Duiken bij Sipadan & Orang-Oetans in Borneo

Begin je avontuurlijke duikvakantie op een booreiland waar je duikt en slaapt. Verken adembenemende duikstekken zoals Sipadan. Daarna ga je op rondreis om Orang-oetans te ontmoeten.
Reistijd
April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober
Kenmerken
Bootduiken, Onbeperkt duiken, Grotduiken, Kantduiken
Prijs vanaf
17 dagen vanaf €2349,- p.p

Een uniek verblijf & Orang-Oetans

Combineer het fantastische duiken in Maleisië met de jungle van Borneo. De reis start met zes volle dagen duiken in Maleisië op de mooiste duikstekken en gaat vervolgen door over land naar Borneo waar je zes dagenlang een rondreis maakt en de meest bijzondere dieren ontmoet.

Seaventures Dive Rig is een unieke accommodatie in Maleisië die dienst doet als duikresort. Dit voormalige booreiland biedt duikers comfortabele kamers en de mogelijkheid om direct onder het booreiland of op verder gelegen duikplekken te duiken. Het resort is een buiten gebruik gestelde olieplatform midden in de Celebzee, met uitzicht op het eiland Mabul en op slechts 30 minuten varen van het beroemde Sipadan.

Tijdens je verblijf op het booreiland kun je genieten van onbeperkt duiken op het huisrif van het booreiland en duiken bij Mabul, Kapalai en het wereldberoemde Sipadan Island. Het duiken bij Sipadan, Mabul en Kapalai is buitengewoon vanwege de overvloedige hoeveelheid zeeleven en de unieke onderwaterlandschappen. 

Wat maakt deze duikbestemming zo divers en bijzonder?

Het eiland Sipadan is een indrukwekkende vulkanische pinnacle, bedekt met koraal en met een steile afdaling van 600 meter naar de zeebodem. Sipadan staat bekend om zijn enorme scholen vissen, barracuda’s, schildpadden en rifhaaien. 

Het duiken rond Mabul en Kapalai is eveneens van wereldklasse en biedt een compleet andere ervaring dan Sipadan.

Mabul staat bekend om zijn fantastische muck-duiken en diverse macroleven, zoals flamboyante inktvissen, blauwgeringde octopussen,  hengelaarsvissen en murenes. Kapalai is een geweldige plek voor critter-liefhebbers en biedt ontspannen duiken met overvloedig leven in het warme, ondiepe water.

Na het duikavontuur nemen we je mee naar de weelderige, groene wildernis van Borneo om enkele van de meest iconische inheemse soorten van het eiland te ontmoeten, waaronder de Orang-Oetan.

Wat ga je doen op de rondreis?

In het Kabili-Sepilok Bosreservaat, ontmoet je de wilde dieren langs de Kinabatangan Rivier, en observeer Orang Oetans in het Sepilok Rehabilitatie Centrum. Ook ga je de kleinste beer ter wereld bewonderen in het Sun Bear Beschermingscentrum en en ervaar je hoe het lokale leven is tijdens een homestay in de Kiulu-vallei. Je sluit de reis af met een ochtendwandeling en vrije tijd in Kota Kinabalu.

Let op! De accommodaties in deze rondreis en de wandeltochten zijn niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn. 

Beste reistijd: Het duiken in Sipadan, Mabul en Kapalai is het hele jaar door geweldig, maar de omstandigheden verschillen per seizoen. Van april tot oktober is het water kalm, warm en helder met zicht tot 30 meter. Tijdens het regenseizoen (november-maart) kan de stroming toenemen en het zicht verminderen, maar het duiken blijft geweldig met mogelijkheid tot bijzondere ontmoetingen met zeeleven.  

Goed om te weten over duiken op Sipadan: Het duiken bij Sipadan is flink aan banden is gelegd. Bij een verblijf van minimaal 4 dagen mag elke duiker maar 1 dag, 2 duiken maken bij Sipadan zelf. Er zijn maar een beperkt aantal vergunningen beschikbaar dus indien er meerdere dagen gedoken wil worden op Sipadan, zullen we dit van tevoren moeten aanvragen. Het aantal dagen dat bij Sipadan gedoken mag worden is dus afhankelijk van hoe lang je daar verblijft. 

Sipadan Island is elk jaar in de maand november officieel gesloten voor alle toeristen en duikers. Dit is bedoeld om het zeeleven rond Sipadan te beschermen in een poging ervoor te zorgen dat Sipadan een van de beste duiklocaties ter wereld blijft.  

