Mola Mola

Het buitenbeentje onder de vissen

Mola mola

De mola mola is een vreemde vis. Hij is hoger dan lang, ziet er niet echt uit als een vis en ligt vaak pat op het water. de mola mola is zo vreemd dat hij daarom maar meerdere namen heeft. Naast mola mola staat ie ook bekend als maanvis, maar ook als zonnevis. Niemand weet eigenlijk wat je er nu mee aan moet, met de mola mola.

Wat is een mola mola?

Eigenlijk is de mola mola een hoofd met een staart, zonder staartvin. In tegenstelling tot andere vissen heeft de mola mola een grote rug- en buikvin waarmee hij zich voortbeweegt. Tel daarbij op dat de mola mola ook nog sterk afgeplat is en je kunt je voorstellen waar de naam maanvis vandaan komt.

Door de grote vinnen is de mola mola vaak hoger dan lang, tot wel 3 meter!

Waar vind je de mola mola?

Mola’s Mola’s zijn niet makkelijk te vinden. Ze zwemmen voornamelijk in de open zee. Zelfs op plekken waar ze regelmatig worden gezien moet je een beetje geluk hebben. De beste kans om ze te zien zijn de zogenaamde ‘poetsstations’. Dit zijn een soort wasstraten waar allerlei visjes en kreeftjes de mola mola’s ontdoen van alg groei en parasieten. De mola mola’s komen hier met enige regelmaat om zich onder handen te laten nemen.

De beste plekken om met mola mola’s te duiken zijn de Galapagos en Bali. Bij Bali (Nusa Lembongan) vind je een poets station waar je met de mola mola kunt duiken, in het juiste seizoen.

Bekijk hier een overzicht waar je kunt duiken met de mola mola!

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen