Studiereis Marsa Alam, Egypte

Gepubliceerd op 30 augustus 2019 in Verhalen

Studiereis Marsa Alam, Egypte

Geschreven door Muriël:

Er werd ons (3 enthousiaste en tevens hardwerkende vrouwelijke collega’s) gevraagd of we een studiereis naar Egypte wilden maken. Nou…we hebben even getwijfeld… Aangekomen op de luchthaven hebben we eerst een visum geregeld (ongeveer €25,- per persoon).   Na een korte rit (20 minuten, afhankelijk van welke chauffeur je hebt) kwamen we in de avondrode zon aan bij Abu Dabbab Diving Lodge. Een kleine, maar gemoedelijke en gezellige lodge met een bar, zwembad en eenvoudige, maar ruime  en schone kamers voorzien van airco en televisie.

We werden enorm gastvrij ontvangen; de koffers werden naar onze lodges gebracht, de airco stond al op een aangename temperatuur, WIFI werd geregeld. Nadat we ons hadden geïnstalleerd (lees: broeken uit, jurkjes aan) konden we meteen aanschuiven voor diner. Wat een keuze!! Vers gemaakte pasta, authentieke Egyptische gerechten, salades, tongstrelende desserts.

Sataya Reef met de ‘spinners’

De volgende dag vroeg op voor een snorkel dagtrip naar het Sataya Reef. Vanuit Hamata vertrok ‘onze’ boot, Aquablue I richting Sataya. Tijdens het eerste half uur hebben we een duidelijke briefing gehad over het snorkelen met dolfijnen, de do’s and dont’s hierbij, het passen van de vinnen en maskers. Hierna konden we, goed ingesmeerd, nog ruim 2 uur lang in de zon, met zonnebril en in bikini, klagen over hoe slecht we het op dat moment hadden.  Aangekomen op Sataya Reef volgde opnieuw een korte, duidelijke briefing met ‘onze groep’ (die bestond uit ongeveer 10 personen) voordat we het water in konden. Ruim een half uur lang hebben we gesnorkeld met een grote groep van wel 60 dolfijnen, de spinners. Ze worden zo genoemd omdat ze telkens in rondjes zwemmen. Dit betekent dat je redelijk op dezelfde plaats kunt blijven snorkelen om ze te blijven zien. Een fantastische ervaring, zowel boven- als onder water. Na een goede en uitgebreide lunch op de boot zijn we opnieuw het water ingegaan om te snorkelen bij het rif van Sataya. Omdat het redelijk ondiep is, zie je met snorkelen al enorm veel. Het was een indrukwekkende, wel een ietwat toeristische trip, vanwege de vele boten die op hetzelfde moment de zelfde trip aanbieden. Desondanks hebben we genoten van onze eerste dag.

Blue Ocean: een goed georganiseerde duikschool

De tweede dag stond volop in het teken van duiken. Na een uitgebreid ontbijt (vers gemaakte omelet, broodjes, desserts) meldden we ons om 08.00 op de duikschool Blue Ocean, op 5 minuten loopafstand van de Lodge. Wat een ruime en goed georganiseerde duikschool! Nadat we onze de duikuitrusting hadden gepast, gingen we naar de kleedruimte buiten. Dit bestaat uit een ruime hoeveelheid banken, waar je je eigen krat, met hierin de uitrusting, onder kunt zetten. In de banken zit een uitsparing voor je duikfles. Boven de banken is een rieten zonnescherm, zodat jijzelf én je materiaal beschermd is tegen de zon. Er zijn lockers aanwezig, waar je je spullen veilig kunt stellen. Drinkwater kun je zelf bijvullen. Ook voor of na het duiken kun je uit je eigen beker (die in je krat zit) thee/koffie met een kleine versnapering halen. Er lopen veel vrolijke en vriendelijke jongens rond die je overal mee helpen, zowel voor als na het duiken. Echt super goed geregeld!

Relaxed duiken

De eerste duik bestond uit een duik bij het huisrif. Vanuit het strand bij de duikschool liep je zo het water in, om vanuit hier langzaam naar het huisrif te gaan. Heel relaxed dus. Eenmaal in en onder water konden we eerst wennen en genieten van het duiken.  En wat enorm mooi is het huisrif bij Abu Dabbab; in het midden vind je zeegras, waar je regelmatig schildpadden rustig ziet grazen. Als je goed zoekt, vind je hier ook zeepaardjes, frogfishes (oftewel hengelvisjes) en vele andere kleine vissen. Aan beide zijkanten (noord en zuid) zijn kleurrijke koralen te vinden met hierin/hierbij murenes, koraalduivels, kogelvissen, sepia, blauw-gevlekte pijlstaartrog, gitaarrog… Je kijkt je ogen uit en geniet volop onder water!

Dugong

Na de lunch zijn we, op goed advies van onze duikinstructeur, met een zodiac de zee op gegaan, op zoek naar de Dugong, oftewel de zeekoe. Nadat we deze gevonden hadden en we de rest van de boten achter ons hadden gelaten, hebben we ruim 45 minuten met dit fantastisch relaxte dier mogen zwemmen. Wat een ervaring zeg, om op een afstand van soms maar 2 meter naast dit mooie dier te mogen zwemmen, die zo relaxed was dat hij af en toe in slaap viel terwijl wij er naast zwommen.

Nachtduik

Nadat de zon onder was én het volle maan was, hebben we opnieuw onze duikuitrusting aangetrokken (met behulp van de supervriendelijke jongens) en zijn we het water in gegaan voor een nachtduik. Voor elke duik is er altijd een korte, maar duidelijke briefing, zodat je weet wat je kunt verwachten. We hadden geluk dat het volle maan was, zodat we onder water af en toe onze zaklamp uit konden doen, om het ‘water by night’ te zien, en dan vooral hoe anders het is onder water met de vissen die dan uit hun schuilplaatsen komen. We hebben wederom een onvergetelijke duik gemaakt. Na onze nachtduik werden we uitgenodigd door de eigenaren van Abu Dabbab Diving Lodge, Rita en Ghaled, om op het strand nog een gezellige avond te hebben onder het genot van heerlijke cocktails. De eigenaren zijn enorm gastvriendelijke en stellen alles in het werk om je een goede tijd te laten ervaren. Ook van andere mensen (die geen reisagenten zijn) hoor je dit terug. Dit is dus iets wat dit gedeelte van Egypte echt positief kenmerkt; de gastvrijheid, behulpzaamheid (dit zag je ook enorm goed terug bij de duikschool, waar ze constant voor je klaar stonden om je te helpen).

Duidelijkheid en veiligheid

De volgende ochtend hebben we opnieuw genoten van de 2 mooie duiken, waarbij met de zodiac een stukje de zee opgingen naar het huisrif. Alle lof voor de mensen van de duikschool Blue Ocean én voor onze duikinstructeur Jajeah; een gezellige duikinstructeur, waarbij duidelijkheid en veiligheid voorop staat!

Shams Alam Beach Resort

In de namiddag zijn we uitgenodigd om te kijken bij Shams Alam Beach Resort Hotel. Dit hotel ligt om ruim 1,5 uur rijden van de luchthaven. Het hotel heeft 160 kamers, die verdeeld zijn in standaard kamers en deluxe kamers. Alle kamers hebben zeezicht en zijn voorzien van een terras om buiten te genieten van het uitzicht. Het resort heeft een ruim zwembad, een uitgebreide spa waar diverse behandelingen worden aangeboden en waarbij je tevens kunt genieten van een tweetal sauna’s. Verder heeft het een groot restaurant (zowel binnen als buiten), waarbij er een uitgebreid aanbod van eten is in buffetvorm. Eenmaal per week wordt een thema-avond georganiseerd, waar het eten op wordt aangepast.

Wadi Gamal

Nadat we de kamers hebben bekeken worden we naar de duikschool gebracht, waar Kirstin ons opvangt en ons alles vertelt over de duikschool Wadi Gamal. De duikschool beschikt over maart liefst 6 huisriffen waar gedoken kan worden. Verder beschikken ze over 2 boten voor maximaal 30 personen voor de dagtochten. In het hoogseizoen komen hier vaak nog 1 of 2 boten bij. Elke dag worden er onder leiding van een gids om 08.30 en 11.30 duiken gemaakt bij het huisrif, waarbij je je aan kunt sluiten. De duikschool is genoemd naar het nationaal park Wadi Gamal. Het resort heeft een natuurlijk strand (wat niet aangepast mag worden) met hierbij verschillende zandstranden, vanwaar je rechtstreeks het water in kunt. Ook is er een jetti, waar zowel snorkelaars als duikers het water in kunnen en meteen bij het koraal zijn. En geen zorgen over sjouwen met je spullen; dit wordt allemaal geregeld door de duikschool!

The Oasis Marsa Alam

De laatste ochtend mogen we genieten van The Oasis Marsa Alam. Bij aankomst worden we enthousiast verwelkomd door Peter. Hij maakt ons erg enthousiast door ons veel kamers te laten zien, die stuk voor stuk verschillend zijn en er allemaal uitzien als een oase in de woestijn. Douchen met uitzicht op zee in een hamam badkamer…Het resort is met zijn 50 kamers kleinschalig. Daarnaast bestaat het uit 90% duikers. Door deze combinatie is het een uniek resort voor degene die rust zoeken, authenticiteit en persoonlijke aandacht. Je verblijft hier op basis van half pension. Zo nodig kun je á la carte lunchen. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping met uitzicht op zee. Er is een zwembad, voldoende ligbedden met parasols, een spa en een yoga ruimte. De duikschool is in Duitse handen. Hier zie je Deutsche gründlichkeit terug. De kleine duikschool is super strak georganiseerd. Er is een jetti met een eigen huisrif. Bovendien wordt de duikuitrusting met een jeep naar de verschillende duikstekken gebracht.

‘awadu ‘an ‘aeud maratan ‘ukhraa

We hebben de afgelopen dagen mogen genieten van het mooie stukje Egypte, zowel onder als boven water. De tijd ging, zoals dat vaker gaat, te snel voorbij. Ik zeg graag: ‘awadu ‘an ‘aeud maratan ‘ukhraa oftewel ik kom graag weer terug!

Terug naar blogoverzicht

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen