Rondreis • Highlights Flores & Liveaboard Komodo

Ontdek Flores’ culturele rijkdom en duik in Komodo’s verbluffende onderwaterwereld. Een onvergetelijke combinatie van land & zee in Indonesië
Reistijd
April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken
Prijs vanaf
20 dagen vanaf €2799,- p.p

Duik- & Rondreis Indonesië

Een unieke combinatiereis van 20 dagen wacht op je. De eerste helft van je vakantie ontdek je het betoverende eiland Flores, gelegen tussen Sumbawa en de archipels Solor en Alor. Je rondreis begint in Maumere, de grootste stad van Flores, en neemt je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van centraal en west Flores. Uiteindelijk eindigt de rondreis in Labuan Bajo, waar je op de liveaboard stapt voor het tweede avontuur; duiken in Komodo National Park.

Flores schittert met zijn rijke cultuur en ongerepte natuur. Van Maumere’s levendige sfeer tot de indrukwekkende landschappen van West Flores, elke dag biedt een nieuw hoogtepunt. Hoogtepunten tijdens de rondreis zijn o.a. de indrukwekkende Kilimutu vulkaan, het vissersdorpje Wuring, de trekking naar het dorp Wae Rebo en het bezoek aan het Nationaal Park 17 Islands.

Jouw duik avontuur begint als je aan boord gaat van de Akomo Isseki, een 27 meter lange houten schoener. Dit schip neemt je mee naar het onderwaterparadijs van Komodo Nationaal Park. Met zijn unieke mariene ecosystemen, variërend van koraalriffen tot mangroven, is duiken hier een ervaring van wereldklasse. Verwacht naast manta’s, haaien en schildpadden ook vooral veel kleur onderwater

Liever eerst duiken en dan op rondreis? Dit is ook mogelijk, dan draaien we het programma gewoon om!

Beste reistijd: Het duikseizoen strekt zich uit van april tot november en biedt de perfecte omstandigheden met gemiddelde watertemperaturen van 27°C en een zichtbaarheid tot 30 meter. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor Komodo

In de meeste gevallen volstaat een 3mm. Soms is een 5mm aangenamer, zeker bij 27C. Dit hangt een beetje af van hoe snel je het koud krijgt.

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 t/m 3 - Reis naar Flores, Indonesië

De rondreis start op het eiland Flores. De beste manier om Flores te bereiken is via Bali. Daarom start je reis vandaag met een vlucht naar Bali. Afhankelijk of het directe vlucht betreft en eventueel met overstap op Singapore ben je zo een 17-19 uur onderweg. Een behoorlijk eindje.

Vanwege het tijdsverschil (stuk later in Bali) en de duur van de vlucht kom je in de loop van dag 2 op Bali aan. Een aansluitende vlucht naar Flores is vaak niet meer mogelijk, en daarom word je vanaf hier eerst naar een hotel gebracht in de buurt om even een nacht bij te komen voordat je doorvliegt naar Flores.

Op dag 3, na het ontbijt, vertrek je vanaf Bali naar Maumere op Flores. Deze binnenlandse vlucht gaat met een tussenstop en vaak ben je in totaal zo een 5-6 uur onderweg. Bij aankomst in Maumere op het eiland Flores word je verwelkomd door een lokale vertegenwoordiger. Je wordt naar Sea World Club of Capa Resort gebracht voor een 1e overnachting op Flores. 

Dag 4 - Van Maumere naar Moni (+/- 100 km)

Na het ontbijt breng je een bezoek aan Wuring, een vissersdorp vlakbij Maumere. Vervolgens ga je verder naar Sikka, dat bekend staat om zijn oude kerk uit 1899 en de lokale verkoop van Ikat-stoffen. Bij Paga Beach heb je de gelegenheid om te ontspannen en, als je wilt, te zwemmen. Je overnacht in Kelimutu Eco Lodge in Moni, waar de kamers geen airconditioning hebben vanwege het koele heuvelklimaat. ’s Avonds kun je een wandeling maken door het kleine dorpje Moni. 

