Expeditie Antartica 2016: We kunnen gaan duiken!
Gepubliceerd op 23 maart 2016 in Verhalen
Expeditie Antartica 2016: We kunnen gaan duiken!
Stofzuigen, voordat we aan land mogen op Antartica: alles om de natuur te beschermen. Eindelijk is het zo ver: we kunnen gaan duiken! Een duik bij de Governer. Een Noorse walvisvaarder, gezonken door een brand in 1916.
Dag 6: Arctic conversion, de biologische grens.
Dag 2 op de Drake.
We zijn ondertussen de Arctic conversion overgestoken. Dit schijnt één van de manieren te zijn om de Antartic te definiëren. Maar dan wel op een biologische manier. Er is geen officieel gedefinieerde geografische grens, maar de grens kan worden beschouwd als de plaats waar “warm” met koud water in contact komt. Hierdoor is er volop krill te vinden op deze plek.
In de ochtend zien we inderdaad al een school ‘hourglass’ dolfijnen en de eerste spray van een walvis. Helaas blijft hijzelf onder water. De temperatuur is ook een paar graden gedaald en de wind waait flink. De temperatuur van rond het vriespunt voelt daardoor behoorlijk “frisjes” aan.
We krijgen nogmaals een verplichte lezing over de Antarctic en het IAATO verbond: over wat we wel en vooral niet moeten doen.
Om de natuur zo veel mogelijk te beschermen, moet alle kleding gestofzuigd worden. Grappig om iedereen hun rugzakken, broeken en jassen binnenstebuiten te zien draaien. Dit om te voorkomen dat het laatste zaadje of plantje wat in het klittenband verstopt zit in dit gebied straks gezaaid gaat worden. Verder moeten alle passagiers iedere keer hun schoenen, wandelstokken en zelfs de statieven in een desinfectiebad dompelen voor ze gaan wandelen. Voor de duikers is er ook een mogelijkheid om de configuratie van hun ademautomaten nog een laatste keer te controleren om eventueel nog wat veranderingen aan te brengen.
De dag wordt op deze manier in elk geval nuttig gebruikt. De vogelaars onder ons kunnen hun hart ophalen aan het fotograferen van allerlei gevleugelde vrienden.