In zee met de top van de voedselketen: shark cage diving in Zuid Afrika

Gepubliceerd op 31 mei 2016 in Verhalen

In zee met de top van de voedselketen: shark cage diving in Zuid Afrika

Oog in oog met de top van de voedselketen: shark cage diving in Gansbaai, Zuid Afrika. Een perfecte aanvulling aan je duikvakantie, en net op een andere manier dan we gewend zijn. Na een ochtend op zee te hebben gespendeerd om walvissen te spotten, kregen we na instructies we het startsein om aan boord te gaan voor een avontuurlijke duik met witte haaien. Klaar voor een middag op zee in Gansbaai, part II.

Duikreizen in Afrika

Avontuurlijke duiken met haaien

Een middag met veel wind. Gelukkig niet te veel wind, anders mochten we de zee niet op. Een goed beeld van shark cage diving had ik niet. Wel wist ik dat we ver de zee op gingen om vervolgens haaien te spotten vanuit een kooi midden op zee. Tijdens onze route (lees voorgaand verhaal) heb ik mij een aantal keer afgevraagd waar die kooi nu was. Ik zag niks aan de boot hangen. Zo groot was de boot niet, dus hij kon ook niet ergens verstopt zijn. Integendeel, dat was die wel… maar waar?

Een bijzonder eiland

Voordat we op de plek kwamen waar we het water in mochten, hebben we een mooie route via een bijzonder eiland gevaren. In de verte hoorde ik het gemekker van schapen. Ik hoor je al denken ‘huh, gemekker van schapen midden op zee?’ Ja, precies, dat is dus ook wat ik dacht! Wat bleek, we naderden een eiland bewoond door zeehonden. Een eiland met honderden zeehonden zelfs! Een locatie, die regelmatig wordt bezocht door National Geographic, voor studies en documentaires over de bewoners van dit eiland.

Een locatie, die symbool stond voor een opstap naar ons shark cage dive avontuur. Waarom? Zeehonden zijn haaienvoer. Dat bleek wel, toen ik het heldere blauwe water in keek. Een klein schattige jonge zeehond, dook impulsief het water in om kleine visjes te vangen. Weg was ie. Opgegeten door een witte haai. Dat verklaarde ook, waarom deze zeehonden lekker knus bij elkaar op een klein eilandje gehuisvest waren. In de verte zag ik een rode boei in het water liggen. Nu begreep ik ook waarom ik die kooi niet kon vinden. Deze was al gestationeerd in water.

EWDR_gansbaai_whalewatching_sharkcageDSCN1031

Klaar voor de witte haai!

It’s gonna be a bumpy ride… dat liedje van Mohombi bleef maar door mijn hoofd gaan, terwijl sommige duikgenoten met hun hoofd over boord hingen. Zingend, vol enthousiasme en adrenaline dook ik, aan de andere kant van de boot de kooi in. Klaar om witte haaien op mij af te laten komen! Wellicht iets te enthousiast, want ik was vergeten mijn wetsuit dicht te doen en waterschoenen aan te trekken. Zo impulsief dat ik ben. Koud en kwetsbaar lag ik in de zuid Atlantische Oceaan wetend dat er op mij gejaagd wordt…

Op de boot, ver van de kust, ben je voor je gevoel een eind verwijderd van de mensheid. Eenmaal in het water, vergeet je wat er om je heen gebeurt. Vergeet je dat er überhaupt mensen om je heen zijn. Door het golvende water, ben je vooral bezig met al je ledematen in de kooi te houden. We kregen de instructies om onze voeten te plaatsen aan de onderkant van de boot om zo meer grip op de kooi te krijgen in het golvende water.

IMG_3377

Go Go Go!!!

Braaf plaatste ik mijn voeten net buiten de kooi, wetende dat er haaien rondzwemmen. Het kind in mij kwam naar boven. Vroeger heb ik weleens gedroomd dat haaien mijn voeten eraf beten. Toen voelde ik mij naakt, want ja… ik was mijn waterschoenen vergeten aan te trekken! Maar als adrenaline-junkie gaf dit mij natuurlijk wel een kick. Zo avontuurlijk dat ik ben. Het enige waar je aan denkt is “luister naar de instructies en HAAI!”. De instructies waren heel simpel: hou je aan de rails vast, en zodra je “go go go” hoort, dan trek je jezelf onder water. Bij “go go go” betekend het dat er een haai in de buurt is.

Na vijf minuten ronddobberen in het water, was het raak. Het was zo ver: “go go go!!!” We moesten snel kopje onder! Waar moesten we naar toe kijken? Onze ogen waren van de boot af gericht, zodat we via de railing onze lichamen onder water konden trekken. Waar moesten we kijken? Voor hetzelfde geldt, benaderde de haai ons via de achterkant. Ja, die ene plek, waar mijn voeten net iets buiten de kooi hingen!

Recht op zijn doel af

Eenmaal kopje onder, kwam hij recht op ons af: de witte haai. Zoekend naar zijn prooi. Als lokaas waren niet alleen wij in het water gegooid, maar ook dode vis. Het bloed daarvan, triggerde deze witte haai om vanaf een grote afstand om een sprintje te trekken richting onze kooi. Supersnel en behendig, zwom de haai op het dode vis af, terwijl wij onder water toekeken. Door alle snelheid en dierlijk instinct bewoog de haai vliegensvlug richting de kooi, dus wij moesten snel handelen. Zijn staart zwiepte met veel kracht van links naar rechts om dichter bij zijn prooi te komen. Gecontroleerde bewegingen, recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met ons. De kooi trilde door de klappen van de staart. Hij week voor niets of niemand uit! Binnen één flinke adem, trok de haai met een gevulde maag de diepe donkere zee in.

Na twee witte haaien binnen vijf minuten te hebben gezien, dachten we dat ons shark cage avontuur voorbij was. Toch adviseerden de local haaienkenners ons om in het water te blijven. Dat deden we! Met z’n drieën in een kooi, een half uur wachtend totdat een andere haai op ons af zou zwemmen. Als waterrat en natuurliefhebber, vond ik het geen probleem om in het water te blijven. Onze wetsuits hielden ons warm. Althans de eerste tien minuten… Doordat we stil in het water lagen, werden we steeds kouder. Op een gegeven moment, voelde het water als messteken in mijn huid, maar ik ervoer het niet als vervelend. Door alle adrenaline, zag ik er de humor wel van in.

I’ll never let go

Zo dramatisch als dat ik soms kan zijn, gingen er allerlei scenes in mijn hoofd rond. Ik kon ik mij op dat moment helemaal inleven in de Titanic. Je weet wel, die scène midden op zee: Jack die in het water lag… Rose drijvend op een deur. “Jack, I’ll never let go”. Tijdens het wachten heb ik inmiddels deze hele scene nagespeeld. En hoe ironisch, op het moment dat ik een van de meest beroemde quotes uit de film opnoemde, kregen we weer het signaal “go go go”. Ditmaal een haai van wel zes meter lang! Vernoemd naar deze scène: Jack.

De koning van de zee

Shark cage diving: een bijzondere ervaring. Oog in oog met een haai. Een interessante verhouding tussen mens en dier. Instinctief tegenover geconditioneerd. Een bewustzijn van de positie van de mens in het dierenrijk. Daar waar de mens autoriteit is met haar kennis en materiële bescherming tegen alles wat dierlijk, instinctief en vooral onbekend is. Is de haai de koning van de zee…

duiken_zuid_afrika_EWDR_morne_hardenberg_Dive_white_shark_IMG_9854

Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden voor een duikvakantie naar Zuid Afrika of heb je interesse in een shark expedition? Beiden leuk om te combineren met een avontuur boven water door je duikvakantie uit te breiden met een safari naar het Kruger park. Vraag EWDR geheel vrijblijvend advies op maat!

 

Terug naar blogoverzicht

Direct reisadvies? Bel gerust 0546 - 454 040

Laat uw reis op maat samenstellen