag 8 - Naar huis

Vandaag begint je dag vroeg. Voor 09:00 uur check je uit bij de liveaboard, en sluit je dit hoofdstuk van je reis af. Afhankelijk van je vluchtschema, zul je ofwel direct naar het vliegveld worden gebracht, ofwel de kans krijgen Muscat te ontdekken. Als je nog tijd hebt, raden we je aan om de lokale cultuur te ervaren, de traditionele markten (Souk) te bezoeken en te genieten van de Omaanse gastvrijheid. 

Video afspelen

De liveaboard

Het verblijf en de faciliteiten

Oman Explorer

De populaire liveaboard Oman Explorer, beheerd door Extra Divers Worldwide, vaart sinds 2011 naar de mooiste duikgebieden van Oman. Het ruime schip, dat in de zomer van 2015 volledig is gerenoveerd, biedt plaats aan 22 duikers in 11 comfortabele hutten. Het internationale team bestaat uit 10 bemanningsleden en 1-2 duikgidsen. Drie tot vier duiken per dag zijn inbegrepen, met uitzondering van de dag van inscheping en ontscheping.

Het verblijf aan boord is op basis van volpension, inclusief koffie, thee, sap en water, met snacks in de namiddag. Bier en wijn zijn tegen betaling beschikbaar. Duiken wordt gefaciliteerd met 12 liter aluminium tanks (DIN/INT), met de optie voor 15l stalen tanks tegen een toeslag en na voorafgaande kennisgeving. Nitrox is tegen betaling beschikbaar. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €1450,- per persoon o.b.v. van twee personen in één cabine. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €1450,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Liveaboard

De cabines hebben airconditioning

Onze prijs is gebasseerd op een bezetting van twee personen in een cabine. Het is mogelijk om de cabine voor jezelf te reserveren tegen een meerprijs. 

Duikuitrusting

Ja, maar deze dienen vooraf aangevraagd te worden. Prijs is ca. 15 OMR per week, dit is ca. €37,-

De kosten zijn 22 OMR voor een week, dit is ongeveer €55,- p.p.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR