Expeditie Antartica 2016: We kunnen gaan duiken!

Gepubliceerd op 23 maart 2016 in Verhalen

Expeditie Antartica 2016: We kunnen gaan duiken!

Stofzuigen, voordat we aan land mogen op Antartica: alles om de natuur te beschermen. Eindelijk is het zo ver: we kunnen gaan duiken! Een duik bij de Governer. Een Noorse walvisvaarder, gezonken door een brand in 1916.

Dag 6: Arctic conversion, de biologische grens.

Dag 2 op de Drake.
We zijn ondertussen de Arctic conversion overgestoken. Dit schijnt één van de manieren te zijn om de Antartic te definiëren. Maar dan wel op een biologische manier. Er is geen officieel gedefinieerde geografische grens, maar de grens kan worden beschouwd als de plaats waar “warm” met koud water in contact komt. Hierdoor is er volop krill te vinden op deze plek.

In de ochtend zien we inderdaad al een school ‘hourglass’ dolfijnen en de eerste spray van een walvis. Helaas blijft hijzelf onder water. De temperatuur is ook een paar graden gedaald en de wind waait flink. De temperatuur van rond het vriespunt voelt daardoor behoorlijk “frisjes” aan.

Zuidpool Maart 2016 (4)

We krijgen nogmaals een verplichte lezing over de Antarctic en het IAATO verbond: over wat we wel en vooral niet moeten doen.

Om de natuur zo veel mogelijk te beschermen, moet alle kleding gestofzuigd worden. Grappig om iedereen hun rugzakken, broeken en jassen binnenstebuiten te zien draaien. Dit om te voorkomen dat het laatste zaadje of plantje wat in het klittenband verstopt zit in dit gebied straks gezaaid gaat worden. Verder moeten alle passagiers iedere keer hun schoenen, wandelstokken en zelfs de statieven in een desinfectiebad dompelen voor ze gaan wandelen. Voor de duikers is er ook een mogelijkheid om de configuratie van hun ademautomaten nog een laatste keer te controleren om eventueel nog wat veranderingen aan te brengen.

EWDR_antarica_duikpakken

EWDR_antartica_controle duikflessen

De dag wordt op deze manier in elk geval nuttig gebruikt. De vogelaars onder ons kunnen hun hart ophalen aan het fotograferen van allerlei gevleugelde vrienden.

Dag 7: Het is zover! De duik kan beginnen.

Eindelijk is het zo ver: we kunnen gaan duiken! In de voorbereiding werd nog duidelijk te kennen gegeven dat de allereerste duik een check-out zou zijn en ongeacht je ervaring dit verplicht was. Geen probleem. Gelukkig voor ons is de check-out duik niet op een kaal stuk bodem, maar op het wrak van De Governer.

IMG_0198

Een Noorse walvisvaarder, die in 1916 in brand is gevlogen. Omdat de bemanning er niet in slaagde om het vuur te doven werd besloten om het schip te laten stranden. Eenmaal gevonden, is het wrak makkelijk te zien omdat de boeg voor het grootste gedeelte boven water uitsteekt. De achtersteven ligt op een veilige tien tot vijftien meter. Het zicht is niet bijzonder en het water is groen door de algengroei. Je kunt moeilijk klagen over de hoeveelheid plankton want dat is nu net de reden dat er, ondanks de temperaturen, nog zoveel leven te vinden is.

IMG_0195

IMG_0119

De watertemperatuur is net onder 0 graden wat genoeg is om met verkleumde vingers naar boven te gaan. Tussen de duiken door kun je genieten van de door het water klievende pinguïns, verschillende humpbacks, minke whales en verschillende soorten robben. Ook de vogelaars komen weer volop aan hun trekken.

De tweede duik is een soort semi nachtduik (laten we zeggen een late namiddag duik) op een ijsberg in Niko Harbour. Een paar crabeater seals zijn aan het spelen en er schieten er een paar langs ons heen. Ze weten kennelijk hoe ze ‘tegenstanders’ moeten verrassen want ze komen iedere keer vanuit onze rug en vanuit te zon. Net zoals een jagervliegtuig “vallen” ze ons iedere keer aan om weer snel achter ons te verdwijnen. Een paar flinke stukken ijs stijgen langzaam naar boven. Gelukkig mogen we na de duik nog even samenkomen met de landbezoekers en tussen de kolonie van Gentoo Ezel Pinguïns lopen. De geur voegt een extra dimensie toe en de jonkies houden zich totaal niet aan de minimumafstand van 5 meter en komen gewoon naar je toe lopen.

IMG_0203

Terug naar blogoverzicht

Naar top van pagina