Emperor Echo • Southern Solitude

De Emperor Echo is een prachtig schip dat zo’n beetje alle routes in de Rode Zee vaart.
Reistijd
April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November
Kenmerken
Bootduiken, Rebreather duiken
Prijs vanaf
8 dagen vanaf €1345,- p.p

Liveaboard route: Southern Solitude op de Emperor Echo

De Emperor Echo is een prachtige boot die veel verschillende routes in de Rode Zee vaart. Een van de routes die de Emperor Echo vaart is de Southern Solitude. Deze route vaart vanuit Marsa Alam via Elphinstone en via Daedelus naar de Rocky en Zabargad Eilanden. Daarna vaart de boot omhoog door St John’s en Fury Shoals. Door deze iconische sites in de tegenovergestelde richting van de meeste standaardroutes te benaderen, hoopt Emperor je de beste gelegenheid te bieden om te duiken met zo min mogelijk mensen om je heen.

Elphinstone is bekend vanwege zijn steile wanden bedekt met zachte koralen en waarschijnlijk ontmoetingen met oceanische witpunthaaien en misschien zelfs een manta. Daedalus staat ook wel bekend als het Hammerheads-paradijs. Je kunt ook oceanische witpunthaaien, scholen vissen, barracuda’s en tonijnen zien.

Rocky Island biedt een echte muurduikervaring. Het betreft een rifmuur die verticaal valt met scheuren en overhangen vol zachte en harde koralen tegen een prachtige diepblauwe achtergrond. Zabargad is een enorme en schilderachtige berg die uit het water oprijst. Groot genoeg om een verscheidenheid aan duiken aan te bieden, van zachte koraal, rifvissen, macroleven en schildpadden.

Fury Shoals biedt verbazingwekkend zeeleven, waaronder supervriendelijke schildpadden en een grote groep lokale langsnuitdolfijnen. St. John’s is een geweldige bestemming voor duikers die op zoek zijn naar mooie overhangende grotten en kleurijke riffen. 

Deze route is vooral geschikt voor ervaren duikers. 

Beste reistijd: Duiken in de Rode Zee kan het hele jaar door.  Meestal is de zee tussen september en mei iets rustiger en het zicht is dan het beste. De kans op voshaaien bij BDE is het grootste tussen november & april. In de zomermaanden is de watertemperatuur het aangenaamste. 

Niveau van de duiken: Je dient minimaal Open Water gecertificeerd te zijn. Handig, maar niet verplicht, is het ook om je Advanced te hebben aangezien veel duiken onder de 18m zijn. We raden je aan om minimaal  20 gelogde duiken te hebben en je moet comfortabel kunnen duiken in drifts en stromingen.

Rebreather duiken: Emperor ondersteunt op al haar boten rebreather duikers met een rebreather duikpakket: ongelimiteerd sofnolime, cylinders & zuurstof. Ten alle tijde is de maximale duiktijk 60 minuten en wordt er gedoken binnen de recreatieve limieten. 

Video afspelen

Gemiddelde Temperaturen

Wetsuit advies voor de Rode Zee

In de zomermaanden is een 3 mm voldoende, maar in hartje winter is een 7 mm verstandiger.  Daartussen in volstaat een 5 mm.   

Wat ga je op deze reis beleven?

Bekijk hier het reisplan

Dag 1 - Vlucht naar Marsa Alam

Aan het einde van de middag, op de vrijdag start de Emperor Echo vanuit (Port Ghalib) Marsa Alam de Southern Solitude route. Dit betekend dat je of op de dag zelf kan aankomen of indien dat beter uitkomt één dag van te voren. Uiteraard zoeken wij een geschikte vlucht voor je uit. Vliegen naar Hurghada en Marsa Alam kan vanaf Amsterdam, Dusseldorf en Brussel. De vluchtduur van Amsterdam naar Egypte duurt ca. 5 uur. De exacte duur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de vliegroute, luchtsnelheid en tussenstops. Op de luchthaven wordt je opgehaald door de crew van Emperor.

In de avond vertrekt de Emperor Echo naar de eerste duikstek (Elphinstone). Onderstaand is een voorbeeld van het vaarschema van de route. Dit vaarschema kan afwijken door o.a. weersomstandigheden of omdat het bijvoorbeeld erg druk op één duikstek is. Dan gooit de kapitein het schema om zodat je het meeste uit je liveaboard haalt.

Dag 2 - Elphinstone

Elphinstone ligt op ongeveer 30 km van Port Ghalib en deze duikstek wordt meestal als laatste aangedaan tijdens een liveaboard reis. Tijdens deze reis ga je hem juist als eerste doen, waardoor de kans groot is er dat er vandaag weinig boten zijn.

Het Elphinstone-rif is 300 meter lang met steile wanden die rijkelijk bedekt zijn met kleurrijke roze en rode zachte koralen en elegante rode gorgonen die afdalen tot ongeveer 40 meter. Andere delen van het rif hebben bijna verticale kliffen, uitsteeksels, kleine grotten en drop-offs tot 100 meter. Het is bekend dat Elphinstone sterke stromingen ervaart die veel verschillende soorten aantrekken, zoals barracuda’s, engelenvissen, tandbaarzen, Napoleons, murenen, rifhaaien en grote scholen dogtooth-tonijn en jacks. Incidentele waarnemingen zijn onder meer dolfijnen, schildpadden, oceanische witpunthaaien en hamerhaaien.

