Expeditie Antartica 2016: Duiken rond de poolcirkel

Gepubliceerd op 4 april 2016 in Verhalen

Expeditie Antartica 2016: Duiken rond de poolcirkel

Stiekem zijn we de poolcirkel overgestoken. Het is een stralende dag en de zon komt al boven de besneeuwde bergtoppen uit. Het is een van de beste dagen qua weer tot nu toe. De ijsbergen lijken wel te gloeien. Kennelijk is het het meest zuidelijkst dat het schip dit seizoen geweest is.

Dag 10: De zuidelijkste duik

De landrotten gaan op bezoek op het eiland Detaille, bij station W, een research onderzoekstation wat teruggebracht is in zijn oorspronkelijke staat. De duikers gaan duiken ten zuiden van de poolcirkel wat voor niet veel mensen weggelegd is. De duik is een muur van rotsen met hier en daar wat leven. Wederom komen we niet boven de -1 graden uit.

IMG_0180

Op Detaille wordt nog een huwelijk voltrokken. De weergoden werken in elk geval mee en de bruid en bruidegom hebben een stralende lucht. Zodra iedereen aan boord is wordt de terugtocht ingezet. Deze keer laat de bemanning de 66.33.46 graden niet ongemerkt voorbijgaan en wordt bij het passeren champagne geschonken en blaast de scheepshoorn een paar keer flink. Iedereen kan dus daadwerkelijk claimen dat ze op Antarctica geweest zijn.  Deze keer is de terugtocht via Crystal sound, wat een stuk beschutter ligt dan het open water. S ’avonds mogen we weer genieten van een paar lezingen. Deze keer wordt verteld over de ontdekking van pinguïns.

IMG_0218

Dag 11: Overblijfselen van de walvisvaart, onderzoeksstations en een nieuwsjaarsduik

Dat we echt op expeditie Antartica 2016 zijn, blijkt maar weer eens als we de planning vanwege het weer moeten omgooien. We gaan niet voor anker in Damoy Point maar we zoeken een beschutte baai op. In dit geval is het een locatie met de fraaie naam Jougla Point. En toch wordt er nog even gewacht om aan land te gaan, omdat ook op deze beschutte plek de wind nog flink waait. Een rustpauze later komt dan het verlossende woord en is er een goede landingsplek gevonden. Voor de duikers blijkt het een fantastische duikstek te zijn.  Hier zijn de overblijfselen te vinden van de vroegere walvisvaart. Dit is een plek waar de walvissen aan lang gesleept werden en de botten liggen werkelijk overal. Zowel aan land (bedekt met sneeuw) als onder water (bedekt met anemonen). Kennelijk bevatten de botten nog genoeg olie om een goede voedingsbodem te zijn voor de anemonen.  Aan land worden de mensen weer begroet door de ondertussen gebruikelijke geur van de Gentoo Pinguins.

IMG_0217

In de middag gaat het schip voor anker bij het Argentijnse station ‘Almirante Brown’ in Paradise bay. De naam kan niet beter gekozen zijn! We mogen duiken op een werkelijk schitterende ijsschots. De zon speelt met de ijsberg en het wit en blauw glinstert je tegemoet. Wat een duik! We mogen na de duik nog even rondcruisen tussen de ijsschotsen en de crabeater seals fotograferen.  Onderstussen zijn aan land een aantal mensen het water in gesprongen voor de polar plunge. In zwembroek of bikini het koude water in gaan. Het is een beetje een Zuidpool versie van de Nieuwjaars duik.

Terug naar blogoverzicht

Naar top van pagina