Metita Beach & Dive Resort • The Wonders of Morotai

Met slechts 6 bungalows op een ‘eenzaam eiland’ en duiken met manta’s, doejong, en haaien in Morotai is dit echt een unieke duikbestemming.
Reistijd
Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken, Kantduiken
Prijs vanaf
18 dagen vanaf €2368,- p.p

Nieuw duikparadijs in Morotai, Halmahera

Heel af en toe worden er nog nieuwe duikresorts geopend waar je mond van open valt! In dit geval een nieuw duikparadijs in Morotai – Noord-Halmahera . Gelegen in het noorden van het eiland Halmahera, in de provincie Noord-Maluku, bevindt Metita Beach & Dive Resort zich op Morotai. Dit eiland heeft een rijke geschiedenis, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog toen het diende als strategische basis voor de geallieerde strijdkrachten onder leiding van generaal Douglas MacArthur. Vanaf hier werden aanvallen gelanceerd op de Filippijnen en Borneo in de moedige strijd tegen de Japanse strijdkrachten. Na deze turbulente periode heeft Morotai nu zijn oorspronkelijke gedaante teruggekregen als een vredig tropisch paradijs. 

Metita is een klein koraaleiland dat net onder het grote eiland van Morotai ligt. Metita is slechts 900 m lang en 450 m breed, omringd door een prachtig rif dat je in ongeveer 45 minuten kunt verkennen. Het rifplateau voor het resort strekt zich meer dan 100m uit in zee, waardoor het perfect is voor snorkelliefhebbers. Voor duikers biedt het huisrif direct voor de deur een spectaculaire drop-off, en iets verder naar het noorden kun je een populatie zwartpuntrifhaaien bewonderen op een plateau. 

Het duikgebied van het resort strekt zich uit van de oostkust van Pandanga tot aan de zuidpunt van Morotai Island, waar je steile wanden rondom Metita Island kunt vinden. Van daaruit gaat het noordwaarts naar Rau Island, inclusief Dodola Island met zijn prachtige koraalriffen en GaloGalo, bekend om de aanwezigheid van manta’s. Tijdens dagtochten kun je ook de duiklocaties op het vasteland van Halmahera verkennen in het Tobelo-gebied, waar je onder andere een onderwatervulkaan en diverse muckduiken kunt ontdekken. Het duikcentrum biedt een breed scala aan duikcursussen, variërend van proefduiken tot het behalen van een PADI divemaster-certificaat. 

Beste reistijd: Het Morotai Eilanden District kent een regen- en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van november tot maart, met sterkere winden en daardoor is het minder gunstig voor duiken. Het droge seizoen biedt betere duikomstandigheden met rustig water en 99% zonnig weer van maart tot november. 

Golfsurfen op Morotai: De noordelijke Molukken, en Morotai in het bijzonder, zijn geschikt voor surfers die op zoek zijn naar lege LineUps. De golven ontstaan uit dezelfde stormsystemen die ook de bekendere golven in de Filipijnen veroorzaken. Het piekseizoen voor golven loopt van eind oktober, begin november tot maart. In deze maanden kunnen reizende surfers consistente, middelgrote en gevarieerde rifgolven verwachten, zonder veel andere surfers in de line-up.

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Morotai

Een wetsuit van 3 mm wordt aanbevolen. De watertemperatuur varieert van ongeveer 27-29°C gedurende het hele jaar.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 - De reis naar Manado

Vandaag begint de reis naar Metita op Morotai. Allereerst vlieg je naar Manado. De meest gebruikelijke route voor reizigers om naar Manado te vliegen is via Singapore. Eenmaal aangekomen in Manado is het tijd om even uit te rusten. We regelen in overleg een (airport)hotel. 

In sommige gevallen vlieg je niet naar Manado maar naar Jakarta, daar kunnen we soms voor kiezen als die vluchten gunstiger zijn op dat moment.

Dag 3 - Aankomst in Metita Beach

Vandaag vlieg je door naar Ternate. De vlucht vanaf Manado is met een naar  Ternate duurt ongeveer een uurtje. Eenmaal aangekomen op Ternate, wordt je opgewacht door het personeel van Metita Beach & Dive Resort, die je met een auto en boot naar het resort brengen. De transfer duurt ongeveer 6-7 uur. 

Dag 4 t/m 15 - Duiken rondom Morotai, lekker eten en relaxen..

Gedurende de komende 12 dagen heb je de mogelijkheid om meer dan 40 duiklocaties rondom Morotai te verkennen. Je zult je zeker niet snel vervelen, want deze duikplekken bieden een grote verscheidenheid aan ervaringen. Van het spotten van haaien bij het huisrif tot het bewonderen van zeekoeien, manta’s en adelaarsroggen. Daarnaast kun je genieten van enorme koraaltuinen, prachtige muurduiken, spannende wrakduiken, intrigerende grotduiken en zelfs duiken bij een onderwatervulkaan, waar je kunt muckduiken. Je kan hier maximaal 4 duiken per dag maken, waarvan 2 in de ochtend, een middagduik en een nachtduik. 

Bijna de gehele oostkant van het eiland is uitgeroepen tot een marine park, wat het tot een waar paradijs maakt voor elke duiker die op zoek is naar diversiteit tijdens zijn vakantie. 

Dag 16 - Land excursies, vulkaan beklimmen

Vandaag is al weer de een-na-laatse dag en dat betekend, niet meer duiken. Op het land zijn er verschillende activiteiten te doen, zo zijn er rondleidingen beschikbaar die je de mogelijkheid geven om de rijke geschiedenis, natuur en de diverse wilde dieren te ontdekken. 

Voor de avontuurlijke wandelaars biedt het eiland Morotai schitterende wandelmogelijkheden door ongerepte bossen. Hier kun je genieten van de aanblik van prachtige paradijsvogels en betoverende watervallen, zoals de indrukwekkende Raja-waterval met bijna 80 meter van het bekken tot aan de bovenrand. Daarnaast zijn er ook grote grotten te verkennen, die je een avontuurlijke ervaring bieden en je terugvoeren naar de tijd dat de eerste Europeanen deze gebieden verkenden. 

De rijke geschiedenis van Morotai als belangrijk bolwerk voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog steeds zichtbaar in talloze artefacten. Ook de geschiedenis van het eiland als specerij- en zilvereiland van Indonesië en de Westerse wereld is fascinerend. Tot op de dag van vandaag kun je de geur van in de zon drogende kruidnagel en nootmuskaat ervaren tijdens het oogstseizoen, en zilveren sieraden zijn een geliefd geschenk om te verkennen en te kopen. 

Als onderdeel van dagtochten bieden ze ook excursies aan naar het vasteland van Halmahera, waar je de mogelijkheid hebt om een van ’s werelds meest actieve vulkanen te beklimmen: de Dukono. Deze vulkaan is maar liefst 1.185 meter hoog en spuwt bijna het hele jaar door as. Houd er rekening mee dat als de vulkanische activiteit tijdelijk toeneemt, deze tocht mogelijk niet beschikbaar is voor de veiligheid van de deelnemers.  

Er is ook een tweedaagse trekkingstocht mogelijk naar de Dukono vulkaan. Op de eerste dag beklim je de vulkaan en arriveer je op een specifiek camping spot nadat je je tent opgezet hebt klim je door naar de krater waar je de zon zal zien onder gaan – daarna keer je terug naar je tent, de 2e dag klim je weer door naar de top van de krater en geniet je dit keer van een spectaculaire zonsopgang. Deze tweedaagse tour kost €440,- p.p. en we vertellen je er graag meer over. 

Dag 17 & 18 - Naar huis

Vandaag check je in de ochtend uit bij Metita Beach en wordt je naar het vliegveld van Ternate gebracht voor de vluchten terug naar huis.

Afhankelijk van de vluchttijden & eindbestemming kan je ofwel in één keer door of je maakt nog één overnachting in Ternate, Manado, Jakarta of Singapore.

Wil je langer blijven in Indonesië? Omdat veel vluchten via Manado gaan is Sulawesi (Bunaken of Lembeh) een perfecte 2e bestemming. Overige bestemmingen die te overwegen zijn – zijn Raja Ampat (slechts 1,5 uur vliegen vanaf Manado) of Bali (ca. 4 uur vliegen met tussenstop). 

Alles is mogelijk, ook liveaboards rondom Komodo etc. We denken graag met je mee. 

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Metita Beach & Dive Resort

Het Metita Beach & Dive Resort, gelegen op het prachtige eiland Metita nabij Morotai, is een paradijs voor duikers, snorkelaars, surfers en strandliefhebbers. Gerund door Duitsers, is dit resort uniek in Noord-Halmahera, biedt het een oase weg van de drukte en legt het een sterke nadruk op kwaliteit, service, en ecologie. Er wordt actief gewerkt aan het behoud van het milieu, met inspanningen zoals het vermijden van plastic, een zeeschildpadden conservation, en initiatieven voor koraalbehoud. De culinaire ervaring wordt verrijkt door het gebruik van biologische groenten en fruit uit de eigen tuin en samenwerking met lokale vissers en boeren. Het ontbijtbuffet, lunch en diner bieden een breed scala aan zowel Indonesische als Europese gerechten. Voor ontspanning zijn er in de lounge diverse faciliteiten zoals een biljarttafel en een goed gevulde boekenplank, terwijl de bar een uitgebreid aanbod aan dranken biedt, van thee en mocktails tot bier en cocktails. 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €2368,- per persoon o.b.v. van twee personen in beach bungalow. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €2368,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken algemeen

Kantduiken & Bootduiken

De meeste duikstekken zijn tussen de 5 en 30 minuten varen. De onderwater vulkaan, manta’s en doejong zijn iets verder varen. Tot max 1,5 uur. 

Standaard zitten er 2 duiken per dag in dit pakket voor de duur van 10 dagen. Je kan dit ter plaatse uitbreiden met een 3e of zelfs 4e (nacht)duik.  

Ja er is een huisrif!

Je kunt o.a. alle PADI opleidingen boeken t/m Divemaster. 

PADI Discover Scuba Diving (DSD)
PADI Open Water Course 
PADI Advanced Open Water 
PADI Rescue Diver
PADI Dive Master

Jazeker, op hetzelfde terrein… lekker makkelijk 🙂 

Duikuitrusting

De standaard tanks zijn zowel DIN als INT.

Op aanvraag.

Een complete duikuitrusting kost €25,- per dag. 

Overige activiteiten & excursies

Direct voor onze deur biedt een rifplateau van 90 meter uitstekend snorkelen voor jong en oud. De koralen zijn bijzonder mooi bij de drop-off, waar het rif langzaam afdaalt in de diepte. Regelmatige bezoeken van grote vissen zoals bultkoppapegaaivissen, tonijn of onze zwartpuntrifhaaien staan hier ook op het programma.

Het huisrif is ook zeer geschikt voor een avondbezoek na zonsondergang. Dan komen de nachtdieren uit hun hol en bieden ze een heel andere snorkelervaring dan overdag. Een van de gidsen kan gasten begeleiden om eventuele onzekerheden weg te nemen en een mooie herinnering te creëren.

Snorkelen zonder gids is gratis, met gids betaal je tussen de 200.000 Rp en 240.000 Rp per snorkel tocht. 

Naast snorkelen kun je verschillende excursies ondernemen die beschreven zijn bij dag 16 van deze reis.

Zie dag 16 van het reisprogramma.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR