Manta’s

Gracieuze zwevers van de oceaan

Duiken met manta’s

Duiken met manta’s is onvergetelijk. Gracieus zweven ze over je heen. Het lijkt bijna of ze door het blauwe water vliegen.

Wat zijn manta’s?

Vroeger waren manta’s bekend onder de naam duivelsrog omdat zeelieden dachten dat ze levend verslonden zouden woorden door deze gevaarlijk uitziende zeemonsters. Het tegendeel is waar, manta’s leven op een dieet van plankton, garnaaltjes en kleine visjes en zijn dus helemaal niet gevaarlijk. In tegenstelling tot vroeger springen duikers nu graag het water in om te duiken met manta’s.

Manta’s zijn verre familie van haaien, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Het meest kenmerkende aan manta’s zijn de extreem grote vinnen en het afgeplatte lijf waardoor het lijkt of de manta’s alleen uit vin bestaat.

De grootste manta’s kunnen 7 meter groot worden en meer dan 3000 kilo wegen!

Sommige mantasoorten springen uit het water en maken spectaculaire salto’s!

Waar kun je met manta’s duiken?

Manta’s eten voornamelijk plankton en kleine visjes en zijn dan ook vooral te vinden op plekken waar dit soort voedsel voorhanden is. Als je met manta’s wil duiken dan zul je dus naar bestemmingen moeten die in of langs zeestromen liggen die een constante aanvoer van voedsel garanderen.

Voorbeelden van dit soort plekken waar je kunt duiken met manta’s zijn Raja Ampat in Indonesië, de Malediven, Yap, Palau en de Galapagos eilanden.

Schone manta’s

Een andere manier om met manta’s te duiken is als je de zogenaamde poetsstations opzoekt. Dit zijn een soort wasstraten waar de manta’s zich laten ontdoen van allerlei parasieten door poetsvisjes en garnaaltjes. De manta’s komen hier regelmatig langs en vaak in grote aantallen, soms wel meer dan 25!

 

Poetsstations zijn de plekken waar je met soms wel 25 manta’s kunt duiken!

Mozambique is zo’n bestemming met een aantal poeststations waar tientallen manta’s op af komen.

Migrerende manta’s

Sommige mantasoorten, zoals de mobula, migreren constant langs verschillende voedselgronden en op de juiste tijd en de juist plek kun je daardoor tussen scholen van honderden manta’s duiken. Dit fenomeen doet zich bijvoorbeeld voor bij de Azoren en bij de Zee van Cortez in Mexico.

Hieronder een aantal van onze bestemmingen waarbij je kunt duiken met manta’s!

Met EWDR ga je graag in zee...

Laat uw reis op maat samenstellen