Video afspelen
Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Maleisië

Een shorty of full 3mm wetsuit is perfect aangezien het water rond de 28/29 C is.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 & 2 - De reis naar Maleisië

Je reis van Europa naar Tawau begint met een vlucht naar Kuala Lumpur, vaak met een overstap, die tussen de 15 en 18 uur duurt. Soms is het mogelijk om rechtstreeks te vliegen en dan is de vliegduur zo’n 13 u. 

Bij aankomst in Kuala Lumpur heb je twee opties. Als de tijden het toelaten, kun je ervoor kiezen om direct door te vliegen naar Tawau, je uiteindelijke bestemming. Dit is een aanvullende vlucht van ongeveer drie uur, die je diep in het hart van Borneo brengt, waar Tawau is gevestigd.

Als je echter laat in Kuala Lumpur aankomt of gewoon de behoefte voelt om te rusten na een lange vlucht, is het mogelijk om een hotel in de buurt van het vliegveld te nemen.

Dag 3 - Op weg naar Mabul

Zodra je voet zet in Tawau, begint je duikavontuur. Of je nu rechtstreeks van de luchthaven komt of wordt opgehaald bij je hotel, je wordt naar de stad Semporna gebracht. Hier bevindt zich het kantoor van Seaventures, waar je formeel incheckt en o.a. je duikcertificering laat zien etc.

Na de administratieve formaliteiten word je begeleid naar de boot die je naar het booreiland zal brengen. Deze boottocht, een avontuur op zich, duurt ongeveer 45 minuten. 

Bij aankomst op je bestemming is het tijd om in te checken in je kamer. Daarna zal je een duikbriefing ontvangen van de ervaren bemanning, die je zal inwijden in de geheimen van de onderwaterwereld die je gaat verkennen.

Afhankelijk van je aankomsttijd en de weersomstandigheden, kun je mogelijk nog genieten van een oriëntatieduik onder het booreiland. 

Dag 4 t/m 9 - Duiken rondom Mabul, Sipadan en Kapalai

De komende 6 dagen maak je dagelijks 3 bootduiken bij Mabul, Kapalai of Sipadan. Daarnaast kan je onbeperkt huisrifduiken (verplicht met buddy). Gebrevetteerde nachtduikers mogen nachtduiken maken op het huisrif, met een buddy. Helaas zijn er geen nachtbootduiken toegestaan, maar niet getreurd, onder het olie platform kijk je ook in het donker je ogen uit. 

Een van de hoogtepunten van duiken in het Sipadan Marine Park, Kapalai en Mabul is de kans om walvishaaien te zien. Deze gigantische vissen zijn niet alleen iconisch, maar staan ook op de bucketlist van de meeste duikers. Om de beste kans te hebben om walvishaaien te zien, moet je tijdens het walvishaaiseizoen komen, dat loopt van eind maart tot begin juni, met begin maart en eind juni als schouderperiodes. Er is ook een tweede seizoen rond september tot oktober, omdat walvishaaien migreren. 

Een van de belangrijkste redenen om te duiken in het Sipadan Marine Park is de grote populatie groene zeeschildpadden (Chelonia mydas). Deze schildpadden floreren rond Sipadan en rusten uit op de richels van de riftoppen en wanden. Bovendien kun je in het park ook de schildpaddengrot ontdekken, een bijzondere duikervaring! 

Seaventures Dive Rig is een PADI 5-Star Dive Centre en biedt duikcursussen aan voor zowel beginners als professionals.. Voor de PADI duikers die hun specialties willen uitbreiden is het interessant om hier PADI Cavern Diver-cursus volgen die je naar Sipadan Turtle Tomb brengt. 

Deze locatie biedt daarnaast de ideale omgeving voor diverse specialiteiten en cursussen, zoals de Cavern Diver Specialty, Sidemount Diver-cursus, TEC 40, TEC 45, TEC 50, TEC Deep Diver en PADI Rig Diver Specialiteit

Na het duiken is het tijd om te ontspannen met o.a. BBQ-avonden en live muziek. 

Dag 10 - Start rondreis in Borneo

Je pakt de vroege transfer om 11:00 naar de haven waar je wordt opgewacht om aan de rondreis te beginnen door Borneo. Je reis begint met een transfer naar Bilit. Hier ga je de magie van het Kabili-Sepilok Bosreservaat en de Kinabatangan Rivier ontdekken. Bij aankomst in Bilit Village steekt je per boot de rivier over naar de Bilit Rainforest Lodge, waar je incheckt. Na de briefing ga je vervolgens op een riviercruise op zoek naar inheemse Proboscis Monkeys, verschillende vogels en andere wilde dieren langs de rivieroever. Daarna keer je terug naar de lodge voor een heerlijk diner en een overnachting. 

Dag 11 - Jungle & Rivier

Begin je dag op een onvergetelijke manier door te kiezen voor een vroege ochtend cruise of  een jungle wandeling bij het Ox-Bow meer om vogels te spotten. Hierna kan je genieten van een heerlijk ontbijt en lunch in het restaurant van de lodge. Om 16:00 uur is het tijd voor een spannende riviercruise op zoek naar meer soorten primaten en wilde dieren langs de Kinabatangan Riverbank.

Dag 12 & 13 - Sepilok Orang Utan Rehabilitatie Centrum

Na het ontbijt ga je naar het wereldberoemde Sepilok Orang Utan Rehabilitatie Centrum, gelegen in het Kabili-Sepilok Bosreservaat. Bij aankomst krijgt je een korte briefing van je gids. Bekijk vervolgens een documentaire over de rehabilitatie van verweesde Orang Utans voordat je een wandeling maakt door het laagland regenwoud om de Orang Utan te zien eten op het voederplatform. Daarna ga je naar het Borneese “Sun Bear” Beschermingscentrum om de “Sun Bear” te zien. Dit is de kleinste beer ter wereld. De volwassen Sun Bear is ongeveer 120cm tot 150cm hoog en weegt 27kg tot 65kg.

Om je jungle verblijf goed af te sluiten, overnacht je in het Sepilok Jungle Resort. Geniet nog even van de fantastische geluiden van het regenwoud. 

De volgende dag vertrek je in de ochtend naar Ranau. Deze rit duurt ongeveer 4½-5 uur. Onderweg krijg je een goede indruk van het landschap van Sabah. Overnachting in het Kinabilu Pine Resort. 

Dag 14 & 15 - Homestay-programma in de Kiulu-vallei

 

Vandaag en vannacht verblijf je bij een gastgezin! Dit wordt echt een authentieke ervaring. Je wordt ’s ochtends opgehaald bij je hotel en vervolgens rijdt je naar het platteland met een korte stop bij de nabijgelegen lokale markt, langs het schilderachtige uitzicht op de Kiulu Vallei, de vallei van de mist. Bij aankomst in Kg. Mantob, word je begroet met een warm welkom door je gastgezin en krijg je uitleg over het gastgezinprogramma. Geniet van een heerlijke lunch gekookt door je gastgezin.  

Het is daarna tijd om je onder te dompelen in de lokale cultuur en traditie door deel te nemen aan de demonstratie van de lokale spelletjes en activiteiten zoals rijst stampen en zeven, blaaspijp, handwerk maken, traditioneel vissen, lokale spelletjes spelen (Rampanau) en muziekinstrumenten met dans (gong en Sumazau). Ga verder met een dorpswandeling, die je prachtige landschappen van de schilderachtige vallei biedt terwijl je door rijstvelden, plantages en fruitboomgaarden loopt. Na het diner kun je met je gastgezin een goed gesprek voeren over de dorpsgeschiedenis en de volksverhalen voordat je naar bed gaat.  

De volgende ochtend ontwaak je en geniet je van de iets kille ochtend voordat je een ochtendwandeling maakt. Ga naar het hoogste punt om de omgeving te bekijken. Als het weer het toelaat, heb je misschien het geluk om de heilige Mount Kinabalu te zien.  Na het ontbijt vertrek je naar Kota Kinabalu, waar je bij aankomst wat tijd vrij hebt. 

Dag 16 & 17 - Naar huis

De volgende ochtend check je uit bij het Shangri La Hotel. Een korte transfer brengt je naar het vliegveld van Kota Kinabalu, waar je vlucht naar Kuala Lumpur gepland staat. Deze tussenstop markeert het begin van je terugreis naar Europa.

Eenmaal in Kuala Lumpur heb je de gelegenheid om even te ontspannen, iets te eten en je voor te bereiden op de nachtvlucht die voor je ligt. 

Terwijl je door de vliegt, kun je terugkijken op de onvergetelijke duiken bij Sipadan en het bijzondere avontuur op het booreiland. Het bewonderen van het kleurrijke onderwaterleven en de ontmoeting met de Orang-oetans zullen langdurige herinneringen blijven van deze reis naar Maleisië.

De accommodaties

Het verblijf en de omgeving

Seaventures Dive Rig

Seaventures Dive Rig is zonder twijfel het meest unieke duikresort ooit! Dit boutique hotel is gebouwd op een omgebouwd olieplatform en is omringd door de zee voor de noordoostkust van Sabah. Het klinkt misschien niet comfortabel, maar Seaventures heeft alles uit de kast gehaald om van dit stuk metaal een gezellig hotel te maken. De accommodatie is stijlvol en goed ingericht, en er zijn game- en vergaderzalen en een opvallend zonnedek op het in onbruik geraakte helikopterplatform. 

Maar wat het resort echt uniek maakt, is de hydraulische lift die duikers naar het water brengt wanneer ze maar willen. Met drie dagelijkse bootduiken naar zowel Sipadan als de iconische lokale sites van Mabul en Kapalai ben je verzekerd van een opmerkelijke duikvakantie. Het eten is in buffetvorm en bestaat voornamelijk uit Aziatische gerechten met fruit en salades. Geen ala-carte menu. 

Accommodaties tijdens de rondreis in Borneo

Bilit Rainforest Lodge 
Bij Bilit Rainforest Lodge ervaar je de ultieme regenwoudervaring. Deze toonaangevende eco-lodge in de tropische regio is grotendeels gebouwd van lokaal hardhout en biedt een prachtige omgeving om de unieke lokale natuur te ervaren. Temidden van de omringende flora en fauna, geniet je van een schone, veilige en adembenemende omgeving die je verblijf onvergetelijk maakt.

Sepilok Jungle Resort 
Dit ontspannen resort wordt omgeven door tropische bossen en ligt op 8 minuten lopen van het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre en op 2 km van het Rainforest Discovery Centre. De luchthaven van Sandakan ligt op 17 km afstand. Sepilok Jungle Resort is ideaal voor gasten die een rustig weekend willen doorbrengen met familie en vrienden en alleen gewekt willen worden door het getjilp van vogels en ’s avonds het geluid van cicades willen horen. Binnen de faciliteiten, een buitenzwembad, kinderzwembad, jacuzzi en de volledig air-conditioned Poolside Jungle Cafe. de 45 alle en-suite kamers zijn basic, sommige uitgerust met muur ventilator andere met air-conditioning.   

 

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €2349,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €2349,- p.p.

Seaventures

Rondreis

Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken algemeen

Je kan vanaf het booreiland duiken zonder boot, via een hydrolische lift ga je vanaf het platform het water in. Daarnaast maak je bootduikduiken op verschillende stekken in Sipadan, Mabul en Kapalai. 

Sipadan ligt op ca. 25 minuten varen en de overige duikstekken zijn nog dichterbij. 

Maximaal 3 bootduiken per dag en onbeperkt op het huisrif. Van s’ochtends vroeg tot 19:00 mag je op het huisrif duiken.

Ja, je mag op het huisrif nachtduiken, echter dien je hiervoor wel gekwalificeerd te zijn én op zijn laatst om 19:00 het water uit te zijn. 

Onder gekwalificeerd wordt verstaan dat je tijdens je AOW opleiding als één van de 5 duiken de nachtduik gedaan hebt of los de eerste duik van de nachtduik specialty. Heb je die niet? Dan kun je die op de 1e nachtduik doen voor ca. €35,- en daarna kan je alle andere nachtduiken met je buddies maken. 

Ja zeker! Hierop mag je onbeperkt duiken van s’ochtends vroeg tot 19:00.

Er worden verschillende interessante duikcursussen aangeboden zoals de Cavern Diver Specialiteit, Sidemount Diver-cursus, TEC 40, TEC 45, TEC 50, TEC Deep Diver en PADI Rig Diver Specialiteit. 

De Dive Rig is zowel de accommodatie als de duikshop in één. 

Duikuitrusting

Beide zijn aanwezig.

Ja zeker, gevult met lucht is er geen meerprijs. Nitrox is tegen een toeslag. 

Nitrox is mogelijk voor ca. €5,- per tank.

Jazeker, de kosten zijn €27,- per dag. Inclusief computer. Duiken met een computer is verplicht

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR