Nijlcruise met een Dahabiya zeilboot

Gepubliceerd op 31 december 2019 in Nieuws

Nijlcruise met een Dahabiya zeilboot

Vanuit een grijzig Nederland in herfstkleuren kijk ik met weemoed terug op de unieke Nijlcruise die wij, de ‘Vriendengroep van Arjan’, begin november hebben gemaakt met een Dahabiya zeilboot. Ik neem je graag mee in deze DROOMReis. Waan je terug in de tijd. Met deze rivierschepen zeilden archeologen en avonturiers over de Nijl. De naam Dahabiya komt van het woord Dahab, goud. De Dahabiya is uitgerust met twee grote Latijnzeilen en bieden de romantiek van vroeger met het comfort van tegenwoordig.

Aangekomen in Luxor worden we naar onze eerste locatie gebracht: het prachtige vijfsterren Pavillon Winter Luxor, gelegen aan de overs van de Nijl. Een unieke locatie, waarbij je al meteen teruggaat in de tijd: Howard Carter heeft in dit hotel verbleven ten tijde van zijn belangrijke ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923.  Vanuit dit hotel ,waar we 2 nachten verblijven, bezoeken we de Vallei der Koningen, waar de tombes liggen van de beroemde farao’s uit het Nieuwe Rijk, waaronder Toetanchamon, Amenhotep I, II en III, Thoetmosis I, II, III en IV en Hatsjepsoet. De volgende ochtend/nacht vroeg eruit; we gaan een ballonvaart maken boven de Nijl!! Een verrassing van Arjan! Zoals er de komende dagen nog veel verrassingen zullen volgen. Wat een gave ervaring! Je ziet de zon opkomen boven de Nijl en ziet heel goed vruchtbaar de Nijl is. Na een veilige landing en een fantastisch ontbijt in ons hotel staat er een excursie naar de tempels van Karnak gepland. Wat een immens complex! Je voelt je zelf nietig als je hier rond wandelt en je verwondert je over de manier van bouwen met de machtige zuilen. Het is fijn dat we een erg goede Egyptoloog/gids bij ons hebben, Rhadi, die ons alles kan vertellen over de historie van Egypte.

 

Vol indrukken rijden we met onze gezellige groep naar een plek aan de oever van de Nijl, waar 2 Dahabiya’s in hun volle glorie op ons wachten: de Princess Donia en de Queen Merit. Beide schepen zijn ruim van opzet en bieden elk plaats aan maximaal 12 mensen. Ruimte genoeg dus voor ons groep van 19 personen. Daarnaast is er ruim voldoende personeel aanwezig, zodat we ruimschoots van ons natje (heerlijke cocktails en wijn) en droogje (verrukkelijke Egyptische maaltijden) kunnen worden voorzien. De komende dagen zeilen en varen we in alle rust over de Nijl, terwijl we op verschillende plekken aanleggen, waar de grote massale Nijlcruises niet kunnen komen. We bezoeken o.a. de opgravingen en tombes bij El Kab, de tempel van Edfu, de rots tombes van Silsila, de tempel van Kom Ombo. Allemaal stuk voor stuk indrukwekkende tempels en tombes met allemaal hun eigen verhaal en historie. Ook hierbij is ‘onze’ Rhadi weer van onschatbare waarde; hij kan hiërogliefen lezen en weet op al onze vragen antwoord én meer! Naast de vele tempels bezoeken we ook lokale dorpen met de enorm vriendelijke Egyptenaren, een lokale veemarkt (waar opvalt hoe georganiseerd deze markt eigenlijk is en hoe diervriendelijk de Egyptenaren eigenlijk zijn) en een kleurrijke straatmarkt. Natuurlijk mag ook hier één van de vele verrassingen van Arjan niet ontbreken: een diner bij kaarslicht op een privé eiland in de Nijl! Én als unieke afsluiting van deze EigenWijze Nijlcruise eindigen we de laatste dag in Aswan, één van de mooiste steden in Egypte, gelegen in het Afrikaanse deel van het land, Nubië. Vanuit hier maken we een laatste indrukwekkende excursie naar de tempels van Abu Simbel, het tempelcomplex dat Ramses II heeft gebouwd ter ere van zichzelf en zijn vrouw Nefertari.

Vanuit een grijzig Nederland in herfstkleuren kijk ik met een big smile terug op een onvergetelijke DROOMReis 😊

 

Terug naar blogoverzicht

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen