Duiken in Indonesië

Als je wil duiken in Indonesië zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van het bekende Bali tot afgelegen eilandjes in de uithoeken van Indonesië. Zowel de bestemmingen als het soort duiken in Indonesië biedt voor ieder wat wils.
Zo kun je uitdagende stromingsduiken maken bij Komodo of lekker relaxt duiken bij Manado. Duiken in een afgelegen gebied zoals Raja Ampat of het toeristische Bali.

Door de ligging van Indonesië midden op de evenaar is het water er tropisch warm en de verscheidenheid in soorten koraal en vis is een van de grootste ter wereld. Als je gaat duiken in Indonesië ben je er dus ook zeker van dat je veel en verschillende soorten vis gaat zien en gaat duiken met de ideale omstandigheden!

Duiken in Sulawesi

Door de ligging in het midden van Sulawesi en door de vreemde vorm van het eiland kent het eiland Sulawesi een groot aantal verschillende duikgebieden. Als je gaat duiken in Indonesië dan hoort Sulawesi zeker op je lijstje te staan.

Zo ligt in het noorden van Sulawesi Manado dat vooral bekend staat van de prachtige en kleurrijke koraalriffen van Bunaken Island. Wervelend veel vis, intense kleuren en een groot aanbod aan duikstekken.

Vlak naast Manado ligt Lembeh en duiken hier is totaal anders dan de kleurrijke duiken van Manado. Duiken bij Lembeh gebeurt vooral op zwart zand. Op de ondiepe bodem van de zeestraat langs het eiland Lembeh leven tal van buitenaards uitziende vissen en kreeftjes. Of het nou een spookfluitvisje is, een fluorescerende naaktslak of een zeepaardje, ze zijn allemaal perfect gecamoufleerd en voorzien van bizarre vormen. Duiken bij Lembeh doe je dan ook vooral als je heel veel soorten rare beestjes wil zien.

Van alle duiken in Indonesië is Lembeh door het soort duiken een buitenbeentje.

Manado en Lembeh zijn de bekendste duikgebieden van Sulawesi maar praktisch in elke uithoek van Sulawesi kun je duiken. zo kun je mooie macro duiken maken bij Wakatobi of bij Prince John. Ook Bangka, dat tussen Manado en Lembeh in ligt, biedt verrassende leuke duiken.

Duiken Bali

Weinigen weten dat je op het eiland van de Goden ook prima kunt duiken. Bali kent langs de hele kust verschillende goede duikmogelijkheden. Zo kun je bij Lembongan op zoek naar manta’s en mola mola’s. Bij Amed duik je zo van het zwarte strand naar de koraalriffen net voor de kust. In de noordwesthoek van Bali, kun je duiken bij het macroparadijs Menjangan.

Duiken Komodo

Duiken bij Komodo is altijd spannend. Niet alleen maak je hier mooie stromingsduiken en duiken langs drop off’s. ook zul je tijdens de duiken versteld staan van de soortenrijkdom en hoeveelheid vis bij elke duikstek! Manta’s, scholen barracuda’s en wobbegong’s kun je allemaal tegenkomen. En uiteraard mag een bezoek aan de Komodo varaan niet ontbreken!

Liveaboards Indonesië

Duiken Indonesië beperkt zich niet alleen tot een verblijf op een eiland in een resort. Een van de beste mogelijkheden om het maximale uit een duikvakantie in Indonesië te halen is met een liveaboard. Niet alleen maak je meer duiken maar je duikt op meer verschillende plekken.

Met een liveaboard haal je het maximale uit je duiken in Indonesië!

De bekendste routes zijn van Bali naar Komodo, een liveaboard langs de Sunda Eilanden tot aan Alor. Vanuit Alor kun je een liveaboard maken dwars door de Molukken tot aan Raja Ampat. Bij Raja Ampat worden meerdere routes gevaren met een groot aantal liveaboards. Ook op minder bekende plekken in Indonesië kun je duiken met een liveaboard zoals bij Wakatobi of Halmahera.

Duiken Raja Ampat

Raja Ampat is wetenschappelijk gezien het gebied met de grootste variatie aan soorten. Nergens anders ter wereld werden er zoveel soorten geteld tijdens het duiken dan in Raja Ampat. Daarom is duiken bij Raja Ampat eigenlijk een must voor alle duikers!

Ook Indonesië ervaren?

Wellicht ook interessant

Egypte Onbeperkt duiken

Reisverslag: Weekje Abu Dabbab Dive Resort – Marsa Alam, Egypte

Een duikreis in woorden: Leonie’s verslag van haar week duiken in Abu Dabbab met Rianne.

Lees meer
Zanzibar Dolfijnen

Op duikvakantie naar Zanzibar met Duikvereniging Leeuwarden

Mark organiseerde een duikvakantie naar Zanzibar voor Duikvereniging Leeuwarden. Het werd een buddy reis wat betekend dat ook andere klanten van EWDR welkom waren.

Lees meer
Snorkelvakantie

De Ultieme Gids voor Snorkelvakanties

In dit artikel duiken we in de betoverende wereld van snorkelen, waarbij we ons richten op de beste snorkelvakanties over de hele wereld.

Lees meer
Bonaire

10 Activiteiten op Bonaire die niets met duiken te maken hebben

Dat je mooi op Bonaire kan duiken weten we wel, maar ook voor de niet-duiker is er echt veel te doen! We hebben onze top 10 activiteiten op een rijtje gezet.

Lees meer

Duikmasker op sterkte

Bijna elk duikmasker kan op sterkte geleverd worden. Met lenzen voor ver weg, dichtbij, multifocaal, varifocaal… Het is allemaal mogelijk.

Lees meer

Wat pak je in als je op duikvakantie gaat?

Ga je op duikvakantie? Wij geven je 8 tips om efficiënt je koffer in te pakken! We bespreken alles, van de juiste kofferkeuze tot je ademautomaten en onderwatercamera.

Lees meer
Noorwegen Orka's Unieke Encounters

Snorkelen met Orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s in Noorwegen biedt een onvergetelijke kans om deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Lees meer
Kaapverdië Bootduiken Schildpadden

Duiken op Kaapverdië – Avontuurlijk en grote scholen vis

Duiken op de Kaapverdische Eilanden. Wat kan je verwachten? En is het de moeite waard? Daar kunnen we volmondig Ja! op antwoorden….

Lees meer
Zanzibar Resort

Soraya & Jeffry gaan duiken op Zanzibar

Soraya & Jeffry gingen naar Zanzibar en verbleven een week bij Langi Langi.

Lees meer
Mola mola Manta’s Macro

De Kleuren van Bali

Bali heet niet voor niets het Eiland der Goden; het is een betoverend eiland. Niet alleen het eiland Bali is prachtig, rond het eiland kun je fantastisch duiken.

Lees meer
Wrakduiken Haaien Koraalriffen

Liveaboard duikvakanties in Egypte

Het liveaboard concept is een unieke manier om te duiken en biedt duikers de mogelijkheid om hun duikervaring naar een hoger niveau te tillen. In tegenstelling tot een dagtrip naar een duiklocatie, verblijven duikers aan...

Lees meer
Truk Wrakduiken Liveaboard

Duiken rondom Truk

Tientallen schepen en honderden vliegtuigen. Op de bodem! Ben je dol op wrakduiken? Dan moet je naar Truk.

Lees meer
Kenia Eco & Duurzaam

Rosanne herstelt koraal in Kenia

Rosanne is studente aan de universiteit van Wageningen. Ze is voor haar studie in Kenia om daar onderzoek te doen naar de sociale impact die koraalrestoratie heeft op de lokale gemeenschappen.

Lees meer
Sint Maarten en Saba Bootduiken Zeepaardjes Macro

Duiken op Saba

Bij Saba kun je niet alleen op riffen en rotsformaties duiken maar zelfs macro duiken behoren tot de mogelijkheden! Neem je camera mee en ga op jacht naar alle rare en bijzondere vissen en beestjes...

Lees meer
Galapagos Hamerhaaien Manta’s Zeeleeuwen

Duiken op de Galapagos Eilanden

Duiken op de Galapagos vanaf een liveaboard is een once-in-a-lifetime ervaring. Ontdek de onderwaterwereld vol zeeleguanen, hamerhaaien, walvishaaien en speelse zeeleeuwen. Een absolute must-do voor duikliefhebbers en een bucketlist-avontuur.

Lees meer
Turks & Caicos Liveaboard

Duiken op de Turks & Caicos eilanden

Duiken in Turks & Caicos biedt indrukwekkende drop off’s, weelderige koraaltuinen, een verscheidenheid aan zeedieren in beschermde gebieden met uitstekend zicht.

Lees meer
Bahama’s Hamerhaaien Tijgerhaaien

De haaien van de Bahama’s

Duiken met hamerhaaien en tijgerhaaien kan bij uitstek op Bimini in de Bahama’s.

Lees meer
Malediven Walvishaaien Manta’s Haaien

Duiken in de Malediven

Duiken in de Malediven is een unieke en onvergetelijke ervaring waarbij je zelfs manta’s en walvishaaien kan tegenkomen!

Lees meer
St. Eustatius Bootduiken Schildpadden

Duiken op St. Eustatius

De duiken rondom St. Eustatius worden gedaan in een beschermd marine park waar het onderwater leven er gezond bij ligt. Waar anders in de wereld vind je acht verschillende eco systemen en hoe vaak ben...

Lees meer
Mexico Grotduiken Unieke Encounters

Duiken in Mexico

Mexico is een enorm divers duikland. Haaien bij Socorro, Zeeleeuwen bij La Paz, Krokodillen bij Xcaclack, Cenotes bij Tulum en heerlijk carribisch duiken op Cozumel en Playa del Carmen.

Lees meer
Honduras Dolfijnen Resort All-Inclusive

Duiken in Honduras

Duiken in Honduras doe je in de Caribische zee op het tweede grootste rif ter wereld! Het zicht is goed, het is lekker warm, en er is van alles te zien!

Lees meer
Costa Rica Hamerhaaien Tijgerhaaien Manta’s

Duiken in Costa-Rica

Costa Rica biedt fantastisch duiken in Guanacaste, waar duikers o.a. stierhaaien en reuzenmanta’s kunnen ontmoeten. Cocos Island is wereldberoemd om zijn duiken met hamerhaaien, tijgerhaaien én walvishaaien.

Lees meer
Kantduiken Schildpadden Drive & Dive

Duiken op Bonaire

Bonaire biedt unieke kantduikmogelijkheden, het “drive and dive” concept maakt het gemakkelijk om met eigen vervoer te duiken. Het Caribische duiken is spectaculair met kleurrijke riffen, diverse zeedieren en uitstekende duikfaciliteiten.

Lees meer
Poolgebieden IJsduiken

Duiken op de Noordpool

Een duikvakantie naar de Noordpool is een surrealistische ervaring waar je kunt duiken tussen ijsschotsen en een unieke onderwaterwereld kunt verkennen die slechts door weinigen is gezien.

Lees meer