Dag 3 - Daedalus

Daedalus Reef is een groot, ovaal rif met een vuurtoren en is het verste offshore rif in de Egyptische Rode Zee. De diepe muren en drop-offs bieden enkele van de meest spectaculaire duiken die er te vinden zijn. Daedalus heeft bergachtige, ongerepte, harde koraalformaties. 

Daedelus staat bekend om de vele haaien actie die er te vinden is. Oceanische witpunthaaien, scholende hamerhaaien, grijze rifhaaien en zilverpunthaaien zwemmen allemaal rond de zuidelijke punt van Daedelus. 

Er kan best wat stroming staan op deze duikstek, maar dat is dan ook direct de reden dat er zoveel haaien zijn. 

Dag 4 & 5 - Rocky, Zabargad & St. Johns

De komende twee dagen vaart de boot langs de duikstekken bij Rocky, Zabargad en St. Johns. Deze drie gebieden liggen relatief dicht bij elkaar. 

Bij Rocky ga je echte steile muurduiken maken en ga je genieten van kleurijke harde en zachte koralen die bruizen van de drukke anthias.

Zabargad is een combinatie van pinnacles, swim throughs, macro en schildpadden.

St. Johns Reef is bekend vanwege de diversiteit aan drop-offs, tunnels en dramatische harde koraalformaties. De rifvorming bij St. Johns is niet het enige dat een blijvende indruk op je achter zal laten. Het mariene leven en de kleuren van de zachte koralen behoren tot de beste in de Rode Zee. Er is een sterke kans dat dolfijnen en pelagics zich bij de duiken zullen voegen.

Dag 6 & 7 - Fury Shoals & Off shore reefs

Op dag 6 vaar je weer langzaam richting het noorden van de Rode Zee. We varen langs het beroemde Fury Shoals gebied. Een van de meest populaire duikplekken bij Fury Shoals is de Shaab Claudia. De site staat bekend om zijn prachtige koraaltuinen, vol met een verscheidenheid aan vissen en andere zeedieren. Het hoogtepunt van de site is een prachtige koraaltuin met een grote populatie anemoonvissen, maar ook blauwgevlekte roggen, murenen en maanvissen. Duikers kunnen ook een reeks doorgangen en tunnels verkennen, waar ze scholen barracuda’s en snappers kunnen spotten.

Op dag 7 vaar je vanuit Fury Shoals rustig terug naar Port Ghalib terwijl je nog een volle dag duikt op de offshore reefs van de Rode Zee. Na de laatste duik vaart de boot terug naar de haven van Port Ghalib. 

Dag 8 - Terug naar huis of verlenging van de reis

Rond 10:00, op vrijdag ochtend, verlaat je de boot. Afhankelijk van hoe laat je vlucht naar Nederland is, kunnen we een dag hotel regelen. Het is ook mogelijk om je duikvakantie te verlengen met een verblijf in een (duik)resort of om een mooie culturele rondreis door Egypte te maken. Bezoek bijvoorbeeld de piramides bij Luxor of vaar op een traditionele felucca (zeilschip) de Nijl af. 

Video afspelen

De accommodatie

Het verblijf en de omgeving

Emperor Echo Liveaboard

Emperor Echo is misschiel wel de mooiste boot van de Emperor Red Sea-vloot. De boot onderging een verbluffende renovatie in 2022. De Echo biedt een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding voor de ‘eet-slaap-duik-herhaal’-duiker en biedt gemakkelijk plaats aan 25 gasten. De boot heeft een ruime en moderne salon, restaurant en loungeruimtes.

Benedendek: 6 hutten met twee eenpersoonsbedden en 1 hut met een eenpersoonsbed
Hoofddek: 3 hutten met twee eenpersoonsbedden
Bovendek: 2 hutten met twee eenpersoonsbedden en 1 hut met panoramisch uitzicht op zee en een tweepersoonsbed

De reiskosten

Wat is er inbegrepen

Afhankelijk van de route die er gevaren wordt kost een verblijf op de Emperor Echo tussen de €1195,- en €1445,- p.p. 

Vanaf prijs indicatie per route:

  • Famous Five €1195,- p.p.
  • South & St. Johns €1195,- p.p.
  • Daedelus, Fury & Elphinstone €1345,- p.p.
  • Simply the Best €1345,- p.p.
  • Southern Solitude €1345,- p.p.

De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen, stijgingen of veranderende wisselkoersen. 

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op! 

Inbegrepen bij deze reis, vanaf €1345,- p.p.
Exclusief
Optioneel

Let op! Het is belangrijk om onderstaande zaken vooraf te boeken. Bij aankomst in Egypte zijn deze optionele zaken vaak niet meer beschikbaar én ook zijn de prijzen hoger ter plaatse. 

Verstuur deze reis per e-mail

Wil je de details van deze reis bewaren of met iemand delen? Dat kan door de reis per e-mail te versturen. 

Waar mogen we de e-mail naartoe sturen?

Gerelateerde duikreizen

Wij zijn EWDR