Emperor Superior • Reefs & Wrecks

Duik op wrakken zoals de Giannis D, SS Thistlegorm & Ulysses. Daarnaast geniet je van de riffen van Ras Mohammed & Straat van Tiran.
Reistijd
Het hele jaar door
Kenmerken
Bootduiken, Rebreather duiken, Wrakduiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €1205,- p.p

Reef & Wrecks route op de Emperor Superior

Een liveaboard duikvakantie in de Rode Zee is een geweldige manier om de diverse onderwaterwereld van Egypte te verkennen. De Rode Zee staat bekend om zijn heldere water en prachtige koralen, waardoor het een populaire bestemming is voor duikers over de hele wereld. De Emperor vloot vaart met verschillende schepen op de Rode Zee.  De Emperor Superior vaart vanaf Hurghada. Meestal vaart de boot de Reefs & Wrecks route. Variaties op deze route zijn de Famous Five route en de Get Wrecked route die zo af en toe aangeboden worden.

Reefs & Wrecks is een populaire route die bekend staat om zijn verschillende wrakduiken. Deze route omvat de duikstekken Abu Nuhas en de SS Thistlegorm. Abu Nuhas is een onbewoond eiland dat bekend staat om spectaculaire scheepswrakken zoals de Giannis D. De SS Thistlegorm is een van de meest indrukwekkende scheepswrakken van de Rode Zee. Tussen de wrakduiken door bezoekt u ook de riffen van de Straat van Gubal, de Golf van Suez en de riffen die ten noorden van Hurghada liggen. Een verscheidenheid aan diepe muren en harde koraaltuinen met een overvloed aan rifvissen maken ze zeker een bezoek waard.

Beste reistijd: Duiken in de Rode Zee kan het hele jaar door.  Meestal is de zee tussen september en mei iets rustiger en het zicht is dan het beste. 

Niveau van de duiken: Je dient minimaal Open Water gecertificeerd te zijn. Handig, maar niet verplicht, is het ook om je Advanced te hebben aangezien veel duiken onder de 18m zijn. We raden je aan om minimaal  20 gelogde duiken te hebben en je moet comfortabel kunnen duiken in drifts en stromingen.

Rebreather duiken: Emperor ondersteunt op al haar boten rebreather duikers met een rebreather duikpakket: ongelimiteerd sofnolime, cylinders & zuurstof. Ten alle tijde is de maximale duiktijk 60 minuten en wordt er gedoken binnen de recreatieve limieten. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor de Rode Zee

In de zomermaanden is een 3 mm voldoende, maar in hartje winter is een 7 mm verstandiger.  Daartussen in volstaat een 5 mm.   

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 - Reis naar Hurghada

Aan het einde van de middag, op de vrijdag start de Emperor Superior vanuit Hurghada haar route. Dit betekend dat je of op de dag zelf kan aankomen in Hurghada, of indien dat beter uitkomt één dag van te voren. Uiteraard zoeken wij een geschikte vlucht voor je uit. Vliegen naar Hurghada kan vanaf Amsterdam, Dusseldorf en Brussel. De vluchtduur van Amsterdam naar Hurghada, Egypte duurt ca 5 uur. De exacte duur kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals de vliegroute, luchtsnelheid en tussenstops. Op de luchthaven wordt je opgehaald door de crew van Emperor.

In de avond vertrekt de Emperor Superior naar de eerste duikstek.  Onderstaand is een voorbeeld van het vaarschema van de route. Dit vaarschema kan afwijken door o.a. weersomstandigheden of omdat het bijvoorbeeld erg druk op één duikstek is. Dan gooit de kapitein het schema om zodat je het meeste uit je liveaboard haalt.

Dag 2 - Shaab El Erg & Abu Nuhas

We beginnen de liveaboard rustig met een check dive op het rif van Shaab El Erg. Het beroemde hoefijzervormige rif van Shaab El Erg is een perfect voorbeeld van de riffen die op deze cruise worden aangeboden met zijn prachtige harde koraaltuin en de kans om dolfijnen te zien.

