Zeenaaktslakken expeditie Kenia groot succes

Gepubliceerd op 14 maart 2019 in Nieuws

Zeenaaktslakken expeditie Kenia groot succes

In oktober 2018 is onder leiding van Bioloog Peter H van Bragt de zeer geslaagde eerste zeenaaktslakken-expeditie in Kenia georganiseerd en uitgevoerd. Tien zeer ervaren sportduikers hebben vanuit het Firefly camp van Duikcentrum Pilli Pipa, vlak bij het eiland Wasini in het zuiden van Kenia in een week een onverwacht groot aantal soorten zeenaaktslakken waargenomen. De teller staat voorlopig op ruim honderd soorten zeenaaktslakken, een klein aantal aan zeenaaktslakken verwante weekdieren en circa 20 soorten tropische platwormen.

Er wordt nog druk gewerkt aan het uitwerken van alle waarnemingen en het determineren van de zeenaaktslakken die met onderwaterfoto’s zijn verzameld. We verwachten zelfs dat er uiteindelijk nog meer soorten op de lokale biodiversiteitslijst komen te staan. Bij de waargenomen soorten zijn meerdere dieren gevonden die nog niet in de beschikbare literatuur terug te vinden zijn. Mogelijk zijn dat zelfs voor de wetenschap nog niet beschreven soorten. Ook zijn er veel soorten gevonden die al wel in boeken worden gemeld maar nog geen wetenschappelijke naam hebben gekregen. Hiermee is de expeditie een groot succes geworden. Het aantal gevonden soorten was zelfs twee keer zo groot als aanvankelijk verwacht werd. Het gebied rondom het eiland Wasini is zonder twijfel een hotspot voor zeenaaktslakken. In het gebied komen tussen de 800-1.000 of mogelijk nog meer soorten zeenaaktslakken voor. Wellicht het meest opvallende aspect van de waarnemingen was dat er op zich per duik geen grote aantallen zeenaaktslakken werden waargenomen maar wel vaak en veel nieuwe soorten. Soms hadden we niet meer dan een tientalslakken per buddy-team. Maar bij iedere duik werden er vaak meerdere nieuwe soorten waargenomen. In de eerste drie duiken alleen al werden er zelfs door één duiker 20 soorten zeenaaktslakken gespot. Maar meestal betrof het maar een of slechts enkele exemplaren. 

De tropische zeenaaktslakken staan natuurlijk bekend om hun prachtige anatomie. En de collectie van slakken van Wasini doet daar niet voor onder. Een van de hier meest voorkomende soorten is Halgerda wasiniensis. Het is een fraaie slak die vernoemd is naar het lokale eiland Wasini. De soort komt vooral voor in het oosten van Centraal-Afrika maar is o.a. ook bekend van Japan.

Tijdens de duiken werd er natuurlijk niet uitsluitend naar zeenaaktslakken gekeken. O.a. fraaie zeepaardjes, grote baarzen, grote en kleine soorten inktvissen, grote hoefijzerwormen en veel soorten kleurrijke vissen maakten de duiken heel aantrekkelijk. Op het einde van de expeditie hebben de deelnemers ook kennisgemaakt en een collectieve bijdrage geleverd aan het lokale Reefolution project. De Universiteit Wageningen doet er onderzoek naar methoden om het lokale koraalrif te herstellen. Hiervoor wordt onder andere koraal gekweekt op kunstmatige riffen. Voor meer informatie over dit project: https://www.wur.nl/en/project/REEFolution-Kenya.htm

Zeenaaktslakken expeditie Kenia

Het succes van de zeenaaktslakkenexpeditie herhalen we in november 2019. Dit jaar gaan we naar het Filipijnse walhalla van de zeenaaktslakken Anilao. Ook daar leven vele honderden soorten zeenaaktslakken die liggen te wachten om door sportduikers te worden waargenomen en gefotografeerd.

 

Anilao zeenaaktslakken

Terug naar blogoverzicht

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen