Top 5 liveaboard routes in de Rode Zee – Duikvakantie Egypte

Gepubliceerd op 25 maart 2019 in Nieuws

Top 5 liveaboard routes in de Rode Zee – Duikvakantie Egypte

Duiken in Egypte is niet alleen populair bij de vele, vooral all-inclusive, hotels met zowel kantduik als bootduik mogelijkheden. Ook een duikvakantie in Egypte via een duiksafari is zeer gewild bij zowel beginnende als gevorderde duikers. De liveaboards in Egypte zijn dan ook enorm in trek voor een geslaagde duikvakantie. Dit heeft volgens ons meerdere redenen. Zo zijn de liveaboards in Egypte in verhouding tot liveaboards in de rest van de wereld vaak een stuk goedkoper. Én je kan ook gewoon heel mooi duiken in de Rode Zee. Tijdens een liveaboard vaar je van duikstek naar duikstek terwijl je relaxt, slaapt of eet. De hele trip staat in het teken van duiken en daar kunnen veel duikers enorm van genieten.

“Eat, Sleep, Dive…. Repeat”

De liveaboards varen verschillende routes door de Rode Zee. In dit artikel gaan we de 5 meest populaire vaarroutes bij langs. Welke route kies jij voor je volgende duikvakantie in Egypte?

Noord & Wrakken

Het meest beroemde wrak dat in de Rode Zee ligt is de SS Thistlegorm. Een 129 meter lang Engelse vrachtschip dat tijdens de tweede oorlog ontdekt werd door de Duitsers en door vliegtuigen vervolgens werd opgeblazen. De SS Thistlegorm was beladen met o.a. wagens én munitie. De SS Thistlegorm is voor vele de highlight tijdens de Noord & Wrakken duiksafari. Het verhaal gaat de ronde dat het opblazen van de Thistlegorm een gigantische felle explosie veroorzaakte, vanwege de vele munitie aan boord. Door deze felle explosie zagen de Duitsers ook het schip de ‘Rosalie Muller’ varen. Dit schip was ook van de Engelsen en de volgende dag kwamen de Duitsers terug om ook dit schip tot zinken te brengen. Bij de juiste weersomstandigheden kan je ook op dit wrak duiken. Daarnaast ga je o.a. naar Dolphin House Shaab, waar je met hopelijk dolfijnen tegen komt! Er zijn nog veel meer wrakken die je aandoet tijdens deze route én ook bezoek je een aantal fraaie riffen. Houdt er rekening mee dat de meeste wrakken, waaronder the Thistlegorm en Rosalie Muller, op een diepte liggen van ca 30 meter. Het is dan ook vereiste dat je minimaal Advanced Open Water gecertificeerd bent.

Brothers

Wanneer je niet genoeg krijgt van haaien en wrakken is The Brothers tour de perfecte safari voor jou. The Brothers tour is een ultieme kans om het beste van de Brothers “voor uw masker” kunt zien. The Brothers behoren tot de top 10 beste duikplaatsen wereldwijd. De redenen hiervoor zijn de twee grote vracht scheepswrakken de Aida & de Numidia die beide bij ‘Big Brother’ liggen, het mooie groei van koraal maar ook het feit dat hier permanent haaien leven. De Longimanus, de grijze rifhaai en andere zijdeachtig haaien komen hier in het seizoen vaak voor. Bij ‘Little Brother’ vind je vooral enorm mooi hard koraal dat als waaiers overeind staat op de zeebodem. Het koraal wordt bewoond door verschillende kleurijke tropische vissen. Voor deze duiksafari is het een vereiste dat je minimaal 30 duiken gemaakt hebt en PADI OW gecertificeerd bent. Advies is wel tot op 30 meter te mogen duiken om het beste uit je duikvakantie in Egypte te halen.

Brothers, Deadalus, Elphine Stone / Simply the Best route

Is Brothers op zich zelf niet genoeg? Dan kan je ook de BDE of ook wel de “Simply the Best” duiksafari doen. Je gaat dan naar Brothers, zoals hierboven beschreven en je gaat duiken op Elphine Stone en Deadalus. Op zo’n 180km varen van de Brother eilanden af vind je het grote rif van Deadalus. Hier maak je de meest fantastisch stromingsduiken en is het een absolute must om goed om je heen te kijken want je kan zomaar gepasseerd worden door een school hamerhaaien. Duiken op Elphin Stone is fantastisch. Elphin Stone is een legendarische dive site, met misschien wel het mooiste rif in Egypte. Ook tijdens duiken bij Elphine Stone is de kans op haaien groot, schrik dus niet als je in eens oog in oog “staat” met de Oceanic White Tip Reefshark. Voor deze duiksafari is het een vereiste dat je minimaal 50 duiken gemaakt hebt en PADI OW gecertificeerd bent. Advies is wel tot op 30 meter te mogen duiken om het beste uit je duikvakantie in Egypte te halen.

Abu Fendera

Een reis naar het onbekende. Met de Abu Fendera tour bezoek je het belangrijkste rif van ongeveer 6 km lang. Je ontdekt het lang uitgestrekte natuurgebied met mooie koraal landschappen. Wat de Abu Fendera zo speciaal maakt zijn de eenzame locaties. Het kan soms een aantal dagen duren voordat je andere boten zult tegen komen. Een mooie uitkomst daarvan is dat je de duikstek voor jezelf hebt. Nouja, voor jezelf. Bij Abu Fendera komen vaak dolfijnen langs en die zijn vaak helemaal niet zo verlegen. Qua ander onderwater leven kan je, je het beste voorbereiden op grote scholen vis en mooi hard en zacht koraal. Dit koraal wordt bewoon door veel verschillende vissen. Optimaal genieten dus.  Van de vijf beschreven routes is dit de meest rustige route en daardoor uitermate geschikt voor de beginnende (OW) duikers.

South & St. Johns

Een van de meest uitdagende safari routes is toch wel de St. Johns route, je mag hem doen als OW duiker, maar een Advanced of hoger gecertificeerde duiker ziet toch echt wel veel meer. Zo zijn er prachtige diepe drop-offs waar je ook op diepte het mooiste en kleurrijkste zacht koraal tegenkomt. Het St. Johns reef ligt op het meest zuidelijke punt in de Rode Zee, behorende tot Egypte. Hier zijn o.a. de duiksites St. John’s Caves en Umm Kharalim. Vooral voor fotografen is het hier fantastisch, mede door de mooie speling van de lichtstralen door de tunnels heen. In het noorden van het St. Johns reef vind je verschillende pinnacles en nog meer tunnels. Bij de duikstek Fury Shoal kom je nog een “Tug Boat” tegen én de kans op haaien en dolfijnen is de hele safari aanwezig!

Klik hier voor ons volledige aanbod van Liveaboards in Egypte

Terug naar blogoverzicht

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen