Ik skip de duiken op Cyprus

Gepubliceerd op 15 juli 2016 in Verhalen

Ik skip de duiken op Cyprus

Ik lig er wakker van. De duiken in Noord Cyprus zijn voor Middellandse Zee begrippen erg leuk. Ik zou nog veel meer duiken moeten maken om te begrijpen waarom ik jullie naar Noord Cyprus moet sturen. En toch besluit ik om vandaag niet te duiken.

Ik skip de duiken op Cyprus

EWDR_duikreis_cyprus-dive-shack-420x279

Tugberg begrijpt mij meteen. We skippen het duiken en rijden het centrum van Kyrenia in. Een idyllische haven, terrasjes, houten schepen met uitzicht op een kasteel. Wat houd ik van die verhalen van vroeger. We dwalen rond in de kerkers van het Kyrenia Kasteel. Genieten van het uitzicht op de torens en bezoeken het scheepswrakkenmuseum dat in dit kasteel gevestigd is. Tugberg heeft nog meer verhalen over vroegere tijden in petto. Op naar Sint Hilarion Kasteel. Het begon bij de Byzantijnen, toen kwamen de Ottomanen, de Luzianen en Venezianen. Noord Cyprus kende veel heersers en dat zie je in de bouwstijl van het kasteel terug. Kruip door sluip door naar het verblijf van de koning en koningin op 732 meter. Heerlijk, mijn zinnen zijn verzet. Over tot de orde van de dag. Daar waar ik hier voor ben gekomen: een zo goed mogelijke duikvakantie inkopen.

St. Hilarion Kasteel

Ik besluit met Tugberg alle duikscholen in Noord Cyprus af te gaan omdat ik niet overtuigd ben van de kwaliteit van de duikschool die mij aangewezen is door het Ministerie van Toerisme. Ik ben benieuwd wat Kyrenia voor een andere duikscholen te bieden heeft. Ik begin bij Camelot Beach bij Scuba Cyprus. De verst gelegen duikschool vanuit Kyrenia. Een mooie baai, nette materialen. Maken veel duiken die geschikt zijn voor als je Advanced hebt. Dat 5 duikstekken diep gaan en dat de rest minder interessant is. Daar zijn de meningen over verdeeld. Het verhaal van het Zenobia wrak bij Larnaca is interessant. Een wrak uit de top 10 mooiste wrakken ter wereld. Het 200 meter lange vrachtschip dat daar met alle lading aan boord voor de kust is gezonken. Duiken is voor zowel de open water duikers, advanced als wreck specialty een prachtige duikdag.

 

Is dit waar ik naar op zoek ben: wrakduiken op Cyprus? Heb ik nu de omschrijving van de ideale duiker die naar Noord Cyprus moet komen? Ik ben nog niet overtuigd en besluit verder te zoeken naar wat het een eigen wijze duikreis maakt.

Nautilus Diving heeft een mooie locatie, wederom aan een knusse baai. Ik word rondgeleid door ‘buddy’ , een Egyptenaar die sinds afgelopen najaar zijn heil op Noord Cyprus zoekt. Ondertussen is de eigenaar aan komen scheuren in een enorm stoere 4×4 pickup. Hij vertelt: Aqualung en Suunto testcenter, blabla en een hele vette RIB die je in 2 minuten naar de duikstek kan brengen. Bedenkende dat alle duikstekken compact bij elkaar liggen op nog geen 15 minuten van de duikschool. Waarom zou ik binnen 2 minuten op mijn duikstek willen zijn tijdens een vakantie? Chill en relax!

Ik skip de duiken op Cyprus

Escape Beach Cyprus

Nog 1 duikcentrum in Kyrenia te gaan: Dive Shack aan Escape Beach. Weer zo’n mooie plek aan een knusse baai. Ik zie meteen een compact duikcentrum en een relaxte dude staan. Wat een toffe vent die Erkan. Altijd duikinstructeur in Kho Tao Thailand geweest en heeft nu zijn eigen duikschool. Hij vertelt over de verschillende mogelijkheden die hij biedt: open water cursussen in de eigen ondiepe baai. Geen zwembadduiken, gewoon lekker oefenen in de zoute zee. Je eerste open water duik is een rondje om de enorme rotsblok die voor de baai ligt. Vertelt verder over de duiklocaties, families, diepe duiken, wrak- en TEC duiken bij Zenobia en 2- of 3-daagse trips naar Karpaz met slapen op het strand. Kampvuurtje erbij. Een man naar mijn hart. Hij begrijpt hoe je duiken in Noord Cyprus aantrekkelijk kan maken voor iedereen. Hij adviseert mij een kijkje te nemen bij Santoria Holiday Village.

Yes, het skippen van de duiken heeft resultaat gehad: duikreis 1 is ingekocht. Top, ik zie uit naar de komende dagen in Karpas.

blub blub,

Tessa Castelijns

13217491_1040940449274843_8488462535865637586_o

Terug naar blogoverzicht

Naar top van pagina