Het hoogtepunt van Shaab el Erg is de onderwaterzandduin, die zich meer dan een kilometer uitstrekt en wordt omgeven door ongerepte koraalriffen. De unieke vorm van het duin wordt veroorzaakt door sterke stromingen die door het gebied stromen en het is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeeleven, zoals murenen, koraalduivels en schorpioenvissen.

Vervolgens ga je door vandaag en morgen met duiken in het schepenkerkhof Abu Nuhas.

 

Video afspelen

Dag 3 & 4 - Abu Nuhas en riffen

De komende dagen staan vooral in het teken van wrakduiken. Tussen de wrakduiken door bezoek je ook de riffen van de Straat van Gubal, de Golf van Suez en die ten noorden van Hurghada. Een verscheidenheid aan diepe muren en harde koraaltuinen met een overvloed aan rifvissen maken ze zeker een bezoek waard.

Abu Nuhas staat bekend om zijn vier bekende scheepswrakken. Elk wrak biedt unieke duikervaringen en herbergt een overvloed aan zeeleven.

De Giannis D is de beroemdste van de vier wrakken en is een must-visit bestemming voor elke duikliefhebber. Het schip, dat in 1983 zonk, is nu bedekt met kleurrijke zachte en harde koraalformaties en herbergt een verscheidenheid aan zeedieren, zoals koraalduivels, murenen en tandbaarzen.

De Carnatic, die in 1869 zonk, is een ander populair wrak bij Abu Nuhas. De houten romp van het schip is allang vervallen, maar de metalen onderdelen en de lading wijnflessen zijn nog te zien op de oceaanbodem. De site herbergt een verscheidenheid aan zeeleven, zoals barracuda’s, trevally’s en scholen kleurrijke rifvissen.

De Chrisoula K, bekend als het ’tegelwrak’, is een gezonken vrachtschip dat tegels vervoerde van Italië naar Saoedi-Arabië toen het in 1981 zonk. Op de plek leven scholen vleermuisvissen en snappers, maar ook barracuda’s en gigantische tandbaarzen. .

De Kimon M, ook wel bekend als het ‘linzenwrak’, is een gezonken vrachtschip dat een lading linzen vervoerde toen het in 1978 zonk. De locatie herbergt scholen barracuda’s, trevally’s en rifhaaien, en de metalen constructie van het schip is nu bedekt met kleurrijke zachte en harde koraalformaties.

Video afspelen

Dag 5 - Ras Mohammed, Yolanda & Ulysses

We beginnen de dag met een duik op de Ulysses. Op 16 augustus 1887 had de Ulysses het Suez verlaten en was ze de Rode Zee binnengevaren. In de vroege uurtjes raakte ze het eiland Gobal Seghir, in de drukke Straat van Gobal. De schade leek aanvankelijk gering en er werd een ander schip gevraagd om hulp uit Suez te sturen. De Ulysses was gestrand op een koraalrif net ten noorden van Bluff Point. Het duurde echter tot de 20e voordat er hulp arriveerde en tegen die tijd had het rif grote schade aan het schip toegebracht en moest het schip worden verlaten. De Ulysses is 91 meter lang. De achterkant ligt op 27 m en buigt in het ondiepe water.

Vandaag, ruim 100 jaar later, is de Ulysses een prachtige duikstek. Haar dekplanken zijn allang verdwenen, waardoor haar achterste gedeelte als een gigantische ribbenkast opengaat. De boeg (zo ondiep als 6 meter) is gebroken en ligt gehavend in de ondiepe wateren. 

Na deze duik varen we door naar de Kingston die bij Shag Rock ligt, de Carina die dicht bij Sha’ab Ali ligt en de Dunraven bij Beacon Rock.

We eindigen bij Ras Mohamed dat ligt op het zuidelijkste puntje van de Sinaï en is een van de best bewaarde nationale parken in Egypte met water vol met voedingsstoffen, steile wanden die tot een diepte van 1000 meter gaan en een grote hoeveelheid grote vissen aantrekken en zichzelf een reputatie als een van de beste duikgebieden ter wereld. Terwijl je hier bent, heb je misschien de kans om te duiken bij Shark Reef, een steile muur die in het blauw valt, evenals het wrak van de Yolanda.

Video afspelen

Dag 6 - Straat van Tiran

Vannacht zijn we door gevaren naar de straat van Tiran. Hier duiken we de hele dag vandaag. 

Jackson Reef, plaatselijk het ‘Aquarium’ genoemd, is de populairste duik van Tiran, waarbij de ‘Jackson Drift’ de snelste en meest opwindende driftduik van Sharm is langs een prachtige muur die barst van de vruchtbare koraalgroei. Af en toe, in de zomermaanden, is er een school geschulpte hamerhaaien te zien. Thomas Reef geeft je diepe wanden bedekt met zacht koraal, gorgonen en kleurrijke vissen. De westelijke muur is donkerder met uitsteeksels en grotten vol glasvissen en vegers. Een nachtduik bij Gordon Reef belooft verschillende soorten koraal, kleine naaktslakken verborgen in de spleten en de zachte koralen en een kans om witpuntrifhaaien, adelaarsroggen, octopussen en verschillende soorten paling zoals murenen, pepermurenen en goudgerande murenen te zien .

Video afspelen

Dag 7 - SS Thistlegorm

Eindelijk het beroemdste wrak in de Rode Zee, de SS Thistlegorm, bij Shaab Ali inclusief een nachtduik op Thistle. Voor de meeste duikers die bekend zijn met de Rode Zee behoeft dit iconische wrak geen introductie. Het is een must-duik op de to-do-lijst van nogal wat mensen, en of je nu van wrakduiken houdt of niet, de Thistlegorm is gewoon ongelooflijk. Gezonken op dezelfde manier als de ‘Rosalie Moller’ – slechts 48 uur en een paar mijl uit elkaar – De Thistlegorm is echt een van de beste duiken ter wereld. De Thistlegorm vervoerde vracht voor de oorlogsinspanningen in Noord-Egypte en elke duik is een bezoek aan een onderwatermuseum, een plek in de tijd waar de klokken stilstonden. Locomotieven, verschillende munitie en Lee Enfield-geweren, Bedford-vrachtwagens, Triumph-motoren en zelfs vliegtuigvleugels zijn nog steeds te vinden in de spelonkachtige ruimen van The Thistlegorms.

Vanaf hier vaart de boot terug richting Hurghada.

Video afspelen

Dag 8 - Terug naar Hurghada

Rond 10:00, op vrijdag ochtend, verlaat je de boot. Afhankelijk van hoe laat je vlucht is, kunnen we een dag hotel regelen. Het is ook mogelijk om je duikvakantie te verlengen met een verblijf in een (duik)resort of om een mooie culturele rondreis door Egypte te maken. Bezoek bijvoorbeeld de piramides bij Luxor of vaar op een traditionele felucca (zeilschip) de Nijl af. 

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Emperor Superior Liveaboard

Het schip, de Emperor Superior Liveaboard, is 36 meter lang en behoort tot de vloot van Emperor. Aan boord is plaats voor 25 duikers die ondergebracht worden in 13 hutten. Elke hut heeft een eigen ensuite badkamer en airconditioning. De salon en dinerruimte zijn ruim opgezet en ook voorzien van airconditioning. Tevens is er een media player, TV, stereo en Wifi aan boord. Verder heeft het schip 2 zonnedekken en een groot duikdek met platform. Aan boord is gratis Nitrox beschikbaar.

De Emperor Superior liveaboard vaart voornamelijk de Noordelijke routes in Egypte. De routes van Emperor zijn o.a. Reef & Wrecks, Get Wrecked en Famous Five. Er zijn minimaal 2 gidsen aan boord.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €1205,- per persoon o.b.v. van twee personen in één cabin. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €1205,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Let op! Het is belangrijk om onderstaande zaken vooraf te boeken. Bij aankomst in Egypte zijn deze optionele zaken vaak niet meer beschikbaar én ook zijn de prijzen hoger ter plaatse. 

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR