Expeditie Antartica 2016: de terugweg

Gepubliceerd op 7 april 2016 in Verhalen

Expeditie Antartica 2016: de terugweg

Expeditie Antartica 2016 komt ten einde. EWDR gaat weer naar huis. We zijn ondertussen echt op weg terug en het schip gaat voor anker in Deception Island. Dit is de enige plek in de wereld waar schepen direct in het centrum van een nog actieve vulkaan kunnen varen.

Deception Island is eigenlijk een vulkaan die gedeeltelijk is ingestort en daarna is vol gelopen met zee water. Het gebied heeft lange geschiedenis van menselijke activiteit dat al dateert van 1820, met in begrip van exploratie, walvisvangst, en wetenschappelijk onderzoek. De smalle ingang vereist nauwkeurige navigatie door de kapitein door de aanwezigheid van een rots in het midden van het Raven Rock kanaal. Aan land zijn de overblijfselen van de Noorse Hektor walvisstation te vinden. In Whalers Bay is ook de voormalige Britse “Base B”,  die in de  Tweede Wereldoorlog dienst deed als geheim station en onderdeel was van “Operation Tabarin”.

De duikers kunnen dus duiken in een actieve vulkaan. Helaas voor mij heb ik een gaatje in mijn pols seal, die groot genoeg is om lekker vol te lopen. Ondanks dat de vulkaan kennelijk nog actief is is het water toch echt ijskoud! Een korte duik voor mij dus. Maar de andere duikers worden beloond met een Leopard Seal! Hij is dan eindelijk toch gekomen! De go-pro filmpjes zijn er als levend bewijs.

’S Middags komen we aan in half moon bay en ga ik aan land. Tussen de chin-strap pinguins staat een verlaten macaroni pinguïn. Zijn heldere gele kuif is duidelijk herkenbaar. Om bij onze geel-gekuifde vriend te komen moet je werkelijk laveren tussen de pelsrobben. Het zijn allemaal jonge mannetjes die kijken hoe hoog hun testosteron niveau kan komen. Al blaffend zijn ze aan het schijnvechten en jagen af en toe een toerist weg met een charge.

Eenmaal aan boord kunnen we bijna meteen aanschuiven voor het diner en begint het besef te komen dat dit de laatste landing was en dat de terugreis ingezet wordt. Het is in principe voorbij…

De komende twee dagen mag de dokter haar handeltje weer beginnen met de zeeziekte pleisters…

IMG_0216

Dag 12 (maandag, 14 maart), dag 13/14 (dinsdag, 15 maart en woensdag 16 maart op zee)

Terug naar blogoverzicht

Naar top van pagina