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

Dag 5 - Moni, Mt. Kelimutu & Riung (+/- 180 km)

Je begint je dag vroeg met een wekker voor het spectaculaire avontuur naar de Kelimutu-vulkaan. Na een korte wandeling van slechts 30 minuten bereik je het uitkijkpunt waar je geniet van de adembenemende zonsopgang. Kelimutu, ook wel bekend als de “Berg van de Geesten“, staat wereldwijd bekend om zijn unieke drie gekleurde meren: Turkoois, Bruin en Zwart. Het betoverende kleurenspel wordt veroorzaakt door de opgeloste mineralen in het water. Na de zonsopgang keer je terug naar het hotel en geniet je van een heerlijk ontbijt. 

Daarna vervolg je je reis naar Riung via Ende. Onderweg maak je verschillende stops, zoals bij de bruisende Ndua Ria Fruitmarkt en het traditionele dorp Saga van de Lionese stam. 

Terwijl je verder reist, word je omringd door adembenemende landschappen langs de schilderachtige zuidkust. Een hoogtepunt van deze rit is een stop bij het prachtige groene steenstrand van Pengga Jawa.

Vervolgens reis je naar de drogere noordkust van Flores. Houd er rekening mee dat het laatste deel van de weg mogelijk in mindere staat verkeert, maar het is de moeite waard voor de avontuurlijke reiziger.  Je verblijft vandaag in de accommodatie van Pondok SVD of Café Delmar.

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

Dag 6 - Van Riung naar Bajawa (+/- 65 km)

Vandaag staat er een boottocht naar het Nationaal Park 17 eilanden bij Riung op het programma. Hier kun je gaan snorkelen bij een prachtig koraalrif. Een snorkelset is inbegrepen bij de tour. Maar voordat je het water induikt, maak je eerst een stop bij de mangrovebossen langs de kust, waar honderden Flying Foxes (Pteropus vleermuizen) hangen. 

Tijdens de boottocht geniet je van een heerlijke lunch op een van de afgelegen eilanden, omgeven door een adembenemend uitzicht. Na de lunch vertrek je richting Bajawa. Onderweg breng je een bezoek aan de Soa hotspring, waar heet water uit de grond opborrelt. Als je wilt, kun je hier een ontspannend bad nemen. 

Eenmaal in Bajawa aangekomen, check je in bij het Manulalu Villa-hotel, waar je kunt genieten van de comfortabele accommodatie. Je overnacht in een gloednieuwe bungalow in Bajawa genaamd Manulalu Villa. 

Inbegrepen maaltijden: Ontbijt

Dag 7 - Bajawa - Ruteng (+/- 133 km)

In de ochtend bezoek je het traditionele dorp Luba & Bena. Dit dorp is niet alleen goed bewaard gebleven, met megalieten naast de oude huizen, maar heeft ook een prachtige ligging met uitzicht op de majestueuze berg Inerie. Je zult betoverd worden door de sfeer en het erfgoed van dit bijzondere dorp. 

In de middag vertrek je naar Ruteng. Onderweg maak je een stop in Aimere, waar je getuige kunt zijn van het verwerkingsproces van palmwijn. Een fascinerend kijkje in de lokale ambachtelijke traditie. Vervolgens breng je een bezoek aan de Liang Bua Grot, waar onlangs de botten van de korte Homo Floresiensis, ook wel bekend als de “hobbit”, zijn opgegraven door wetenschappers. Een intrigerende plek vol archeologische betekenis. 

Je overnacht in de comfortabele Spring Hill Bungalow of Sindha Hotel in Ruteng, waar je kunt ontspannen en genieten van de prachtige omgeving. 

Dag 8 & 9 - Ruteng, Denge & Wae Rebo Trekking

’s Ochtends vertrek je naar Denge. Onderweg maak je een stop bij de prachtige spinnenweb rijstvelden in Cancar, die een adembenemend uitzicht bieden. Bij aankomst in Denge Village, geniet je van de lunch in een lokaal pension voordat je begint aan de trekking naar Wae Rebo. 

Om naar Wae Rebo te gaan, maak je gebruik van een Ojek (motortaxi) die je naar Post 1, genaamd Wae Komba, brengt. Vanaf daar begint de wandeling bergopwaarts door het regenwoud. Na ongeveer een uur trekken vanaf Denge, bereik je Wae Lomba, een prachtige kreek waar je kunt ontspannen in de natuurlijke zwembaden voordat je je trektocht voortzet. 

Je vervolgt de tocht bergopwaarts naar Post 2, genaamd Pocoroko, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht op het zuiden en de Savu-zee. Dit is tevens de laatste plek waar je mobiele telefoonverbinding hebt. De volgende stop is Nampe Bakok, waar je een volledig uitzicht hebt op het traditionele dorp Waerebo. 

In de late namiddag arriveer je in Waerebo, waar je hartelijk wordt verwelkomd. Het diner wordt verzorgd in het dorp en je hebt de rest van de middag om het dorp en de omgeving te verkennen en de lokale manier van leven te ervaren. Je overnacht in een van de traditionele huizen, waar je de accommodatie deelt met de gastvrije lokale bevolking. Houd er rekening mee dat de accommodatie zeer eenvoudig is, maar het biedt een unieke culturele ervaring. 

De volgende ochtend ga je volgens dezelfde weg bergafwaarts terug, totdat je bij een punt komt waar de auto klaar staat om je naar Labuan Bajo te brengen brengen. Onderweg wordt er een lunch geregeld. Je arriveert in Labuan Bajo laat in de middag of vroeg in de avond en wordt afgezet bij Hotel Bintang Flores, waar je in een Deluxe kamer verblijft (of een vergelijkbaar hotel). 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt (dag 8&9), Lunch (dag 8&9), Diner (dag 8)

Dag 10 - Cunca Wulang Canyon - Caci voorstelling

Je vertrekt in de ochtend naar Cunca Wulang Canyon, gelegen op 30 km ten oosten van Labuan Bajo. Dit gebied is omringd door een tropisch regenwoud. Je zult onder de indruk zijn van de mooie watervallen die uitmonden in zoetwaterpoelen en vervolgens verdergaan als een reeks kleinere watervallen en rivieren enkele kilometers stroomafwaarts. Je kunt hier o.a. wandelen en zwemmen in de verfrissende wateren. 

De wandeling naar Cunca Wulang vanuit Wersawe Village is bijzonder aangenaam, omzoomd door rijstvelden in verschillende stadia van hun plant- en oogstcyclus. Onderweg kom je ook vanille, koffie, candlenut en cacaoplanten tegen.

Voor de lunch wordt gezorgd met een lunchbox. Op de terugweg maken we een stop bij het dorp Melo om de indrukwekkende zweepdans (Tari Caci) te aanschouwen, die beroemd is bij de Manggarai-bevolking van West-Flores. In de middag keren we terug naar Labuan Bajo en worden we naar het hotel gebracht. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt & Lunch

Dag 11 - Begin van de Komodo liveaboard

Ontbijt in het hotel en transfer naar de haven van Labuan Bajo. Bij het ophalen bij de havenkant verwelkomt de bemanning je en ga je aan boord van de liveaboard. Na een korte rondleiding inclusief uitleg over het schip en je veiligheid aan boord, ga je de duikuitrusting controleren en je inchecken in je hut. Akomo Isseki zet tegen de middag koers naar Sebayur, terwijl je geniet van een lunch samen. Je doet een controle duik bij Sebayur Kecil en in de late namiddag strandactiviteiten. Maak een wandeling op het zand, neem een duik in de ondiepten of spring in een kajak terwijl je uitkijkt naar een heerlijk visdiner en de eerste van vele adembenemende zonsondergangen. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 12 - Duiken rondom Tatawa Besar, Tatawa Kecil & Pulau Siaba

Na een licht ontbijt doe je twee geweldige duiken rond kleine eilanden die deel uitmaken van het Komodo Werelderfgoed. Je verkent duikstekken zoals Tatawa Besar en Tatawa Kecil, en nog veel meer. Geniet van de lunch, ga kajakken, ontspan op het strand, maak een wandeling en wacht op de late middag/nacht, waar je in de duisternis kunt duiken voor een van Komodo’s beste nachtduiken op Pulau Siaba. Dit is een zeldzame kans om o.a. de Manderijnvis te spotten of de steeds van vorm veranderende Mimic Octopus

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 13 - Zeilen & Manta roggen

Begin de dag met een vroege ochtend driftduik langs de oevers van Siaba, een kans om het rif te bezoeken voordat anderen dat doen. 

Na het ontbijt en met gunstige wind proberen ze de zeilen te hijsen voor een korte zeiltocht langs Pulau Mauan, en maak je een duik als de stroming het toelaat. Daarna wachten we op de komst van de Manta’s die de riffen van Karang Makassar bewonen. 

Duiken met de manta’s is absoluut één van hoogtepunten van het Komodo National Park. Ze zijn vaak in grote getallen aanwezig en zeer gewend aan duikers! Verwacht een aantal close encounters. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 14 - Komodo Varanen!

In de vroege ochtend betreed je te voet het Komodo National Park onder begeleiding van een lokale Ranger. Je gaat op zoek naar het legendarische beest, de Komodo Draak, de grootste hagedis op de planeet. Dit is de enige plek ter wereld waar je ze kunt zien in hun natuurlijke omgeving en kunt genieten van het fascinerende panorama van het eiland. Na de lunch maak je twee duiken, misschien bij de onderwater zeegezichten van Loh Namu en Loh Liang, of zelfs bij de beroemde Batu Tiga. Vervolgens ga je voor de nacht voor anker in een van de ongelooflijke baaien rond Padar eiland. Heb je nog energie over aan het einde van de dag? Overweeg dan de steile maar korte heuvelklim naar een van de beste panorama’s views van Komodo. Geniet van een heerlijk diner en drankjes onder een met sterren gevulde hemel. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 15 - Hot Rocks

Geniet van de zonsopgang over het uitgestrekte vulkanische zeegezicht terwijl je wacht op de perfecte getijden. Je verplaatsen je naar Batu Bolong, een ongelooflijke rotsformatie vol levendige kleuren en leven. Het staat bekend als een van de beste duiklocaties in Komodo, waar je kunt duiken aan de noord- of zuidzijde van deze rotsformatie. Na de lunch ga je naar Gili Lawa Darat, waar je The Passage verkent, een spannende drift door de kanalen van deze door stroming gevormde eilanden. Je kunt ook kajakken rond de mangroven, een wandeling maken op de heuvel of gewoon ontspannen met een koud biertje.

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 16 - Moncong On

Na een vroeg ontbijt zeil je naar naar het verre Batu Moncong, klaar voor een dag vol diepe muren en blootgestelde zeebergen. Je duikt op twee van de minst bedoken duikstekken op de grens van het Nationaal Park, met fantastische zonsondergangsuitzichten op Gunung Api Sangean op de achtergrond. Het wordt een dag vol actie en avontuur, gevolgd door een ontspannen avond op deze fantastische locatie. Wellicht zijn dit wel beste duiken van deze liveaboard. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 17 - Cauldron, Crystal Rock, Castle Rock

Op deze dag staat een drieduik op het programma, afgestemd op de stromingen die de wateren van Komodo tot een mekka maken voor alle duik- en snorkelliefhebbers. Je zult de sites rond Gili Lawa Laut verkennen en genieten van de overvloedige onderwaterpracht. Duik of snorkel bij de Cauldron, Crystal Rock en de wereldberoemde Castle Rock, waar je wordt omringd door meer dan 1000 vissoorten en 300 verschillende koralen. Na een dag vol avontuur sluit je af met een ongelooflijke tropische zonsondergang. Je kunt ook een afgelegen kajaktocht maken over de ondiepe riffen en genieten van een heerlijke strandbarbecue. 

