Noord Cyprus, een eigen wijze duikbestemming

Gepubliceerd op 16 juni 2016 in Verhalen

Noord Cyprus, een eigen wijze duikbestemming

Op 2 meter stoei ik even wat met mijn huurmaterialen en na het oké-teken, dalen we langs de ankerlijn verder af naar 20 meter. Ik ben verbaasd, wat een helder zicht!


Vanaf Düsseldorf vlieg ik in 3 uurtjes naar Istanbul, regel op de luchthaven binnen no-time mijn vergeten aan te vragen visum van $30, die ik eerst moet pinnen. Minimum pinbedrag is $50…. Twijfel even of ik de rij voor binnenlandse of internationale vluchten moet hebben. De internationale vlucht heeft de kortste rij, dus kies ik die. Koop voor $1 een simit (ringvormig Turks broodje met sesam) op weg naar mijn vlucht voor Ercan – Lefkosa Nicosia Airport. Instappen en opeen gepakt met de bus over het vliegveld naar mijn toestel gebracht worden. Ik wacht toch even tot de volgende bus…

Anderhalf uur later staat er op Ercan een Turks Cyprioot bij de aankomsthal met een bordje ‘Tessa’ op mij te wachten. Hij heeft zijn tijd goed besteed. Met zijn pen heeft hij een waar kunstwerk van mijn naam gemaakt. Hij stelt zich voor als Tugberg. We rijden in 35 minuten naar mijn all-inclusive hotel in de havenstad Kyrenia. Zie op elke hoek van de straat een casino en bedenk dat ik die overige $19 dollar ook wel kwijt raak. We spreken af om de volgende ochtend om half 9 naar de duikschool te gaan voor mijn eerste 2 duiken. Na de eerste avond kom ik er al achter dat all-inclusive niet mijn voorkeur geniet. De gaarkeuken biedt veel maar heeft geen uitgesproken smaak. De kleuren van het toetjesbuffet doen zeer aan je ogen… en aan je tanden.

We rijden in een half uur naar de duikschool. Wachten een Turks kwartier tot de deur open gemaakt wordt. We kletsen wat en krijg een korte rondleiding door het kantoor, langs de huurmaterialen, spoelbakken en de compressorruimte. Met studiereizen kies ik er op dit moment nog voor om de duikmaterialen van de duikschool te gebruiken. Een goede test of ze het wel of niet voor elkaar hebben. Ik krijg een wetsuit aan, shorty met hoody eroverheen. Breng alles gezamenlijk naar de zodiac en doe de buddycheck met de eigenaar Asim nadat hij mij het profiel van de duik heeft uitgelegd. Op 2 meter stoei ik even wat met mijn huurmaterialen en na het oké-teken, dalen we langs de ankerlijn af naar 20 meter. Ik ben verbaasd, wat een helder zicht. Ik zie rotsblokken tot zeker 30 meter ver. Asim heeft de vaart er goed in, foto hier, kijkt onder een rotsblok daar. Gaandeweg de duik zitten we op ruim 29 meter, zien een oud anker, groupers, een mooie roze gekleurde naaktslak/rups (sorry, ik ben nog niet bekend met al die namen) en verder wat zeegras als we weer langzaam omhoog gaan. Na ruim drie kwartier zit ik weer in de zodiac, varen we in 5 minuten terug naar de baai en eet ik een salade met gegrilde Halloumi dat piept tussen mijn tanden. Volgens Tugberg eet ik iets goddelijks.

De tweede duik van deze dag gaat naar duikstek Zeyko. De top van het rif start op 12 meter, dat om de hoek een drop-off heeft naar meer dan 60 meter. Daar blijven we weg. We houden het op 20 meter. Een speelse duik over rotsen heen en tussen rotsformaties door. Asim is onder de indruk van de zee-egel die enorme lange stekels heeft. Een rode spons wordt gespot, een oud anker, zeebrasem en een oude amphora. Onderweg naar het hotel eet ik langs de weg bij een kraampje van een grappige Cyprioot een broodje köfte. ‘Door mijn vrouw gemaakt’ vertelt hij trots. Bekijk een aantal hotels variërend van all-inclusive tot een bedje bij een Cyprioot in de tuin. Ondertussen bedenk ik mij hoe ik duiken op Cyprus interessant kan maken voor de duikers. Een weekje duiken in een zonnige omgeving, is niet voldoende.

Mijn doel is gesteld: ik besluit op zoek te gaan naar de toegevoegde waarde van duiken op Noord Cyprus. Het moet namelijk wel een Eigen Wijze Duikreis worden =)

blub blub,
Tessa Castelijns

Mephisto dive 5

Terug naar blogoverzicht

Naar top van pagina