Maaltijden inbegrepen: Ontbijt, Lunch & Diner

Dag 18 - Laatste duik in de ochtend en uitchecken!

Bij warme koffie en ontbijt bespreek je het plan voor de laatste duik, je laatste samen met de crew in de diepten van Komodo. Na een laatste maaltijd aan boord en een langzame cruise terug naar Labuan Bajo is het tijd voor de laatste uitwisseling van foto’s en herinneringen. Met een gevoel van voldoening neem je afscheid van de bemanning en Akomo Isseki. Na aankomst in de haven vertrek je naar het bayview Gardens Hotel of vergelijkbaar hotel voor je laatste nacht aangezien je met je no-fly tijd rekening moet houden.

Dag 19 & 20 - Terug naar huis

Na het ontbijt heb je de eerste vlucht terug naar Bali of eventueel Jakarta. Dit kan aan het einde van de ochtend zijn of begin van de middag. Vanuit Bali of Jakarta is het meestal een nachtvlucht terug naar huis. 

Wil je eventueel nog een paar dagen langer in Bali blijven? Laat het ons weten. Het is zeker mogelijk! 

Anders vlieg je door terug naar huis en land je op dag 20 in Europa. 

Video afspelen

De liveaboard

Goed om te weten: Deze rondreis kan op verzoek ook met een andere liveaboard gecombineerd worden.

Akomo Isseki

De Akomo Isseki is een 27 meter lange houten schoener, die zeer comfortabel is ingericht. Het interieur weerspiegelt de Indonesische cultuur en ambachtelijke vaardigheden. De 4 ruime hutten van Kendoli en teakhout bieden faciliteiten aan slechts 8 gasten, inclusief en-suite badkamer en patrijspoorten. Het betreft hier dus een kleinschalige liveaboard. 

Het zonnedek en duikdek met platform bieden ruimte voor ontspanning en duiken onder begeleiding. Geniet van zonsopkomsten, zonsondergangen en de sterrenhemel op de zitzakken en lounges.

Elke dag is avontuurlijk met landexcursies en barbecues. De indoor salon biedt entertainment en een mini-bibliotheek. Dagelijks wordt een gevarieerd menu met Westerse en Indonesische gerechten in buffetvorm gepresenteerd. Diverse snacks, thee, koffie en drankjes zijn de hele dag beschikbaar. Speciale dieetwensen en medicijngebruik worden verzorgd op verzoek.

De standaard cabines zijn geschikt voor maximaal twee personen. Het beddengoed bestaat uit twee eenpersoonsbedden, ideaal voor individuele reizigers of vrienden die samen reizen. Hoewel er geen eigen badkamer beschikbaar is in de hutten, zorgen de goed onderhouden gedeelde faciliteiten ervoor dat je comfortabel kunt genieten van je verblijf. Houd er rekening mee dat de hutten alleen zijn uitgerust met ventilatoren voor de koeling. Dit zorgt voor een frisse luchtstroom en creëert een aangename omgeving tijdens jouw verblijf.

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Dit reispakket bedraagt €2799,- per persoon o.b.v. van twee personen in één kamer/hut. De reis is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. De vluchten zijn altijd gebaseerd op de goedkoopst mogelijke boekingsklasse.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €2799,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Veelgestelde vragen over deze duikvakantie

Duiken algemeen
Duikuitrusting
Activiteiten, Excursies en Wellness
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Accommodatie / Resort
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Liveaboard
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Dit reispakket bedraagt €1499,- per persoon en is naar wens uit te breiden. Een aantal zaken zijn standaard inbegrepen in dit reispakket. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen.

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR

Afbeelding van Rianne, mede-eigenaar van EWDR